Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΘΑ: «ΑΣΚΗΣΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ»;

Σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Α/ΓΕΕΘΑ) ασκεί την πλήρη διοίκηση όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Αρχηγοί των ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ ασκούν τη διοικητική διοίκηση του Κλάδου τους και στο πλαίσιο των ενιαίων οδηγιών και διαταγών του Α/ΓΕΕΘΑ.


Οι Αρχηγοί των ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ εντάσσονται στην... αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης και διοικούν τους Κλάδους τους σύμφωνα με τις οδηγίες και διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους ανατίθενται από αυτόν.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ ενώ θα έπρεπε να είναι ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων (ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ = ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ + ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ) και να τις διοικήσει όπως εκείνος κρίνει σκόπιμο, τουναντίον υποχρεούται από το Νόμο να εκχωρήσει τη διοικητική διοίκηση των Κλάδων στους Αρχηγούς των οικείων Γενικών Επιτελείων και να τους εντάξει στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοικήσεως, προκειμένου να μην κατέχει όλη την εξουσία αλλά να είναι σχεδόν ισότιμος με τους άλλους 3 Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Σημαίνει ατέρμονες διαπραγματεύσεις του Α/ΓΕΕΘΑ με τους άλλους Αρχηγούς των Επιτελείων για όλα τα θέματα. 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ για μια ακόμη φορά με εντολή του ΥΠΕΘΑ (και με την ανοχή της στρατιωτικής ηγεσίας) γίνεται όμηρος των άλλων Αρχηγών. Αυτό συνεπάγεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν πάλι μια Δομή Διοικήσεως που θα εξυπηρετεί το ΥΠΕΘΑ (για ευνόητους λόγους) και όχι τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη διεξαγωγή επιχειρήσεων. 

Ενώ τυπικά ο Α/ΓΕΕΘΑ είναι υπεύθυνος για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, ουσιαστικά δεν του δίνεται όλη η εξουσία που θα έπρεπε να του δοθεί για να ανταπεξέλθει επιτυχώς στην αποστολή του.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ!!!

Ας φανταστούμε έναν Διοικητή Σώματος Στρατού να είναι σχεδόν ισότιμος με τους Διοικητές των Μεραρχιών του και για κάθε απόφασή του να απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των άλλων Διοικητών. Αυτό συνεπάγεται μια διελκυστίνδα στη λήψη απόφασης με ολέθρια αποτελέσματα, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση ταχέως εξελισσόμενων καταστάσεων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με το νέο Νόμο, παραβιάζεται μια από τις βασικές Αρχές του Πολέμου, η ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ = ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι Αρχές του Πολέμου έχουν διαχρονική αξία για την ορθή και αποτελεσματική διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Η εφαρμογή τους δεν εξασφαλίζει τη νίκη, αλλά η παράβλεψη ή η παραβίασή τους οδηγεί εκ του ασφαλούς στην ήττα.

Σκοπίμως δε δίνεται η εξουσία που πρέπει να δοθεί στον Α/ΓΕΕΘΑ, διότι το ΥΠΕΘΑ δεν επιθυμεί να του δώσει «υπερεξουσίες». Δηλαδή δεν επιθυμεί να έχει Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων (με Υπαρχηγούς τους Αρχηγούς ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ). Αυτό όμως δεν εξυπηρετεί την ευελιξία στη λήψη απόφασης και την επιχειρησιακή ικανότητα/ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθόσον δεν υφίσταται ενιαία «φιλοσοφία» στα διοικητικά θέματα, προμήθειες, εκπαίδευση, επιχειρήσεις κλπ. και επιτρέπει στους Αρχηγούς ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ να προβάλλουν κάθε φορά veto (επίσημα ή ανεπίσημα) στις αποφάσεις του Α/ΓΕΕΘΑ.

Ίσως το σημαντικότερο από όλα είναι ότι ο υπόψη Νόμος επιτρέπει στους εκάστοτε Αρχηγούς ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ να διαμορφώνουν προσωπικό προφίλ και να προβαίνουν σε προσωπικές/κλαδικές διεκδικήσεις εις βάρος του Α/ΓΕΕΘΑ και του αξιόμαχου του στρατεύματος. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι ενώ ο υπόψη Νόμος ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο του 2010, μετά από 7 μήνες η όλη κατάσταση στη Δομή Διοικήσεως (ποιος διοικεί ποιον και σε ποιον τομέα) είναι ακόμη «θολή» (προφανώς λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων μεταξύ Α/ΓΕΕΘΑ και Αρχηγών ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ), με ό,τι κακό αυτό συνεπάγεται για το στράτευμα. 

Γεώργιος Πασχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.
ΣΣΕ/83

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Αρχηγοί των ΓΕΣ-ΓΕΝ-ΓΕΑ εντάσσονται στην... αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης και διοικούν τους Κλάδους τους σύμφωνα με τις οδηγίες και διαταγές του Α/ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους ανατίθενται από αυτόν.

Διαβασε καλα πριν γραψεις για το θεμα.
Βρε τι αρχηγο χασαμε!!!

Ανώνυμος είπε...

Σαν τους χρησμούς της Πυθίας είναι όλα αυτά περί διοικήσεων. Δυσκολεύονται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με απλά ελληνικά;

Ανώνυμος είπε...

Να προσληφθούν ιεροφάντες, προκειμένου να ερμηνεύσουν την δομή διοικήσεως των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που ο Γιώργης ο οποίος έδωσε την ψυχή του στο ΓΕΕΘΑ και ήταν από τους λίγους γνώστες γράφει την άποψή του για να ξεστραβωθούμε λίγο.

Ανώνυμος είπε...

Πάλι καλά που ο Γιώργης ως ειδήμων γράφει με θάρρος τη γνώμη του για να ξεστραβωθούμε.

Ανώνυμος είπε...

Με Γενικό Επιτελείο και όχι με Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων θα κάνουμε επιχειρήσεις. Βρε τι μαθαίνει κανείς... μάλλον χαρτοπόλεμος προβλέπεται με έγγραφα, διαταγές και σημειώματα, ενίοτε δε και με ραβασάκια !!!!
Η δομή διοικήσεως θα πρέπει να είναι εναρμονισμένη με τη δομή των δυνάμεων. Από που ν' αρχίσεις δηλαδή να ρίχνεις φάπες και που να τελειώσεις......
Καταργήθηκε το μοναδικό διακλαδικό στρατηγείο που είχε απομείνει και τώρα ψάχνουν πως θα κάνουν επιχειρήσεις και πως θα επιτευχθεί η διακλαδικότητα.
Άσε που και πριν το διακλαδικό στρατηγείο δεν είχε δυνάμεις και έπρεπε να τις εφεύρει με ορολογίες διοικήσεως και ελέγχου.
Ονομάζουν αρχηγούς τους επικεφαλείς των Γενικών Επιτελείων αντί για επιτελάρχες, τιμής ένεκεν !!! Και στη συνέχεια δίνουν επιχειρησιακό ρόλο στα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων των ΕΔ, λες και είναι στρατηγεία ή αρχηγεία !!!!
Και ψάχνουν 7 μήνες και στην ουσία 30 χρόνια να βρουν τι φταίει και δεν καταλαβαίνουν μεταξύ τους πως φτάσαμε στα ΙΜΙΑ να σηκώνεται ελικόπτερο εξοπλισμένο για ανθυποβρυχιακό πόλεμο να εκτελέσει αποστολή "φέξε με τον προβολέα".
Φέξε μου και γλίστρυσα....

Ανώνυμος είπε...

1.ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;
2. ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;
3. ΣΕ ΠΟΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΝΕΙ BONUS ΣΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2009 ΩΣΤΕ ΤΟ 2011 ΝΑ ΜΗΝ ΜΗΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ, ΒΛΕΠΕ ΤΣΑΝΤΗΡΑΚΗ, ΚΡΕΒΑΙΚΑ, ΠΙΕΡΕΟ, ΤΟΥΡΝΑ, ΣΩΤΗΡΙΟΥ,ΠΡΙΟΝΑ,ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΙΤΣΗ, ΒΕΝΕΤΗ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΣ. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΙ, ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΕΙΣ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ . ΣΕΡΝΕΤΑΙ Ο Α/ΓΕΕΘΑ ΜΗΠΩΣ ΜΗΝΕΙ ΚΑΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ Ε.Δ. ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΑ Ο 12.51 ΕΙΝΑΙ Ο ΣΩΣΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

@ 12.51 to xeis.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.