Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Ενα βήμα πιο κοντά το τζαμί στον Βοτανικό

Η επιχείρηση «μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα» μπαίνει, ύστερα από κωλυσιεργία ετών, στο τελικό της στάδιο. Για να συμβεί αυτό, χρειάστηκε να κοπεί στη μέση το Ναυτικό Οχυρό του Πολεμικού Ναυτικού στον Βοτανικό. Εκεί βρίσκεται η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί οριστικά το τζαμί, που επί χρόνια στερούνται χιλιάδες μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αττικής.

Με προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποχαρακτηρίστηκε και επίσημα πλέον μια μεγάλη μεσαία έκταση του Ναυτικού Οχυρού (περίπου 17 στρέμματα) και τώρα όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσουν εντατικά οι εργασίες κατασκευής του τεμένους. Οπως φαίνεται στο σχετικό σχεδιάγραμμα του αποχαρακτηρισμού, αυτό που ουσιαστικά παραχωρείται είναι μια μεγάλη μεσαία δίοδος, η οποία περικυκλώνει όσους εισέρχονται στον συγκεκριμένο χώρο, αφού δεξιά και αριστερά παραμένουν οι προστατευμένες ζώνες του Πολεμικού Ναυτικού. Τα νέα όρια καθορίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το τζαμί, χωρητικότητας 500 ατόμων, θα γίνει με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και θα διοικείται από επταμελή επιτροπή. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται από πολλούς στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και ίσως αντανακλά την προσδοκία κινήσεων από την πλευρά της Τουρκίας στα θέματα της Χάλκης και της επαναλειτουργίας βυζαντινών εκκλησιών.

Για να φτάσουμε εδώ, χρειάστηκε προηγουμένως να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου, ο οποίος πριν από λίγους μήνες και παρά την ύπαρξη προγραμματικής συμφωνίας με τον Δήμο της Αθήνας, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί άλλος τόπος για την ανέγερση του τζαμιού ώστε να μη χωριστεί στα δύο το στρατόπεδο του Ναυτικού. Ομως, τελικά, παρά τις «εθνικιστικές φωνές», προτιμήθηκε η αρχική λύση, καθώς ήταν δύσκολο να βρεθούν άλλοι χώροι για την ανέγερσή του, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως βλέπουν τελικά με «καλό μάτι» αυτή την «πολεμική περικύκλωση» των μουσουλμάνων.

Υπέρ της ανέγερσης του τζαμιού στο Βοτανικό έχει ταχθεί και ο σημερινός δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ενώ ο μόνος που διαφωνεί, πιστός στις ξενοφοβικές, υπερσυντηρητικές ιδέες, είναι ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης και διάφορες άλλες ακροδεξιές οργανώσεις.
ΧΡ. ΖΕΡΒΑΣ

4 σχόλια:

EGERSIS είπε...

Σοβαρά έ;
O μόνος που διαφωνεί είναι ο μπουμπούκος πιστός στις ξενοφοβικές, υπερσυντηρητικές ιδέες και διάφορες άλλες ακροδεξιές οργανώσεις!!!

ΕΣΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ;
OI ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ;
KI AN ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕ ΒΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ; THN ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ'' ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ ΕΤΣΙ;
ΩΡΑΙΑ ''ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ'' ΚΑΝΕΤΕ....

@rmy @lert είπε...

ΣΙΓΑ ΠΗΡΕΣ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΣ. ΠΕΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΚΑΙ ΚΡΙΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ. ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΣΗ. ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΤΟΥ army alert ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΣΜΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΕΣ ΤΟ ΜΑΣ ΕΥΘΕΩΣ.ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ.
Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ army alert
"...ΕΧΟΥΜΕ ΝΟΗΜΟΝΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΥΣΗ..."

ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ, ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΗΜΟΝΕΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΠΗΓΟΥΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ.
ΚΑΝΤΟ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ.ΒΑΛΕ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΟΗΜΟΝΕΣ,ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΑΙ, ΝΑ ΤΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.