Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Οκτώ νεκροί μέσα σε έναν μήνα


Στο πένθος για όγδοη φορά μέσα σε μόλις έναν μήνα βυθίστηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η χθεσινή εκπαίδευση πιλότων F-16 μετατράπηκε σε τραγωδία με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματισμένο!

Χωρίς να αγνοεί κανείς τον παράγοντα του «ανθρωπίνου λάθους», αποδεικνύεται με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι η δυσλειτουργία σε εκπαιδευτικό και διοικητικό επίπεδο αλλά και η περικοπή κονδυλίων από την εκπαίδευση των στελεχών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην πραγματικότητα κοστίζει πολύ ακριβά...

Τον τελευταίο μήνα -πέραν του χθεσινού δυστυχήματος- έχουν σημειωθεί η πτώση του ελικοπτέρου «Απάτσι» με δύο νεκρούς, ο θανάσιμος τραυματισμός ενός αξιωματικού των Υποβρυχίων Καταστροφών, τρεις στρατιώτες έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή μέσα σε στρατιωτικές μονάδες και άλλος ένας από τροχαίο σε στρατιωτική φάλαγγα, ενώ έχουν σημειωθεί και δύο βαριές προσγειώσεις ελικοπτέρων...

Το χρονικό μιας τραγωδίας

Τα δύο μαχητικά αεροσκάφη (ένα μονοθέσιο και ένα διθέσιο) συγκρούστηκαν στον αέρα λίγα λεπτά μετά τις δύο το μεσημέρι, νοτίως της Κρήτης, δυτικά της νήσου Χρυσή, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης τακτικής εναέριας μάχης (σενάριο 4 εναντίον 2), στην οποία συμμετείχαν έξι αεροσκάφη.

Στον αέρα συγκρούστηκαν τα δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 (F-16C Βlock 52+) της 115 Πτέρυγας Μάχης/340Μ. Οι χειριστές του διθέσιου μαχητικού πρόλαβαν και χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Αμέσως, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, σήμανε συναγερμός. Ένα αεροσκάφος C-130, δύο ελικόπτερα («Σούπερ Πούμα» και ΑΒ-2-5 SAR), δυνάμεις του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Λίγη ώρα αργότερα, ένα αλιευτικό σκάφος και ένα πλωτό του Λιμενικού εντόπισαν και περισυνέλεξαν τους δύο πιλότους, σμηναγό Ιωσήφ Αναστασάκη και Ανθυποσμηναγό Παύλο Βοτζάκη, ενώ στην συνέχεια εντοπίστηκε η σωρός του τρίτου αξιωματικού, σμηναγού Τάσου Μπαλατσούκα, 33 ετών, έγγαμου.

Οι διασωθέντες διεκομίστησαν στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο σμηναγός Αναστασάκης, με διάτρηση πνεύμονα, εισήχθη επειγόντως στο χειρουργείο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του Ηρακλείου και ο ανθυποσμηναγός Βοτζάκης που υπέστη σοκ.

Η σύγκρουση μαχητικών στον αέρα είναι κάτι σπάνιο αλλά όχι πρωτοφανές. Έχει ξανασυμβεί στις 27 Αυγούστου του 1997 όταν δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Α-7 ΚΟΡΣΕΡ συγκρούστηκαν μεταξύ τους σε ύφος 4.000 ποδιών εξαιτίας -κατά πάσα πιθανότητα- ανθρωπίνου λάθους. Σε εκείνη την περίπτωση όμως και οι δύο χειριστές σώθηκαν.

Με το συγκεκριμένο δυστύχημα, η Πολεμική Αεροπορία έχει χάσει συνολικά 4 αεροσκάφη F-16C Βlock 52+ από τότε που παρελήφθησαν (τον Ιούλιο του 2004).

Το πρώτο δυστύχημα με νεκρό τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη συνέβη στις 23 Μαΐου του 2006 όταν συγκρούστηκε με τουρκικό F-16 κατά την διάρκεια σκληρής αερομαχίας. Η δεύτερη απώλεια αεροσκάφους αυτού του τύπου και ενός ακόμη αξιωματικού (σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς) σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 2007.

Στο «κόκκινο» άνθρωποι και μηχανές

Από το 2000 μέχρι και σήμερα έχουν σημειωθεί 24 πτώσεις αεροσκαφών της Π.Α., με συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 18 άνθρωποι:

- Στις 17.1.2000, δύο πιλότοι έχασαν τη ζωή τους όταν το F-4 που χειρίζονταν προσέκρουσε σε βουνοκορφή του Παρνασσού.

- Στις 16.5.2000, ένα Α-7 ΚΟΡΣΕΡ κατέπεσε και τυλίχθηκε στις Φλόγες κατά την διάρκεια της απογείωσης του από το αεροδρόμιο της Σούδας. Ο χειριστής υπέκυψε στα τραύματα του.

- Στις 18.5.2000, αεροσκάφος F-4 συνετρίβη σε οικία στην περιοχή της Βοιωτίας. Οι δύο χειριστές και δύο νεαρά κορίτσια που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μέσα στο διώροφο σπίτι σκοτώθηκαν.

- Στις 1.11.2000, βομβαρδιστικό Α-7 ΚΟΡΣΕΡ κατέπεσε και συνετρίβη ανοιχτά του ακρωτηρίου Ταίναρον. Ο πιλότος εγκατέλειψε εγκαίρως.

- Στις 13.11.2000, F-16 κατέπεσε και συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο χειριστής του.

