Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΥΕΘΑ και Μετοχικό Ταμείο Στρατού

Ερώτημα προς τον κ. Βενιζέλο
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ



Σε δελτίο τύπου του βουλευτή της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2010 αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα παρακάτω:
29 Ιουνίου 2010


Γραπτή διαβεβαίωση του Ε. Βενιζέλου στο Λευτέρη Αυγενάκη
Σε πραγματική αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, καθώς ως το 2017 και το 2018 θα έχουν «φαλιρίσει» και όπως διαβεβαιώνει το Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης που έχει παρέμβει κοινοβουλευτικά προκειμένου να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Ταμείων, έλαβε την ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι: «σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε υπʼ όψιν μου το Γ.Ε.Σ., το έτος 2006 συντάχθηκε μελέτη βιωσιμότητας του Μ.Τ.Σ. και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται σε αυτό» και διαβεβαίωσε ότι «αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. αυτή θα φτάσει μέχρι το 2018». Προσθέτει δε ότι «η ακίνητη περιουσία του Μ.Τ.Σ. έχει αξιοποιηθεί με τη μορφή της παραχώρησης της Διαχείρισης, η οποία έχει εκ του αποτελέσματος κριθεί ως η πλέον αποδοτική» και πως «οι λειτουργικές δαπάνες του Ταμείου έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 50% περίπου», ενώ «ο οικονομικός απολογισμός του Μ.Τ.Σ. τα τελευταία έτη είναι ελλειμματικός και δεδομένου ότι το ταμείο αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξοφληθούν οι συσσωρεμένες υποχρεώσεις του».
…………………………………. Τέλος, ο Υπουργός υπογραμμίζει ότι «και τα τρία μετοχικά ταμεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζουν σοβαρά αναλογιστικά προβλήματα» και ως εκ τούτου, «το ΥΠ.ΕΘ.Α., που εποπτεύει τα μετοχικά αυτά ταμεία, αναζητά την καλύτερη μακροχρόνια λύση για όλους τους μετόχους και μερισματούχους», η λύση που αναζητούμε θα είναι προϊόν σοβαρής αναλογιστικής μελέτης και διαλόγου।


Λαμβάνοντας υπόψη ότι για την καταβολή του μερίσματος Γ΄ τριμήνου 2010 το Μετοχικό Ταμείο Στρατού αναγκάστηκε κάτω από τις αντιδράσεις των μερισματούχων , και όχι ως όφειλε, να εκδώσει μια ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων γράφει «λόγω του γνωστού προβλήματος της έλλειψης ταμειακής ρευστότητας, η καταβολή του μερίσματος Γ΄ Τριμήνου 2010 θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση ολίγων ημερών.» γεννάται το εξής ερώτημα :
Για ποια βιωσιμότητα του Ταμείου μιλάτε μέχρι το 2018, όταν 4 μόλις χρόνια μετά την μελέτη που συντάχθηκε το 2006, παρατηρείται ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ. Πως θα καταβληθεί το μέρισμα του Δ΄τριμήνου 2010 ; Με πόσες μέρες καθυστέρηση ;

κ. Βενιζέλο καλείστε να ενημερώσετε άμεσα, ως εποπτεύον του ΜΤΣ, για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο ταμείο και για το πώς θα καλυφθούν οι απαιτήσεις των μετόχων και μερισματούχων αυτού σε καταβολή των εφάπαξ , των ΒΕΑ, των μερισμάτων. Είναι χρήματα τα οποία όλοι οι μέτοχοι και μερισματούχοι έχουν καταβάλει όσα χρόνια υπηρετούσαν στις ΕΔ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνω ένα ταμείο που ως να φτάσει ο καιρός να πάρω ένα € με τα σημερινά δεδομένα μου το λένε επίσημα θα έχει φαλιρίσει .

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ?

Ανώνυμος είπε...

Φυσικα και ειναι σοβαρα οσα λετε για το ΜΤΣ.
Τα αποστρατα στελεχη δε φταινε.
Να τοποθετησουν τα χρηματα στη θεση τους οσοι με αυτα εκαναν κοινωνικη πολιτικη για να μαζεψουν ψηφους.
Να σταματησουν να δινουν οτιδηποτε σε οποιον δεν εχει καταβαλει εισφορες.Τι το πιο λογικο?

Γιώργος είπε...

