Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Η διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων



Σημεία και τέρατα φαίνεται να υπάρχουν στο συμφωνημένο έγγραφο των 30 σελίδων, όπως προέκυψε από τις πολλές συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στο κεφαλαιώδες θέμα της ασφάλειας φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ως γενική αρχή η αποστρατιωτικοποίηση, η οποία απογυμνώνει τη χώρα από τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.

Η διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Σημεία και τέρατα φαίνεται να υπάρχουν στο συμφωνημένο έγγραφο των 30 σελίδων, όπως προέκυψε από τις πολλές συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στο κεφαλαιώδες θέμα της ασφάλειας φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ως γενική αρχή η αποστρατιωτικοποίηση, η οποία απογυμνώνει τη χώρα από τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.
Στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας δεν νοείται χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη συμμετέχει με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις στην ΚΕΠΑ. Στο σύστημα ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης δηλαδή και στον υπό δημιουργία Ευρωστρατό. Για την αριθμητική παρουσία της ΤΟΥΡΔΥΚ και της ΕΛΔΥΚ δεν γίνεται λόγος στο έγγραφο, αλλά είναι φανερό ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα αλλάξουν όνομα και θα μετονομαστούν σε ΤΟΥΡΔΥΚ. Δεν αναφέρεται να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτών και οι λεπτομέριες αφέθηκαν να διασαφηνιστούν στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Δηλαδή, αντί να επιτευχθεί με τον όρο αποστρατιωτικοποίηση η «αποχώρηση των εισβολέων», τα στρατεύματα κατοχής, μειωμένα μεν, θα νομιμοποιηθούν και θα απογυμνωθεί η Κύπρος από τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της.
Είναι γνωστό πόσο καιρό αγωνίζεται η Κύπρος να νομιμοποιήσει το στρατό της και να τον κάνει αποδεκτό στην Ευρώπη και στους Αμερικανούς. Από το 1964 όλοι βυσσοδομούν να απογυμνώσουν την Κύπρο και θα έρθουμε τώρα, μετά από τόσες οδύνες, να τους το κάνουμε δώρο. Και να σκεφτεί κανείς ότι η λύση που θα επιτευχθεί θα είναι από οδυνηρή μέχρι άθλια. Δύο κρατικά μορφώματα αποαναγνωρισμένα και η Τουρκία επικυρίαρχος. Οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν και παίρνουν αποζημιώσεις ψίχουλα. Κάποιοι αποζημιώνονται στο ελάχιστο από τις περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Τουρκοκύπριοι στα ελεύθερα εδάφη.
Η συμφωνία για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.
Είναι η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί αν το θέμα παρέμενε ανοικτό, θα μπορούσε την υστάτη η Κύπρος να περισώσει την παρουσία των ενόπλων της δυνάμεων. Τώρα θα τρέχει να κάνει παρανομίες με ειδικές δυνάμεις και δήθεν προεδρικά συντάγματα. Τώρα οι Τούρκοι θα μουλαρώσουν και θα επιμείνουν σε πλήρη διάλυση της Εθνοφρουράς, ενώ για την ΤΟΥΡΔΥΚ θα επικαλούνται τις συμφωνίες του '60 και τη νεότερη επικύρωσή τους.
Καλοί γνώστες των παρασκηνίων των συνομιλιών εξεπλάγησαν για την ευκολία με την οποία ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχθηκε τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αυτό που προβληματίζει είναι η ευκολία με την οποία η δική μας πλευρά αποδέχθηκε να μην έχει στρατιωτικές δυνάμεις, δίπλα από το γεωγραφικό όγκο της επεκτατικής Τουρκίας, που θα ασκεί στο διηνεκές ρόλο επικυρίαρχου στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι φανερό ότι στην αδυναμία της να βοηθήσει την απελευθερωτική προσπάθεια της Κύπρου, αποποιείται του ρόλου της στην περιοχή. Η Τουρκία, με τη νερόβραστη ρύθμιση, θα αφεθεί να διαφεντεύει ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Οι Αμερικανοί και οι άλλοι σχεδιαστές του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας του δυτικού κόσμου θα γνωρίζουν για την Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχει ως μόνη αξιόπιστη δύναμη οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Αυτό που συμφωνήθηκε, αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, συνιστά τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έγινε από της εισβολής. Χωρίς να επιτύχουμε, δηλαδή, πρόοδο στην απελευθέρωση εδαφών, χωρίς να διασφαλιστεί ότι ο τουρκικός στρατός θα αρχίσει να αποχωρεί, σπεύσαμε να συμφωνήσουμε ότι θα διαλύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις.
Έλεος, τι κάνουμε και με ποια λαϊκή εξουσιοδότηση; Μετά διερωτόμαστε γιατί υπάρχει φυγοστρατία και έλλειψη ενδιαφέροντος της νεολαίας για την πατρίδα. Η νεολαία έχει ένστικτο ότι όλα καταρρέουν και βλέπει προς τα έξω. Όλα έχουν ισοπεδωθεί και δεν υπάρχει όραμα ελευθερίας. Καθημερινά υποχωρούμε στους εισβολείς και στους υποτελείς τους. Πού θα πάει αυτός ο κατήφορος, πού θα σταματήσει η αφέλειά μας; Θα φύγει και αυτή η Κυβέρνηση και θα μας μείνουν οι έποικοι, η εκ περιτροπής προεδρία και η αποστρατιωτικοποίηση από το στρατό μας. Ο λαός θα απορρίψει ό,τι κτίζεται, αλλά οι υποχωρήσεις θα μείνουν και θα μας κατατρύχουν. Δεν μπορεί η χώρα μας, που ζει και αναπνέει δίπλα από εστίες σύγκρουσης και ανάφλεξης, κοντά στον εδαφικό όγκο της Τουρκίας, να απογυμνωθεί από τις δικές της δυνάμεις. Όταν λέμε αποστρατιωτικοποίηση, πρέπει να εννοούμε από ξένους στρατούς, όχι από το δικό μας.

Στο συμφωνημένο έγγραφο των 30 σελίδων, όπως προέκυψε από τις πολλές συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να υπάρχουν σημεία και τέρατα.Στο κεφαλαιώδες θέμα της ασφάλειας φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ως γενική αρχή η αποστρατιωτικοποίηση, η οποία απογυμνώνει τη χώρα από τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.Στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας δεν νοείται χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη συμμετέχει με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις στην ΚΕΠΑ. Στο σύστημα ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης δηλαδή και στον υπό δημιουργία Ευρωστρατό. Για την αριθμητική παρουσία της ΤΟΥΡΔΥΚ και της ΕΛΔΥΚ δεν γίνεται λόγος στο έγγραφο, αλλά είναι φανερό ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα αλλάξουν όνομα και θα μετονομαστούν σε ΤΟΥΡΔΥΚ.Δεν αναφέρεται να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτών και οι λεπτομέριες αφέθηκαν να διασαφηνιστούν στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Δηλαδή, αντί να επιτευχθεί με τον όρο αποστρατιωτικοποίηση η «αποχώρηση των εισβολέων», τα στρατεύματα κατοχής, μειωμένα μεν, θα νομιμοποιηθούν και θα απογυμνωθεί η Κύπρος από τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της.Η συμφωνία για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.
Το πιο σημαντικό είναι ότι- για την εν λόγω εξέλιξη- φαίνεται να ΜΗΝ είναι ενήμερος ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος βρίσκεται στην μέγγενη και έχει βραχυκυκλωθεί από κομματόσκυλα του ΑΚΕΛ που άλωσαν την Εθνική Φρουρά και τώρα βάλθηκαν να την διαλύσουν.
pontiki.com.cy
ινφογνομον πολιτικα

Δεν υπάρχουν σχόλια: