Μείωση ή ακόμα και αναστολή καταβολής της σύνταξης έρχεται για τους δημοσίους υπαλλήλους που σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, προκειμένου και να εισπράττουν τη σύνταξη και να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Στόχος των αλλαγών -όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης- είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για την απασχόληση των συνταξιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και να αρθούν οι ανισότητες.Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την απασχόληση των συνταξιούχων, με τους δημοσίους υπαλλήλους να έχουν ευνοϊκότερο καθεστώς σε σχέση με τους υπόλοιπους μισθωτούς. Αυτό σε έναν βαθμό λειτουργεί και ως... κίνητρο πρόωρης εξόδου από το Δημόσιο, με ό,τι συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα η καταβολή συντάξεων ακόμα και σε πενηντάρηδες.
Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τη νομοθεσία συνταξιούχος του Δημοσίου μπορεί να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα χωρίς καμία επίπτωση στη σύνταξή του. Ωστόσο την ίδια στιγμή όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα συνεχίζουν να εργάζονται βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μείωση ή ακόμα και την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους.
Τώρα η κυβέρνηση βάζει τέλος στο διαφορετικό αυτό ασφαλιστικό καθεστώς και καθιερώνει ενιαίες ρυθμίσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η τελική πρόταση θα προβλέπει:
Την αναστολή καταβολής της σύνταξης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτηθούν πριν από το 55ο έτος της ηλικίας και στη συνέχεια βρουν άλλη δουλειά (αυτό ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση όσους παίρνουν σύνταξη θανάτου, τους πολύτεκνους με ανήλικο ή ανίκανο παιδί).
Την καταβολή προσαυξημένης εισφοράς κατά 40% σε όσους δημοσίους υπαλλήλους πάρουν σύνταξη και στη συνέχεια ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ (δηλαδή δραστηριοποιηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες).
Τη μείωση της σύνταξης σε όσους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτηθούν μετά το 55ο έτος της ηλικίας τους αλλά συνεχίζουν να εργάζονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα εφαρμοστεί το «μοντέλο» του ιδιωτικού τομέα, όπου περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 736 ευρώ. Για παράδειγμα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ασφαλισμένος που δικαιούται σύνταξη 1.200 ευρώ σε περίπτωση που συνεχίσει να εργάζεται θα πάρει τελικά 875,2 ευρώ.
Νέος προσδιορισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να επαναπροσδιορίσει το ποσό των 736 ευρώ, πάνω από το οποίο ξεκινά η περικοπή της σύνταξης. Στόχος είναι το ποσό αυτό, που είναι «παγωμένο» εδώ και έξι χρόνια, να αυξηθεί, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό (το οποίο θα είναι κοινό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).
Παράλληλα, το υπουργείο θέλει να αντιμετωπίσει και τα υψηλά ποσοστά «μαύρης εργασίας» των συνταξιούχων, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, 10.000 άτομα συνεχίζουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ωστόσο, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως στην πραγματικότητα 200.000 συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να το δηλώνουν.
Νομοσχέδιο
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με το σχετικό νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται μέτρα για όσους απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (π.χ. μερική απασχόληση, ενοικίαση προσωπικού, εκ περιτροπής εργασία) αλλά και για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκια»
Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Εργασίας
Παντού θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες
Παρεμβάσεις σε διαδοχική ασφάλιση, βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αναπηρικές συντάξεις. Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα βγουν χαμένοι
Ενιαίες ρυθμίσεις συνταξιοδότησης μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για μεγάλες «ομάδες» ασφαλισμένων σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας. Η αρχή γίνεται με όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ... σειρά παίρνουν όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, υπάγονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή δικαιούνται αναπηρική σύνταξη. Στόχος των παρεμβάσεων είναι να αρθούν οι ανισότητες του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς σήμερα ανάλογα με το Ταμείο υπάρχουν «κερδισμένοι» και «χαμένοι». Συγκεκριμένα:
Δημιουργείται ενιαίο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για το θέμα αυτό θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες, καθώς η σχετική λίστα δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερο από 20 χρόνια. Σε όσες ειδικότητες του Δημοσίου εφαρμοστεί το ευνοϊκό αυτό καθεστώς έρχεται μείωση των ορίων ηλικίας κατά πέντε χρόνια με βάση το «μοντέλο» ΙΚΑ.
Καθιερώνεται ενιαίο πλαίσιο για τη χορήγηση των συντάξεων αναπηρίας σε όλα τα Ταμεία.
Αλλάζει το καθεστώς χορήγησης των συντάξεων στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Στις αρχές του επόμενου μήνα θα κατατεθούν στη Βουλή τα μέτρα για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, ενώ ο νέος τρόπος υπολογισμού θα ανακοινωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
Από τις προωθούμενες ρυθμίσεις το ποσοστό αύξησης των συντάξεων για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση θα είναι 8% κατά μέσο όρο. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση μπορεί να φτάσει το 20%, κυρίως για όσους ασφαλισμένους έχουν «περάσει» από πολλά Ταμεία. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο συντάξιμος μισθός θα προσαυξάνεται με συντελεστή ωρίμανσης 1,7 τον χρόνο επί των αποδοχών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου