Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

«Χτυπά» η καρδιά του Πλαστήρα

Ο Μαύρος Καβαλάρης
Εζησε λιτά και πέθανε πάμφτωχος. Δώρισε τα πάντα στην αγαπημένη του πόλη, ακόμη και την... καρδιά του, για την οποία ζήτησε να βγει από το σώμα του και να μείνει στην Καρδίτσα.

Ο πρωθυπουργός, Νικόλαος Πλαστήρας υπήρξε ίσως ο πιο ανιδιοτελής πολιτικός της νεότερης Ιστορίας και μια τελευταία του βούληση εκπληρώνεται έστω και έπειτα από δεκαετίες. Η αδελφή του, Αγγελική Μπουμπάρα, δώρισε όλα τα υπάρχοντά του στο Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 4.000 αντικείμενα δικά του καθώς και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων και ανοίγει σήμερα τις πόρτες του για το κοινό.
«Ο Πλαστήρας δεν είχε προσωπική περιουσία. Τα πιο προσωπικά του αντικείμενα, όπως ρούχα, καπέλα, παράσημα, το κομπολόι του, το διαβατήριό του, η ταμπακέρα του, μία βαλίτσα, μέχρι δώρα που του έκαναν ξένοι ηγέτες, όπως ο Τίτο, ή το χρυσό κλειδί της πόλης του Μάντσεστερ αλλά και πορτρέτα με τους σημαντικότερους ηγέτες της εποχής του είναι εδώ», λέει περήφανη στο «Εθνος» η διευθύντρια του Μουσείου, Φωτεινή Λέκκα. Μεταξύ των εκθεμάτων ξεχωρίζει η εικαστική εγκατάσταση του Γιάννη Μιχαλούδη, από υλικό διαστημικής τεχνολογίας, που αναπαριστά την καρδιά του Ν. Πλαστήρα.

Αλλωστε, η επιθυμία του εκτελέστηκε όταν μετά τον θάνατό του η καρδιά του αφαιρέθηκε και τοποθετήθηκε σε ειδικό χώρο, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να γίνει μια εικονική απεικόνιση στο μουσείο.

Σε ολόκληρο τον 2ο όροφο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον «Μαύρο καβαλάρη», προβάλλεται βίντεο-ντοκουμέντο από τη ζωή και την πολιτική του σταδιοδρομία, ενώ ακούγεται αυθεντικά ηχογραφημένη η φωνή του από πολιτικές του ομιλίες.

Στο Λαογραφικό Μουσείο της Καρδίτσας υπάρχουν ακόμη εφημερίδες από το 1881 έως το 1940, σπάνιες εκδόσεις, περιοδικά αλλά και βιβλία ακόμη από τον 16ο αιώνα, ενώ χωριστό τμήμα αποτελούν τα προσωπικά αντικείμενα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Το μουσείο χτίστηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καρδίτσας -ο οποίος και το λειτουργεί- με δωρεά του ζεύγους Σακελλαρίου και πλήθος χορηγιών.

Οταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία του, το 2003, είχε μόλις 400 αντικείμενα, σήμερα ο αριθμός των εκθεμάτων ξεπερνά τις 4.000, ενώ αποτελούσε προσωπικό όνειρο του Ν. Πλαστήρα, ο οποίος συνήθιζε να λέει πως επιθυμούσε να εκτεθούν τα προσωπικά του αντικείμενα στον λαό και κυρίως στη νεολαία.

Ν. ΠΛΑΣΤΗΡΑΣ
Από το Μορφοβούνι στην πρωθυπουργία

Ο «Μαύρος καβαλάρης» γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 1883 στο Μορφοβούνι Καρδίτσας και αφού τελείωσε το γυμνάσιο, κατατάχθηκε εθελοντής στον στρατό και πήρε μέρος στον μακεδονικό αγώνα, ενώ η φήμη του ενισχύθηκε κατά τη μικρασιατική εκστρατεία. Οι Τούρκοι τον ονόμαζαν Καρά-Πιπέρ (μαυροπίπερο), λόγω του μαύρου χρώματος στην επιδερμίδα του και τη μονάδα του Σεϊτάν Ασκέρ (στρατό του διαβόλου). Η πολιτική του αρχή ήταν πως οι στρατιωτικοί πρέπει να βρίσκονται στους στρατώνες και η άσκηση εξουσίας από αυτούς προκαλεί δεινά.

Πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιδικτατορικής κίνησης κατά τη μεταξική δικτατορία και διορίστηκε πρωθυπουργός το 1945, ως πρόσωπο ευρείας αποδοχής, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Πέθανε τελείως φτωχός το 1953 ύστερα από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ μέχρι τέλους αρνούνταν να «βολέψει» στο Δημόσιο τον άνεργο αδελφό του.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν αποφοίτησε από Στρατιωτική Σχολή!Δεν έμαθε να καθαρίζει το πορτοκάλι με μαχαιροπήρουνο!
Δεν αφίππευσε ποτέ ενώπιον του εχθρού,βαλλόμενος από εχθρικά πυρά!
Αγαπήθηκε από τους Άνδρες του,τον μετέφεραν στους ώμους τους!!!
Έστησε τους προδότες στο Γουδί!!!
Κυβέρνησε την Ελλάδα!
Εκτέλεσε τον προδότη,Σταλινικό πράκτορα Μπελογιάννη!
Έζησε λιτά,πέθανε πάμπτωχος,αν και Πρωθυπουργός(Ο μισθός του πήγαινε σε ορφανά παιδιά).
Ποιός τολμά να συγκριθεί μαζί του;