Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σταθεροποιούν τη... μεζούρα

Στοπ στο αλαλούμ με το κατώτερο όριο αναστήματος για την εισαγωγή ανδρών- και κυρίως γυναικών- στο Στράτευμα θέτει το υπουργείο Αμυνας. Με σχέδιο νόμου που έχει έτοιμο ο Ε. Βενιζέλος, καθιερώνεται ενιαίο όριο για υποψήφιους αξιωματικούς και Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) το 1,60 μ. για τις γυναίκες και το 1,70 για τους άνδρες.


Ετσι σταματά το ασανσέρ των ορίων που τα τελευταία χρόνια άλλαζε για κάθε κατηγορία κατά το δοκούν του νομοθέτη, της διοίκησης ή του δικαστή ακόμα και κατά 10 πόντους!

Ηπερίπτωση μιας νεαρής υποψήφιας που θέλησε να κάνει καριέρα στο Στράτευμα και ήρθε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή δίνει ανάγλυφα το αλαλούμ αυτό. Ας το παρακολουθήσουμε:

Η κ. Αναστασία Παπ. τον περασμένο Μάρτιο έμαθε ότι κρίθηκε ακατάλληλη και δεν κατετάγη στον στρατό ως Επαγγελματίας Οπλίτης (ΕΠ.ΟΠ.) αφού το ύψος της ήταν 1,63 μ. και η σχετική προκήρυξη του 2009 προέβλεπε κατώτερο όριο αναστήματος 1,65 μ. Η νεαρά υποψήφια έμεινε εκεί. Αν είχε προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια είναι πολύ πιθανόν να είχε δικαιωθεί και να προσληφθεί, όπως έγινε για άλλες συνυποψήφιές της. Το δικαστήριο έκρινε, όπως λέει ο δικηγόρος τους κ. Π. Αγγελάκης, ότι το όριο αναστήματος που ορίζουν οι προκηρύξεις, ήτοι το 1,65 μ., δεν είναι νόμιμο διότι αντίκειται στον νόμο για τους ΕΠ.ΟΠ. του 2001. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι κακώς ο (τότε) υπουργός κ. Ε. Μεϊμαράκης αύξησε το όριο από το 1,55 που προέβλεπε ο νόμος του 2001 και το έκανε 1,65 μ. Τον δρόμο των συνυποψηφίων της Αναστασίας είχαν ακολουθήσει και άλλες κοπέλες τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί όμως ο υπουργός- και τα Γενικά Επιτελεία- αύξησαν με τη μία το όριο κατά 10 πόντους; Το σημείο-κλειδί είναι μια διάταξη νόμου που ισχύει από το 2006 με την οποία θεσμοθετήθηκε η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και τα κριτήρια επιλογής. Βάσει αυτού ο (τότε) υπουργός δέχθηκε εισήγηση και εξίσωσαν το όριο αναστήματος ανεβάζοντάς το από 1,55 μ. για τις γυναίκες και από 1,60 μ. για τους άνδρες σε 1,65 μ. για όλους. Η βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας «εξίσωση» βόλευε πολύ και τους στρατηγούς που ήθελαν σταδιακά να επιτύχουν όσο το δυνατόν πιο κοινό σωματότυπο των υπηρετούντων στο στράτευμα ανδρών και γυναικών, για λόγους εφοδιαστικής υποστήριξης και εργονομίας. Και όχι μόνον.

Δικαστικές αποφάσεις
Πολλοί υποστηρίζουν ότι μέσα από τη μεγαλύτερη αύξηση του ορίου για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (10 cm έναντι 5 cm) κόβονται περισσότερες γυναίκες, που είναι εν πολλοίς ανεπιθύμητες για μάχιμες ειδικότητες. Μέχρι που ήρθαν οι δικαστές και με αλλεπάλληλες αποφάσεις δικαίωναν όσες προσέφευγαν κατεβάζοντας το όριο αφού ο βασικός νόμος για τους ΕΠ.ΟΠ. - που δεν είχε αλλάξει- ήταν σαφής: 1,55 μ. για τις γυναίκες και 1,60 μ. για τους άνδρες. Η διαφορά των 10 πόντων που προβλέπει το σχέδιο νόμου προέκυψε ύστερα από αξιολόγηση που έχουν κάνει αρμόδιοι και ειδικοί φορείς.

ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ

Τέλος στο ασανσέρ των ορίων ύψους που άλλαζε με αποφάσεις διοίκησης ή δικαστών και η διακύμανση έφθανε και στους 10 πόντους

Δεν υπάρχουν σχόλια: