Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

24ωρες υπηρεσίες στο ΣΞ

Παραδοχή αδυναμίας εφαρμογής των διαταγών λόγω ελλείψεως προσωπικού.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Φ.900α/8118/11269/15 Οκτωβρίου 2010

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Πλεύρης και Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας σχετικά με την καθιέρωση απαλλαγής μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίες στο Σ.Ξ. σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου:

Το ΓΕΣ χορηγεί απαλλαγή μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας διανυκτέρευσης:

(α) Στο γυναικείο στρατιωτικό προσωπικό που έχει τρία τέκνα και άνω εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα διανύει προσχολική ηλικία και μέχρι να φοιτήσει στην Α΄τάξη Δημοτικού Σχολείου.

(β) Στα στελέχη (άνδρες ή γυναίκες) που έχουν τέκνο ή σύζυγο με ειδικές ανάγκες – σοβαρά νοσήματα και εφόσον συμβιούν μ’ αυτά, καθώς και σε αυτά που τελούν σε χηρεία ή είναι διαζευγμένα ή εν διαστάσει ή ανύπαντρα εφόσον έχουν την επιμέλεια τέκνων τους και μέχρι την αποφοίτησή τους από τη Γ΄τάξη γυμνασίου.

Δεν χορηγείται απαλλαγή μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας τις καθημερινές καθόσον το ποσοστό στελέχωσης των Μονάδων σε συνδυασμό και με τυχόν υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαίδευση, στη συντήρηση, καθώς και στην επιχειρησιακή τους ετοιμότητα. Η εκ περιτροπής απουσία αρκετών στελεχών θα είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο των Διοικήσεων. Για παράδειγμα, ΕΠ.ΟΠ. ο οποίος εκτελεί 7 υπηρεσίες σκοπού ή περιπολάρχη (συνήθως σε φυλάκια εκτός μονάδος), θα λαμβάνει 7 απαλλαγές σε εργάσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από τη Μονάδα τουλάχιστον 14 ημέρες. Εάν συνυπολογιστούν αναλογικά και οι περίπου 4 ημέρες αδείας ανά μήνα (30 κανονική, 10 ΑΜΔ, εορταστικές, γονικές κλπ) συνολικά μπορεί να απουσιάσει κατά μέσο όρο περίπου 20 ημέρες ανά μήνα.

Επιπλέον, στα στελέχη που εκτελούν 24ωρη Υπηρεσία Διανυκτέρευσης κατά τις ημέρες Σάββατο – Κυριακή και τις επίσημες αργίες χορηγείται υποχρεωτικά μία (1) ημέρα απαλλαγής την αμέσως επόμενη εβδομάδα από την εκτέλεση της υπηρεσίας, σε ημέρα που καθορίζεται από το Διοικητή της Μονάδας, με κοινοποίηση στο Διοικητή του προϊσταμένου Σχηματισμού. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς την ημέρα λήψης της εν λόγω απαλλαγής, αφού είναι συγκεκριμένες οι ημέρες νυχτερινής εκπαίδευσης, συντήρησης υλικού, καθώς και οι ημέρες κυρίων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των Μονάδων. Η δυνατότητα επιλογής αποτελούσε και αποτελεί υποχρέωση των Διοικητών, που είναι κατά το νόμο υπεύθυνοι για το ποιος και πότε θα απουσιάζει από τη Μονάδα που διοικούν, με γνώμονα πρωτίστως την ικανοποίηση των υπηρεσιακών αναγκών.



Ερώτηση 3534/27-9-10 της Βουλής των Ελλήνων

Η υποχρεωτική πρωινή απαλλαγή έπειτα από την εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας κατά παράδοξο τρόπο δεν εφαρμόζεται για τα στελέχη του ΣΞ (ισχύει μόνο για σαββατοκύριακα και επίσημες αργίες) ενώ υφίσταται για τα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως ένα στέλεχος του ΣΞ; ειδικά εφόσον υπηρετεί σε μάχιμη Μονάδα, τις καθημερινές ημέρες παρουσιάζεται στην υπηρεσία στις 07:00 πμ και εφόσον εκτελεί υπηρεσία, αναχωρεί την επομένη ημέρα στις 14:30 μμ. Παραμένει δηλαδή στο Στρατόπεδο συνολικά τριάντα δυο (32) ώρες, εκτελώντας υπηρεσία., και συμμετέχοντας στο ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας και εκπαίδευσης. Καθίσταται σαφές πως η κατάσταση αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, και συνέπειες στην απόδοση του Στρατιωτικού προσωπικού, το οποίο πολλές φορές καλείται να μετέχει εβδομαδιαίως σε νυκτερινές εκπαιδεύσεις, βολές, πορείες κτλ.

Συνεπώς ερωτάσθε,

Α) Προτίθεστε να καθιερώσετε την υποχρεωτική πρωινή απαλλαγή έπειτα από 24ωρη υπηρεσία και στα στελέχη του ΣΞ. όπως άλλωστε ισχύει για όλους τους άλλους κλάδους του ΥΠΕΘΑ;

Β) Προτίθεστε να καθιερώσετε το δικαίωμα χορήγησης απαλλαγής μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας τα σαββατοκύριακα και τις επίσημες αργίες υποχρεωτικά εντός της επομένης εβδομάδος με δικαίωνα επιλογής της ημέρας από τα ίδια τα στελέχη;

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΑ ΤΟ 2007 ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟ ΜΕ ΝΟΜΟ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗ ΜΑΣ

ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙ ΕΔ

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα οι Στρατιωτικοί είναι Δημόσιοι υπάλληλοι , δεν ντρέπονται καθόλου ,και πρέπει να είναι στην υπηρεσία 35 χρόνια , πoιός είναι αυτός που μπορεί να αντέξει 35 χρόνια με αυτές τις συνθήκες ! Ε βέβαια από το βαθμό Τχη και πάνω το 80 % αυτών έτσι και αλλιώς δεν κάνουν υπηρεσία οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Άσε τους μικρότερους να τραβάνε τα ζόρια.. Ξυπνήστε ρεεεεεε

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΩ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ 13,32 ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ, ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΘΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟΙ. ΚΥΡΙΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΤΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ, Ο ΤΣΑΜΠΑΣ ΠΕΘΑΝΕ, ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΒΑΣΗ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Στα στελέχη του ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ, ΓΕΝ κουράζονται περισσότερο από τα λοιπά στελέχη που υπηρετούν στη παραμεθόριο !! ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΘΑ ΓΕΙΝΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ . .

Ανώνυμος είπε...

Ουσιαστικά, η απάντηση λέει ότι τα στελέχη πληρώνουν τη νύφη για την ανικανότητα και τα λάθη των ηγεσιών, πολιτικής και στρατιωτικής.

Εξηγούμαι: με τις λάθος ενέργειές τους, έσπρωξαν χιλιάδες στελέχη σε παραίτηση και τώρα μας λένε ότι επειδή είναι λίγοι οι εναπομείναντες, θα πρέπει να τους σκίσουν στις υπηρεσίες, χωρίς να χορηγούν τις αντίστοιχες απαλλαγές.
Ζήτω η Ελλαδάρα.

Ανώνυμος είπε...

.........με δικαίωνα επιλογής της ημέρας από τα ίδια τα στελέχη;

ΕΥΓΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ. ΑΦΟΥ ΚΥΡΙΕ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙς ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΩ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ. ΕΥΓΕ

Ανώνυμος είπε...

επιτέλους πότε θα καταλάβουν οι .....^(^(%(^%(&%)((@@###(()@.... "ηγήτορες" μας ότι αν δεν τηρείται το "μέτρον άριστον" και οι νόμοι γίνονται στο "γόνατο" θα χαθεί κάθε έλεγχος και τότε .........

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στους 2 βουλευτές Α. Πλεύρη και Α. Γεωργιάδη που κατέθεσαν την συγκεκριμένη ερώτηση. Σημαίνει ότι γνωρίζουν τα προβλήματά μας και τα προωθούν. Το θέμα είναι να λυθούν από τους αρμόδιους. Για να δούμε.

Ανώνυμος είπε...

"ΧΩΡΙΣ ΙΠΠΕΙΣ..."....Α ΡΕ ΛΕΩΝΙΔΑ ΤΣΑΜΠΑ ΑΓΩΝΑΣ ΣΟΥ....

Akritas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΕΧΩ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο ΔΚΤΗΣ ΜΕ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΕ ΜΙΣΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΩ...ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ.ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ,ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ,ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΠΤ.ΑΥΤΑ...ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΣ.

@rmy @lert είπε...

9:42 π.μ. ΕΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΟΝΤΩΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ..

Ανώνυμος είπε...

Την κοινοτική οδηγία 93/104/EC την έχετε υπόψιν?
Αν όχι μπορείτε να την δείτε εδώ:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31993L0104:en:HTML
Εγώ απλά ρωτάω γιατί δεν ισχύει για τους δημόσιους υπάλληλους που λέγονται στρατιωτικοί???
Στο άρθρο 1 παρ 3 λέει για ποιες κατηγορίες εργαζομένων δεν έχει εφαρμογή και οι στρατιωτικοί δεν είναι μέσα σε αυτές.
Επίσης διαβάστε άρθρα 5 και 6 για ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης ανά 24ωρο και μέγιστο χρόνο εργασίας ανά 7ήμερο.
Αν ξέρει κανείς κάτι ας απαντήσει.
Ευχαριστώ

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΦΤΥΣΤΕ ΜΕ..

Ανώνυμος είπε...

Ενα εχω να πω! Την χωρα την φεραμε σε αυτη την κατασταση ολοι εμεις!Οι απλοι ανθρωποι, του μεροκαματου.Εμεις ψηφισαμε αυτους, για κυβερνησεις, και καλα κανανε και μας την φερανε.Τωρα ερχεται η ωρα να παρουμε την κατασταση στα χερια μας.Ψηφιστε οικολογους, κυνηγους, ψαραδες και οτιδηποτε αλλο απο τα μεγαλα κοματα.ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Δειξτε την δυσαρεσκια σας!

Ανώνυμος είπε...

ΦΤΗΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ,ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ...

Ανώνυμος είπε...

09:42.
και εγω εχω το ιδιο προβλημα και αυτη τη δυσαρεσκεια την ειδα αρκετες φορες (με την εφαπαξ οικονομικη βοηθεια,απαλλαγη μετα απο υπηρεσια,μειωμενο ωραριο),απο μικρα σε βαθμο στελεχη ενω απο δκτη -υπδκτη βρηκα μεγαλη κατανοηση.δε λεω ετυχες σε ανθρωπο ο οποιος δεν αντιλαμβανεται την κατασταση.βασικα φταιμε και εμεις γιατι δεν κανουμε χρηση αυτων των δικαιωματων που μας εχουν δωδει (γονικες αδειες ,απαλλαγες -γνωριζω ατομα που δεν τα παιρνουν για να δεδιξουν καλη διαγωγη-) .αν θες τη γνωμη γραψου σε καποιον συλλογο αμεα και μην σε νοιαζει αν στραβωνει οποιοσδηποτε.εδω κρυβαν (και κρυβουν)τις διαταγες που μας αφορουσαν.
ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ:
μηπως πρεπει το συγκεκριμενο φορουμ να μας παραχωρησει μια γωνια ωστε να μιλαμε αποκλειστικα ολοι οσοι εχουμε παρομοια προβληματα αλλα και οσοι εχουν καποιες γνωσεις και μπορουν να βοηθουν;