Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Βασιλάκος: "Ξέρω ποιοί τα παίρνουν"

Ολόκληρες οι ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές ομιλίες του κου ΥΕΘΑ και του απερχόμενου Δντου ΓΔΑΕΕ

METRO (FREE)
Ευάγγελος Βενιζέλος: Χαίρομαι που βλέπω σήμερα εδώ συγκεντρωμένους στην αίθουσα τιμών του ΓΕΕΘΑ όλους τους συνεργάτες μας της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Ευχαριστώ τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων του ΓΕΑ του ΓΕΝ και τον Α΄ Υπαρχηγό του ΓΕΣ για την παρουσία τους εδώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Μπεγλίτης, δυστυχώς, λόγω ενός ξαφνικού θλιβερού γεγονότος αναγκάστηκε να μεταβεί στην Κόρινθο και στέλνει τους χαιρετισμούς του.

Όπως έχετε πληροφορηθεί μετά από μία μακρά επιτυχή παρουσία στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ ο αγαπητός φίλος πλέον κ. Ευάγγελος Βασιλάκος αποφάσισε να υποβάλει την παραίτηση του, αφού ολοκληρώθηκε μία δεύτερη φάση της παρουσίας του εδώ, με την σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών είχαμε μία στενή καθημερινή σχεδόν συνεργασία με τον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, τόσο εγώ όσο και ο αναπληρωτής Υπουργός. Είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε τα προσόντα του, το ήθος του, την εμμονή του στην υπεράσπιση και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την καλή γνώση των θεμάτων. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε μία ευαίσθητη θέση, μία θέση που συνδέεται με πολλές αρνητικές φημολογίες στη συνείδηση των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης διατηρήθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο ένας γενικός διευθυντής που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά εμείς όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη λειτουργούμε απροκατάληπτα. Και από την άλλη πλευρά, χαίρομαι, γιατί ο κ. Βασιλάκος αυτό και το δέχτηκε και το υπηρέτησε με αφοσίωση και επιτυχία.

Πρέπει να σπάσουν πολλοί φαύλοι κύκλοι στη χώρα μας και πρέπει να διαμορφώσουμε με επιτυχία -αλλά αυτό χρειάζεται συστηματική και επίπονη δουλειά- ένα κλίμα ευρύτατης εθνικής συναίνεσης σε χώρους όπως η εθνική άμυνα και σε τομείς ιδιαίτερης ευαισθησίας όπως οι αμυντικές προμήθειες.

Τους δώδεκα αυτούς μήνες, με τη βοήθεια του κ. Βασιλάκου και όλων των στελεχών της ΓΔΑΕΕ, στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων, προσπαθήσαμε να εκκαθαρίσουμε συσσωρευμένες εκκρεμότητες του παρελθόντος. Χαίρομαι γιατί δύο μεγάλες θεσμικές πρωτοβουλίες, η σύσταση της Υποεπιτροπής Εξοπλισμών, η οποία έχει ανυψωθεί σε Επιτροπή με την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής και ο Κώδικας Δεοντολογίας μας βοήθησαν ώστε με επιτυχία να προωθήσουμε το έργο αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι δεν συνήψαμε καμία νέα σύμβαση, ακόμη και η σύμβαση για τον Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια είναι συνέχεια προηγουμένων συμβάσεων του 2000 και του 2002. Άρα είχαμε ένα δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να κινηθούμε για να σώσουμε καταστάσεις. Για να σώσουμε τα χρήματα και την επένδυση του ελληνικού λαού, για να σώσουμε τα ναυπηγεία, τις θέσεις εργασίας και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που έγινε. Λύσαμε θέματα που αφορούν τα ελικόπτερα ΝΗ 90. Λύσαμε το εκκρεμές για πολλά χρόνια ζήτημα των βλημάτων των νέων αρμάτων Leopard. Λύσαμε ζητήματα σχετικά με τα ανταλλακτικά των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας και την εργοστασιακή συντήρηση των κινητήρων των αεροσκαφών F16 όλων των γενεών. Λύσαμε προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τις συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης κρίσιμων αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως είναι τα συστήματα TOR M1 και OSA. Αντιμετωπίσαμε ζητήματα τα οποία θα εισαχθούν στους επόμενους μήνες με όσο γίνεται μεγαλύτερη ταχύτητα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπως αυτά που αφορούν τα ελικόπτερα APACHE, όπως αυτά που αφορούν το σύστημα επικοινωνιών μάχης ΕΡΜΗΣ, άλλα θέματα τα οποία είναι εκκρεμή και τα οποία έχουμε δρομολογήσει με πολύ μεγάλη προσοχή, όπως είναι τα αεροσκάφη C27 στα οποία έχουμε σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας. Και ήδη συμφώνησα με τον αρμόδιο Ιταλό Πρωθυπουργό να έρθει με αφορμή την Defensys την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον πρέσβη του στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συζητήσουμε για τα θέματα αυτά. Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν τον κατάλογο των θεμάτων που με πολύ μεγάλη προσοχή επεξεργαστήκαμε.

Ένα άλλος τομέας όπου η βοήθεια του κ. Βασιλάκου και των υπηρεσιών του και των αναπληρωτών και όλων των στελεχών ήταν πολύ σημαντική, ήταν η εκκαθάριση του αποθέματος της «πληγής» - θα μου επιτρέψετε να πω – που λέγεται αντισταθμιστικά ωφελήματα. Καταφέραμε, μετά από διαβούλευση με την ενεργό συμμετοχή και τον συντονισμό του κ. Μπεγλίτη, να διαμορφώσουμε μία μεταβατική ρύθμιση που ψηφίστηκε ως άρθρο στον πρόσφατο νόμο 3883 του 2010 και τώρα πρέπει να επεξεργαστούμε την πρότυπη σύμβαση έτσι ώστε να εισέλθουμε χωρίς εκκρεμότητες στο νέο νόμο που θα μεταφέρει την κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο και πρέπει να έχει ψηφιστεί, -όπως έχουμε υποχρέωση- πριν τον Μάρτιο του 2011 και στόχος μας είναι αυτό να έχει συμβεί πριν τον Ιανουάριο του 2011 ώστε να έχουμε ένα περιθώριο ασφαλείας. Στην επεξεργασία του νέου νόμου, στην επεξεργασία της οδηγίας, στα εργαστήρια που έγιναν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ερμηνεία της οδηγίας, η συμβολή του κ. Βασιλάκου και των συνεργατών της ΓΔΑΕΕ ήταν πολύ σημαντική.

Θέλω εδώ να ευχαριστήσω και το γραφείο μου και τις κυρίες που ασχολούνται με το θέμα αυτό λόγω και των ειδικών επιστημονικών γνώσεων που έχουν και φυσικά την Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου την καθηγήτρια κα Κουτούπα και όλα τα στελέχη του Κέντρου που συνεργάζονται με την ΓΔΑΕΕ και τα επιτελεία για τα θέματα αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνουμε μία άλλα «ατμόσφαιρα», μια άλλη κατάσταση και είναι λογικό, αφού συμπληρώθηκε αυτός ο νέος χρόνος και αφού καταγράψαμε αυτά τα αποτελέσματα, ο κ. Βασιλάκος, ο οποίος ούτως ή άλλως, όπως όλα τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ, αλλά και – θα μου επιτρέψετε να πω – όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρχίζοντας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων, πηγαίνοντας στο νεότερο πολιτικό υπάλληλο του Υπουργείου αμείβεται πενιχρά και άδικα για την δουλειά που προσφέρει, απεφάσισε να απελευθερωθεί από τα «δεσμά» του Δημοσίου για να αναζητήσει την νέα επαγγελματική του προοπτική στην ηλικία που βρίσκεται και με την εμπειρία που έχει.

Θέλω λοιπόν να τον ευχαριστήσω εκ μέρους και του κ. Μπεγλίτη, φυσικά και προσωπικά εγώ, για τη δουλειά του και κυρίως για την αφοσίωση του στο δημόσιο συμφέρον, να του ευχηθώ να έχει καλή τύχη και καλή επιτυχία στους νέους σχεδιασμούς. Με την ευκαιρία αυτή, στο πρόσωπο του θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη από τους αναπληρωτές μέχρι το νεότερο στέλεχος στρατιωτικό και πολιτικό της ΓΔΑΕΕ, να τους καλέσω να συνεχίσουν εφαρμόζοντας με αυστηρότητα το νόμο και τον Κώδικα Δεοντολογίας. Και οι προϋποθέσεις γι’ αυτό διαμορφώνονται λόγω της προσωπικότητας και της προϊστορίας του νέου Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ τον οποίο υποδεχόμαστε σήμερα.
Ο κ. Βασιλάκος παραδίδει σήμερα τη σκυτάλη σε μία δοκιμασμένη προσωπικότητα, τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία και επίτιμο Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τον κ. Δημήτριο Γεωργιόπουλο, που οι παλαιότεροι από εσάς τον γνωρίζουν, που οι αρχηγοί τον γνωρίζουν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παιδιόθεν, λόγω της κοινής πορείας τους στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και ο Αρχηγός του ΓΕΑ έχει συνεργαστεί με τον κ. Γεωργιόπουλο. Ο κ. Γεωργιόπουλος έχει την δική του ιστορία στην Πολεμική Αεροπορία ως χειριστής, ως επιτελής, ως επιτελάρχης του ΑΤΑ, ως αρχηγός του ΓΕΑ. Ανεκόπη κάποια στιγμή, νωρίτερα απ’ ό,τι έπρεπε και όχι με τους καλύτερους όρους η αεροπορική του πορεία, αλλά νομίζω ότι τώρα έχει την δυνατότητα με τον διορισμό του στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ να προσφέρει τις υπηρεσίες που δεν μπόρεσε να προσφέρει μετά το 2004 ως αξιωματικός, να τις προσφέρει τώρα, ως Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΘΑ. Έχει υπηρετήσει ως ακόλουθος Άμυνας στις Η.Π.Α. Ήταν -μαζί με τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ- οι δύο χειριστές που παρέλαβαν τα αεροσκάφη F16 και τα έφεραν στην Ελλάδα. Και βεβαίως, έχει όλες τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις, όλες τις γνώσεις, όλη τη διάθεση και δεν έχει τίποτα που να τον βαραίνει στην προϊστορία του την επαγγελματική, την προσωπική, την υπηρεσιακή, ώστε να παίξει με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο σε αυτόν τον δύσκολο τομέα που είναι οι αμυντικές προμήθειες, τα εξοπλιστικά προγράμματα γιατί ενστερνίζεται το πνεύμα της πολιτικής ηγεσίας το οποίο κατ’ επανάληψη το έχουμε τονίσει.

Άρα, νομίζω ότι διασφαλίζεται μία συνέχεια στην διοίκηση του τομέα αυτού υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις και υπό τους καλύτερους οιωνούς. Με τις λέξεις αυτές θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τον κ. Βασιλάκο και να υποδεχθώ τον κ. Γεωργιόπουλο. Θα μου επιτρέψετε να επιδώσω εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας το έμβλημα του Υπουργείου στον κ. Βασιλάκο και να του δώσω και το λόγο.

Ευάγγελος Βασιλάκος: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο για τα καλά του λόγια, για τα πολύ θερμά του λόγια, δεν θα ήθελα να σας κουράσω, ούτε να λάβει η τελετή αυτή μελοδραματικό τόνο. Θα ήθελα να πω δύο-τρία πράγματα. Πρώτα από όλα θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου. Τεσσεράμισι χρόνια στη ΓΔΑΕΕ πρακτικά με έχασαν από το σπίτι, δεν υπήρχα στο σπίτι. Δούλευα 15- 18 ώρες την ημέρα και νομίζω ότι χρωστάω πολλά στην οικογένειά μου. Η δεύτερη ευχαριστία που θέλω να εκφράσω είναι στον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που με εμπιστεύτηκε το 2006 να ηγηθώ της ΓΔΑΕΕ. Η τρίτη ευχαριστία και ίσως αυτή που στην πορεία μου έχει μεγαλύτερη σημασία απευθύνεται στον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και στον κ. Πάνο Μπεγλίτη. Είναι όντως έτσι τα πράγματα. Όταν έγινε η αλλαγή της Κυβέρνησης ήλθαν στο υπουργείο, χωρίς καμία προκατάληψη, ακριβώς όπως το δήλωσα, απροκατάληπτα, και αυτό δεν αφορούσε μόνο εμένα προσωπικά ως πρόσωπο ή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, ως Γενικό Διευθυντή, αυτό αφορούσε και όλα τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ που –αντιλαμβάνεστε- ότι κατά καιρούς είχαν επιλεγεί επί Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι το υπουργείο γενικότερα οφείλει τιμή στον Β. Βενιζέλο για αυτή του την πορεία μέχρι σήμερα και τουλάχιστον αν θέλετε για αυτή την ενέργεια, για αυτήν την πολιτική πορεία που χάραξε και συνεχίζει ακόμη και σήμερα, Όμως επιτρέψτε μου, για αυτό και θέλησα να μιλήσω από αυτό το βήμα και όχι από τη θέση μου, επειδή ήθελα να κοιτάζω τους ανθρώπους της ΓΔΑΕΕ στα μάτια, το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλω σε αυτούς τους ανθρώπους. Και ό,τι λέω σήμερα δεν το λέω σαν Γενικός Διευθυντής, επιτρέψτε μου να πώ ότι το λέω σαν πολίτης ο οποίος κατά τύχη -αν θέλετε- βρέθηκε σε μία θέση ευθύνης. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σπάσουμε πολλές προκαταλήψεις και μία από αυτές είναι να θεωρούμε ότι η συνέχεια του κράτους είναι οι Γενικοί Διευθυντές, Υφυπουργοί, Υπουργοί. Συνέχεια του κράτους είστε όλοι εσείς. Όλο το στρατιωτικό προσωπικό και όλο το πολιτικό προσωπικό στο Υπουργείο Άμυνας. Ξέρω καλά, το έχω δει στα μάτια των στρατιωτικών, αυτή είναι η αποστολή τους, είναι ταγμένοι στο καθήκον. Επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το έχω δει και στα μάτια του πολιτικού προσωπικού. Είναι ένα ιδιόμορφο καθεστώς που τους διέπει, είναι ένα καθεστώς που, ούτε δημόσιοι υπάλληλοι είναι ακριβώς, ούτε στρατιωτικοί. Όμως είναι το ίδιο ταγμένοι. Αυτό σημαίνει πάρα πολλά και για μένα το Απρίλιο του 2006, που ανέλαβα και τώρα που παραδίδω τη σκυτάλη, η συνέχεια του κράτους είναι όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τις διάφορες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ. Αυτό νομίζω ότι είναι μία αρχή, αυτονόητη ίσως, αλλά επειδή πλέον έχουμε υποχρεωθεί –θα έλεγα- να τονίζουμε τα αυτονόητα, αισθάνομαι την ανάγκη να το τονίσω. Χαίρομαι γιατί ο Υπουργός έκανε το έργο μου πολύ πιο εύκολο, έκανε τον απολογισμό, τουλάχιστον στο έτος που τον αφορά και εγώ δεν έχω να προσθέσω απολύτως τίποτε, ούτε φυσικά και να αφαιρέσω απολύτως τίποτε. Επειδή βλέπω ότι είναι και εκπρόσωποι του Τύπου παρόντες και φαντάζομαι ότι θα θέλουν ίσως να πω διάφορα, να βγάλω είδηση, νομίζω ότι ο Υπουργός τα είπε όλα. Η απόφαση να αποχωρήσω ήταν δική μου. Τι θα κάνω από εδώ και πέρα: Αποτοξίνωση. Είναι πάρα πολύ απλό αυτό που λέω. Είναι η απάντηση που έχω δώσει στο Β. Βενιζέλο όταν με ρώτησε. Είναι σκληρή η δουλειά του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών. Συμβαίνουν διάφορα πράγματα. Θυμάμαι με πάρα πολλή ενάργεια, όταν ήλθε ο κ. Βενιζέλος στο Υπουργείο, μίλησε για την αχλή που περιβάλλει τους εξοπλισμούς. Έτσι είναι αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι έτσι. Διαχρονικά, με έχουν χαρακτηρίσει «έντιμο» «αδιάφθορο». Μα, αυτό είναι το αυτονόητο, δηλαδή τι θα ήμουν διεφθαρμένος και θα είχα μία τέτοια θέση; Ειλικρινά, αισθάνομαι ότι το να κάνεις το αυτονόητο στην πατρίδα είναι σαν να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Γιατί υπάρχει διαφθορά στους εξοπλισμούς; Θα μπορούσαμε να το αναλύσουμε το θέμα και να γράψουμε και ελεγείες και να δούμε και διατριβές. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα και συγκεκριμένα προβλήματα που διαχρονικά στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε αυτό το ατυχές –θα έλεγα- φαινόμενο στους εξοπλισμούς. Δεν θέλω ούτε να αναλύσω τους λόγους κατά την προσωπική μου άποψη και εκτίμηση, ούτε να αποδώσω ευθύνες, όμως επιτρέψτε μου να πω το εξής: Δύο πρόσφατα γεγονότα που μου έκαναν εντύπωση γιατί υπάρχει αυτή η προκατάληψη ακόμα. Κάνει μία δήλωση ο κ. Πάνος Μπεγλίτης και λέει ότι χτιστήκαν πιθανώς πολιτικές καριέρες με τους εξοπλισμούς. Ασχολούνται όλοι να πει ονόματα. Να πω κάτι. Εγώ μπορώ να πω ονόματα. Έχει καμία σημασία να αναβιβάσω τον οποιονδήποτε παρασιτούντα ή αλητήριο στο επίπεδο του ΥΠΕΘΑ; Καμία απολύτως κατά την γνώμη μου. Λάθος ερώτηση υποβάλλουν όσοι ζητούν τέτοιου είδους στοιχεία. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Ένα δεύτερο περιστατικό που μου έκανε τεράστια εντύπωση. Ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Μπεγλίτη έκαναν έναν απολογισμό ενός έτους στην πολιτική διαχείριση του ΥΠΕΘΑ. Αν δεν κάνω λάθος ανάπτυξε ο κ. Βενιζέλος 10-12 τομείς στους οποίους εξήγησε ποια μέτρα πήραν ο ίδιος και ο κ. Μπεγλίτης στο Υπουργείο Άμυνας. Κουράστηκα πολύ να βρω αυτούς τους άξονες. Την άλλη μέρα στις εφημερίδες διάβαζα μόνο για τις αποκρατικοποιήσεις των κρατικών βιομηχανιών. Διάβαζα μόνο για εξοπλισμούς. Εγώ θα σας το πω ευθέως και απευθύνομαι –επαναλαμβάνω- στους συνεργάτες μου, όλα αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια. Αυτό είναι παθογένεια και αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε διαρκώς με τους εξοπλισμούς. Για ποιο λόγο ρωτάω; Αναρωτιέμαι τεσσεράμισι χρόνια τώρα. Δεν έχω απάντηση. Λυπάμαι δεν έχω απάντηση. Θεωρούσα και θεωρώ το πρώτιστο μέλημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Σε κάθε οργανισμό και κυρίως στο ΥΠΕΘΑ. Σας είπα και πριν. Είστε όλοι ταγμένοι, όλοι. Δεν έχω συναντήσει ποτέ μου, και έχω δουλέψει στη ζωή μου, ανθρώπους με τέτοια ποιότητα, με τέτοιο υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Ανθρώπους που δεν λογάριασαν ωράριο, που έμειναν μαζί μου μέχρι τις 2, 3, 4 τα ξημερώματα. Και έπρεπε να απολογείται κάποιος για κάτι για τους εξοπλισμούς γιατί έκανε τη δουλειά του; Επαναλαμβάνω δε θα μπω στις αιτίες της παθογένειας του συστήματος. Δεν με αφορούν, δε με αγγίζουν και θεωρώ ότι είναι και παρελκυστική η συζήτηση. Θεωρώ ότι ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Μπεγλίτη έχουν ανοικτή διαχείριση του Υπουργείου και τους τιμά και από κει και πέρα νομίζω ότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Θα ήθελα να πω μόνο ένα πράγμα για τους εξοπλισμούς, το οποίο το έγραψα σαν σχόλιο τον Οκτώβριο του 2009 σε επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας και την οποία άποψη την έχω εκφράσει στην πολιτική ηγεσία –στην τωρινή εννοώ και στην προηγούμενη φυσικά- Η άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί υφυπουργείο Εξοπλισμών. Για έναν και μόνο λόγο: Γιατί οι αμυντικές προμήθειες πρέπει να είναι υπό πολιτικό έλεγχο υπό την έννοια της δημοκρατικής νομιμοποίησης. Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα και να κλείσω σε ό,τι με αφορά προσωπικά. Προσπάθησα να κάνω το καθήκον μου. Όταν ανέλαβα το 2006 αυτό που είχα στόχο ήταν να φύγει αυτή η «θολούρα» που υπήρχε γύρω από τους εξοπλισμούς. Εγώ δεν σας κρύβω, ευθέως, όταν ανέλαβα το 2006 μου ψιθύριζαν όλοι στο αυτί «εντάξει, θα τα πάρεις και εσύ». Έτσι, όπως σας το λέω. Δεν τα πήρα. Είναι φιλοσοφία ζωής, είναι στάση ζωής. Λοιδορήθηκα με αισχρό τρόπο. Η απορία μου παραμένει. Γιατί; Δέχθηκα απειλές. Έχει σημασία. Υπέκυψα; Όχι. Και διαβεβαιώνω όλους αυτούς τους αλητήριους και παρασιτούντες που είπα πριν ότι δεν θα υποκύψω και στο μέλλον. Θα ήθελα να πω κλείνοντας δύο πράγματα: Θεωρώ ότι η πατρίδα ενώ της οφείλουμε όλοι τόσα πολλά είναι λόγο ανώριμη να δεχθεί την εξέλιξη των πραγμάτων. Και νομίζω ότι σε αυτό έχουν ευθύνη και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες αλλά θα σας έλεγα και εμείς οι ίδιοι. Όταν βλέπουμε την εξέλιξη να έρχεται φοβόμαστε το αύριο, την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Είναι λάθος η αντίληψη μας, είναι λάθος η πρακτική μας. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πιο ανοικτή στο να δέχεται την εξέλιξη, στο να δέχεται το καινούργιο, στο να δέχεται την αντίθετη άποψη. Άλλες χώρες ψάχνουν τη γη της επαγγελίας, εμείς ψάχνουμε τη γη της καταγγελίας. Εγώ αρνούμαι να μπω σε αυτήν τη λογική, θεωρώ ότι είμαι νέος ακόμη, προσέφερα στην πατρίδα μου, αυτό θεωρώ. Τον απολογισμό μπορεί να τον κάνει ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου τώρα, ή ο προηγούμενος πολιτικός προϊστάμενος και τον απολογισμό του έργου μου – για μένα- μπορούν να τον κάνουν κυρίως οι υφιστάμενοι μου. Το 2006, όταν πήγα, είπα στους ανθρώπους που βρήκα εκεί, ότι μία βασική αρχή της ηγεσίας είναι να μη διατάζει το σεβασμό, να τον κερδίζει. Εγώ λοιπόν φεύγοντας – και δεν σας κρύβω ότι φεύγω ανακουφισμένος- αυτό παίρνω μαζί μου και αυτό κρατώ, τίποτε από τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν. Κρατώ το σεβασμό που μου έδειξαν όλοι οι άνθρωποι της ΓΔΑΕΕ, άνθρωποι τους οποίους εγώ σέβομαι. Και αυτό για μένα είναι είναι και τίτλος τιμής και εφόδιο ζωής. Σας ευχαριστώ θερμά μέσα από την καρδιά μου.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Σ’ ευχαριστώ για όσα είπες ανοικτά και καθαρά. Άλλωστε, ένας λόγος που ήθελα να παραταθεί η παραμονή σου στο Υπουργείο, στη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ είναι το γεγονός από πάρα πολλούς παράγοντες άκουγα ότι έπρεπε να φύγεις. Όσο το άκουγα αυτό, τόσο εδραιωνόταν η πεποίθηση ότι έπρεπε να μείνεις. Λοιπόν, τώρα να δώσουμε το λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό στο νέο Γενικό Διευθυντή, τον Πτέραρχο τον κ. Γεωργιόπουλο, τον οποίο με αγάπη καλωσορίζουμε με όλες μας τις ευχές.

