Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ 401

Εφτά μόνο από τα 14 κτίρια του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου στις παρυφές του Λυκαβηττού κηρύσσονται διατηρητέα. Τα υπόλοιπα θα τα... φάει η διαπλάτυνση της Δεινοκράτους

Με «ακρωτηριασμό» απειλείται το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στις παρυφές του Λυκαβηττού, αν εφαρμοστεί η απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, με την οποία κηρύσσονται διατηρητέα μόνον 7 από τα 14 κτίρια που απαρτίζουν το ξεχωριστό οικιστικό σύνολο.
Η κίνηση Monumenta, που από το 2002 δραστηριοιποείται για τη διάσωση και ανάδειξη των κτιρίων, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας τη συνολική προστασία του χώρου.

Η όαση των 11 στρεμμάτων βρίσκεται πίσω από το πάρκο Ελευθερίας και ορίζεται από τις οδούς Δεινοκράτους, Ιατρίδου και Σουηδίας. Χαρακτηρίζεται από την πλούσια βλάστηση, στην οποία κυριαρχούν αιωνόβια δέντρα, που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Τα κτίρια, κατασκευές του 1882, θεωρούνται ισάξια με αυτά της σχολής Ευελπίδων και στέγαζαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία από το 1904 ώς το 1971, οπότε μεταφέρθηκαν στην Κατεχάκη. Προηγουμένως ήταν έδρα του 1ου Συντάγματος και στρατιωτικό σχολείο. Εκτός από το «άρωμα ιστορίας» που προσδίδει η περίθαλψη των τραυματιών των Βαλκανικών Πολέμων, του Μακεδονικού Αγώνα, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και του Εμφυλίου, το συγκρότημα έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία. Τα κτίρια είναι λιτά, χάρη τις επεξεργασμένες πέτρες και τους γωνιόλιθους, αλλά ξεχωρίζουν με τους γωνιακούς τους πύργους και τις τοξωτές καμάρες, που παραπέμπουν στη νεογοτθική αρχιτεκτονική.

Από το 1971 ανήκουν στην Εκκλησία, στην οποία περιήλθαν μέσω ανταλλαγής ακινήτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Λέγεται πως το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι η αιτία που είχαν εξαιρεθεί από την απόφαση του 1987, που χαρακτήριζε διατηρητέα τα κτίρια του πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, τα οποία ανήκουν στο ίδιο οικιστικό σύνολο. Από το 2002 έχουν διαρρεύσει μεγαλεπήβολα σχέδια για την κατεδάφισή τους και την κατασκευή κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, που είχαν προωθηθεί με το μανδύα της «ολυμπιακής προετοιμασίας». Μάλιστα, είχε εκδοθεί απόφαση του συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού που πρότεινε να χαρακτηριστούν διατηρητέα μόνο 3 κτίρια και το μισό από ένα ακόμη!

Με την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος μπορούν να κατεδαφιστούν πέντε, μονώροφα στην πλειοψηφία τους, λιθόκτιστα κτίρια που βρίσκονται προς την πλευρά της Δεινοκράτους και θα επιτρέψουν την διαπλάτυνση του δρόμου, που σε αυτό το τμήμα στενεύει. Το έκτο κτίριο αφορά το παλιό εστιατόριο, που έχει από χρόνια κατεδαφιστεί. Γειτονεύει όμως, με το επίσης απροστάτευτο λιθόκτιστο χειρουργείο και δημιουργεί μια έκταση που προσφέρεται για σχέδια real estate. Να σημειωθεί ότι και στα υπόλοιπα επτά κτίρια, που χαρακτηρίζονται διατηρητέα, προστατεύονται μόνο οι αρχικές κατασκευές και όχι οι μεταγενέστερες προσθήκες, ενώ επιτρέπεται η συμπλήρωσή τους με νέες πτέρυγες, έπειτα από έγκριση της αρμόδια υπηρεσίας του υπουργείου.
Χ.ΤΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: