Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΤΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞ/ΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΧΑΡ. ΤΡΙΚΟΥΠΗ 18 Α - Τ.Κ. 10679 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 3633797 - FAX 3621410
Αθήνα, 20 Ιουλ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΑΑΣ
Από την εποχή της δημιουργίας του, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), (1830) δίνει κάθε τρίμηνο στους μετόχους του, αποστράτους Αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς και πρώην Χωροφυλακής μέρισμα. Το ποσόν του μερίσματος προέρχεται, κατά ένα μέρος από τις κρατήσεις που γίνονται στους εν ενεργεία Αξιωματικούς, από θεσμοθετημένους κοινωνικούς πόρους και από την εκμετάλλευση των περιουσιακών του στοιχείων.

Δυστυχώς, κατά τα τελευταία χρόνια, η κακή διαχείριση των πόρων του Ταμείου (παραχώρηση σε ιδιώτες της Γενικής Τραπέζης της Ελλάδος – βασικός μέτοχος της οποίας ήταν το ΜΤΣ – παραχώρηση των μετοχών της Γενικής σε μικρότερη τιμή, εκποίηση μεγάλου μέρους της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΣ με εντολή της κυβερνήσεως, χρηματοδότηση άλλου φορέα με χρήματα του ΜΤΣ τα οποία δεν επεστράφησαν), οδήγησαν στην καθυστέρηση καταβολής του μερίσματος του τρίτου τριμήνου και στην αβεβαιότητα καταβολής στο μέλλον.

Είναι γεγονός ότι το χρηματικό ποσό του μερίσματος δεν είναι μεγάλο. Υπό τις παρούσες όμως εξελίξεις, οι οποίες έχουν πλήξει σημαντικά τις αποδοχές των μερισματούχων (πάγωμα επ΄ αόριστον των αυξήσεων, μείωση του ύψους των συντάξεων με διάφορα γραφειοκρατικά τεχνάσματα, επιβολή ΛΑΦΚΑ), το μέρισμα είναι απολύτως απαραίτητο για την αξιοπρεπή διαβίωσή των. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, για ορισμένα μέλη μας με χαμηλές συντάξεις, όπως επίσης και για τις ορφανικές οικογένειες των αξιωματικών, η χορήγηση του μερίσματος λαμβάνει χαρακτήρα επιβιώσεως. Επί πλέον, σε πολλούς συνταξιούχους αξιωματικούς οι οποίοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν είτε στο εξωτερικό, είτε σε πόλεις της Ελλάδος εκτός του τόπου της κατοικίας τους, η μείωση της συντάξεως και η μη καταβολή δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας σε μεγάλο αριθμό μελών μας, έχουν ήδη δημιουργήσει έντονα και δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, τυχόν μη χορήγηση του μερίσματος θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, σε πλήρη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των οικογενειών τους. Μήπως άραγε, αυτή είναι η επιδίωξη της πολιτείας ;
Το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο, απέδειξε περίτρανα την υποβάθμιση του ρόλου και του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις που αφορούσαν και τη δική μας κοινωνική ομάδα χωρίς να προηγηθεί ο πολυδιαφημισμένος κοινωνικός διάλογος με την ΕΑΑΣ, θεσμικό φορέα των Αποστράτων.

Εάν στα παραπάνω προστεθεί και η μείωση των δαπανών για τους εξοπλισμούς, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος σε τι βαθμό μειώσεως της μαχητικής τους ικανότητας οδηγούνται οι ΕΔ της χώρας. Από το 2011, το προσωπικό των ΕΔ εντάσσεται στο ΙΚΑ. Εκτιμάται ότι αυτό στην πράξη σημαίνει κατάργηση του ΜΤΣ διότι, πως θα βρεθούν πόροι για την καταβολή του μερίσματος, όταν δεν θα γίνονται σχετικές κρατήσεις στους εν ενεργεία συναδέλφους ; Επί πλέον, υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την συμπλήρωση της 35ετίας, τα στελέχη των ΕΔ, υπέργηρα και ανίκανα πλέον να υφίσταται τις ταλαιπωρίες της στρατιωτικής υπηρεσίας να εντάσσονται σε άλλους φορείς του δημοσίου, έως ότου ολοκληρώσουν την υποχρέωση παραμονής τους στην ενέργεια. Επίσης, σε πρόσφατη εμφάνισή του στην τηλεόραση, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, εκφράστηκε με τρόπο υποτιμητικό και απαξιωτικό για τους Αξκούς.

Εδώ και δύο χρόνια το ΜΤΣ, με το πρόσχημα ότι υπάρχει χρέος του προς το Δημόσιο, δεν καταβάλλει το Βοήθημα Επαγγελματικής Αποκαταστάσεως (ΒΕΑ) στα παιδιά των μελών αν και οι γονείς τους έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους έναντι του ΜΤΣ (καταβάλλουν κάθε χρόνο τις προβλεπόμενες κρατήσεις). Με τον τρόπο αυτόν οι οικογένειες των αποστράτων αξιωματικών οδηγούνται σταδιακά και ηθελημένα σε οικονομική εξαθλίωση.

Όλα τα προαναφερθέντα έχουν, όπως είναι φυσικό, σοβαρή επίπτωση επί του ηθικού του προσωπικού των ΕΔ, σε μία εποχή που οι απειλές κατά της χώρας μας είναι περισσότερο παρά ποτέ ορατές και αυξανόμενες. Βεβαίως τα στελέχη των ΕΔ ουδέποτε θα αποκτήσουν την κακώς νοουμένη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που δυστυχώς η πολιτεία με τα μέτρα που λαμβάνει φαίνεται να το επιδιώκει. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι εάν απαιτηθεί θα εκπληρώσουν στο ακέραιο το προς την πατρίδα καθήκον τους.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η ΕΑΑΣ δεν θα ανεχθεί παραπέρα απαξίωση και υποβάθμιση της κοινωνικής θέσης των μελών της. Τυχόν μη χορήγηση ή μείωση του ποσού του μερίσματος, θα αποτελέσει την σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής. Διότι, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όχι μόνον δεν ευθυνόμαστε για την κακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά του ΜΤΣ, αλλά και ότι υπάρχει τρόπος να μη χρεοκοπήσει το Ταμείο μας. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση, η οποία μάλιστα, κατά καιρούς, έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την βιωσιμότητά του. Την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης περιμένουμε και απαιτούμε από την πολιτεία.

Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας γνωρίζουν ότι η ΕΑΑΣ με τα 80.000 μέλη, τις οικογένειές τους και όλους όσους συμμερίζονται τις δικές μας απόψεις σε θέματα εθνικά και κοινωνικά συνιστά μία ισχυρή εκλογική δύναμη, τις ψήφους της οποίας έχουμε τη βεβαιότητα ότι κανένας πολιτικός χώρος δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει.

Κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ
- Ο - Πρόεδρος
Αντγος ε.α Γεώργιος Κοράκης

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ξυπνήσαμε-ξυπνήσαμε καιρός ήταν.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί εθύνονται για την κακή διαχείριση των πόρων του ταμείου?
Πόσοι κατηγορήθηκαν για την κακή διαχείριση?
Πόσοι απολογήθηκαν για την κακή διαχείριση?
ΠΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΜΤΣ ΣΗΜΕΡΑ. ( ΥΠΟΥΡΓΟΙ - ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΜΤΣ και όποιοι άλλοι είναι υπευθυνοι).
ΠΟΣΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Μ.Τ.Σ. ( ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΑΣ ).
Γιατί να το παίζουν ωραίοι (ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ κλπ) και όλοι αυτοί με τα λεφτά τόσων συναδελφων και εμείς να μην μπορουμε να πάρουμε πίσω ούτε τα λεφτά που πληρώναμε και πληρώνουμε τόσα χρόνια, ( ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ)
Αυτά όλα τα προβλήματα υπήρχαν από την εποχή που είσασταν εν’ ενεργεία και τα γνωρίζατε όπως τα γνωρίζει και η σημερινή ηγεσία του Στρατού αλλά δεν μιλούσατε και ούτε μιλάνε σημερα γιατί φοβάστε όλοι μην χάσατε την θέση σας . Βάζατε την ουρά στα σκέλια σας, κατεβάζατε τα κεφάλια σας κάτω και φευγατε. Δυστυχώς δεν έχουμε ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ σημερα στην ΕΛΛΑΔΑ κυβερνανε τα ΛΑΜΟΓΙΑ και κανενας άλλος.
Ένας Απόστρατος (.)

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΛΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΑΣ.
ΕΝΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ.ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ"ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ"ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΤΣ;ΕΠΕΡΝΑΝ ΘΕΣΗ;ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ;ΑΝ ΝΑΙ,ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΟΙΟΣ,ΠΟΤΕ ,ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ;
ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ(ΕΙΜΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΠΛΓΟΣ ΑΠΟ ΣΜΥ)ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΩ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΤΡΑΤΟ ΟΤΑΝ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΜΤΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΠΙΕΣΕΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΕΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ,ΣΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ.
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΩ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΕΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, σύντροφοι/φισες συναγωνιστές/στριες

ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ είπε...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ..ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.ΟΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.
ΟΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΚΥΒΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ,ΟΤΙ ΔΙΑΤΑΞΕΤΕ,ΕΙΣΤΕ ΒΑΘΕΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ.
ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΜΕ ΔΙΑΤΑΓΕΣ.
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΙ ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΨΥΧΗ.

Unknown είπε...

Σύντροφε , πρόεδρε, στρατηγέ πολύ καλή η ιστορική αναδρομή σας αλλά για τις ευθύνες διαχρονικά της φυσικής ηγεσίας του στρατού Αρχηγών , Υπαρχηγών ,Στρατηγών μελών του ΑΣΣ δεν κάνετε καμία μνεία. Ποίος βούλιαξε το ΜΤΣ τα 80000 μέλη φέρουν την ευθύνη ή οι πρακτικές τις ολιγαρχίας στην οποία ανήκετε ; Ποίοι διαμόρφωσαν τα μερίδια και τα μερίσματα ; Ποίοι επινόησαν την πατέντα αποστρατευόμενοι συνταγματάρχες να προάγονται στα χαρτιά στρατηγοί; Πόσοι τέτοιοι χάρτινοι στρατηγοί υπάρχουν σήμερα ; Πόσων στρατηγών τέκνα βολεύτηκαν στο ΜΤΣ και στην Γενική; Όταν ήσασταν στην ενέργεια γιατί δεν διαφωνήσατε για τις ρυθμίσεις του ΕΚΟΕΜΣ ; Που ξανακούστηκε επίδομα ανταποδοτικό να το λαμβάνουν αξιωματικοί που δεν συνεισέφεραν ούτε ευρώ; Ποίοι είναι οι αγώνες σας και που εστιάζονται ; Γιατί όλοι εσείς της ενώσεως διαφωνείτε και σαμποτάρετε κάθε συνδικαλιστική κίνηση ; Μήπως νομίζετε πως μας εκπροσωπείται ; Πότε δώσατε λογαριασμό για όσα καταβάλουμε για την ένωση ; Σε ποίες ενέργειες προχωρήσατε ώστε να αλλάξει ο χουντικός νόμος περί ενώσεων;
Σύντροφε πρόεδρε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί . Αλλάξτε πρώτα από όλα την διάταξη που καθορίζει την εκπροσώπηση στο ΔΣ της ένωσης κάντε την αναλογική και όχι Βαθμολογική και τότε ίσως έχετε το δικαίωμα να ισχυριστείτε πως αντιπροσωπεύεται 80.000 μέλη που μόνο στα δύσκολα θυμάστε .
Ανώτερος Αξιωματικός ε.ε

Unknown είπε...

Σύντροφε , πρόεδρε, στρατηγέ πολύ καλή η ιστορική αναδρομή σας αλλά για τις ευθύνες διαχρονικά της φυσικής ηγεσίας του στρατού Αρχηγών , Υπαρχηγών ,Στρατηγών μελών του ΑΣΣ δεν κάνετε καμία μνεία. Ποίος βούλιαξε το ΜΤΣ τα 80000 μέλη φέρουν την ευθύνη ή οι πρακτικές τις ολιγαρχίας στην οποία ανήκετε ; Ποίοι διαμόρφωσαν τα μερίδια και τα μερίσματα ; Ποίοι επινόησαν την πατέντα αποστρατευόμενοι συνταγματάρχες να προάγονται στα χαρτιά στρατηγοί; Πόσοι τέτοιοι χάρτινοι στρατηγοί υπάρχουν σήμερα ; Πόσων στρατηγών τέκνα βολεύτηκαν στο ΜΤΣ και στην Γενική; Όταν ήσασταν στην ενέργεια γιατί δεν διαφωνήσατε για τις ρυθμίσεις του ΕΚΟΕΜΣ ; Που ξανακούστηκε επίδομα ανταποδοτικό να το λαμβάνουν αξιωματικοί που δεν συνεισέφεραν ούτε ευρώ; Ποίοι είναι οι αγώνες σας και που εστιάζονται ; Γιατί όλοι εσείς της ενώσεως διαφωνείτε και σαμποτάρετε κάθε συνδικαλιστική κίνηση ; Μήπως νομίζετε πως μας εκπροσωπείται ; Πότε δώσατε λογαριασμό για όσα καταβάλουμε για την ένωση ; Σε ποίες ενέργειες προχωρήσατε ώστε να αλλάξει ο χουντικός νόμος περί ενώσεων;
Σύντροφε πρόεδρε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί . Αλλάξτε πρώτα από όλα την διάταξη που καθορίζει την εκπροσώπηση στο ΔΣ της ένωσης κάντε την αναλογική και όχι Βαθμολογική και τότε ίσως έχετε το δικαίωμα να ισχυριστείτε πως αντιπροσωπεύεται 80.000 μέλη που μόνο στα δύσκολα θυμάστε .
Ανώτερος Αξιωματικός ε.ε