Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

«Πράσινο φως» από Βενιζέλο για το Τζαμί στο Βοτανικό

Την ουσιαστική δρομολόγηση και από πλευράς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας των γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να αποδοθεί τμήμα του χώρου ιδιοκτησίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Βοτανικό για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος

σε γραπτή απάντησή του προς σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ, Ηλ. Πολατίδη, Γ. Ανατολάκη, Π. Μαρκάκη, Α. Κολοκοτρώνη, Ουρ. Παπανδρέου και Κ. Αϊβαλιώτη.

Απάντηση, ωστόσο, που εμπεριέχει στην τελευταία της παράγραφο και μια πρόταση-ρελάνς του υπουργού, τόσο προς το υπουργείο Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, όσο και προς τον δήμο Αθηναίων, όπως τους δοθούν και τα υπόλοιπα στρέμματα των ναυτικών εγκαταστάσεων, πέραν των αρχικών 17 που τους έχουν ζητηθεί και εγκριθεί, με τη συνολική μετεγκατάσταση όλων των εκεί ευρισκόμενων ναυτικών εγκαταστάσεων σε άλλο στρατόπεδο του Π.Ν., αρκεί βεβαίως να «είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», η έξυπνη αυτή αντιπρόταση Βενιζέλου, αρκεί βεβαίως να υλοποιηθεί, βγάζει το Π.Ν. από μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς, όπως ελέχθη από στρατιωτικές πηγές, εγείρονται μείζονα ζητήματα ασφαλείας για ευαίσθητες εγκαταστάσεις και υλικό του Π.Ν., όταν αυτό γειτνιάζει άμεσα με ένα μουσουλμανικό τέμενος, που θα συγκεντρώνει τουλάχιστον κάθε Παρασκευή χιλιάδες μουσουλμάνους της περιοχής των Αθηνών, τόσο Έλληνες πολίτες όσο και αλλοδαπούς, με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.

Πιο συγκεκριμένα, στην απάντηση Βενιζέλου στους βουλευτές του ΛΑΟΣ αναφέρεται ότι «προκειμένου να αποδεσμευθεί έκταση στο μεσαίο τμήμα του Ναυτικού Οχυρού Βοτανικού για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους, διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2009 σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του Δήμου Αθηναίων, το οποίο προέβλεπε: α) Να διατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών πίστωση ύψους 2.500.000 ευρώ στο ΓΕΝ για την εκτέλεση εργασιών κατασκευής νέων κτιρίων σε αντικατάσταση αυτών που βρίσκονται στον προς παραχώρηση χώρο. β) Να αποχαρακτηριστεί και να αποδεσμευτεί από το Π.Ν. περιοχή έκτασης 17 στρεμμάτων. γ) Να ξεκινήσουν παράλληλα οι διαδικασίες διαγωνισμού και ανάθεσης εργασιών μεταφοράς όλων των δραστηριοτήτων που βρίσκονται στην προς παραχώρηση περιοχή, σύμφωνα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μόλις ενημερώθηκα, έδωσα εντολή στο ΓΕΝ τον Ιανουάριο του 2010 να γίνουν όλες οι αναγκαίες εργασίες προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνολικής μεταφοράς των εγκαταστάσεων του Π.Ν. σε άλλο σημείο, εφόσον το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή ο Δήμος Αθηναίων είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος».

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: