Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Περί επιχείρησης εντοπισμού "αγνώστου ταυτότητος υποβρυχίου"

Σύμφωνα με πληροφορίες του armyalert.blogspot.com δύο ελικόπτερα τύπου S-70 Sικοrsky Aegean Hawk της ελληνικής ναυτικής αεροπορίας που απογειώθηκαν από την βάση ελικοπτέρων του πολεμικού ναυτικού στο Μαραθώνα (Κοτρώνι), κατά την διάρκεια ανθυποβρυχιακής άσκησης που εξελίσσονταν στην περιοχή της νήσου Πεταλιοί νότια της Εύβοιας, εντόπισαν άγνωστο υποβρύχιο.

Προς μεγάλη έκπληξη των πιλότων δεν επρόκειτο για ελληνικό υποβρύχιο καθώς η περιοχή δεν είχε δεσμευτεί για εκπαίδευση από το πολεμικό ναυτικό μέσω της διοίκησης υποβρυχίων. Στην διοίκηση ελικοπτέρων ναυτικού σήμανε συναγερμός και η μονάδα τέθηκε σε πολεμική ετοιμότητα. Υπό τις οδηγίες του Κέντρου Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου και με τις κινήσεις ακριβείας που εκτέλεσαν οι άριστοι πιλότοι, το υποβρύχιο αναγκάστηκε να ακινητοποιηθεί καθώς καθηλώθηκε από το ζεύγος των ελικοπτέρων.

Στην συνέχεια προς το μεσημέρι απογειώθηκε έτερο ζεύγος ελικοπτέρων για να αντικαταστήσει τα πρώτα, τα καύσιμα των οποίων τελείωναν μετά από ώρες πτήσης. Παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε ότι το υποβρύχιο θα εξαναγκάζονταν σε ανάδυση, για να αποκαλυφθεί στην συνέχεια η ταυτότητα του και η χώρα η οποία παρέβει τις διαδικασίες ασφαλούς ναυτιλίας εάν δεν αποτελούσε η ενέργεια αυτή επιθετική, τα πληρώματα διατάχθηκαν να αποχωρήσουν και να επεμπλακούν από την καθήλωση του «αγνώστου-μη φίλιου» υποβρυχίου.

Η διαταγή διαβιβάστηκε μέσω του Κέντρου επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου αλλά αξιωματικοί του ΠΝ αναφέρουν ότι «οι εντολές ήλθαν από πολύ ψηλά» απαλλάσσοντας έτσι την ηγεσία τιου επιτελείου και του υπουργείου.Παρά το ετοιμοπόλεμο των ναυτικών δυνάμεων, τον επαγγελματισμό, την απόδοση, το υψηλό ηθικό, οι ελληνικές δυνάμεις υποχρεώνονται σε άτακτη υποχώρηση και ένα άδοξο τέλος μιας σίγουρης επιτυχίας που θα έδινε το μήνυμα ότι στο Αιγαίο με τέτοιους «ελικοπτεράδες» και αξιόπιστο εξοπλισμό (που συντηρείται με τα λίγα κονδύλια από το υστέρημα του ελληνικού λαού και ο φιλότιμο του επίγειου προσωπικού) δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η διέλευση παρείσακτων υποβρυχίων.

Δύο ακόμη πτυχές της μυστηριώδους αυτής υπόθεσης είναι η συγκυρία της ταυτόχρονης συντόνου εκπαιδεύσεως του Παπανικολή και της επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε βόρειο και κεντρικό Αιγαίο των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν φίλοι και μη επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν από κοντά την απόδοση του νέου ελληνικού υποβρυχίου που εκτελούσε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ένα υπερσύχρονο όπλο πρέπει να καταγραφθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους όμορους και μη, συμμάχους και μη. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποδειχθούν εάν δεν διακόπτονταν έτσι απότομα η εκπαίδευση που εξελίχθηκε σε πραγματικό παρολίγον επεισόδιο με διεθνή αντίκτυπο.

Ελπίζουμε το γεγονός αυτό να ατσαλώσει το ηθικό και το πείσμα των στελεχών των ΕΔ που αποκαλούνται με χαρακτηρισμούς χωρίς να συγκινούνται αυτοί που έχουν τον θεσμικό ρόλο να απαντήσουν. Ελπίζουμε κάποτε αυτοί που πρέπει να θυμηθούν ότι από την κορυφή της πυραμίδας δεν έχεις κάτι να χάσεις παρά να μείνεις στην νεότερη ιστορία ως φωτεινό παράδειγμα ηγέτη. Χαιρόμαστε για την καθημερινή απόδειξη της αποτελεσματικότητας των ΕΔ παρά τις απόψεις περί ανεπάρκειας μέσω της απαξίωσης. Χαιρόμαστε γιατί τέτοια γεγονότα δίνουν ηθικό κίνητρο στα στελέχη να συνεχίσουν την υποβαθμισμένη και κακοπληρωμένη προσφορά τους στην διατήρηση της ακεραιότητας των πατρώων εδαφών. Για την διατήρηση της εθνική κυριαρχίας δεν θα μιλήσουμε. Τα γεγονότα διαψεύδουν όποιον κάνει τέτοιες δηλώσεις.

Εύγε στους συναδέλφους του ΠΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: