Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΤΣ ΚΑΙ Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ;;

Δικαίως αναρωτιέται κάποιος νομίζω, αφού ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ είχε προτάσεις, γνώριζε τις προθέσεις του ΥΠΕΘΑ, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, γιατί δεν ενημέρωσε σε προηγούμενα τεύχη τους αποστράτους; Γιατί περίμενε να φθάσει στο αμην η κατάσταση και μάλιστα προ των επικείμενων εκλογών της ΕΑΑΣ;Κύριε Κοράκη, ακόμη κάνετε ταξίδια με πληρωμένα τα έξοδα από το ταμείο της ΕΑΑΣ;

(Επεξηγήσεις: ΜΤΣ = Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ΕΑΑΣ = Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού)
* Οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπηρέτησαν τον βασικό πυλώνα ασφάλειας του κράτους, την ίδια Πατρίδα, σε διαφορετικά βέβαια πόστα, και πρέπει να λαμβάνουν το ίδιο μέρισμα
* Δεν πρέπει, εξακολουθητικά και βάναυσα να επιδιωχθεί και πάλι η επιβάρυνση των μετοχομερισματούχων


Τώρα πια τα πράγματα για το ΜΤΣ έγιναν πιο καθαρά. Τα σχέδια που ετοιμάζονταν - σχετικά με την τύχη του - και απ' ότι φαίνεται περίμεναν... να βρουν την ευκαιρία να επιβληθούν, άρχισαν να εφαρμόζονται. Οι μάσκες έπεσαν και τα πρόσωπα άρχισαν και αυτά να διακρίνονται.

Κατά την επίσκεψη των προέδρων των Ενώσεων στον Υ.ΕΘ.Α. (10 Μαρτίου 2010) μεταξύ των άλλων θεμάτων που παρουσιάσαμε ήταν και το ΜΤΣ. Ο κ. Υ.ΕΘ.Α. παρουσία της Στρατιωτικής Ηγεσίας μας είπε τότε ότι«…το μέρισμα του ΜΤΣ του β' τριμήνου θα καταβληθεί όπως μέχρι τώρα και μέχρι τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου θα έχει επιλυθεί το πρόβλημα» και μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ως πιθανά σενάρια τη δημιουργία ενός ταμείου για τα στελέχη των Έ.Δ. ή ενός ταμείου για στελέχη Ε.Δ. και Σωμάτων Ασφαλείας.

Για την οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ έχουν υποβληθεί από τον Οκτ. 2009 μέχρι σήμερα από το ΜΤΣ στο Γραφείο του κ. Υπουργού δέκα (10) ενημερωτικά υπομνήματα (και πολλά περισσότερα στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία) με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για επίλυση του προβλήματος.

Επίσης από ότι γνωρίζουμε προτάσεις και εισηγήσεις έχουν υποβληθεί και από τη Στρατιωτική Ιεραρχία για επίλυση του προβλήματος. Όλες τις παραμέτρους του προβλήματος σε βάθος και πλάτος τις γνωρίζει η πολιτική ηγεσία συμπεριλαμβανομένης και επικαιροποιημένης μελέτης βιωσιμότητας του ταμείου.

Αυτά για την αναζωπύρωση της μνήμης.

Για την τότε συνάντηση μας με τον κ. Υ.ΕΘ.Α. (10 Μαρ. 2010) είχαμε γράψει στην Εθνική Ηχώ (Μηνιαία Εφημερίδα Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού) μεταξύ των άλλων «…είμαστε αισιόδοξοι ότι κάτι θα αλλάξει...»

Όταν γράφαμε αυτά ελπίζαμε πράγματι ότι κάτι θα άλλαζε. Δυστυχώς όμως η αναμονή λήψης απόφασης για επίλυση του θέματος του ΜΤΣ και από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ απεδείχθη ευσεβής πόθος. Μακάρι να κάνουμε λάθος!

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις που έχουν γίνει με «εποικοδομητικές ασάφειες» για το ΜΤΣ δεν προσεγγίζουν την καρδιά του προβλήματος.

Ενώ γνωρίζει η πολιτική ηγεσία την ενδεδειγμένη λύση δεν την δρομολογεί για λόγους που γνωρίζει η ίδια. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι ο κ. Υ.ΕΘ.Α. στην αγόρευση του στη Βουλή στις 14 Ιουλίου 2010 προσδιόρισε τη λύση του ΜΤΣ όταν έλεγε «....έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε με πιο ορθολογικό και θαρραλέο τρόπο και στο πεδίο των επικουρικών συντάξεων ...με τον καλύτερο και δικαιότερο τρόπο για τους Στρατιωτικούς...». Δεν φαντάζομε ότι ο κ. Υ.ΕΘ.Α. όταν μιλούσε για ορθολογικό, θαρραλέο, καλύτερο και δικαιότερο τρόπο εννοούσε τη μείωση του μερίσματος. Για τη σημερινή κατάσταση του ΜΤΣ που αδυνατεί να καταβάλλει το μέρισμα οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι 60.000 μερισματούχοι. Για τα τραγικά σφάλματα και τους επιζήμιους χειρισμούς που έγιναν στο παρελθόν ουδεμία ευθύνη φέρουμε.

Για να τα πούμε ξεκάθαρα, ο εκάστοτε υπουργός ΥΕΘΑ (διαχρονικά) γινότανε και αφέντης μιας τράπεζας αφού το ΜΤΣ διέθετε μέχρι το 2004 τη δική του τράπεζα η οποία ασκούσε μία «ιδιότυπη κοινωνικοπολιτική» με διορισμούς και δάνεια που ποτέ δεν επιστρέφονταν, προφανώς σε βάρος των συμφερόντων του ΜΤΣ, το οποίο καλείτο κάθε φορά να καλύψει τα «σπασμένα». Και όλα αυτά εν γνώσει της εποπτεύουσας αρχής.

Αλλά ας έλθουμε στο σήμερα.

Στην ατζέντα των θεμάτων του τελευταίου ΔΣ/ΜΤΣ που έγινε την Πέμπτη 23 Σεπ. 2010 είχε συμπεριληφθεί από τον διορισθέντα πρόσφατα νέο πρόεδρο του ΜΤΣ και το θέμα «Μέτρα εξυγίανσης και Βιωσιμότητας του ΜΤΣ» που μεταξύ των άλλων μέτρων που προτάθηκαν (κατάργηση βοηθήματος θανάτου, αύξηση εισφοράς των μετόχων από 4 σε 5%, καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς του κράτους ίση με την εισφορά που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι - σήμερα είναι 4% - και χορήγηση ποσοστού μερίσματος στις ορφανικές οικογένειες σε ποσοστό 70%), ήταν και η πρόταση για περικοπή του μερίσματος τουλάχιστον 15% για το 2011 και επιπλέον 10% για το 2012.

Για την πρόταση αυτή έγινε μακρά συζήτηση και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΣ δεν συμφώνησε.

Η πρόταση αυτή που κατά την άποψη μας, στηρίζεται σε λανθασμένη εκτίμηση των δεδομένων, διεγείρει το αίσθημα της διαιώνισης της αδικίας που νιώθουν οι χιλιάδες μερισματούχοι που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας, αποστρατεύθηκαν με τον ίδιο βαθμό, πλήρωναν την ίδια εισφορά και λαμβάνουν διαφορετικό μέρισμα (μοναδικό Ελληνικό φαινόμενο).

Η πρόταση δεν οδηγεί στην άρση των υφισταμένων αδικιών, στον ορθολογισμό, την εξυγίανση των οικονομικών του ταμείου και στη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπηρέτησαν τον βασικό πυλώνα ασφάλειας του κράτους, την ίδια Πατρίδα, σε διαφορετικά βέβαια πόστα, και πρέπει να λαμβάνουν το ίδιο μέρισμα.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έχει δεσμευθεί, ενώπιον μάλιστα της Στρατιωτικής ηγεσίας, ότι θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ΜΤΣ αίροντας τις ανισότητες και αδικίες.

Θεωρούμε την αξιοπιστία ως τη σημαντικότερη αρχή στην πολιτική τέχνη.

Αυτή δεν είναι κάτι το θεωρητικό και έχει άμεση σχέση με αντιστοιχία λόγων και πράξεων.

Δεν πιστοποιείται με τίτλους εκπαίδευσης ή μάθησης αλλά. αποδεικνύεται από την καθημερινότητα. Η μη υλοποίηση των υπεσχημένων πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία και καθιστά το άτομο αναξιόπιστο.

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών εκπροσωπεί μια υγιή, κοινωνική ομάδα που απεχθάνεται την αναξιοπιστία της πολιτικής εξουσίας και απέναντι στο αναξιόπιστο πρόσωπο δεν θα μείνουμε καιροσκοπικά άφωνοι θεατές ούτε εθελόδουλοι κομματικοί ικέτες. Οι καλές προθέσεις δεν μας ικανοποιούν. Κύριε Υπουργέ κλείστε τα αυτιά σας στους όψιμους σωτήρες και εμπιστευθείτε την υπεύθυνη στρατιωτική ηγεσία που εσείς την επιλέξατε.

Αξιολογήστε τις ρεαλιστικές προτάσεις της. Πριν αποφασίσετε ακούστε και τη φωνή των άμεσα ενδιαφερομένων.

Η ΕΑΑΣ δεν αποδέχεται τη μείωση του μερίσματος όπως προτείνεται από τον νεοδιορισθέντα πρόεδρο του ΜΤΣ και σας αντιπροτείνει να προχωρήσετε άμεσα στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, με οποιονδήποτε τρόπο.

Είναι η μόνη σύμφωνη με τις αρχές του δικαίου λύση του προβλήματος.

Επίσης προτείνουμε την ενίσχυση του ΜΤΣ από την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που μας επιβλήθηκε πρόσφατα.

Έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα μας με αξιοπιστία, αποφασιστικότητα και αταλάντευτη διεκδίκηση, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.

Θα στηρίξουμε τα συμφέροντα μας με ενέργειες καλά σχεδιασμένες και απογυμνωμένες από περιττές επιτηδεύσεις.

Η εμπειρία της ζωής μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα της άμεσης καταγραφής των γεγονότων αλλά και τη βασική προϋπόθεση της ορθότητας της επιλογής μας που είναι να προτιμούμε αυτούς που πραγματοποιούν έναντι αυτών που υπόσχονται.

Είμαστε τμήμα αναπόσπαστο της μεγάλης οικογένειας των Στρατιωτικών και ζητούμε από την Στρατιωτική Ηγεσία να παραμείνει αταλάντευτη στην πρόταση της που εξυπηρετεί το σύνολο των ενδιαφερομένων μετόχων και μερισματούχων.

Τέλος, θέλουμε να δηλώσουμε ότι παρά τις συχνές συναισθηματικές εξάρσεις που παρουσιάζονται ως ένας μηχανισμός άμυνας από την πλευρά του κ. Υπουργού, η ΕΑΑΣ θα εξακολουθήσει να εκφράζει τον σκεπτικισμό της σε θέματα διαχείρισης προβλημάτων που μας αφορούν άμεσα.

Ο κ. Υπουργός δεν κρίνεται για τις προσωπικές του αντιλήψεις ή γι' αυτά που πιστεύει ως άνθρωπος αλλά για τον τρόπο που προσωποποιεί τον πολιτικό του ρόλο σε θέματα που μας αφορούν.

Η Ένωση μας, συνοψίζοντας κατόπιν όλων αυτών, παραθέτει στη συνέχεια μία ξεκάθαρη πρόταση, στην οποία και εμμένει μόνο ως προς τη θέση ότι οι χιλιάδες των μετοχομερισματούχων οι οποίοι υπηρέτησαν και υπηρετούν την ίδια πατρίδα που δεν έφταιξαν σε τίποτα και γι' αυτό δεν πρέπει να πληρώσουν ούτε βέβαια να αντιμετωπισθούν κατά διαφορετικό τρόπο.

Η ΕΑΑΣ λοιπόν, προτείνει, όπως, με βάση και κατά κύριο και πρωταρχικό λόγο, τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων ανεξαιρέτως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ενοποιηθούν τα ταμεία αυτών καθ' οιονδήποτε τρόπο, ούτως ώστε, οι μερισματούχοι και των τριών ταμείων, να λαμβάνουν το ίδιο μέρισμα. Αν πρέπει, στη συνέχεια, για λόγους βιωσιμότητας να ενισχυθούν αυτά (τα ταμεία δηλ.), αυτό να γίνει με χρηματοδότηση τους από το λογαριασμό- της πρόσφατα καθιερωθείσης «Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων»-, αλλά και της επιβολής εργοδοτικής εισφοράς (του κράτους) σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι (δηλ 4%). Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει, εξακολουθητικά και βάναυσα να επιδιωχθεί και πάλι η επιβάρυνση των μετοχομερισματούχων, οι οποίοι πάντοτε ήταν και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
από staratalogia.blogspot.com

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κοράκη
φοβάμαι όλα αυτα
που θα γίνουν γιά μένα
χωρίς εμένα.
Υπογραφή
Παπακωνσταντίνου (όχι ο Παπαμνημόνιος)
ο Βασίλης.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία και ενοποιούνται τα 3 Μ.Τ. Το μεν ΜΤΣ με ανοιχτό χρέος που αγγιζει τα 300 εκατ. ευρω (πορσαυξανόμενο) και με όλες τις εισφορες του (προ)κατασχεμένες από το ΥΟ&Ο τα δε ΜΤΝ και ΜΤΣ να κλεινουν ελλειμματικά το 2010 (από 15 έως 20 εκατομ ευρω, ενω τα Ταμ.Αλληλοβοηθέιας,με πιο αυξημνεο ελλειμμα). Τι θα γινει δλδ? Θα αλληλομεταφερουμε τα ελλέιματα και τα χρεη? Ή μονο για να παιρνουν όλοι το ιδιο μέρισμα? Αφού ετσι κι αλλιώς και το ΜΤΝ και το ΜΤΑ προωθούν ρυθμίσεις μειωσεως του μερισματος τους...Η ΕΑΑΣ προτεινει αύξηση δλδ. των μερισμάτων και απο που θα πληρωθούν?Απο τα χρεη ή τα ελλείμματα?Ας ειμαστε ρεαλιστές και ας δουμε την πραγματικότητα κατάματα....Αν δεν υπαρξει η εργοδοδοτική εισφορά και η αυξηση των πόρων τοτε ουτε η ενοποιηση ουτε η εξομοίωση των μερισμάτων θα σωσει τα Ταμεια...

Ανώνυμος είπε...

Καλη σας νυχτα κ.κορακη.Πατε στον υπουργο και οπου δει και πειτε τα χαμπερια. Δυσκολα τα μαντατα, ερχεται καταιγιδα και ξυλο. Πατε και πειτε το πονο σας στο benny.ΒΡΕ ΟΥΣΤ

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Κοράκη είσθε και εσείς ένας πολιτικάντης που αντί να ενδιαφέρεσθε για τις επόμενες γενεές ενδιαφέρεσθε μόνο για τις επόμενες εκλογές. Όπως δε οι πολιτικάντηδες ευημερούν ενώ η χώρα πτώχευσε, έτσι και εσείς με την Ε.Α.Α.Σ ευημερείτε ενώ το Μ.Τ.Σ πτωχεύει και το μόνο που σας απασχολεί είναι, πως θα μας το σερβίρετε επικοινωνιακά. Καληνύχτα σας………… κ. Κοράκη.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΕΙΧΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ο ΚΟΡΑΚΗΣ??
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, Η ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ 60??

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ, ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι συναδελφοι σφαξτε το μοσχο το σιτευτο , ετοιμαστε τα οργανα, ετοιμαστητε για μπαλωθιες ,ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΑΑΣ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ , ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΡΟΥΦΙΑΝΕΜΑ. ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΑΡΑ.Υ,Γ. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ Μ ΑΥΤΟΥΣ ΖΟΥΜΕ. Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε της ανάρτησης 7:24 έχεις κάνει το πιό πετυχημένο σχόλιο απ' όλα. Μπράβο. Συμφωνώ απόλυτα.

Ανώνυμος είπε...

Τι πρόταση είναι αυτή μωρή κότα λειράτη?
Άκου ενοποίηση?
Που την μάθατε αυτή την λέξη?
Τα ταμεία ξεχωριστά, οι πρόεδροι να εκλέγονται απο τους μετόχους και όσοι μέχρι σήμερα αποτελούσαν τα Δ.Σ πάνε κατ' ευθείαν στους εισαγγελείς της καθ' ύλην δικαιοσύνης!! Απλά πράγματα: ένα κι ένα κάνουν δυο. Αυτά που σας έμαθαν οι πολιτικοί προιστάμενοι και σύντροφοι να τα ξεχάσετε!!

(ένας περαστικός......)