Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Θρίλερ με τον ιδρυτή του Wikileaks

«Δεν γνωρίζω ποιος κρύβεται πίσω απ΄ αυτές τις κατηγορίες. Ομως μας είχαν προειδοποιήσει πως το Πεντάγωνο θα μας έπαιζε άσχημα παιχνίδια για να μας καταστρέψει», τόνισε ο Τζούλιαν Ασάνζ που προκάλεσε την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης δημοσιεύοντας περίπου 90.000 εμπιστευτικά ντοκουμέντα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Η υπόθεση είναι πραγματικά παράξενη, απ΄ αυτές που ενθουσιάζουν τους θιασώτες θεωριών συνωμοσίας. Το Σάββατο, η σουηδική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks, καταζητείται για βιασμό. Λίγες ώρες αργότερα, το ίδιο απόγευμα, η κατηγορία αποσύρθηκε.

O Ασάνζ είχε αρνηθεί αμέσως τα αδικήματα που του προσήπταν και μαζί με τους συνεργάτες του κατήγγειλαν απόπειρα φίμωσης του Wikileaks. Ο Ασάνζ, ένας 39χρονος Αυστραλός, είναι ο άνθρωπος που προκάλεσε την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης με τη διαρροή στον Wikileaks χιλιάδων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. «Είχαμε προειδοποιηθεί να περιμένουμε βρώμικα κόλπα. Τώρα έχουμε το πρώτο», σχολίασε ένας ακτιβιστής του Wikileaks. «Δεν γνωρίζω ποιος κρύβεται πίσω απ΄ αυτές τις κατηγορίες. Ομως μας είχαν προειδοποιήσει πως το Πεντάγωνο θα μας έπαιζε άσχημα παιχνίδια για να μας καταστρέψει», τόνισε ο Τζούλιαν Ασάνζ σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα «Αφτονμπλάντετ». «Στις 11 Αυγούστου, οι αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών μας είχαν προειδοποιήσει να περιμένουμε τέτοια πράγματα», είπε αργότερα στο κανάλι Αλ Τζαζίρα. «Σ΄ αυτό το στάδιο δεν έχουμε στοιχεία ότι επρόκειτο για επιχείρηση μυστικών υπηρεσιών, όμως το πλαίσιο της ιστορίας είναι ανησυχητικό».

Το πρωί του Σαββάτου, η εισαγγελία της Σουηδίας ανακοίνωσε πως ο Ασάνζ καταζητείται επειδή υπάρχουν δύο κατηγορίες εις βάρος του, μία για επίθεση και μία για βιασμό. Ομως αργά το απόγευμα έγινε γνωστό από την εισαγγελία πως «η προϊσταμένη της υπηρεσίας Εύα Φινέ αποφάσισε πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι πλέον ύποπτος για βιασμό» και ως εκ τούτου «δεν καταζητείται πλέον», ενώ χθες προσπάθησε να δικαιολογήσει τη χαοτική διαδικασία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει πως «οι πληροφορίες που διέθετε η Εύα Φινέ για να αποφασίσει το Σάββατο ήταν περισσότερες απ΄ αυτές στις οποίες είχε πρόσβαση ο εισαγγελέας υπηρεσίας το βράδυ της Παρασκευής». Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν «φυσιολογική», υπογράμμισε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας. Καταθέσεις δύο γυναικών
Το ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ είχε εκδοθεί μετά τις καταθέσεις δύο γυναικών στην αστυνομία, οι οποίες όμως δεν υπέβαλαν μηνύσεις. Η εισαγγελία ενημερώθηκε με πρωτοβουλία της αστυνομίας, η οποία έκανε γνωστό πως ο ιδρυτής του Wikileaks καταζητείται για τον βιασμό μιας γυναίκας στη Στοκχόλμη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ τρεις ημέρες αργότερα φέρεται ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε μια άλλη γυναίκα στην πόλη Ενκεπινγκ, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα. Ο Ασάνζ απάντησε μέσω του Τwitter ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες. Και μετά η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αίρονται η κατηγορία του βιασμού και το ένταλμα για τη σύλληψη του Ασάνζ. Σύμφωνα με τον Κρίστιν Χράφνσον, συνεργάτη του Ασάνζ, ο ιδρυτής του Wikileaks «δεν γνώριζε για τις κατηγορίες αυτές πριν τις διαβάσει στη δεξιά ταμπλόιντ “Εxpressen”». Ο Χράφνσον κατηγόρησε ως υπεύθυνες για τη στοχοποίηση του Ασάνζ «ισχυρές οργανώσεις που θέλουν να κάνουν κακό στον Wikileaks». Εθεσε ερωτήματα για τον χρόνο που εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον του. «Γιατί δημοσιοποιούνται τώρα αυτές οι κατηγορίες; Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα», υπογράμμισε χωρίς άλλες λεπτομέρειες στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας «Dagens Νyheter».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ προκάλεσε την οργή της αμερικανικής κυβέρνησης δημοσιεύοντας περίπου 77.000 εμπιστευτικά ντοκουμέντα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε στη Στοκχόλμη ότι προτίθεται να δημοσιεύσει άλλα 15.000 διαβαθμισμένα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του για τον πόλεμο αυτό. Ζήτησε από το Πεντάγωνο να βοηθήσει ώστε να παραλειφθούν από τα έγγραφα αυτά πληροφορίες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε πρόσωπα, όπως οι πληροφοριοδότες των αμερικανικών δυνάμεων, όμως το Πεντάγωνο απέρριψε την πρότασή του.

Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Η διαρροή στον Wikileaks χιλιάδων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν είχε προκαλέσει οργή στις ΗΠΑ


Κίνημα υπέρ του στρατιώτη

«ΕΙΝΑΙ ένας πατριώτης που είχε το θάρρος να αποκαλύψει εγκλήματα πολέμου»: με τη φράση αυτή ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ εξήγησε την απόφασή του να προσφέρει 5.000 δολάρια ως συμβολή για την υπεράσπιση του Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του 22χρονου στρατιώτη που θα δικαστεί κατηγορούμενος ότι διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ο Μάνινγκ, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη φυλακή, κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 52 ετών. Εκτός από τα ντοκουμέντα για το Αφγανιστάν, κατηγορείται ότι διέρρευσε επίσης στον Wikileaks ένα στρατιωτικό βίντεο του 2007 στο οποίο ένα αμερικανικό ελικόπτερο φαίνεται να ανοίγει πυρ και να σκοτώνει 12 αμάχους στο Ιράκ, δύο από τους οποίους ήταν ντόπιοι φωτογράφοι του Reuters. Ενα κίνημα έχει δημιουργηθεί υπέρ του Μάνινγκ, το οποίο συγκεντρώνει χρήματα για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα και τα έξοδα της υπεράσπισης του κατηγορούμενου στρατιώτη (www. bradleymanning. org).
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: