Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ρεκόρ παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις!


Μέχρι σήμερα έχουν παραιτηθεί 534 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της ΠΑ, εκ των οποίων 41 ιπτάμενοι, όταν πέρυσι ο αριθμός ήταν 352! Στο ΠΝ ο αντίστοιχος αριθμός έφθασε τους 480 ενώ το 2009 είχαν παραιτηθεί 188. Το κύμα φυγής στον ΕΣ διαμορφώθηκε στα 585 στελέχη ενώ πέρυσι ήταν 489.
Οι αριθμοί προβλέπεται να αυξηθούν και άλλο χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πόσοι τελικά θα παραιτηθούν και κυρίως πόσα εξειδικευμένα στελέχη (χειριστές, τεχνικοί) με πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση θα τεθούν εκτός της οργανωτικής δομής των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι περικοπές που αποφασίστηκαν και ήδη εφαρμόζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορούν τα επιδόματα και τον 13ο και 14ο μισθό έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο δικαιολογημένος αναβρασμός μεταξύ των στελεχών δεν προέρχεται απλώς από την ισοπέδωση που επιχειρείται μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, συμπαρασύροντας τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και από την αδυναμία της πολιτικής ηγεσίας να παρέμβει ουσιαστικά. Εργαζόμενοι εκτός οκταώρου, κάτω από συνθήκες που δεν θα τις ζήλευαν οι λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι, με συχνότατες υπηρεσίες τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, τα στελέχη νοιώθουν ήδη παραγκωνισμένα με άμεση επίπτωση στο ηθικό τους. Για παράδειγμα ένας αντισυνταγματάρχης εισπράττει χρήματα τα οποία δικαιούνταν την εποχή που ήταν λοχαγός, έχοντας στο μεταξύ επωμισθεί ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες.
Την ίδια στιγμή οι περικοπές που τους έχουν επιβληθεί δεν αντανακλώνται για παράδειγμα σε έναν δημόσιο υπάλληλο που έχει τη δυνατότητα πέραν του οκταώρου να ζητήσει υπερωρίες ή να στραφεί προς κάποια άλλη κρυφή (μαύρη) απασχόληση. Ο αξιωματικός, ο υπαξιωματικός και ο ΕΠΟΠ έχουν αποστολή προστασίας της χώρας με κίνδυνο της ζωής τους. Υπό αυτές τις συνθήκες και με το μέγα ερωτηματικό του ασφαλιστικού νομοσχεδίου να επικρέμεται ως Δαμόκλειος Σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους, καταγράφονται συνεχώς νέα ρεκόρ παραιτήσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: