Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Από το μηδέν εξετάζεται η προμήθεια από τη Ρωσία

ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ βάση επανεξετάζει ουσιαστικά η Αθήνα την προμήθεια των 450 τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΡ-3 από τη Ρωσία, εντάσσοντάς την στο εντελώς νέο πλαίσιο που επιδιώκεται να διέπει την ελληνορωσική συνεργασία στον αμυντικό - εξοπλιστικό τομέα.

Το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων- που κινούνται σε συνάρτηση με τα εξαιρετικά δυσμενή δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας αυτή την περίοδο- έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος κατά τις συνομιλίες που είχε χθες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του κ. Σερντιούκοφ και άλλους υψηλούς κρατικούς αξιωματούχους για την τεχνικοστρατιωτική συνεργασία, όπως και με τον γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας κ. Ν. Πάτρουσεφ, με τον οποίο συζήτησε τα ενεργειακά, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διεθνή ζητήματα. Κατά τις συνομιλίες επανενεργοποιήθηκε για το 2010 προηγούμενη συμφωνία για κοινές ναυτικές ασκήσεις. Η ελληνική πλευρά θέλει η αγορά των τεθωρακισμένων που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση να ενταχθεί σε μια γενικότερη συμφωνία-πλαίσιο με νέα χαρακτηριστικά που θα οδηγούν σε μείωση του κόστους, σε ουσιαστική βιομηχανική συμπαραγωγή αντί άλλων κοστοβόρων αντισταθμιστικών.

Ήδη, όπως έλεγαν χθες ελληνικές πηγές, το κόστος είχε εκτοξευθεί από το αρχικό 1,2 δισ. ευρώ με όλα τα συνοδευτικά, σε 1,6 δισ. ευρώ μόνο το άρμα. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε, και συνεργάτες του λένε ότι βρήκε κατανόηση από τους συνομιλητές του, ότι μια τόσο μεγάλη δαπάνη αυτή τη δύσκολη οικονομική χρονιά θα προκαλούσε ζητήματα στην κυβέρνηση.

Η διαδικασία που πρότεινε η ελληνική πλευρά για να διαμορφωθεί η συμφωνία-πλαίσιο, αναμένεται να μεταθέσει για αργότερα την έναρξη του προγράμματος- ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να κάνουν λόγο για ελληνικές καλένδες. Οι άξονες τού υπό συζήτηση νέου πλαισίου περιλαμβάνουν πλήρη κατάργηση των αντισταθμιστικών, κατάργηση των τραπεζικών εγγυήσεων και ρητρών με εγγυήσεις του ρωσικού δημοσίου, μεταφορά στην Ελλάδα για συμπαραγωγή όλων όσα μπορεί να αντέξει η ελληνική βιομηχανία (π.χ. πυρομαχικά) και εξασφάλιση διαλειτουργικότητας των ηλεκτρονικών με τα υπάρχοντα ΝΑΤΟϊκά συστήματα. Η ρωσική πλευρά θα απαντήσει σε δύο εβδομάδες και θα ακολουθήσουν συζητήσεις.

Εκσυγχρονισμός S-300
Για τα αντιαεροπορικά S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη υπήρξε συμφωνία να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός τους, ενώ κλήθηκαν Έλληνες αξιωματικοί σε άσκηση με βολή που θα γίνει στη Ρωσία για να αποκτήσουν σχετική εμπειρία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: