Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΦΡΕΓΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΡΑΖ

Τον «χαβά» τους οι Τούρκοι! Για πολλοστή φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες τουρκικό πολεμικό σκάφος που πλέει στο Αιγαίο επιχειρεί να κάνει έλεγχο σε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν εντός του FIR Αθηνών.

υνέβη και πάλι χθες το πρωί νοτιοδυτικά των Αντίψαρων, όταν ο κυβερνήτης τουρκικής φρεγάτας ζήτησε μέσω ασυρμάτου τα στοιχεία ταυτότητας δύο ελληνικών Μιράζ 200-5 που επέστρεφαν από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών!

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά μαχητικά είχαν αναγνωρίσει και αναχαιτίσει οκτώ «άγνωστα ίχνη» -τουρκικά F-16- που είχαν μπει απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου. Κατά την επιστροφή τους τα Μιράζ 200-5, ενώ πετούσαν σε ύψος 18 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά των Αντίψαρων, δέχτηκαν κλήση από τουρκική φρεγάτα που έπλεε στην περιοχή να αναφέρουν στοιχεία της ταυτότητάς τους!

Τα ελληνικά Μιράζ πετούσαν κανονικά εντός του FIR Αθηνών και ειδικότερα σε περιοχή που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεσμευμένη από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η τουρκική φρεγάτα έπλεε μαζί με άλλα δύο τουρκικά πολεμικά πλοία ανοιχτά των Ψαρών, για να συμμετάσχουν σε γυμνάσια ανθυποβρυχιακού πολέμου που θα ξεκινούσαν αρκετές ώρες μετά.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και την καθιστά αεροναυτική! Η εμπλοκή και του ναυτικού στις εναέριες κόντρες είναι ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο, που έρχεται να προστεθεί στο «παζλ» της έντασης στο Αιγαίο που μεθοδικά στήνει η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, με απώτερο στρατηγικό στόχο την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στο Αρχιπέλαγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: