Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Προκαταρκτική εξέταση για καταγγελίες πρώην διευθυντή εξοπλισμών ΓΕΕΘΑ

Την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκου προκάλεσαν οι καταγγελίες στις οποίες προέβη πριν λίγες ημέρες ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλης Βασιλάκος.

Ο κ. Βασιλάκος κατά την διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του στην τελετή παράδοσης καθηκόντων στον νέο Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών κ.Δημήτρη Γεωργιόπουλο,κατήγγειλε ότι γνωρίζει πρόσωπα που χρηματίζονται από τους εξοπλισμούς. Μάλιστα κάνοντας λόγο για «παρασιτούντες και αλητήριους» ο κ. Βασιλάκος υποστήριξε ότι δέχθηκε απειλές όταν αρνήθηκε να δωροδοκηθεί.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο τα καταγγελόμενα από το μέχρι πρότινος στέλεχος του ΥΕΘΑ,την οποία ανέλαβε να διενεργήσει ο Εισαγγελέας Εφετών κ.Γρ.Πεπόνης.

Στόχος της έρευνας είναι, εφόσον αποδειχθούν βάσιμοι οι ισχυρισμοί Βασιλάκου, να εντοπιστούν πρόσωπα που συνδέονται με συγκεκριμένες παράνομες πράξεις, στον χώρο των εξοπλισμών, εντός και εκτός του υπουργείου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είχα και εγώ την ατυχία να εργαστώ υπό τον (κύριο;) Βασιλάκο και έχω να πω τα ακόλουθα:

1) Δεν μπορώ να αναφερθώ στην τιμιότητα ή μη του συγκεκριμένου ατόμου, καθώς δεν έχω αποδείξεις. Αυτό που γνωρίζω όμως από πρώτο χέρι είναι ότι δέχτηκα πιέσεις από τον συγκεκριμένο κύριο να αλλάξω εισηγήσεις μου σε συμβάσεις μεγάλης αξίας προς όφελος συγκεκριμένων πάντα εταιρειών.

2) Σε περίπτωση που δεν είχε προσωπικό όφελος (μίζα κάθε είδους) και απλά ακολουθούσε οδηγίες, εξακολουθεί να φέρει την ευθύνη για την όποια ζημία δημιούργησε στο δημόσιο.

3) Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ κάποια μέσα, όχι απλά να αποφεύγουν τον αντικειμενικό απολογισμό του έργου του, αλλά ακόμη και να πλέκουν εγκώμιο για την τιμιότητά του.

4) Ο δικός μου απολογισμός για το έργο του είναι ο εξής:
α) Κατά τη διάρκεια της θητείας του όλες οι δραστηριότητες της ΓΔΑΕΕ καλύπτονταν από ομίχλη και κλίμα συνομωσιολογίας, οπότε η εμπιστοσύνη και το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων ήταν άγνωστες λέξεις.
β) Γιγαντώθηκε ένα χάσμα μεταξύ ΓΔΑΕΕ και Γενικών Επιτελείων (όπως φαίνεται και από το θλιβερό σχόλιο του συναδέλφου) και υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν ακόμη και οι άκρως απαραίτητες ανάγκες υποστήριξης των Επιτελείων, δηλαδή η αμυντική ικανότητα της χώρας ΕΠΛΗΓΗ ΚΑΙΡΙΑ.
γ) Κατάφερε μέσα σε 4,5 χρόνια να διαλύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, η οποία, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είναι άγια, πλην όμως, σε τέτοιο χρονικό διάστημα ένας πραγματικά ικανός ηγέτης θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά και να δημιουργήσει τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.
δ) Η χώρα έχει μπει στη μαύρη λίστα όλων των εταίρων-προμηθευτών οπλικών συστημάτων. Δυστυχώς δεν έχουμε την ικανότητα να παράγουμε μόνοι μας τα οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Εάν δεν βλέπουμε τους προμηθευτές μας, των οποίων τα συστήματα διατηρούμε για δεκαετίες (και κατά κάποιο τρόπο παντρευόμαστε) ως εταίρους και συνεργάτες, αλλά αντίθετα ως συμβατικά αντίπαλους, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι....
ε) Αντίθετα με ό,τι διακυρήσει ο άνθρωπος ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και γενικά με όλα τα προγράμματα που κατέληγαν στις εταιρείες κάποιων από τους ημετέρους που καταγγέλει. Πιο συγκεκριμένα, είχε στα χέρια του μελέτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας που κατήγγειλε, κατά κάποιο τρόπο, τη νομιμότητα των ΑΩ, αλλά ο (κύριος;) Βασιλάκος προτίμησε να την κλειδώσει στο συρτάρι του...
στ) Εισήγαγε ένα νέο νομικό πλαίσιο τελείως αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην κατάρτιση της οποιασδήποτε σύμβασης, και τις συνέπειες του οποίου θα ζήσουμε λίαν συντόμως...
ζ) Τέλος, ανέπτυξε (άγνωστο γιατί και πως) μία άριστη συνεργασία με κάποια μέσα και δημοσιογράφους δ' κατηγορίας, τα οποία και αμίληκτα χρησιμοποίησε εις βάρος και προς εκφοβισμό συναδέλφων που δεν υπάκουαν στις εντολές του.

Ανώνυμος είπε...

5) Σας καλώ να ξαναδιαβάσετε την αποχαιρετiστήρια ομιλία του και να αναλογιστείτε την ποιότητα αυτού του ανθρώπου:
α) Αναλογιστείτε απλά πως αισθάνεται για τον χώρο του οποίου ηγήθηκε για 4,5 χρόνια και για τους στρατιωτικούς (όχι τους επιτελείς του) γενικότερα. Κρίμα που δεν υλοποίησε το όραμά του για υφυπουργείο εξοπλισμών (;;;) ώστε να αξιολογούν και να αποφασίζουν οι πολιτικοί, οι διορισμένοι σαν αυτόν, και οι πολιτικοί υπάλληλοι για τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.
β) Παρατηρήστε το φτωχό του λεξιλόγιο, τον ασυνάρτητο λόγο του και το παραλήρημά (=παράλογη φλυαρία) του.
γ) Την αμετροέπειά του, όταν τολμά να αναφέρεται τόσες φορές σε πρώτο πρόσωπο και να λέει ότι "κουράστηκα πολύ να βρω αυτούς τους άξονες...". Ερωτώ εύλογα γιατί τότε δεν τους υλοποιούσε όταν είχε όλες τις εξουσίες με την κυβέρνηση που τον τοποθέτησε εκεί, αλλά προτίμησε εκ των υστέρων να εισηγηθεί στην επόμενη κυβέρνηση να καταργήσει για παράδειγμα τα ΑΩ, όπως του είχαν συγκεκριμένα εισηγηθεί επιτελείς του (υποθέτω ότι κάτι γλυκό θα είχαν...);
δ) Αν αυτά είναι τα τελευταία λόγια ενός ηγέτη (;) προς το προσωπικό του που τόσο, κατά τα λεγόμενά του δέθηκε μαζί του, προσπαθήστε να φανταστείτε το κλίμα με το οποίο καθοδήγησε (μάλλον διαχειρίστηκε) τον οργανισμό...

6) Κατόπιν όλων αυτών, απορώ πραγματικά με τους Αρχηγούς (;) των Γενικών Επιτελείων που, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα παραπάνω, δεν είχαν το θάρρος να γυρίσουν την πλάτη στον πιο ανίκανο γενικό διευθυντή ΓΔΑΕΕ στην ιστορία (που μαζί με τον πρώην υπουργό(;) κατέστρεψαν και τα τελευταία απομεινάρια των ΕΔ), αλλά για άλλη μια θλιβερή φορά η προθυμία τους να τρέξουν πίσω από τον Υπουργό υπερνίκησε το ειδικό βάρος της θέσης τους... Θα ήθελα να επισημάνω μόνο ότι ο εισαγγελέας δεν θα εμπλεκόταν χωρίς την έγκριση του Υπουργού (άρα ο Υπουργός γύρισε έμμεσα την πλάτη του).

7) Τέλος, ψηφίζω και σας καλώ να συμφωνήσετε μαζί μου, κατά της παραπομπής του συγκεκριμένου (κυρίου;) στον εισαγγελέα λόγω ακαταλόγιστου και συμφωνώ απόλυτα με τον αγαπητό σχολιαστή που τον στέλνει στον αγύριστο....

Υ.Γ Το όνομά μου είναι διαθέσιμο σε όποιον αρμόδιο το επιθυμεί για λεπτομέρειες και ισχυρές ενδείξεις παρατυπιών στη ΓΔΑΕΕ κατά τη θητεία του (κυρίου;) Βασιλάκου, τις οποίες έχω στη διάθεσή μου αλλά δεν κρίνω σκόπιμο να μοιραστώ δημοσίως στο διαδίκτυο.....

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Βασιλάκος ήταν η πλέον λανθασμένη επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, όμως η παράγκα που έχει στηθεί εδώ και χρόνια υπάρχει περίπτωση να σταματήσει να αρμέγει το Ελληνικό δημόσιο; Για τις θέσεις των γενικών γραμματέων η Κυβέρνηση ζήτησε βιογραφικά γιατί δεν έκανε το ίδιο για μια τόσο σοβαρή θέση; Εφόσον αυτό δεν ήταν αρεστό ας υπήρχε διακομματική επιτροπή για την αξιολόγηση του υποψήφιου για τη θέση αυτή όπως γίνεται στο εξωτερικό. Όταν λέμε διαφάνεια αυτή ξεκινάει από τις θεσμικές διαδικασίες διαφάνειας που δίνει τη δυνατότητα επιλογής του ικανότερου αξιοκρατικά. Ο νέος Διευθυντής κολλητός του Παπανικολάου ήτανε και πήρε τη θέση. Υπάρχει περίπτωση με αυτές τις επιλογές διαδικασιών η προσώπων να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις στα θέματα υποστήριξης; Για να μπορέσει το σύστημα να πάει μπροστά πρέπει να ξεκινήσει από το LOGISTIC ίσως στην περίπτωση αυτή να έχει δίκαιο ο κ. Βασιλάκος για το Υφυπουργείο εξοπλισμών, κάτι πήγε να πει αλλά δεν το κατάλαβε καλά. Η πρόταση αυτή υπάρχει από το 2000 και δεν ήταν δική του, με πλήρες σχέδιο και οργανόγραμμα όπου τα επιτελεία εισηγούνται , Το ΓΕΕΘΑ συντονίζει και γνωμοδοτεί και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο κάτι αντίστοιχο του ΣΑΜ. Στόχος ήταν το LOGISTIC η μείωση δαπανών κ.λ.π (Δεν θα επεκταθώ ...)Στην Ελλάδα οι σωστές προτάσεις υλοποιούνται μετά το πέρασμα μίας δεκαετίας.