Σχετικά με το ΜΤΣ.
Εγώ στον κο Υποουργό θα ήθελα να υποβάλλω τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Γιατί το ποσοστό του ΜΤΣ στη Γενική Τράπεζα είχε περιοριστεί στο 14-15% όταν αυτή ιδιωτικοποιήθηκε, από 90% που ήταν; Ποιοι ήταν υπεύθυνοι που το ΜΤΣ αποποιήθηκε των δικαιωμάτων όταν έγιναν οι διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου;
2. ποια είναι η περιουσία του ΜΤΣ σε ιδιοκτησίες ακινήτων και γης;

3. Γιατί τα στρατοπέδα που ανήκουν στο ΤΕΘΑ παραχωρούνται σε Δήμους δωρεάν, με διάφορα προσχήματα και δεν πωλούνται (έστω ένα ποσοστό από αυτά) για την κάλυψη των αναγκών του ΜΤΣ κλπ

Ανώνυμος είπε...

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ταμεία είναι προβλήματα κακοδιαχείρισης από τους εκάστοτε Αρχηγούς αλλά και προέδρους των ταμείων.
Οι ηγεσίες οφείλουν απάντησης στους μερισματούχους εν ενεργεία και αποστράτους για τα παρακάτω:
1.Ποιά ήταν η διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων από το 1981 έως και σήμερα; και εάν εδόθησαν κεφάλαια προς άλλα ταμεία δανικά και αγύριστα με την παρέμβαση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
2. Εάν οι εκδιδόμενοι ετήσιοι ισολογισμοί των ταμείων ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;
3. Ποιός ο σχεδιασμός για προσδόκιμο όφελος των μερισματούχων από τους υπάρχοντες πόρους; και ποιά η προοπτική της επερχόμενης δεκαετίας των ταμείων;
4. Γιατί δόθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά χωρίς διαγωνισμό με σκοπό οι επιχειρηματίες να κερδίζουν και στα ταμεία να μην μπαίνει ούτε ένα ευρώ. (πχ μπαταρίες οχημάτων)
5. Ποιό είναι το σχέδιο και οι προοπτικές χρήσης της πράσινης ενέργειας για αποκόμιση ωφελημάτων των ταμείων.
Κύριοι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν τα ταμεία ισχυρά ακόμα και με την σημερινή κρίση δυστυχώς όμως οι επιλογές προσώπων χωρίς ικανότητες χωρίς σχέδιο και σε θέσεις που επηρεάζουν το σύνολο των μερισματούχων είναι η τροχοπέδη για το μέλλον των ταμείων.
Για τα αποθεματικά μάλλον το θέμα πρέπει να πάει στη δικαιοσύνη.
Εάν δεν γίνουν ανεξάρτητες μικτές επιτροπές έστω και τώρα με ανθρώπους που να θέλουν να προσφέρουν, δεν
υπάρχει σωτηρία των ταμείων.
Αλήθεια, οι πρόεδροι των ταμείων πως τοποθετούνται

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί συνάδελφοι, εύκολα μπορούν να απαντηθούν τα ερωτήματά σας απο την Ηγεσία των ΕΔ (πολιτική-στρατιωτική) αρκεί να υπάρχει η θέληση.
Εύκολα βρίσκονται ποιοί επλούτισαν πουλώντας την Τράπεζα μας, ακίνητα ΜΤΣ, ακίνητα ΤΕΘΑ κλπ. Υπάρχουν και στοιχεία πχ φάκελλος Τοτονίδη.
Δεν μπορεί με τον μισθό του κάποιος να δικαιολογήσει ακίνητα μερικών εκατομυρίων, άλλωστε μεταξύ των πολιτικών που ήσαν στο ΥΕΘΑ γνωρίζουν πρόσωπα,πράγματα,κλπ
Όμως κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει! Ή βγάζει?

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΞΜΕΡΩΣΩ ΤΟΝ κ.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΟΤΙ " ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΤΣ" ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΕΔΙΝΕ Ο ΑΞ/ΚΟΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ, ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ 5%, ΣΥΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΑΓΩΓΗ 1 ΜΙΣΘΟ ΚΡΑΤΗΣΗ,ΣΥΝ 1 ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΤΟΥ, ΣΥΝ 1ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ ΤΕΚΝΟΥ ΤΟΥ, ΣΥΝ Η ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΗΜΕΡΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΕΩΝ. [Σημ.ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΕΝΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΔΙΑ "ΨΥΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ" ΕΠΕΦΤΑΝ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ,Ή ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Π.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Ερχονται εκλογές,ενημέρωσέ καί αυτόν καί τούς προηγούμενους δεόντως.

Μαύρισέ τους όπως μαύρισαν τή ζωή
σου.