Δ. Γεωργιόπουλος: Κύριε υπουργέ, πραγματικά θα είμαι πολύ σύντομος. Θα ήθελα ειλικρινά να σας ευχαριστήσω για τα επαινετικά σας λόγια καθώς και για την εμπιστοσύνη την οποία μου δείξατε να αναθέσετε στο πρόσωπό μου τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών. Ο χώρος εδώ, όπως είπατε, μου είναι πολύ γνωστός και στη Γενική Διεύθυνση, εμείς που θα είμαστε, θα προσπαθήσουμε σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική καμπή, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Να εργαστούμε περισσότερο, να βρούμε τις κάλλιστες λύσεις, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα και να υποστηρίξουμε το επιχειρησιακό έργο των μονάδων μας. Θα λειτουργήσουμε με πλήρη διαφάνεια, θα λειτουργήσουμε με πιστή τήρηση των διαταγών, των κανονισμών και με των νόμων, για να προμηθευτούμε το απαραίτητο και το κατάλληλο υλικό στον κατάλληλο χρόνο. Για να μπορέσουμε να δικαιώσουμε τις δικές σας προσδοκίες, τις προσδοκίες των αρχηγών των επιτελείων που αγωνιούν, τις προσδοκίες των Ενόπλων Δυνάμεων και τις προσδοκίες του Έλληνα πολίτη.

Σας ευχαριστώ και πάλι και στον απερχόμενο Διευθυντή του εύχομαι, μετά την αποτοξίνωση, στο υπόλοιπο της καριέρας του, να έχει υγεία και καλή επιτυχία.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Λοιπόν σας ευχαριστώ όλους, την επόμενη εβδομάδα, αφού εγκατασταθεί ο κ. Γεωργιόπουλος και ενημερωθεί, με τη βοήθεια των αναπληρωτών γενικών διευθυντών, των επικεφαλής των τμημάτων θα έλθουμε στο στρατόπεδο Φακίνου και θα γίνει μία σύσκεψη εργασίας προκειμένου να μάθουμε και εμείς τις σκέψεις σας και να μάθετε και σεις ποιες είναι οι δικές μας προτεραιότητες και οι δικές μας οδηγίες ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ θέλει επίσης να επιδώσει το έμβλημα του ΓΕΕΘΑ στον κ. Βασιλάκο, καθώς και οι αρχηγοί των επιτελείων.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

'Οταν ξέρεις ποιός "τα παίρνει" και δεν πας στον εισαγγελέα να καταθέσεις τα στοιχεία σου ή έστω τις ενδείξεις είσαι ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ!!!
Έξ άλλου προβλέπεται και από τον νόμο συνενοχή άν διαπιστώνεις έγκλημα και δεν το καταγγέλεις.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην τον λυπηθούμε κιόλας. Όπως είπε και ο προηγούμενος εφόσον τον απειλούσαν να έβγαινε να τα καταγείλει. Αντ' αυτού φρόντιζε να κατηγορεί και να λοιδωρεί αυτός έντιμους αξιωματικούς επιτελείς του. Αδιαφόρησε πλήρως για τις επείγουσες ανάγκες των ΕΔ και βάλτωσε όλες μα όλες τις συμβάσεις. Παρέκαμψε Αρχηγούς, αγνόησε εισηγήσεις επιτελών του οι οποίοι ήταν σαφώς πιό σχετικοί απο αυτόν και γενικώς ήταν εντελώς αναποτελεσματικός.

Ποιός θυμάται το "Σιγά Αρχηγέ μη γίνει πόλεμος..." που είχε πει στον Γράψα. Αλλά αυτός ήταν ο Βασιλάκος. Ένα άσχετο κομματόσκυλο με πλήρη άγνοια σε ότι είχε να κάνει με τεχνολογία, οπλικά συστήματα και βέβαια αυτό που λέγεται επιχειρησιακές ανάγκες. Ας πάει λοιπόν στον αγύριστο και να αφήσει τις μπούρδες περί τιμιότητας.

Ανώνυμος είπε...

σταματησε η μιζα μαλλον και την εκανε...

Ανώνυμος είπε...

TΟ ΑΝ ΤΑ ΠΗΡΕ Η ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ.
ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΔΟΥΛΕΨΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΤΙΜΟΥΣΕ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΙΖΑΔΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ.
ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ΑΣΤΟ.
ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΓΟΥΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ. ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΠΛΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΜΑΣΤΕ...

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος μας με τα κεφαλαία (14 Οκτώβρη) μας έκανε "περήφανους".

Διότι έμμεσα αναφέρει ότι :

1. Γνώριζε ποιοί επιτλείς ήταν μιζαδόροι

2. Γνώριζε και οι Βασιλάκος ποιοί επιτλεέις ήταν μιζαδόροι.

3. Είχε δουλέψει μαζί του και γνώριζαν και οι 2, το ποιοί επιτελείς ήταν μιζαδόροι.

4. Τις κατεπείγουσες ανάγκες που έχουν ξεχαστελί εδώ και μία 5ετία, τις "εξόρκισε" με ένα ξερό "άστο ξέρουμε καλά".

Το μόνο που ξέρουν καλά, είναι να προσέχουν δήθεν να μην ακούν, τώρα μάλιστα σωθήκαμε, τους μιζαδόρους που οι ίδιοι συντηρούν για να έχουν ως άλλοθι ότι δεν τους ακούνε !

Ανώνυμος είπε...

Είχα και εγώ την ατυχία να εργαστώ υπό τον (κύριο;) Βασιλάκο και έχω να πω τα ακόλουθα:

1) Δεν μπορώ να αναφερθώ στην τιμιότητα ή μη του συγκεκριμένου ατόμου, καθώς δεν έχω αποδείξεις. Αυτό που γνωρίζω όμως από πρώτο χέρι είναι ότι δέχτηκα πιέσεις από τον συγκεκριμένο κύριο να αλλάξω εισηγήσεις μου σε συμβάσεις μεγάλης αξίας προς όφελος συγκεκριμένων πάντα εταιρειών.

2) Σε περίπτωση που δεν είχε προσωπικό όφελος (μίζα κάθε είδους) και απλά ακολουθούσε οδηγίες, εξακολουθεί να φέρει την ευθύνη για την όποια ζημία δημιούργησε στο δημόσιο.

3) Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ κάποια μέσα, όχι απλά να αποφεύγουν τον αντικειμενικό απολογισμό του έργου του, αλλά ακόμη και να πλέκουν εγκώμιο για την τιμιότητά του.

4) Ο δικός μου απολογισμός για το έργο του είναι ο εξής:
α) Κατά τη διάρκεια της θητείας του όλες οι δραστηριότητες της ΓΔΑΕΕ καλύπτονταν από ομίχλη και κλίμα συνομωσιολογίας, οπότε η εμπιστοσύνη και το κλίμα συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων ήταν άγνωστες λέξεις.
β) Γιγαντώθηκε ένα χάσμα μεταξύ ΓΔΑΕΕ και Γενικών Επιτελείων (όπως φαίνεται και από το θλιβερό σχόλιο του συναδέλφου) και υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο να ικανοποιηθούν ακόμη και οι άκρως απαραίτητες ανάγκες υποστήριξης των Επιτελείων, δηλαδή η αμυντική ικανότητα της χώρας ΕΠΛΗΓΗ ΚΑΙΡΙΑ.
γ) Κατάφερε μέσα σε 4,5 χρόνια να διαλύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας, η οποία, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είναι άγια, πλην όμως, σε τέτοιο χρονικό διάστημα ένας πραγματικά ικανός ηγέτης θα μπορούσε να αλλάξει καθοριστικά και να δημιουργήσει τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.
δ) Η χώρα έχει μπει στη μαύρη λίστα όλων των εταίρων-προμηθευτών οπλικών συστημάτων. Δυστυχώς δεν έχουμε την ικανότητα να παράγουμε μόνοι μας τα οπλικά συστήματα που χρειαζόμαστε για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Εάν δεν βλέπουμε τους προμηθευτές μας, των οποίων τα συστήματα διατηρούμε για δεκαετίες (και κατά κάποιο τρόπο παντρευόμαστε) ως εταίρους και συνεργάτες, αλλά αντίθετα ως συμβατικά αντίπαλους, τότε είμαστε χαμένοι από χέρι....
ε) Αντίθετα με ό,τι διακυρήσει ο άνθρωπος ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και γενικά με όλα τα προγράμματα που κατέληγαν στις εταιρείες κάποιων από τους ημετέρους που καταγγέλει. Πιο συγκεκριμένα, είχε στα χέρια του μελέτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας που κατήγγειλε, κατά κάποιο τρόπο, τη νομιμότητα των ΑΩ, αλλά ο (κύριος;) Βασιλάκος προτίμησε να την κλειδώσει στο συρτάρι του...
στ) Εισήγαγε ένα νέο νομικό πλαίσιο τελείως αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην κατάρτιση της οποιασδήποτε σύμβασης, και τις συνέπειες του οποίου θα ζήσουμε λίαν συντόμως...
ζ) Τέλος, ανέπτυξε (άγνωστο γιατί και πως) μία άριστη συνεργασία με κάποια μέσα και δημοσιογράφους δ' κατηγορίας, τα οποία και αμίληκτα χρησιμοποίησε εις βάρος και προς εκφοβισμό συναδέλφων που δεν υπάκουαν στις εντολές του.

