Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Άνιση και άδικη η μεταχείριση των Ελλήνων στρατιωτικών

Ζητείται (Κόμμα για) κατάθεση τροπολογίας!

ΘΕΜΑ : Παροχή Πληροφοριών – Άρση Αδικίας
ΣΧΕΤ : α. Η με γενικό αριθμό 52 και ειδικό αριθμό 11 από 8-4-2010 προσθήκη τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής»
β. Ν. 3833/2010 (ΦΕΚ Α΄ 40, «Προστασία της εθνικής οικονομίας – Επείγοντα
μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης»)
γ. Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ Α΄ 40, «Αναμόρφωση μισθολογίου προσωπικού της
Δημόσιας Διοίκησης και άλλες συναφείς διατάξεις»)
δ. Ν. 3205/2003 (ΦΕΚ Α΄ 297, «Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και
υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεωνκαι αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις»)
ε. ΠΔ 88/1999 (ΦΕΚ Α΄ 94, «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του
χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104 ΕΚ»)
στ . ΠΔ 394/2001 (ΦΕΚ Α΄ 274, «Χρόνος εργασίας προσωπικού Ελληνικής
Αστυνομίας»)
1. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της σχετικής (α): «προστίθεται
παράγραφος στο άρθρο 90 του σχεδίου νόμου και ειδικότερα …. Με την παρ. 3,προβλέπεται ότι και το επίδομα ειδικών συνθηκών που καταβάλλεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στο αστυνομικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και στο ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, δεν συμπεριλαμβάνεται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 3833/2010 καθώς εκ παραδρομής δεν συμπεριλήφθηκε στην περίπτωση (στ) της παρ. 3 του άρθρου 1, όπου εντάχθηκαν ταεπιδόματα ειδικών συνθηκών όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων».
2. Από την αυτή ως άνω τροπολογία (και για το μέρος που αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), την οποία επικροτούμε, αλλά και την πάγια μέχρι και σήμερα νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων, συνάγεται σαφέστατα το συμπέρασμα ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζονται πρωτίστως ως δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ως υπάλληλοι ενός ιδιαίτερου – ευαίσθητου οργανισμού επιφορτισμένου με τηνεθνική άμυνα και ανεξαρτησία της Χώρας, με τις εγγενείς ιδιαιτερότητες που το λειτούργημα και ο οργανισμός αυτός έχει.
3. Ήδη με τα σχετικά (γ) και (δ) ισχύοντα μισθολόγια (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων) τα τακτικά επιδόματα που ελάμβαναν, προ αυτών, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ήτοι τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης, εξομάλυνσης και ειδικών συνθηκών, ενσωματώθηκαν στο βασικό τους μισθό, χωρίς τούτο να συμβεί, κατά άδικη μεταχείριση και επί του μονίμου στρατιωτικού προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το μισθολόγιο των οποίων το τελευταίο διάστημα πλήττεται βάναυσα, χωρίς καμία ουσιαστική φωνή υποστήριξης.
4. Από την παράθεση των ως άνω, καταλήγει κανείς, σαφέστατα στο συμπέρασμα, ότι υφίσταται αδικία και ανισότητα ανάμεσα στους δημοσίους υπαλλήλους και τους (δημοσίους υπαλλήλους) ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων, κατατάσσοντας τους τελευταίους σε δημοσίους υπαλλήλους δεύτερης κατηγορίας, καθόσον, ενώ ουσιαστικά τα εισοδήματα (μετά την ενσωμάτωση των προαναφερθέντων τακτικών επιδομάτων) των δημοσίων υπαλλήλων θα υποστούν, με την εφαρμογή του σχετικού (β), μείωση της τάξεως περίπου του πέντε τοις εκατό (5%) με αντιστοιχία περίπου τα πενήντα
ευρώ (50 €), αντιθέτως, τα εισοδήματα του μονίμου στρατιωτικού προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (με επιδόματα εκτός βασικού μισθού, όπως ειδικής απασχόλησης, ειδικών συνθηκών, εξομάλυνσης, μισθολογικών διαφορών, θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης, παράστασης, αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ευθύνης Διοίκησης - Διεύθυνσης, αναπηρίας, εκπαιδευομένων στρατιωτικών, τρίμηνων
