Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Βόλτα από τουρκική κορβέτα

Αβλαβής ή προκλητική η βόλτα της Τουρκικής κορβέτας;

Kάθε πλοίο, ακόμη και πολεμικό, έχει τη δυνατότητα να πλεύσει όπου θέλει εφόσον ακολουθεί τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης. Οι κανόνες που καθορίζουν τον όρο «αβλαβή διέλευση» είναι:
H διέλευση πρέπει να είναι συνεχής και ταχεία, εκτός από την περίπτωση βλάβης ή περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Δεν επιτρέπεται η άσκοπη, έστω και για λόγους αναψυχής, περιπλάνηση, εκτός και αν αυτή συνδυάζεται με πορεία προς ή αναχώρηση από εσωτερικά ύδατα που είναι τα ύδατα των λιμανιών.

Που σημαίνει ότι: δεν ήταν "αβλαβής' αλλά πρόκληση, γιατί το Τούρκικο έκοβε βόλτες από τη Σμύρνη στην Κρήτη και στο Σούνιο!
Βόλτα στο Αιγαίο έκανε τις δύο τελευταίες ημέρες η τουρκική κορβέτα «Μπεϊκόζ», χωρίς να παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, περνώντας όμως κοντά από την Αττική μεταξύ Τζιας και Σουνίου.
Η τουρκική κορβέτα ξεκίνησε τον πλου της προχθές το πρωί από το Ακσαζ, έφτασε ανατολικά της Κρήτης και στην επιστροφή της πέρασε ανατολικά από τα Κύθηρα και δίπλα από το Σούνιο. Σε όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού της, την κορβέτα παρακολουθούσε στενά πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς όμως να χρειαστεί να παρέμβει καθώς δεν υπήρξαν αποκλίσεις από τους διεθνείς κανόνες.
Γ.Τσακ. /ΕΝΕΤ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το διεθνές δίκαιο θαλάσσης είναι σαφές. Η συγκεκριμένη κίνηση παραβιάζει την προϋπόθεση της "μη περιπλάνησης". Εκείνο που δεν είναι σαφές είναι το τι κάνουμε εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως ήταν μια καλή ευκαιρία να τονωθεί ο παραπαίων Τουρισμός μας! Ξέρετε τι συνάλλαγμα θα άφηναν οι γείτονες εάν το πλοίο τους έπιανε στο Πειραιά? Που είναι η περιβόητη φιλοξενία μας? Ούτε έναν καφέ? - ΥΓ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ντρέπεστε ρε προβοκάτορες ? Οι γείτονες ήρθαν να αφήσουν ένα στεφάνι στον χώρο που έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην επέτειο και εσείς τους διώξατε..

Ας είναι καλά ο Σαλαμίνιος Α/ΓΕΝ που δεν έβαλε τις φρεγάτες για να αναχαιτίσουν την κορβέτα και θα είχαμε άλλα πράγματα..

Ο Αλλάχ , εεε ο Θεός ήθελα να πω , να τον έχει καλά και εδώ θα ήθελα να κάνω και μια πρόταση.

Μουσείο για τους γείτονες που σφάξαμε εμείς οι αιμοδιψείς Έλληνες , δεν έχουμε κάνει.. Να φτιάξουμε ένα νεκροταφείο Ηρώων τους , διατί όλο και κάποιους ήρωες θα είχαν αυτοί για να αναμετρηθούν με εμας..

Προτείνω δε , να χρησιμοποιηθεί ο κενός χώρος της ΚΣΑΝ (αυτός που θα περισέψει από το Τζαμί..)

Να το ονομάσουν κιόλας Μουσείο Συμφιλίωσης και να πάρουν κονδύλια από τον ΟΗΕ..

Ίσως μετα από αυτό , βλέπω τον Α/ΓΕΝ κατευθείαν για Α/ΓΕΕΘΑ.. μην σου πω κιόλας , βουλευτής επικρατείας (γιατί μεταξύ μας ,δεν βλέπω να πέρνει και πολλές ψήφους..)