Ανώνυμος είπε...

5) Σας καλώ να ξαναδιαβάσετε την αποχαιρετiστήρια ομιλία του και να αναλογιστείτε την ποιότητα αυτού του ανθρώπου:
α) Αναλογιστείτε απλά πως αισθάνεται για τον χώρο του οποίου ηγήθηκε για 4,5 χρόνια και για τους στρατιωτικούς (όχι τους επιτελείς του) γενικότερα. Κρίμα που δεν υλοποίησε το όραμά του για υφυπουργείο εξοπλισμών (;;;) ώστε να αξιολογούν και να αποφασίζουν οι πολιτικοί, οι διορισμένοι σαν αυτόν, και οι πολιτικοί υπάλληλοι για τον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.
β) Παρατηρήστε το φτωχό του λεξιλόγιο, τον ασυνάρτητο λόγο του και το παραλήρημά (=παράλογη φλυαρία) του.
γ) Την αμετροέπειά του, όταν τολμά να αναφέρεται τόσες φορές σε πρώτο πρόσωπο και να λέει ότι "κουράστηκα πολύ να βρω αυτούς τους άξονες...". Ερωτώ εύλογα γιατί τότε δεν τους υλοποιούσε όταν είχε όλες τις εξουσίες με την κυβέρνηση που τον τοποθέτησε εκεί, αλλά προτίμησε εκ των υστέρων να εισηγηθεί στην επόμενη κυβέρνηση να καταργήσει για παράδειγμα τα ΑΩ, όπως του είχαν συγκεκριμένα εισηγηθεί επιτελείς του (υποθέτω ότι κάτι γλυκό θα είχαν...);
δ) Αν αυτά είναι τα τελευταία λόγια ενός ηγέτη (;) προς το προσωπικό του που τόσο, κατά τα λεγόμενά του δέθηκε μαζί του, προσπαθήστε να φανταστείτε το κλίμα με το οποίο καθοδήγησε (μάλλον διαχειρίστηκε) τον οργανισμό...

6) Κατόπιν όλων αυτών, απορώ πραγματικά με τους Αρχηγούς (;) των Γενικών Επιτελείων που, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά όλα τα παραπάνω, δεν είχαν το θάρρος να γυρίσουν την πλάτη στον πιο ανίκανο γενικό διευθυντή ΓΔΑΕΕ στην ιστορία (που μαζί με τον πρώην υπουργό(;) κατέστρεψαν και τα τελευταία απομεινάρια των ΕΔ), αλλά για άλλη μια θλιβερή φορά η προθυμία τους να τρέξουν πίσω από τον Υπουργό υπερνίκησε το ειδικό βάρος της θέσης τους... Θα ήθελα να επισημάνω μόνο ότι ο εισαγγελέας δεν θα εμπλεκόταν χωρίς την έγκριση του Υπουργού (άρα ο Υπουργός γύρισε έμμεσα την πλάτη του).

7) Τέλος, ψηφίζω και σας καλώ να συμφωνήσετε μαζί μου, κατά της παραπομπής του συγκεκριμένου (κυρίου;) στον εισαγγελέα λόγω ακαταλόγιστου και συμφωνώ απόλυτα με τον αγαπητό σχολιαστή που τον στέλνει στον αγύριστο....

Υ.Γ Το όνομά μου είναι διαθέσιμο σε όποιον αρμόδιο το επιθυμεί για λεπτομέρειες και ισχυρές ενδείξεις παρατυπιών στη ΓΔΑΕΕ κατά τη θητεία του (κυρίου;) Βασιλάκου, τις οποίες έχω στη διάθεσή μου αλλά δεν κρίνω σκόπιμο να μοιραστώ δημοσίως στο διαδίκτυο.....