Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Η ΕΑΑΣ δεν πρέπει να απαξιωθεί αλλά να ενεργοποιηθεί.

Θέση Αντγου ε.α Γεώργιου Επιτήδειου , Μέλους ΔΣ ΕΑΑΣ απέναντι στην πρόταση για δημιουργία συνδικαλιστικού φορέα των αποστράτων.

Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση σχετικά με την κίνηση των συναδέλφων για την δημιουργία συνδικαλιστικού φορέα, ώστε να μπορέσω να εκφράσω και εγώ την άποψή μου.

Επειδή ως μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΣ θεωρώ ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητες που έχει και μπορεί να επαυξήσει η Ένωση, είμαι αντίθετος με την παραπάνω κίνηση για τους εξής λόγους:
1. Σύμφωνα με τον Νόμο που ρυθμίζει την οργάνωση και την λειτουργία της ΕΑΑΣ, ένας από τους σκοπούς της είναι και η διατήρηση αμείωτου του εθνικού φρονήματος των μελών και των οικογενειών τους και η συνέχιση της προς την πατρίδα προσφοράς, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Όπως αντιλαμβάνεσαι αυτή η παράγραφος δίνει στην ΕΑΑΣ ένα σημαντικό ηθικό έρεισμα, ιδιαίτερο κύρος και την νομιμοποιεί να παρεμβαίνει και να έχει καθοριστικό ρόλο σε θέματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων. Στην παρούσα μάλιστα εποχή, κατά την οποία, δόξα τω Θεώ, υπάρχει πληθώρα τέτοιας φύσεως θεμάτων, ένας κατάλληλος συνδυασμός αυτών με τα θέματα που απασχολούν τόσο τους εν αποστρατεία όσο και τους εν ενεργεία συναδέλφους, εκτιμώ ότι θα συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση όλων από την πολιτεία.
Εάν όμως γίνουμε συνδικαλιστικός φορέας, θα απολέσουμε αυτό το ηθικό πλεονέκτημα. Θα θεωρηθούμε ότι ¨περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα και όχι περί αρετής¨ με αποτέλεσμα να χάσουμε και την ηθική συμπαράσταση των πατριωτών που μας αγαπούν και μας υπολήπτονται. Οι τελευταίοι μάλιστα, θα γίνουν εύκολα θύματα της προπαγάνδας όσων μας εχθρεύονται οι οποίοι σίγουρα θα πουν « εδώ την πατρίδα απασχολούν τόσα εθνικά θέματα και οι Αξιωματικοί δεν λένε τίποτε. Όταν όμως τους έκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις τώρα φωνάζουν και δραστηριοποιούνται».

2. Πιθανή κατάργηση της Ενώσεως και μετεξέλιξή της σε συνδικαλιστικό φορέα, είναι βέβαιο ότι θα μας διχάσει. Συνεπώς θα χάσουμε μεγάλο μέρος της δυνάμεως που έχουμε όσο μένουμε ενωμένοι. Και γνωρίζετε ότι οι πολιτικοί εκείνο γιά το οποίο ενδιαφέρονται είναι οι ψήφοι. Ποια σημασία έχετε την εντύπωση ότι θα δώσουν σε μία μικρή ομάδα, όσο δυναμική και αν είναι, η οποία θα αριθμεί λίγες χιλιάδες (στην καλύτερη περίπτωση) ψηφοφόρων;

3. Ένας συνδικαλιστικός φορέας είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των κομμάτων τα οποία θα επιδιώξουν να τον ελέγξουν. Οπότε αντιλαμβάνεσθε τι θα συμβεί και πόσο θα αυξηθούν τα φαινόμενα του διχασμού και της μειώσεως της δυνάμεώς μας. Άλλωστε γνωρίζουμε το τι συμβαίνει στην Αστυνομία και, δεν νομίζω ότι πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από το φαινόμενο αυτό.

4. Ένας συνδικαλιστικός φορέας, ελεγχόμενος μάλιστα από ένα κόμμα θα ενδιαφέρεται, κατά βάση, να προωθήσει τα συμφέροντα του κόμματος και θα προβάλει ή δεν θα προβάλει τα αιτήματά μας κατά τρόπο οποίος θα είναι σύμφωνος με αυτά (τα συμφέροντα του κόμματος). Σε τι συνεπώς θα είναι χρήσιμος ένας τέτοιος μηχανισμός; Και μη μου πείτε ότι είμαι υπερβολικός. Στην Ελλάδα ζούμε όλοι και γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω μας.

5. Η δημιουργία ενός συνδικαλιστικού φορέως απαιτεί οργάνωση και πραγματοποίηση υπογείων διαδρομών τις οποίες εμείς, κατά την παρούσα φάση δεν γνωρίζουμε ούτε, ενδεχομένως, είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε. Όχι βέβαια πως δεν μπορούμε να τις μάθουμε ! Κάθε άλλο, μπορούμε μάλιστα να γίνουμε και πολύ καλύτεροι από τους συνδικαλιστάδες οι περισσότεροι των οποίων ελαχίστη παιδεία διαθέτουν. Όμως τώρα που τα προβλήματα είναι πολλά και επείγοντα εκτιμώ ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για πειράματα με αβέβαια έκβαση.

6. Η δημιουργία ενός συνδικαλιστικού φορέως απαιτεί πλέον των άλλων και χρήματα τα οποία πρέπει να καλύπτονται από τις συνδρομές των μελών του. Στην περίπτωση την δική μας είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει η απαιτουμένη προθυμία αλλά και η αντικειμενική δυνατότητα των συναδέλφων να συνεισφέρουν τα απαιτούμενα ποσά;

7. Πιθανή αποτυχία του εγχειρήματος θα μας γελοιοποιήσει ως Σώμα και θα δημιουργήσει μύρια όσα προβλήματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Σπύρο

Είναι αλήθεια ότι η ΕΑΑΣ διακατέχεται από ένα βαθμό διστακτικότητος.
Γνωρίζεις επίσης πολύ καλά τις θέσεις που υποστηρίζω κατά τις συσκέψεις του ΔΣ της και την μαχητικότητα με την οποία προτείνω να αντιμετωπίζει η ΕΑΑΣ τα διάφορα θέματα (εθνικά ή κλαδικά). Το ίδιο κάνουν και άλλοι 2 – 3 συνάδελφοι. Γνωρίζεις όμως παράλληλα ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΑΑΣ, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της λαμβάνονται με ψηφοφορία των μελών του και ισχύει η αρχή της απόλυτης πλειοψηφίας. Συνεπώς, όσο σωστή πρόταση και αν υποβάλει ένα μέλος, εάν η πλειοψηφία των υπολοίπων μελών την απορρίψει, η πρόταση αυτή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή και φυσικά να υλοποιηθεί από την ΕΑΑΣ. Άρα, εάν μία απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΑΑΣ, έρχεται σε αντίθεση με το κοινό συναίσθημα των συναδέλφων, αυτή δεν πρέπει να χρεώνεται στο σύνολο των μελών. Άλλωστε για τον λόγο αυτόν τηρούνται και τα πρακτικά.

Με βάση τα παραπάνω, η μόνη λύση που πρέπει να δοθεί είναι να εκλέγονται στο ΔΣ της ΕΑΑΣ συνάδελφοι που θα διακατέχονται από αποφασιστικότητα και δεν θα διστάζουν να συγκρούονται όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Τους συναδέλφους αυτούς πρέπει να τους εντοπίσουμε και να τους αναδείξουμε. Πως όμως θα γίνει αυτό όταν, οι νεώτεροι κυρίως συνάδελφοι, απαξιώνουν την ΕΑΑΣ και, είτε δεν εκδίδουν ταυτότητα είτε, δεν συμμετέχουν στις εκλογές με το επιχείρημα, ¨εγώ δεν ασχολούμαι μ΄αυτούς¨. Ωραία κε συνάδελφε, δεν ασχολείσαι μ΄αυτούς, δικαίωμά σου. Δεν είναι όμως δικαίωμά σου να διαμαρτύρεσαι για όσα δεν κάνουν αυτοί.

Πρέπει να γίνει πεποίθηση όλων μας ότι η ΕΑΑΣ δεν είναι απαξιωμένη αφ εαυτής. Είναι ένας εν δυνάμει ισχυρός οργανισμός. Διαθέτει περί τις 80.000 μέλη ( όμως μόνο 40.000 έχουν ταυτότητα και από αυτά δεν ψηφίζουν περισσότερα από 6 – 7.000 ). Διαθέτει επίσης την εφημερίδα της η οποία καταλλήλως συντασσόμενη και χρησιμοποιούμενη μπορεί να αποβεί ισχυρότατος μοχλός πιέσεως και τέλος, κάθε ενέργεια του ΔΣ που εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας έχει την ένθερμη συμπαράσταση όλων των συναδέλφων. Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν νέο φορέα αλλά ορθή χρησιμοποίηση του υπάρχοντος.

Τέλος επειδή « οι καιροί ου μενετοί » και « το παρόν γαρ αεί βαρύ τοις υπηκόοις » προτείνω την Πέμπτη που θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΑΑΣ οι συνάδελφοι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για δημιουργία συνδικαλιστικού φορέως να έλθουν στα Γραφεία της Ενώσεως να συζητηθεί το θέμα, να αναφέρουν τις θέσεις και τις απαιτήσεις τους και να συνταχθεί από κοινού ένα κείμενο το οποίο θα επιδώσει ο Πρόεδρος στον ΥΕΘΑ.

Θα παρευρεθώ στην αυριανή συγκέντρωση των Προέδρων των Τάξεων για να συζητήσουμε τις παραπάνω απόψεις μου.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Γεώργιος Επιτήδειος
Αντγος ε.α
Μέλος ΔΣ ΕΑΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΑΑΣ ειναι, παιγνιδάκι των ανωτάτων ε.α. και για τούτο προς το παρόν δεν μας συγκινεί. Θα μας ενδιαφέρει όταν πάψει να ειναι ελιτίστικη και με σύστημα αρχαιρεσιών δημοκρατικό αναδειχθουν ΔΣ, που να εκφράζουν την μάζα των αξιωματικών. Υπομονή εως τις επόμενες αρχαιρεσίες