- Στις 10.10.2001, σημειώθηκε πτώση Α-7 ΚΟΡΣΕΡ κοντά στην βάση του Αράξου. Ο πιλότος σώθηκε.

- Στις 13.12.2001, ΦΑΝΤΟΜ κατέπεσε και συνετρίβη στην Καλαμπάκα. Οι δύο χειριστές σώθηκαν.

- Στις 26.3.2002, Α-7 ΚΟΡΣΕΡ συνετρίβη εξαιτίας μηχανικής βλάβης, ενώ ο πιλότος εγκατέλειψε εγκαίρως.

- Στις 27.6.2002, ένα ΦΑΝΤΟΜ καρφώθηκε στο όρος Δίρφυς Ευβοίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι.

- Στις 3.6.2003, F-16 παρουσίασε μηχανική βλάβη. O πιλότος εγκατέλειψε επιτυχώς σε απόσταση 2 ν.μ. από το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου.

- Στις 9.10.2003, Α-7 ΚΟΡΣΕΡ κατέπεσε στον Άραξο εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Οι δυο χειριστές σώθηκαν.

- Στις 26.11.2003, Α-7 ΚΟΡΣΕΡ κατέπεσε στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας. O πιλότος εγκατέλειψε επιτυχώς.

- Στις 27.11.2003, ΜΙΡΑΖ 2000 συνετρίβη κοντά στις βραχονησίδες Καλόγεροι λόγω προβλήματος στον κινητήρα. Οι δυο χειριστές σώθηκαν.

- Στις 15.6.2004, αεροσκάφος τύπου F-4Ε συνετρίβη στην περιοχή Κελάρια Παρνασσού, αφού προηγουμένως παρουσίασε απώλεια στήριξης. Σκοτώθηκαν οι δυο πιλότοι.

- Την 1.9.2004, δύο ΜΙΡΑΖ 2000 συγκρούστηκαν στον αέρα στο Πεδίο Βολής Ψαθούρας. Οι δύο χειριστές σώθηκαν.

- Στις 15.10.2004, δύο F-16 κατέπεσαν στο Πήλιο. Σκοτώθηκαν και οι τέσσερις χειριστές.

- Στις 5.7.2005, ένα Α-7 ΚΟΡΣΕΡ κατέπεσε στη Μακρακώμη. Ο πιλότος σώθηκε.

- Στις 14.4.2006, ΜΙΡΑΖ 2000 συνετρίβη στο Πτώον όρος Βοιωτίας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση από την Τανάγρα προς την Ιταλία. Ο χειριστής σκοτώθηκε.

- Στις 25.4.2006, RF-4 ΦΑΝΤΟΜ κατέπεσε ανατολικά του αεροδρομίου της Λάρισας λόγω μηχανικής βλάβης. Οι δύο χειριστές εγκατέλειψαν εγκαίρως.

- Στις 23.5.2006, δύο F-16 (ένα ελληνικό και ένα τουρκικό συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια εικονικής αερομαχίας 15 ν.μ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Σώθηκε ο Τούρκος πιλότος, ο οποίος εγκατέλειψε εγκαίρως, ενώ ο Έλληνας, σμηναγός Κ. Ηλιακής, έχασε τη ζωή του.

- Στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, αεροσκάφος τύπου Α-7 ΚΟΡΣΕΡ κατέπεσε και συνετρίβη στην 116 ΠΜ στον Άραξο λίγη ώρα μετά την απογείωση του έπειτα από μηχανική βλάβη, ο χειριστής εγκατέλειψε εγκαίρως.

- Στις 27 Φεβρουαρίου 2007, αεροσκάφος ΜΙΡΑΖ 2000 κατέπεσε στην Τανάγρα λόγω βλάβης στον κινητήρα. Ο χειριστής εγκατέλειψε εγκαίρως.

- Στις 5 Δεκεμβρίου 2007, F-16 Βlock 52+ συνετρίβη στο ΠΒ Ψαθούρας κατά την διάρκεια νυχτερινής άσκησης. Ο χειριστής έχασε τη ζωή του από πνιγμό και η σωρός του περισυνελέγη από τουρκική φρεγάτα.

- Στις 4 Ιουνίου 2009, μονοθέσιο αεροσκάφος F-16 Βlοcκ 50 της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 10.33 το πρωί, 8 μίλια νοτιοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων σε ακατοίκητη περιοχή. Σώος ο πιλότος, καθώς χρησιμοποίησε εγκαίρως το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Ο πολιτικός κόσμος

Την έντονη ανησυχία τους για τα αυξανόμενα δυστυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και τον τραυματισμό άλλων δύο στο σημερινό αεροπορικό δυστύχημα:

«Είναι βαθιά η οδύνη μας από την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας την ώρα του καθήκοντος.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζω στην οικογένεια του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά τους, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση».

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μετέβη στο Ηράκλειο με αεροσκάφος C-130, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας εκ των δύο διασωθέντων πιλότων.

Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήρια του κόμματος στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου, τονίζοντας ότι «γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας. Επίσης, εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ε.Δ. το τελευταίο διάστημα».

Το ΚΚΕ εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για το νεκρό πιλότο και κάλεσε την κυβέρνηση «να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στον λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δυο μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε μήνυμα του εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του ηρωικού χειριστή της Πολεμικής Αεροπορίας και τόνισε: «Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια του πιλότου και την ευχή για ταχεία ανάρρωση των δύο τραυματισμένων πιλότων προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ)
staratalogia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: