Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Οι 11 κίτρινες κάρτες της τρόικας

Επικουρικές συντάξεις. Οι συντάξεις θα κοπούν σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα.
Αυστηρότερος από κάθε άλλη φορά προβλέπεται ο έλεγχος. «Εγγυήσεις» αναμένεται να ζητήσουν οι δανειστές για «κούρεμα» των κρατικών δαπανών και για αποκρατικοποιήσεις εντός του Ιουνίου

Κώστας Τσαχάκης

Καταφθάνουν σήμερα οι... σκληροί της τρόικας για να βγάλουν 11 «κίτρινες κάρτες» στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μνημονίου. Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι ο τριμηνιαίος έλεγχος από τους επικεφαλής της τριμερούς θα είναι πιο αυστηρός από κάθε άλλη φορά.

Κι αυτό καθώς έχουν λάβει σχετικά μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες περί μεταρρυθμίσεων που μένουν στα «χαρτιά», δημοσιονομικής παρέκκλισης από τους στόχους και ατολμίας ως προς την υλοποίηση της εξαγγελίας για «μικρότερο κράτος».

Οι δανειστές μας αναμένεται να ζητήσουν «εγγυήσεις» από την κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει άμεσα το «κούρεμα» των κρατικών δαπανών και θα τρέξει τις πρώτες αποκρατικοποιήσεις εντός του Ιουνίου προκειμένου να συντάξουν θετική αξιολόγηση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των 12 δισ. ευρώ.

Επίσης, στις συναντήσεις τους με κυβερνητικά στελέχη θα «κλειδώσουν» τα μέτρα που θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2011-2015.

Το οικονομικό επιτελείο έχει περιλάβει στο Πλαίσιο αυτό παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, αλλά το πιο πιθανό είναι ο... λογαριασμός να αυξηθεί μετά από απαίτηση της τρόικας.

Πιο αναλυτικά, τα σημαντικότερα μέτωπα στα οποία η τρόικα ζητά παρεμβάσεις είναι τα ακόλουθα:

Μείωση μισθολογικής δαπάνης. Το ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να ετοιμαστεί οπωσδήποτε μέχρι τον Ιούνιο και να συμπεριλάβει και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Κοινωνικά επιδόματα. Η σύνδεσή τους με εισοδηματικά κριτήρια να γίνει από φέτος.

Επικουρικές συντάξεις ? Βαρέα και ανθυγιεινά: Ψαλίδισμα των επικουρικών στα ελλειμματικά Ταμεία και έξοδος 500.000 εργαζομένων από τα βαρέα.

Αποκρατικοποιήσεις. Η υλοποίηση του σχεδίου πρέπει να επισπευσθεί προκειμένου να αρχίσουν να μπαίνουν στα Ταμεία έσοδα.

Συγχωνεύσεις οργανισμών. Ζητούν τώρα κατάργηση φορέων ακόμη και μη παραγωγικών ΔΕΚΟ.

Επιχειρησιακές συμβάσεις. Πιέζουν για γενικευμένη εφαρμογή.

Τραπεζικό σύστημα. Οι συγχωνεύσεις σύμφωνα με την ΕΚΤ θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει.

Τομέας Υγείας. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης και προμηθειών νοσοκομείων.

Κλειστά επαγγέλματα. Να λειτουργήσει στην πράξη ο νόμος.

Αγορά Ενέργειας. Η απελευθέρωσή της έχει καθυστερήσει παρά τις δεσμεύσεις μέσω μνημονίου.

Εκτέλεση προϋπολογισμού. Κάλυψη με πρόσθετα μέτρα της «μαύρης τρύπας».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κρίσιμη συνάντηση για το εργασιακό και το ασφαλιστικό

Διπλή «μάχη» στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό μέτωπο θα δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση με την τρόικα. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, το νέο πακέτο αλλαγών στο ασφαλιστικό (βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, επικουρικές συντάξεις) αλλά και οι περικοπές στα έξοδα των ασφαλιστικών φορέων.

Αναλυτικά η τρόικα πιέζει για αλλαγές στα εξής μέτωπα:

Επιχειρησιακές συμβάσεις. Στόχος είναι η γενικευμένη εφαρμογή των νέων συμβάσεων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν προχωρήσει σε δύο μόνο περιπτώσεις. Από την πλευρά του υπουργείου θα επισημανθεί πως το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας έχει μειωθεί από 7% έως 20%.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εχει ζητηθεί οι νέες συμβάσεις να έχουν τριετή διάρκεια (από διετή).

Ωράριο - λάστιχο. Ο χρόνος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας θα πάει από τους τέσσερις στους έξι μήνες.

Επικουρικές συντάξεις. Οι συντάξεις θα κοπούν σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα.

Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στη νέα λίστα θα υπάγεται μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού, δηλαδή λιγότεροι από 500.000 εργαζόμενοι.

Επιδόματα. Θα υπάρξουν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή των επιδομάτων (π.χ. πολυτεκνικών επιδομάτων, ΕΚΑΣ). Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου που απαιτείται να είναι κάποιος εργαζόμενος για να πάρει στη συνέχεια το επίδομα ανεργίας.

Οικονομικά των Ταμείων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να εξοικονομηθούν 6.5 δισεκατομμύρια ευρώ (με τις ενστάσεις να αφορούν μεταξύ άλλων τις προβλέψεις του υπουργείου για μείωση στο μισό της εισφοροδιαφυγής).

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι ο τριμηνιαίος έλεγχος από τους επικεφαλής της τριμερούς θα είναι πιο αυστηρός από κάθε άλλη φορά
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=111141305

Δεν υπάρχουν σχόλια: