Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΕΛ.ΑΣ.- Μετοχικό Ταμείο Στρατού : «Η ΘΗΣΕΙΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ» ;


Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ενδιαφερόμενοι μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και κύρια οι προερχόμενοι από την ΕΛ.ΑΣ. -και την πρώην Χωρ/κή- διάβασαν, άκουσαν και πληροφορήθηκαν για τα οικονομικά προβλήματα ενός πάλαι ποτέ κραταιού ταμείου, το οποίο, εξαιτίας κακών διαχειρίσεων, έχει φθάσει σε σημείο οικονομικής δυσχέρειας και συσπραγίας, πράγμα το οποίο αντανακλά άμεσα στους μετόχους του, οι οποίοι ανήκουν είτε στο Στρατό Ξηράς, είτε στην ΕΛ.ΑΣ.
Γιατί όμως το Μ.Τ.Σ. έφθασε σε αυτό το τραγικό σημείο;
Ο προφανής πρώτος και σοβαρότερος λόγος -κατά την πληροφόρηση, ενημέρωση και γνώση όλων-ανάγεται στον αλόγιστο τρόπο με τον οποίο «παίχθηκαν» οι μετοχές του Ταμείου στο χρηματιστήριο, (την αλήστου μνήμης εποχή...) και με την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, προήλθε και επήλθε η οδυνηρή κατάρρευση των οικονομικών του Μ.Τ.Σ., με συνέπεια και επακόλουθο και την αδυναμία έγκαιρης καταβολής των χρηματικών βοηθημάτων που καταβάλλει στους δικαιούχους μετόχους, από κρατήσεις όλων των ετών υπηρεσίας των. Άν σήμερα κάποιος μέτοχος ζητήσει την καταβολή του βοηθήματος για τα παιδιά του, θα καθυστερήσει στη λήψη του, για χρονικό διάστημα που οδεύει πρός τα δύο έτη καθυστέρησης, εξ αιτίας έλλειψης «ρευστού». Σύμφωνα δε με αναλογιστικές μελέτες ειδικών, η μελλοντική βιωσιμότητά του, με τα σημερινά δεδομένα, έχει όριο «κατάληξης» το 2018, αφού εξαναγκάζεται να εκποιεί (και έχει εκποιήσει), μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας του, καθόσον τα έσοδα υπολείπονται των εξόδων (εισπράττει πολύ λιγότερα από εκμίσθωση των ακινήτων που εναπέμειναν) ενώ οι μέτοχοι λογικά ανησυχούν και για την έγκαιρη καταβολή του μερίσματός τους. Βέβαια αρκετοί εκτιμούν ότι στους λόγους της κακοδιαχείρισης ανάγεται και η τροποποίηση βασικών όρων και προϋποθέσεων χορήγησης των βοηθημάτων, ως και η υπερβολική αύξηση του μερίσματος, πρό ετών. Αυτό τούτο προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι και ο σπουδαιότερος λόγος «πτώχευσης» του Ταμείου, αλλά συνυπολογίζεται μέσα στα αίτια, αφού τα επόμενα έτη, έως και σήμερα, δεν έχει δοθεί η παραμικρή αύξηση στο μέρισμα και κατ’ αυτό τον τρόπο αντισταθμίζεται και διορθώνεται η προηγούμενη πράξη. Δεν διορθώνεται όμως η εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων... για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του και «να μην βάλει λουκέτο».
Τις τελευταίες ημέρες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και συναφή δημοσιεύματα, έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και έντονη εναντίωση του προσωπικού του Μ.Τ.Σ. που προέρχεται από την ΕΛ.ΑΣ. και την πρώην Χωρ/κή, περί διαχωρισμού του Ταμείου στα δύο, ήτοι ένα προερχόμενο μόνο από τον Στρατό και έτερο προερχόμενο από την ΕΛ.ΑΣ. το οποίο θα «εκδιωχθεί» από το σημερινό κοινά υφιστάμενο Μ.Τ.Σ. Αυτό τούτο είναι καθόλα άδικο, υποτιμητικό και «συμφεροντολογικό» για τον εξής απλούστατο λόγο. Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, από σύστασης του ταμείου, ο αιμοδότης, πέραν των άλλων εσόδων, προήρχετο από την πρώην Χωρ/κή (ΕΛ.ΑΣ.), αφού υποχρεωτικά στο Μ.Τ.Σ. εγγράφοντο άπαντες ανεξαιρέτως (χιλιάδες), οι προερχόμενοι από το αστυνομικό σώμα της πρώην Χωρ/κής, δηλαδή από τον τελευταίο χωρ/κα, έως τον Αρχηγό του Σώματος, ενώ από τον Στρατό Ξηράς μέτοχοι ήσαν μόνο τα στελέχη του στρατού. Συνεπώς και με βάση την αριθμητική δύναμη, οι προερχόμενοι από την πρώην Χωρ/κή, ήσαν αισθητά υπεράριθμοι των αντιστοίχων του στρατού και συνεπώς από τις κρατήσεις του μισθού τους, συνεισέφεραν κατά πολύ περισσότερο στο ταμείο και παρά το γεγονός ότι στο Δ.Σ. συμμετείχε μόνο ένας προερχόμενος από την Αστυνομία (Χωρ/κή). Σήμερα με την ένταξη στο Μ.Τ.Σ. των μονίμων οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και συνεπώς την αριθμητική άύξηση των στρατιωτικών μερισματούχων, οι της πρώην Χωρ/κής-ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν «παρίες» και ως εκ τούτου βολεύει και μεθοδεύεται η απομακρυνσή τους με το σκεπτικό «ας κόψουν το λαιμό τους». Η εν λόγω μεθόδευση βρίσκει κάθετα αντίθετους τους μερισματούχους της ΕΛ.ΑΣ. για ηθικούς και οικονομικούς λόγους, ενώ βέβαια δεν ευθύνονται για όλα αυτά οι μερισματούχοι συνάδελφοι του Στρατού, οι οποίοι συνάμα βιώνουν το ίδιο πρόβλημα.
Οι διοικήσεις και οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξεύρουν τρόπους ενίσχυσης και βιωσιμότητας του Ταμείου, η οποία βέβαια δεν θα επέλθει από την μεθόδευση της εκδίωξης των αστυνομικών, οι οποίοι όλα τα χρόνια συνεισέφεραν και συνεισφέρουν. Δυστυχώς το Μ.Τ.Σ. από ισχυρό και μεγάλο, έφθασε στην παρούσα «κατάντια», εξαιτίας αλλόγιστων και κοντόφθαλμων τρόπων διαχείρισης του παρελθόντος και όχι ασφαλώς από ευθύνη των μερισματούχων αστυνομικών.
«Η ΘΗΣΕΙΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ» δεν θα γίνει αποδεκτή.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ
Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Μπέτσιο, για τη φτώχεια του ταμείου μας φταίμε όλοι εμείς που γράφουμε τη λέξη "θυσία" με ήτα.
Τέτοιοι αγράμματοι που είμαστε, μας κάνουν ό,τι θέλουν-εξαλλου γι αυτό και μας άφησαν αγράμματους, για να μας εκμεταλλεύονται. Και δυστυχώς μόνο να παρακαλάμε τους εκμεταλλευτές μας μπορούμε. Τι ειρωνεία αλήθεια, εμείς, που έχουμε τα όπλα και τους φυλάμε από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς, εμείς να σκύβουμε το κεφάλι και να μην μπορούμε να μιλήσουμε ούτε εμείς ούτε τα όπλα μας...