Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΔΝΤ: Υφεση και για το 2011

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ της ελληνικής οικονομίας και το 2011 αναμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

όπως προκύπτει από την εαρινή έκδοση της εξαμηνιαίας έκθεσής του για τις Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας (World Economic Outlook). Ταυτόχρονα, ο διεθνής οργανισμός κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για όλες τις χώρες, λαμβάνοντας ως αρνητικό παράδειγμα την Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διαχειριστούν με ορθό τρόπο χρέη και ελλείμματα.

Αναφερόμενο στην Ελλάδα, το Ταμείο επαναλαμβάνει την εκτίμηση που υπάρχει και στην έκθεσή του για τη Διεθνή Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη), τονίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι ανησυχίες –αν αφεθούν ανεξέλεγκτες– στις αγορές για τη ρευστότητα και τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας να διογκωθούν σε ανεξέλεγκτη κρίση για το κρατικό χρέος, οδηγώντας σε μετάδοση και σε άλλες περιοχές». Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση 2% για φέτος και 1,1% για το 2011, ενώ «βλέπει» την οικονομία να ανακάμπτει κατά 1,4% το 2015.

Παράλληλα, το ΔΝΤ αναμένει ενίσχυση του πληθωρισμού στο 1,9% για φέτος αλλά σαφή υποχώρησή του στο 1% το 2011. «Βλέπει» ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει στο 9,7% του ΑΕΠ φέτος (από 11,2% του ΑΕΠ το 2009), ενώ θα διαμορφωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ το 2011. Σημαντική θα είναι η διεύρυνση της ανεργίας, καθώς οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού αναμένουν ότι θα αγγίξει το 12% φέτος (από 9,4% το 2009) και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 13% το 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια: