Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τους εργαζόμενους... απόστρατους

Τι προβλέπει για αμοιβές, μειώσεις επί της σύνταξης, κρατήσεις κ.ά.

Στη δημοσιότητα έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φιλ. Σαχινίδης, την εγκύκλιο που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για όσους απόστρατους εργάζονται ή επιθυμούν να εργασθούν προκειμένου να ενισχύσουν το ήδη πενιχρό εισόδημα τους.

Το θετικό για τους απόστρατους είναι ότι θα ισχύσει... η μεταβατική περίοδος έως τις 31/12/2012, που σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν ανησυχούν. Όμως η ίδια εγκύκλιος αναφέρει ότι πρέπει να δηλώσουν όλοι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την εργασία τους και αυτό προκαλεί ερωτήματα για τις προθέσεις του υπουργείου στο άμεσο μέλλον.

Η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη προβλέπει:

1. «Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται, προβλέπεται αναστολή καταβολής της σύνταξης ή των συντάξεων που λαμβάνουν από οποιαδήποτε πηγή, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Για τους στρατιωτικούς συνταξιούχους, η αναστολή καταβολής της σύνταξης ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 53ου έτους της ηλικίας τους.

Μετά τη συμπλήρωση του 53ου ή του 55ου έτους της ηλικίας, κατά περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που αντιστοιχεί σε τριάντα ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (σήμερα 991,20 ευρώ), ενώ το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κυρίων συντάξεων που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.

Για τον προσδιορισμό του ανωτέρω εισοδηματικού κριτηρίου δεν λαμβάνεται υπόψη η επικουρική ή οι επικουρικές συντάξεις καθώς και το τυχόν καταβαλλόμενο με τη σύνταξη επίδομα οικογενειακών βαρών.

Το ανωτέρω όριο των τριάντα ημερομισθίων του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια (σήμερα 198,24 ευρώ) για κάθε ανήλικο ή ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία παιδί ή παιδί που σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή ΙΕΚ και μέχρι να τελειώσει τις σπουδές του, σύμφωνα με τα έτη φοίτησης που προβλέπει ο Οργανισμός της κάθε Σχολής ή του κάθε ΙΕΚ, κατά περίπτωση και για ένα ακόμα έτος εφόσον συνεχίζεται η φοίτηση και πάντως όχι πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του, προκειμένου για φοίτηση σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και του 22ου έτους της ηλικίας του προκειμένου για φοίτηση σε ΙΕΚ.

Στις περιπτώσεις που προκύπτει περικοπή της κύριας σύνταξης και ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες της μίας κύριες συντάξεις, η περικοπή θα γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης, και εάν δεν επαρκεί, στην αμέσως επόμενη σε ύψος κύρια σύνταξη.

2. Από τους ανωτέρω περιορισμούς εξαιρούνται:

α. Όσοι απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, για τους οποίους εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 14 του άρθρου 8 του ν.2592/1998, καθώς και οι διατάξεις των παρ. 1 έως και 7 του άρθρου 58 του π.δ. 169/2007.

β. Τα πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν.3833/2010 (αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και τα μέλη διοικητικών συμβουλίων κ.λπ.), για τα οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν.3865/2010.

γ. Όσοι απασχολούνται με μειωμένο ωράριο εργασίας και μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα.

δ. Όσοι αυτασφαλίζονται καθώς και όσοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά, λόγω της ιδιότητας τους, σε ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης χωρίς να ασκούν επάγγελμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προσκομιστεί στην αρμόδια Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ βεβαίωση του οικείου φορέα από την οποία να προκύπτει η αυτασφάλιση ή η υποχρεωτική ασφάλιση καθώς και σχετική υπεύθυνη δήλωση των ενδιαφερομένων.

Παραδείγματα:

1. Συνταξιούχος άνω των 55 ετών, που εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται, λαμβάνει ακαθάριστη κύρια σύνταξη ποσού 1.500 €.

Το ποσό της ανωτέρω σύνταξης θα περικοπεί κατά 356,16 € δηλ: το 70% του ποσού των 508,80 € που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη (991,20 €) και θα διαμορφωθεί στο ποσό των 1.143,84 €.

2. Εάν ο ανωτέρω συνταξιούχος έχει και δύο παιδιά που είναι ανήλικα ή ανάπηρα ή σπουδάζουν, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, το ποσό της σύνταξης του που θα περικοπεί ανέρχεται σε 78,62 €, αφού τα τριάντα ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη θα προσαυξηθούν κατά έξι ημερομίσθια για κάθε παιδί (991,20€+396,48€). Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης στην περίπτωση αυτή θα διαμορφωθεί σε 1.421,38 €.

Έναρξη ισχύος

Οι ανωτέρω διατάξεις του άρθρου 10 έχουν εφαρμογή νια τους συνταξιούχους που θα αναλάβουν εργασία εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή θα αυτοαπασχοληθούν από την ημερομηνία δημοσίευσης του ν.3865/2010 (21-7-2010) και εφεξής.

Για τους συνταξιούχους που είχαν ήδη αναλάβει εργασία εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή αυτοαπασχολούνταν μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία (21-7-2010), οι διατάξεις του άρθρου 10, σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν.3863/2010, με τις οποίες τροποποιείται το άρθρο 63 του ν.2676/1999 και προβλέπεται η έναρξη ισχύος του, εφαρμόζονται από 1/1/2013 και μετά.

Ζητούν διευκρινίσεις οι απόστρατοι

Διευκρινίσεις σχετικά με το τι ακριβώς θα γίνει ως προς το ζήτημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ζητούν οι απόστρατοι μετά τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Μπεγλίτη, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα κοπεί τελείως το μέρισμα που αποδίδεται στους δικαιούχους, αλλά θα επιχειρηθεί η εξυγίανση.

Ουσιαστικά οι απόστρατοι, αλλά και οι εν ενεργεία αξιωματικοί αναμένουν τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το αμέσως προσεχές διάστημα και έχουν ήδη προχωρήσει σε κάποιες προτάσεις.

Εντούτοις κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα παρά μόνο τη διαβεβαίωση του κ. Μπεγλίτη, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή δήλωσε: «Δεν θα μείνουμε αδρανείς, θα υπάρξει παρέμβαση ώστε το Ταμείο να δίνει μέρισμα όχι για να μηδενίσουμε τη δυνατότητα παροχής μερίσματος, αλλά για να μπορέσει μέσα από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του να έχει ισχυρή βιωσιμότητα έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην πιο σημαντική μεταρρύθμιση που είναι η ενοποίηση των τριών μετοχικών ταμείων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων».
staratalogia.blogspot.com

7 σχόλια:

doulisvas είπε...

Αυτό το απόσπασμα της εγκυκλίου αφορά μόνο τους συνταξιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί. Για τους αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους άνω των 55 ετών (53 για τους στρατιωτικούς), περικόπτεται όλο το ποσό της σύνταξης άνω των 60 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη και καταβάλουν εισφορά στο ασφαλιστικό ταμείο (ΟΑΕΕ, κλπ) αυξημένη κατά 50% (άρθρο 16 Ν.3683/2010 και άρθρο 10 Ν.3685/2010)

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΦΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΜΤΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΨΟΥΝ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ?ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΜΑΣ ΔΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΑΣ.ΣΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΑΛΗΤΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Οσο τηρείτε αυτή την πολιτική περικοπών δώρων και επιδομάτων,αναγκαστηκά θα πρέπει από κάπου να τα αναπληρώσουμε.Και ο δρόμος είναι ένας.Μαύρο χρήμα αδήλωτο και χαμένες εισφορές από τους εγοδότες στα ασφαλιστικά ταμεία.Είναι καλά έτσι?

Ανώνυμος είπε...

Το όλο κόλπο έγινε μόνο ως αντικίνητρο για τις αυξημένες παραιτήσεις.

Δεν έχει καμιά φορολογική λογική,ούτε καν ηθική.

Από φορολογικής πλευράς απλά και ξεκάθαρα οδηγείς τον απόστρατο να εργαστεί μαύρα, και θα εργαστεί μαύρα.
Υπάρχουν δεκάδες τρόποι.

Το κράτος χάνει και το ξέρει.
α. Χάνει από τις εισφορές που θα πλήρωνε ο απόστρατος σε ΙΚΑ/ΟΑΕΕ,χωρίς να ελπίζει βέβαια να θεμελιώσει 2η σύνταξη.
β. Χάνει διότι οι νόμιμοι μισθοί θα έμπαιναν στην φορολογική δήλωση και ανέβαινε κίμακα..όπερ σημαίνει παραπάνω φόρος.

Θεωρώ ότι το συγκεκριμμένο μέτρο στο μέλλον θα καταργηθεί βάση λογικής χαμένων εσόδων, αλλά κυρίως διότι θα το κυνηγήσουν οι διπλόκλαροι που συνεχίζουν την καριέρα τους σε πολυεθνικές και στη βουλή.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εκδικητικό μόνο για τους Στρατιωτικούς,οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παραιτούνται,μια χαρά περνάνε!
Δεν βρίσκω τις κατάλληλες λέξεις να περιγράψω την θλίψη μου!!!

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.ΑΥΤΟΙ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΓΕΝΙΚΑ.ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ.ΡΕ ΠΑΓΚΑΛΕ ΜΕ 4500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΠΠΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΥΠΕΡΠΕΡΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΡΑΦΕΣ ΤΟΣΟ.ΣΑΑΝ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΤΟΜΑΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

ο οποίος Πάγκαλος παίρνει ήδη μία σύνταξη (μειωμένη) σαν δικηγόρος κα φυσικά "δουλεύει"

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100026_27/06/2010_405906