αποδοχών) θα υποστούν την πραγματική, διπλάσια της ως άνω, σε μηνιαία βάση, μείωση της τάξεως του δώδεκα τοις εκατό (12%), με πραγματική αντιστοιχία περίπου τα διακόσια ευρώ (200 €), χωρίς να συμπεριλαμβάνεται και η μείωση της τάξεως του τριάντα τοις εκατό (30%) στα επιδόματα αδείας, Χριστουγέννων και Πάσχα, με πραγματική αντιστοιχία περίπου τα τριακόσια ευρώ (300 €) .
5. Σύμφωνα, εξάλλου, με το σχετικό (ε): «1. Σκοπός του παρόντος προεδρικού διατάγματος είναι η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της οδηγίας 93/104/ΕΚ της 23ης Νοεμβρίου 1993….. 2. Το παρόν προεδρικό διάταγμα καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας….. Με την επιφύλαξη του άρθρου 14 του παρόντος διατάγματος, διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας που περιέχουν για τους εργαζόμενους ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις καθοριζόμενες με το παρόν διάταγμα, εξακολουθούν να ισχύουν…. 3. Οι διατάξεις του παρόντος
διατάγματος εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα…. Επίσης εφαρμόζονται και στο ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας…..».
6. Ήδη με το σχετικό (στ) οι διατάξεις του σχετικού (ε) εφαρμόστηκαν και στο
ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας.
7. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε, προκειμένου
ενημερώσουμε εν συνεχεία τα μέλη μας, εάν υφίσταται πρόθεσή σας, περί άρσης της ως άνω αδικίας και άνισης μεταχείρισης του ένστολου προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έναντι των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων:
α. Για κατάθεση σχετικής τροπολογίας ώστε να εξαιρεθούν του σχετικού (β)
και τα λοιπά επιδόματα που αφορούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ειδικής απασχόλησης, εξομάλυνσης, μισθολογικών διαφορών, θέσης υψηλής ή αυξημένης ευθύνης, παράστασης, αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ευθύνης Διοίκησης –Διεύθυνσης, αναπηρίας, εκπαιδευομένων στρατιωτικών, τρίμηνων αποδοχών), τα οποία και αποτελούν σημαντικότατη πηγή εσόδων (τα 2/3 του μικρού βασικού τους μισθού) των Ελλήνων στρατιωτικών, το εισόδημα των οποίων, το τελευταίο διάστημα βάλλεται αναίτια,αναιτιολόγητα και κυρίως δυσανάλογα σε σχέση με αυτό των λοιπών υπαλλήλων.
β. Για επίσκεψή σας στους χώρους εργασίας του μονίμου στρατιωτικού
προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να διαπιστώσετε οι ίδιοι την απογοήτευση που αισθάνονται και να συζητήσετε μαζί τους, αφουγγραζόμενοι τις ανησυχίες τους, την πτώση του ηθικού τους, αλλά του άσβηστου, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα, υψηλού φρονήματος που τους διακατέχει, ως και του, σε υψηλό επίπεδο,αισθήματος ευθύνης απέναντι στο Ελληνικό λαό, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίουείμαστε όλοι εμείς αλλά και εσείς.
8. Σε περίπτωση, τέλος, μη ευδοκιμήσεως των προαναφερθέντων στην ως άνω παρα. 7α, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε, εάν υφίσταται πρόθεσή σας, κατά ίση μεταχείριση μονίμου στρατιωτικού προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, περί αποζημιώσεως των δεδουλευμένων ωρών πέραν του προβλεπομένου, με το σχετικό (ε), χρόνου εργασίας [κατά τις εργάσιμες και μη (αργίες – Σαββατοκύριακα - πενθήμερα) ημέρες και νυκτερινής απασχόλησης] και
σύμφωνα με την επικινδυνότητα και ιδιαιτερότητα, που πασιφανώς, ενέχει το λειτούργημα του Έλληνα στρατιωτικού.
9. Ευχαριστούμε, εκ των προτέρων, για τη συνεργασία σας, είμαστε σίγουροι για την εκ μέρους σας ανάληψη των, κατά την κρίση σας δεουσών ενεργειών, για την αποκατάσταση της ως άνω αδικίας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία η διευκρίνιση.
10. Τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου, προς τα οποία υποβάλλεται το παρόν, παρακαλούνται, ωσαύτως, για την ανάληψη ενεργειών (κατάθεση σχετικής τροπολογίας), προς άρση της ως άνω αδικίας.__




ΣΥΣΜΕΔ : Αποφασίστε:Είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι ενός ιδιαίτερου και ευαίσθητου οργανισμού επιφορτισμένου με την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία της Χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: