Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Όταν η ανευθυνότητα γίνεται ρεπορτάζ σε ένα ευαίσθητο χώρο.

Με τίτλο "Στα άδυτα του Πενταγώνου" κυκλοφόρησε δημοσίευμα ηλεκτρονικής ενημερωτικής σελίδας η οποία μας κάνει περιήγηση στον άκρως απόρρητο χώρο του ΕΘΚΕΠΙΧ!

Οι στρατιώτες ανέβαιναν τα σκαλιά φορτωμένοι με παλιούς, τεράστιους, με ξύλινο πλαίσιο, χάρτες. Στη συνέχεια οι χάρτες μεταφέρονταν σε στρατιωτικά φορτηγά και από εκεί σε κάποιον ασφαλή χώρο καταστροφής.

Κάπως έτσι έγινε γνωστό ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων αλλάζει εκ βάθρων. Τοποθετημένο στην κυριολεξία στα άδυτα του ελληνικού πενταγώνου, δύο ορόφους κάτω από τη γη, το ΕΘΚΕΠΙΧ είναι ο χώρος από τον οποίο ο αρχιστράτηγος –κατά το νόμο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ- διευθύνει τις επιχειρήσεις σε περίπτωση έντασης, κρίσης ακόμη και πολέμου. Αυτό γίνεται επίσης και σε έκτακτες περιπτώσεις σε καιρό ειρήνης.

Όπως είναι ευνόητο ο χώρος του ΕΘΚΕΠΙΧ είναι άκρως απόρρητος. Μόνο εξειδικευμένοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έχουν πρόσβαση και η είσοδός τους γίνεται μόνο με συγκεκριμένο ηλεκτρονικό κωδικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια μόνο δύο φορές (!) έχει επιτραπεί στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες να επισκεφτούν το ΕΘΚΕΠΙΧ και μόνο μία φορά επιτράπηκε στην κάμερα της ΕΡΤ να δείξει ελάχιστα πλάνα, τα πιο «ανώδυνα» για την εθνική ασφάλεια.

Τώρα το ΕΘΚΕΠΙΧ αλλάζει μορφή, περνά οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες του News 247 μπορούμε να σας περιγράψουμε πώς περίπου έχει διαμορφωθεί το «άβατο» του ελληνικού πενταγώνου.

Στον άκρως απόρρητο χώρο

Καταρχάς στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας, όπου δουλεύουν με βάρδιες όλο το εικοσιτετράωρο, αξιωματικοί και των τριών όπλων, δεσπόζει μια ολοκαίνουργια γιγαντοοθόνη. Η γιγαντοοθόνη, χωρίζεται σε 16 οθόνες με διαχωρισμό 4Χ4, οι οποίες προβάλλουν ανάλογα με τις απαιτήσεις, χάρτες της περιοχής ενδιαφέροντος καθώς και τη διάταξη των δυνάμεων.

Η εμφάνιση της εικόνας και οι αντίστοιχες πληροφορίες που παρέχουν γίνονται σε πραγματικό χρόνο (real time) με τη βοήθεια του συστήματος ΔΙΑΣ (Διακλαδικός Ιστός Αυτοματοποιημένων Συστημάτων).

Είναι εξαιρετικής σημασίας για την ορθή και γρήγορη λήψη αποφάσεων εκ μέρους του αρχιστρατήγου να έχει στη διάθεσή του πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να γίνεται η αξιολόγηση της κατάστασης και συνεπώς να λαμβάνεται η κατάλληλη ενέργεια αντιμετώπισης της κατάστασης. Επιπλέον ο σύγχρονος εξοπλισμός και η υποδομή του ΕΘΚΕΠΙΧ επιτρέπει την αξιόπιστη μεταβίβαση των διαταγών του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και τον έλεγχο για την ακριβή εκτέλεση όσων έχει διατάξει.

Στη γιγαντοοθόνη συγκεντρώνονται ουσιαστικά όλες οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς που είναι αναπτυγμένες στην περιοχή ενδιαφέροντος και ακόμη πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης είναι εφικτή η ανίχνευση και η καταγραφή των κινήσεων του αντιπάλου εφόσον κινηθεί εις βάρος της ελληνικής επικράτειας. Ακόμη επιτηρούνται περιοχές εκτός των περιοχών της κρίσης αλλά και στρατιωτικές δραστηριότητες που δεν συνδέονται απαραιτήτως με την κρίση. Ωστόσο ενδέχεται να προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες για την ανάληψη δράσεων που μπορούν να δώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις κινήσεις του αρχιστρατήγου.

Ακριβώς δίπλα στο ΕΘΚΕΠΙΧ υπάρχει η αίθουσα του Πολεμικού Συμβουλίου όπου συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου – κάτι που δυστυχώς δεν έγινε στην κρίση των Ιμίων με τα γνωστά αποτελέσματα…

Πάντως παρά το φουτουριστικό σκηνικό του νέου ΕΘΚΕΠΙΧ έχει διατηρηθεί σε μια γωνιά ένας μικρός αριθμός από παραδοσιακούς χάρτες για την περίπτωση που ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Το ΕΘΚΕΠΙΧ είναι ένα διακλαδικό όργανο στο οποίο υπηρετούν ανώτεροι αξιωματικοί και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με εμπειρία στη σχεδίαση και τη διοίκηση. Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή κρίσης το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων ενισχύεται με επιπλέον προσωπικό για την καλύτερη αξιολόγηση των δεδομένων και για να αποφασίζονται πιο εμπεριστατωμένα οι κατάλληλες ενέργειες. Επίσης στο ΕΘΚΕΠΙΧ προβλέπεται η παρουσία συνδέσμων από την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι το ΕΘΚΕΠΙΧ δεν είναι απλά ο χώρος που ο αρχιστράτηγος αποφασίζει τις πολεμικές κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων αλλά κάτι παραπάνω: είναι το «μάτι» που κατοπτεύει τις επιχειρήσεις και του δίνει τη δυνατότητα να λάβει στο συντομότερο χρόνο τη ορθότερη απόφαση για την επιτυχή έκβασή τους.
news247.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.

ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΔΙΕΡΕΥΣΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ . ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΔΙΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΕΝΑ army alert ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΕΞΕΠΛΗΞΕ.