Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009

Γιόρταζαν χθες οι Τούρκοι το πως έδιωξαν τους Έλληνες…


Γιόρταζαν χθες οι Τούρκοι το πως έδιωξαν τους Έλληνες… Αυγούστου 31, 2009
για μια ακόμη φορά τα ανθρωποειδή φασιστικά όντα της Τουρκίας γιόρταζαν την « Ημέρα της Νίκης» με γιορτές , παρελάσεις κλπ. Φυσικά αυτή η ημέρα των εορτών για εμάς σημαίνει την Μικρασιατική Καταστροφή και το τέλος της υπερχιλιετούς παρουσίας του Ελληνικού στοιχείου στην Μικρά Ασία. Με την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, της άθλιες συνθήκες όλα αυτά μέχρι να καταφέρει ξανά να ανασυνταχθεί ο προσφυγικός Ελληνισμός….. Δεν ξεχνάμε φυσικά τις γενοκτονίες που έκαναν αυτοί οι τύποι και τολμούν και εορτάζουν αυτή την χυδαιότητα. ΔΕΝ ξεχνάμε την καταστροφή της Σμύρνης, την τραγωδία αυτή…..Δεν θα ξεχάσουμε και τον «Συνωστισμό»…..που κάποιοι νεοέλληνες αλλοτριωμένοι από την κληρονομιά την εθνική και την πολιτιστική τόλμησαν να αναφέρουν…… Αίσχος για μια φορά ακόμη στην Τουρκία και στον τριτοκοσμικό πολιτισμό της …..Έξω αυτοί οι χυδαίοι αμετανόητοι εγκληματίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τιμάμε τους πεσόντες στρατιώτες μας και τους νεκρούς συμπολίτες μας που με το αίμα τους έγραψαν την ΙΣΤΟΡΙΑ. Ξεφτίλα για την Τουρκία να εορτάζει τα εγκλήματά της. Ούτε για φτύσιμο…..
aithalos.wordpress.com Διαβάστε περισσότερα...

Ταξιδεύοντας για το Γράμμο-Βίτσι.


Με σεβασμό τιμήθηκε όπως κάθε χρονιά και φέτος, στην βουνοκορφή Βίτσι, η μνήμη των χιλιάδων νεκρών του Ελληνικού Στρατού, που έδωσαν την ζωή τους, για να προστατέψουν την χώρα από την κομμουνιστική επιβολή.
Σε μία εκδήλωση, την μαζικότερη των τελευταίων ετών, στην οποία παραυρέθηκαν πάνω από χίλια άτομα, όπου τελέστηκε μνημόσυνο για τις ψυχές τους.
Ταξιδεύοντας για άλλη μία φορά προς το Βίτσι προκειμένου να προσκυνήσω και φέτος στον τόπο όπου θυσιάστηκαν πριν 60 χρόνια κάποιοι για την Ελλάδα, σκέψεις έρχονται στο μυαλό μου και θα ήθελα να σας τις μεταφέρω κι εσείς να κρίνεται αυτές. Οι μάχες στον Γράμμο και στο Βίτσι τον Αύγουστο του 1949 ήταν η τελευταία πράξη ενός πολέμου που καθυστέρησε την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά τον Β΄Π.Π. Αντίπαλοι στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι ήταν από τη μια οι δυνάμεις του εθνικού στρατού και από την άλλη οι αντάρτες κομμουνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, του ΔΣΕ, στρατιωτικού σκέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ο ΔΣΕ είχε την ανεπίσημη και φειδωλή βοήθεια των όμορων με την Ελλάδα κομμουνιστικών χωρών, της Αλβανίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας. Εκτός από οπλισμό και εφόδια προσέφεραν στους αντάρτες κομμουνιστές την ελευθερία να μπαινοβγαίνουν τα τμήματά τους στο έδαφός τους. Ο κυβερνητικός στρατός είχε την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Αγγλίας και αργότερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Χιλιάδες Ελλήνων πολέμησαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και τη μη υποδούλωση και διαμελισμό της Ελλάδας από τους κομμουνιστές. Τι θα είχε συμβεί αν το αποτέλεσμα αυτών των μαχών είχε αντίθετο αποτέλεσμα; Θα ήμασταν μία τριτοκοσμική χώρα όπως όλα τα πρώην κομμουνιστικά κράτη του Συμφώνου της Βαρσοβίας και ταυτόχρονα θα υπήρχε Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως υποστήριζε το Κ.Κ.Ε. Ανατριχιαστικό, όμως πέρα έως πέρα αληθινό. Παρ’ όλα αυτά επί σειρά ετών τώρα ο εορτασμός της «νίκης των Ελλήνων» θεωρείται εορτή μίσους! Αντίθετα αντίστοιχοι εορτασμοί των κομμουνιστών δεν χαρακτηρίζονται το ίδιο και δεν τυγχάνουν της ίδιας απαξίωσης από τα Μ.Μ.Ε. τα οποία τις προβάλουν ως «εκσυγχρονιστικές» εορτές! Φέτος η επίσκεψή μου στο Βίτσι με γεμίζει με μεγάλη ικανοποίηση γιατί μετά από 60 χρόνια αδιαφορίας όλων υλοποιείται η επιθυμία πολλών προσκυνητών, η ύπαρξη μίας εκκλησίας στο χώρο του μνημείου στο Βίτσι. Κι όμως αγαπητοί μου φίλοι δεν υπήρχε εκκλησία να ανάψει ο προσκυνητής στο Βίτσι ένα κερί για την ψυχή των πεσόντων. Πεσόντες για την Πατρίδα παρακαλώ! Ολοκληρώνονται οι εργασίες και στα μέσα Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη η εκκλησία, ο Αη Γιώργης ο Ελευθερωτής. Προσπάθεια τεσσάρων ατόμων στην αρχή, του Ν.Τοτονίδη, Γ.Γιαννάκενα, Δ.Μπίκου, Γ.Επιτήδειου και του γράφοντος, βρήκε ευτυχώς αρκετούς υποστηρικτές και προχωρά. Η βοήθειά σας όσο μικρή και αν είναι για μας είναι μεγάλη και συνεισφέρει στην αποπεράτωση αυτού του θεάρεστου έργου. Όσοι επιθυμείται να συμβάλλεται για την ολοκλήρωση της εκκλησίας μπορείτε να επικοινωνείτε στα παρακάτω τηλέφωνα: 6972268414 και 6944574645.
Σπύρος Σταματόπουλος
Σχης(ΠΖ) ε.α. Διαβάστε περισσότερα...

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ Πεσόντων Αεροπόρων


Επιμνημόσυνη Δέηση Δήμου Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας (31/8/2009)
Στις 29 Αγούστου 2009 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ Πεσόντων Αεροπόρων στο χωριό Δαφνιάς του Δήμου Μακρυνείας Αιτωλοακαρνανίας.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μακρυνείας και παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κος Μάριος Σαλμάς, ο Διοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντιπτέραρχος (Ι) Οδυσσέας Γαλανόπουλος ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Βασίλειου Κλόκοζα, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Μακρυνείας, τοπικοί φορείς, συγγενείς των πεσόντων και πλήθος κόσμου. Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΟΛΟΥ


Στις 31 Αυγ 2009 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Γεώργιο Καραμαλίκη, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Α/ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Καραϊσκο για την αποστολή του Στόλου και επισκέφθηκε Μονάδες κρούσεως του Αρχηγείου.Ακολούθως, ο κ. Αρχηγός, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και του ηθικού του ανθρώπινου δυναμικού, ζήτησε «τη συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση της επιχειρησιακής κατάστασης, καθώς και τη διατήρηση της αυξημένης ετοιμότητας και διαθεσιμότητας των Μονάδων του Στόλου». Κατέληξε τονίζοντας ότι «η διακλαδικότητα απαιτεί κοινό τρόπο επιχειρησιακής σκέψης και λειτουργίας των στελεχών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατηρεί την παράδοση και το στρατιωτικό ήθος των Κλάδων». Διαβάστε περισσότερα...

Προκήρυξη για πρόσληψη ΕΠΟΠ από το ΓΕΝ


Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προκηρύσσει την κατόπιν επιλογής κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό επτακοσίων (700) Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) ανδρών –γυναικών.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι και την 5η Οκτωβρίου 2009 .
Οι κατατασσόμενοι, κατατάσσονται ως Ναύτες ΕΠ.ΟΠ και λαμβάνουν το μισθό του Κελευστή μη παραγωγικών σχολών. Προάγονται στο βαθμό του Δίοπου με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας όσοι έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούν κατά την κατάταξή τους ως ΕΠ.ΟΠ. και με τη συμπλήρωση δύο ετών υπηρεσίας όσοι δεν είχαν καταταγεί για την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων. Όσοι απολύονται μετά την ευδόκιμη συμπλήρωση της αρχικώς αναληφθείσας επταετούς υποχρέωσης παίρνουν εφάπαξ αποζημίωση ίση με το διπλάσιο των ετών υπηρεσίας επί των αντίστοιχων μηνιαίων αποδοχών που λαμβάνουν κατά την απόλυσή τους.
Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς υπηρεσίας όσοι από τους Επαγγελματίες Οπλίτες επιθυμούν, μπορούν να μονιμοποιηθούν με το βαθμό που φέρουν εφόσον κριθούν κατάλληλοι, μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας, εξελισσόμενοι μέχρι και το βαθμό του Αρχικελευστή και μισθολογικά μέχρι τα 2/3 της διαφοράς του βασικού μισθού του Αντιπλοιάρχου και Πλωτάρχη με τη συμπλήρωση τριάντα ενός (31) ετών συνολικής πραγματικής υπηρεσίας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητούν περισσότερες πληροφορίες από τα Γραφεία Σχέσεων ΥΠΕΘΑ – Κοινού (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), τα κατά τόπους Στρατολογικά Γραφεία της χώρας και τις λοιπές Στρατιωτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές Αρχές και Νομαρχίες του Κράτους, καθώς και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://www.hellenicnavy.gr Διαβάστε περισσότερα...

Παραβάσεις - Παραβιάσεις


Μία συνοπτική εικόνα των παραβάσεων-παραβιάσεων μεχρι και το μήνα Ιούλιο όπως μας δίνει στοιχεία το ΓΕΕΘΑ.
Παραβάσεις - Παραβιάσεις
Εναέριος Χώρος
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΕΕΧ) - ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΚΕK) ΤΟΥ ICAO

2009 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΕΚ ICAO ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΕΧ ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΥΝΟΛΟ
ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 65 106 37 13 7 250
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 47 123 34 17 2 259
ΜΑΡΤΙΟΣ 92 152 36 26 3 306
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 41 160 32 27 7 229
ΜΑΙΟΣ 121 163 35 8 2 281
ΙΟΥΝΙΟΣ 57 146 34 25 7 247
ΙΟΥΛΙΟΣ 50 217 42 33 12 310
ΣΥΝΟΛΟ 473 1067 250 149 40 1882
ICAO : International Civil Aviation Organization
Πηγή:ΓΕΕΘΑ Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2009

Επίσκεψη του κ. Α/ΓΕΣ στο ΚΕΤΘ, στην ΣΤΘ, ΣΠΒ και στη ΣΜΧ και στη ΣΔΙΕΠ.


Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009, ο κ. Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων, την Σχολή Τεθωρακισμένων, την Σχολή Πυροβολικού και την Σχολή Μηχανικού, όπου συνεχάρη το προσωπικό για την συμβολή τους κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Ν. Αττικής από 22 έως 25 Αυγούστου 2009 και έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους νεαρούς Ανθυπολοχαγούς που αποφοίτησαν το 2009 καθώς και τους Μόνιμους Λοχίες της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών που αποφοίτησαν την ίδια χρονιά ενώ την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009, ο κ. Α/ΓΕΣ πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα της Σχολής Διοικήσεως και Επιτελών, στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της παρουσίασης των σπουδαστών της 13ης εκπαιδευτικής σειράς στη Σχολή για φοίτηση. Διαβάστε περισσότερα...

Ο Η1Ν1 στις ΕΔ!


Νέο κρούσμα της γρίπης (Η1Ν1) εμφανίστηκε σε οπλίτες του ΚΕΥ (Κέντρου Εκπαιδεύσεως Υγειονομικού) στην Άρτα σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ. Επιπλέον άλλοι 19 νεοσύλλεκτοι οπλίτες εμφάνισαν εμπύρετο κατάσταση σε ήπια μορφή, χωρίς άλλα συμπτώματα.
Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων προστέθηκε άλλος ένας φανταρος στους 33 ήδη νοσηλευόμενους. Το συγκεκριμένο κρούσμα θεωρείται ήπιας μορφής, «βρίσκεται σε αποδρομή» αναφέρεται επισήμως από το ΓΕΣ, παρ’ όλα αυτά ο οπλίτης νοσηλεύεται στο 401 ΓΣΝΑ. Διαβάστε περισσότερα...

Η Πολεμική Αεροπορία πενθεί


Διήμερο πένθος κήρυξε η Πολεμική Αεροπορία για την απώλεια του χειριστή του Πετζετέλ που κατέπεσε την Πέμπτη, στην Κεφαλονιά Σμηνάρχου Στέργιου Κωτούλα. Διαβάστε περισσότερα...

Οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ...


..θα ζούν πάντα γιατί δεν θα τους ξεχάσουμε εμείς.
Κηδεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το νεκροταφείο Παπάγου, ο σμήναρχος, Στέργιος Κωτούλας, χειριστής του Πετζετέλ που κατέπεσε την Πέμπτη, στην Κεφαλονιά.
Η Πολεμική Αεροπορία κήρυξε διήμερο πένθος για την απώλεια του 19ου πιλότου που χάνει το πυροσβεστικό σώμα από το 1974.
Τα προβλήματα στην υποστήριξη των κινητήρων των καναντέρ 215, για τους οποίους είναι δύσκολο να βρεθούν ανταλλακτικά καθώς έχει κλείσει η γραμμή παραγωγής επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε έκθεση ειδικών της Πολεμικής Αεροπορίας και της Πυροσβεστικής.
Ο σμήναρχος Κωτούλας ήταν εξαιρετικά πεπειραμένος με 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, συμπλήρωνε δε 524 ώρες πτήσης στα ψεκαστικά Pezetel.
Πηγές της Πολεμικής Αεροπορία αναφέρουν ότι κατά την τελευταία 20ετία, έχουν γίνει άλλα πέντε δυστυχήματα, ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη έξι ατυχήματα, τα οποία όμως δεν ήταν θανατηφόρα. Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2009

Τραγικό ατύχημα με 1 νεκρό στην ΠΑ από πτώση πυροσβεστικού Α/Φ.


Πτώση αεροσκάφους PZL (27/8/2009)
Δύο οι νεκροί στρατιωτικοί αυτή την εβδομάδα,κατά την διάρκεια εκτελέσεως της υπηρεσίας των.
Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι, σήμερα Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009 και ώρα 12:54, κατέπεσε αεροσκάφος τύπου PZL, στην περιοχή Κατελειό Αργοστολίου, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης.
Στο δυστύχημα έχασε τη ζωή του, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο 55 ετών Σμήναρχος (Ι) Κωτούλας Στέργιος, έγγαμος και πατέρας 2 παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL.
Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 1122, πολωνικής προέλευσης, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983 και το οποίο είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως.
Σε καλώδιο υψηλής τάσης προσέκρουσε η αριστερή πτέρυγα του πυροσβεστικού αεροσκάφους Πετζετέλ, λίγο πριν τα όρια της φωτιάς που επιχειρούσε να κατασβήσει, όπως εκτιμούν, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος. Για την διερεύνηση του ατυχήματος συστάθηκε επιτροπή από εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου πιλότου εξέφρασε το σύνολο της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας. Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009

Νεκρός από ανατροπή άρματος Επιλοχίας


Άλλο ένα θύμα στο βωμό του καθήκοντος,θερμά συλληπητήρια στους δικούς του.
Μόλις 31 χρόνων, έχασε την ζωή του χθες τη νύχτα στο Πρωτοκκλήσι Έβρου, όταν το άρμα μάχης, στο οποίο επέβαινε και επέστρεφε από άσκηση ξέφυγε από την πορεία του και ανετράπη.
Το άρμα μάχης «Λέοπαρντ 1 Α5», ανετράπη ύστερα από λάθος ελιγμό σε διασταύρωση επαρχιακού δρόμου, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του επιλοχία, που ήταν και αρχηγός πληρώματος. Τα υπόλοιπα τρία μέλη του πληρώματος, είναι καλά στην υγεία τους.
Διετάχθη ΕΔΕ από το ΓΕΣ για την εξακρίβωση των συνθηκών και αιτιών που προκάλεσαν το ατύχημα. Διαβάστε περισσότερα...

Η συνεισφορά των ΕΔ στις πυρκαγιές


ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΪΩΝ ΑΠΟ 22 08:00 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 25 18:00 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Από τις 220800 έως τις 251800 Αυγ 2009 οι Ένοπλες Δυνάμεις ανταποκρινόμενες στο 100% των υποβληθέντων αιτημάτων από τους αρμοδίους φορείς διέθεσαν στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό Αττικής, επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά, ως εξής:


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Γενικό Σύνολο Προσωπικού ΕΔ : 2718 άτομα
(επίγειες δυνάμεις, υποστήριξη σε πυρόσβεση, περίπολα-επιτήρηση)
Αναλυτικότερα:

Διατιθέμενο Προσωπικό προς υποστήριξη Δασοπυρόσβεσης: 1832 άτομα
• 837 Στρατιώτες στο Βαρνάβα, Αγ. Στέφανο, Πεντέλη, Γραμματικό, Καλέτζι, Σταμάτα, Κιθαιρώνα (100 άτομα).
• 405 Ναύτες στο Κοτρώνι – Κάτω Σούλι, Παλλήνη, Μαραθώνα.
• 590 Σμηνίτες της ΠΑ στις περιοχές Μελισσίων, Παλλήνης, Βύρωνα, Εκάλης, Κερατέας & Ζάκυνθο.


Προσωπικό για Περίπολα Επιτήρησης : 886 άτομα

• 392 Στρατιώτες.
• 42 Ναύτες.
• 452 Σμηνίτες.
Περιοχές Επιτήρησης: Βαρυμπόμπη, Ερυθραία, Αυλώνα, Ωρωπός, Τανάγρα, Πάρνηθα, Υμηττός, Βαθύ Αυλίδας, Αλεποχώρι, Κάτω Πεντέλη, Π.Γερμενό.

ΜΕΣΑ
• 27 Πυροσβεστικά Αεροσκάφη (Σάββατο : 20 Α/Φ, Κυριακή: 20 Α/Φ, Δευτέρα 22 Α/Φ & Τρίτη 27 Α/Φ)
• 4 C-130 Για μεταφορά δασοπυροσβεστών (70 ατόμων) και 6 Οχημάτων από Κύπρο και 1 C-130 υλοτόμων από Θεσσαλονίκη.
• 20 Πυροσβεστικά Οχήματα.
• 11 Υδροφόρα Οχήματα.
• 9 Ασθενοφόρα με Ιατρούς και ανάλογο Νοσηλευτικό Προσωπικό ανεπτυγμένα σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Γραμματικό.
• 9 Οχήματα Χωματουργικών Εργασιών (2 σε Κιθαιρώνα).
• 81 Έξοδοι Οχημάτων Εποχούμενων Περιπόλων.

Πτητικό Έργο
• 641 έξοδοι αεροσκαφών Canadair (CL-215 & 415)
• 433 έξοδοι άλλων μικρότερων αεροσκαφών)
• 1994 ώρες πτήσεως πυροσβεστικών αεροσκαφών στις περιοχές
Αττικής, Βοιωτίας, Ζακύνθου, Κιθαιρώνα, Νοτίου Ευβοίας και Αχαΐας.
• 441 ώρες επιτήρησης
• Για τα Canadair οι έξοδοι αντιστοιχούν σε 12900 αφέσεις συνολικά, 77200 τόνων νερού (από 22 έως και 25 18:00 Αυγ).

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ
Σε άμεση ετοιμότητα είχαν τεθεί :
• Τα τρία (3) Νοσοκομεία των ΕΔ στην Αθήνα (363 κλίνες, 16 Ασθενοφόρα, Ιατρo-νοσηλευτικό προσωπικό: 253).
• η 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης της ΠΑ
• η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) της ΠΑ.
• 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
• 12 Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας (για επιχειρήσεις εκκένωσης).
• 2 Πυραυλάκατοι για εφαρμογή Σχεδίου Εκκενώσεως.
• 1 Υδροφόρα του Πολεμικού Ναυτικού.
Πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ετοιμότητα για διάθεση επιπλέον δυνάμεων και μέσων, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανάλογα με τις αιτήσεις.
Πηγή:ΓΕΕΘΑ Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΚΕΤΘΤην 25η Αυγ 2009, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος, o Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σωτήριος Κορομάτζος, επισκέφθηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), για να μιλήσουν στο προσωπικό του ΚΕΤΘ, της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας και του 575 ΤΠ/Ν.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε τη συμβολή του προσωπικού του ΚΕΤΘ και του 575 ΤΠ/Ν στην κατάσβεση των πρόσφατων πυρκαγιών, ενώ παράλληλα καλωσόρισε το Τάγμα της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας που μετακινήθηκε στην Αττική, με σκοπό τη συμμετοχή του στην επιχείρηση αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.

Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρχηγός, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρουσιάστηκαν οργανωμένες και προετοιμασμένες. Απόδειξη αυτού αποτελεί η άμεση εμπλοκή των τμημάτων των ΕΔ από το πρωί του Σαββάτου, με τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, αεροπυρόσβεσης και επιτήρησης. Επιπλέον υπήρξε άμεση ικανοποίηση όλων των αιτήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΓΓΠΠ, ενώ το προσωπικό των ΕΔ ανταποκρίθηκε επιτυχώς σε όλες τις υποχρεώσεις και τις αποστολές που ανέλαβε.

Τέλος ο κ. Αρχηγός επεσήμανε ότι «αν και οι πυρκαγιές έχουν ήδη τεθεί υπό έλεγχο, ακολουθεί η δύσκολη περίοδος της επόμενης μέρας, όπου απαιτείται η άμεση ανάληψη εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών, με τη συνδρομή του Τάγματος της 71 Α/Μ Ταξιαρχίας». Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Σήκω και ξεκίνα την αντίσταση


Τον τρόπο θα τον ανακαλύψεις ΕΣΥ!
απο infognomonpolitics.blogspot.com
Αυτή η έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους μας προκαλεί περισσότερο τους απέναντί μας. Τους ανοίγει περισσότερο την όρεξη. Ενώ μας πατάνε μόνο πάνω στην πλάτη, αρχίζουν να μας λιώνουν και το κεφάλι. Ενώ από την άλλη μας βρίζουν: Αγνώμονες! Τεμπέληδες! Παράσιτα! Να σας πω την αλήθεια, μπορούν να μας κάνουν και περισσότερα. Δείχνουν έλεος! Αρκούνται σε αυτά προς το παρόν.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια δύναμη που δεν βρίσκει απέναντί της οποιαδήποτε αντίσταση. Η σιωπή μας μπροστά στον πόνο, δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο εκτός από το να την προκαλεί να μας πονέσει περισσότερο. Μόνο άμα σηκώσουμε κεφάλι μπορεί να σταματήσει. Τι περιμένετε; Μήπως να μας πει "σήκω μωρέ μάπα και αντιστάσου";

Σήκω και ξεκίνα την αντίσταση

Είχα έναν φίλο, που δεν μπορούσε να δώσει έστω και ένα χαστούκι σε κανέναν χωρίς να προκληθεί. Έπρεπε απαραίτητα να προερχόταν από την άλλη πλευρά η πρώτη κίνηση για να αρχίσει τον καβγά. Έστω και αν ήταν απολύτως βέβαιος ότι έφταιγε ο άλλος, δεν του έκανε τίποτα αν δεν τον προκαλούσε πρώτα. Αυτό πάντοτε μου θύμιζε ένα ανέκδοτο. Ένας άνδρας, λέει, πήγε σε ένα πορνείο. Μέτρησε τα χρήματα. Η γυναίκα γδύθηκε, ξάπλωσε στο κρεβάτι και του είπε "άντε, έλα". Την κοίταξε με έκπληξη ο άνδρας. Και ύστερα, με το ύφος διοικητή που έδινε διαταγή, της είπε: "Σήκω από το κρεβάτι αμέσως, ντύσου και άρχισε αντίσταση"!
Δεν είναι εύκολο ζήτημα το θέμα της πρόκλησης. Υπάρχει ένας ήρωας που δεν πρόκειται να ξεχάσω καθόλου μέσα στο διήγημα "Βολή" του Αλεξάντερ Πούσκιν. Κορόιδευε σχεδόν το πρόσωπο που τον κάλεσε σε μονομαχία. Σύμφωνα με τους κανόνες της εποχής, κατά τη μονομαχία πρώτα σκόπευε ο ένας και ύστερα ο άλλος, αν έμενε ζωντανός. Ο απέναντί του τον στόχευσε. Αλλά δεν τον ένοιαζε καθόλου τον άνθρωπο. Δεν φαινόταν να φοβάται. Μάλιστα, ήταν τόσο ήρεμος που έτρωγε φουντούκια και φιστίκια. Το δάκτυλο του άλλου ήταν στη σκανδάλη, αλλά δεν μπορούσε να την πατήσει, για κάποιο λόγο. Αναζητούσε φόβο στα μάτια του. Ήθελε να τρέμουν τα γόνατά του. Αλλά δεν μπορούσε να δει κάτι τέτοιο. Άφησε το όπλο και έφυγε.
Ακόμη και οι δήμιοι που τραβούν το σχοινί χρειάζονται μια πρόκληση. Θέλουν να πιστεύουν ότι το πρόσωπο που κρεμάνε είναι ένοχο οπωσδήποτε, για να μπορέσουν να εκτελέσουν αυτό το επάγγελμα, που είναι το χειρότερο, το τρομερότερο στον κόσμο. Αν πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι ένοχα τα θύματά τους, γίνεται πιο εύκολο το έργο τους. Καθησυχάζουν τη συνείδησή τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πυγμάχοι που βγαίνουν στο ρινγκ βρίζουν και προσβάλλουν ο ένας τον άλλο πριν καν αρχίσει ο αγώνας. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει πρόκληση. Προκαλούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τον αντίπαλο. Η πρόκληση είναι μέρος της μάχης τακτικής. Αποτελεί σοβαρό όπλο σε αυτή τη μάχη.

Όμως, έχει και την αντίθετη όψη η πρόκληση. Προκαλεί την πλευρά που προκαλεί τον πόνο η προβολή μηδενικής αντίστασης. Άμα δεν λέει τίποτε κάποιος που σφαδάζει από τον πόνο, άμα δεν προβάλλει καθόλου αντίσταση, αυξάνεται περισσότερο η όρεξη του άλλου. Αν τον πατάει μόνο πάνω στην πλάτη, αυτή η έλλειψη αντίδρασης τον κάνει να του λιώσει και το κεφάλι. Τρελαίνεται. Και μπορεί ακόμη και να τον σκοτώσει τότε. Καλά και άγια τα λόγια του Ιησού, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση πάνε του αέρα. "Αν σε χαστουκίσουν στο ένα μάγουλο, γύρισε και το άλλο", λέει. Δεν χρειάζεται να γυρίσει και το άλλο μάγουλο κάποιος σε αυτή την περίπτωση. Ούτως ή άλλως, αυτός που τον χτυπά δεν μένει μόνο στο ένα μάγουλο.
Με ποιο από τα παραδείγματα που παρέθεσα πιο πάνω μοιάζει η κατάσταση που βρισκόμαστε εμείς εδώ στην Κύπρο; Μέσα σε ποια πρόκληση είμαστε δηλαδή; Στην τελευταία. Μας καταπιέζουν. Δεν έμεινε τίποτα που να μην μας έχουν κάνει. Δεν έπρεπε να προβάλουμε αντίσταση; Πού είναι; Σωπαίνουμε εκεί που έπρεπε να υψώσουμε τη φωνή μας. Δεν μας νοιάζει τι παθαίνουν οι άλλοι, ενόσω δεν έρχεται η δική μας σειρά. Αυτή η έλλειψη αντίδρασης εκ μέρους μας προκαλεί περισσότερο τους απέναντί μας. Τους ανοίγει περισσότερο την όρεξη. Ενώ μας πατάνε μόνο πάνω στην πλάτη, αρχίζουν να μας λιώνουν και το κεφάλι. Ενώ από την άλλη μας βρίζουν: Αγνώμονες! Τεμπέληδες! Παράσιτα! Να σας πω την αλήθεια, μπορούν να μας κάνουν και περισσότερα. Δείχνουν έλεος! Αρκούνται σε αυτά προς το παρόν.
Είμαστε αντιμέτωποι με μια δύναμη που δεν βρίσκει απέναντί της οποιαδήποτε αντίσταση. Η σιωπή μας μπροστά στον πόνο, δεν ωφελεί σε τίποτε άλλο εκτός από το να την προκαλεί να μας πονέσει περισσότερο. Μόνο άμα σηκώσουμε κεφάλι μπορεί να σταματήσει. Τι περιμένετε; Μήπως να μας πει "σήκω μωρέ μάπα και αντιστάσου";

Σενέρ Λεβέντ
Κωδικός άρθρου: 891855
ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/08/2009, Σελίδα: 11 Διαβάστε περισσότερα...

575 Τάγμα Πεζοναυτών


Σημαντική βοήθεια του 575 Τάγματος πεζοναυτών
Σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει το 575 τάγμα πεζοναυτών Αυλώνα όπου έχει ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες προσφέροντας ιδιαίτερη βοήθεια στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σημαντική βοήθεια του 575 Τάγματος πεζοναυτών
Σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει το 575 τάγμα πεζοναυτών Αυλώνα όπου έχει ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη μάχη με τις φλόγες προσφέροντας ιδιαίτερη βοήθεια στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Οι στρατιώτες υπό την καθοδήγηση του διοικητή του Τάγματος και των αξιωματικών με όλες τους τις δυνάμεις και αψηφώντας τον κίνδυνο της πύρινης λαίλαπας βοήθησαν τους κατοίκους σε Άγιο Στέφανο, Σταμάτα, Διόνυσο και όπου αλλού υπήρχε σοβαρό πρόβλημα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ Διαβάστε περισσότερα...

Συνεχίζουν αυτοί, συνεχίζουμε κι εμείς όμως! Να ανεχόμαστε...


και να δίνουμε χώρο;γιατί;χρωστάμε μήπως και δεν το ξέρουμε..
Ενημέρωση ΓΕΕΘΑ:
ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ICAO)
Την 24 Αυγούστου, 2 σχηματισμοί αποτελούμενοι από 16 συνολικά τουρκικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 2 παράβασεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 13 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των οποίων 1 υπέρπτηση Εθνικού Εδάφους. Σημειώθηκε 1 εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ 8 από τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΩΝ
Στις 16:56 4 τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της Ν. Φαρμακονησίου, σε ύψος 1500 πόδια. Διαβάστε περισσότερα...

Χωρίς κρουνούς, αλλά με πισίνες


O ανταποκριτής του ΒΒC Μάλκολμ Μπράμπαντ αγαπά τόσο πολύ την Ελλάδα, που νιώθει τύψεις για το ενοικιαζόμενο σπίτι του στο Ντράφι. «Η αγαλλίαση που νιώθαμε στο εκπληκτικό ορεινό τοπίο» γράφει , «μετριαζόταν από την επίγνωση ότι επωφελούμαστε από έναν εμπρησμό, που επέτρεψε σε αδίστακτους εργολάβους να πλουτίσουν, χτίζοντας εκεί που πριν από μια δεκαετία υπήρχε δάσος». Ο Βρετανός δημοσιογράφος μιλά ευγενικά για τη μεγαλύτερη αρρώστια της σύγχρονης Ελλάδας, για το σύνδρομο που περιλαμβάνει: αυθαιρεσία, ψύχωση real estate,
διεφθαρμένη και ανεπαρκή διοίκηση, πελατειακές σχέσεις κυβερνώντων-κυβερνωμένων, καταπάτηση του κοινόκτητου, λύσσα για το ιδιόκτητο. Βλέπουμε τις αεροφωτογραφίες των καμένων της ΒΑ Αττικής, υπερδιακόσιες χιλιάδες στρέμματα - δυόμισι κυκλαδονήσια σε έκταση. Τα σπίτια φυτρώνουν μέσα στο δάσος, από τα δέντρα τα χωρίζει μια αυλή, με γκαζόν και πισίνα. Φυτρώνουν διαρκώς, ημιαυθαίρετα, ημινόμιμα, αυθαίρετα, παράνομα. Χωρίς οδικό δίκτυο, χωρίς δασικούς δρόμους, χωρίς υποδομές, χωρίς υδατοδεξαμενές και κρουνούς. Αλλά με πισίνες
και γκαράζ για το δασικό SUV. Δεν είναι όλα τα σπίτια έτσι, υπάρχουν και ιστορικοί οικισμοί, νόμιμοι. Αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η πληθωρική οικοδόμηση των οικοπεδικών φιλέτων περί την Πεντέλη δεν ξεκινά ποτέ νόμιμα, νομιμοποιείται πάντα εκ των υστέρων. Οικοπεδοποίηση του δάσους: είναι κι αυτός ένας τρόπος να παράγονται υπεραξίες...

Τώρα, πάνω στις στάχτες του δάσους, πλάι στα ανέπαφα σπίτια, ταπεινά ή αλαζονικά, στα αποκαΐδια της αττικής μεγαπυρκαγιάς, πλανάται μια οσμή: δυσάρεστη, τοξική, σαν τις διοξίνες που περιέχει η κάπνα. Είναι η πικρή επίγνωση ότι όλα αυτά έχουν ξαναγίνει και θα ξαναγίνουν: ότι τίποτε δεν άλλαξε από τις μεγάλες πυρκαγιές του ʼ90, τίποτε δεν μάθαμε από το πύρινο καλοκαίρι του 2007. Ανησυχούμε όταν καίγονται τα δάση, θρηνούμε όταν απειλούνται τα ημιαυθαίρετα. Κι ύστερα ξεχνάμε, επανερχόμαστε στον δαιμονικό κύκλο του ημινόμιμου real estate,
ξαναβρίσκουμε την απέραντη, διαρκή περιφρόνηση για τον δημόσιο χώρο. «Οι τύψεις κάηκαν από τις φλόγες», συμπεραίνει θλιμμένα ο Μπράμπαντ. Μπα, ούτε καν τύψεις: αφού σώθηκαν τα κτίρια. Διαβάστε περισσότερα...

Αφού τα γνώριζαν γιατί άφησαν και γιγαντώθηκε το πρόβλημα;;


Το έλαβα με e-mail και σας το δημοσιεύω για να αντιληφθείται πόσο χοντρόπετσοι είναι...και όμως τους ανεχόμαστε και μας κοροϊδεύουν.
Αφού τα γνώριζαν γιατί άφησαν και γιγαντώθηκε το πρόβλημα;;προσέξτε την ημερομηνία!1993!!!
Τα συμπεράσματα δικά σας.
"Τα αποσπάσματα αυτά τα επέλεξε φίλη που διάβασε την μελέτη και τις προτάσεις της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής (ολόκληρος τόμος). Είχε την ευγενή καλοσύνη να μας τα δώσει για δημοσίευση. Απ’ το έγγραφο αυτό διαπιστώνεται ότι όλα τα κόμματα γνώριζαν και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και τις κοινωνικοοικονομικές και εθνικές συνέπειες της λαθρομετανάστευσης, αρκετά πριν αρχίσει να τις νιώθει στο πετσί της η ελληνική κοινωνία. Κι όμως οι πολιτικοί ταγοί(!) μας όχι μόνο δεν πήραν μέτρα στην κατεύθυνση των συμπερασμάτων της μελέτης, αλλά έπραξαν και συνεχίζουν να πράττουν τα ακριβώς αντίθετα, μέχρι που σκέπτεται κανείς αν ανατέθηκε η μελέτη αυτή για να δουν κάποιοι ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός και γρήγορος τρόπος για να μας αφανίσουν ως έθνος από προσώπου γης."

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή
Για τη μελέτη του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και διατύπωση προτάσεων
για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
ΠΟΡΙΣΜΑ

Πρόεδρος: Βασίλειος Σωτηρόπουλος, Βουλευτής Αργολίδας, Νέας Δημοκρατίας
Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Γερατίδης, Βουλευτής Β΄ Θες/νίκης, ΠΑΣΟΚ
Γραμματέας: Μανόλης Δρεττάκης, Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Συνασπισμού
ΑΘΗΝΑ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1993
ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ

Σελ. 1.
Στην χώρα μας, στην οποία σήμερα η γεννητικότητα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, το δημογραφικό πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις, που μπορεί να απειλήσουν την εθνική μας ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.
Σελ. 2.
Στην Εθνική Αντιπροσωπεία συνεζητήθηκαν, επίσης, δύο επερωτήσεις του κ. Μανόλη Δρεττάκη (12/2/79 και 14/2/86) και πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «κίνητρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας» στις 7 και 28 Νοεμβίου 1991.

Την επιτροπή αποτέλεσαν αρχικά οι βουλευτές:
1. Σωρηρόπουλος Βασίλειος
2. Ανδρακτάς Παναγιώτης
3. Βαρδαρινός Βασίλειος
4. Γεωργολιός Κωνσταντίνος
5. Κανελλοπούλου Κρινιώ
6. Καραγκούνης Ανδρέας
7. Μπακογιάννη Ντόρα
8. Πάλλη Πετραλιά Φάνη
9. Παπαγεωργόπουλος Ελευθέριος
10. Παπανικολάου Ελευθέριος
11. Τατούλης Πέτρος
12. Χωματάς Ιωάννης
13. Γερανίδης Βασίλειος
14. Κρητικός Παναγιώτης
15. Κωνσταντινίδης Ελευθέριος
16. Μπαλτάς Αλέξανδρος
17. Παπαδόπουλους Βασίλειος
18. Παπαθεμελής Στυλιανός
19. Πάχτας Χρήστος
20. Σμπώκος Ιωάννης
21. Δρεττάκης Μανόλης (ΕΑΡ)
22. Κοσιώνης Παναγιώτης (ΚΚΕ)

Τα μέλη της επιτροπής Καραγκούνης Ανδρέας, Μπακογιάννη Ντόρα, Πάλλη Πετραλιά Φάνη αντικαταστάθηκαν αργότερα, λόγω αναλήψεως από μέρους τους υπουργικών καθηκόντων, από τους βουλευτές Γεωργιάδη Θεόδωρο, Δημόπουλο Δημήτριο και Κατσίκη Θεόδωρο, ενώ τη θέση του αποβιώσαντος τον Ιούλιο του 1992 Παπαδόπουλου Βασιλείου έλαβε ο βουλευτής Σκουλάκης Εμμανουήλ.
Σελ. 15.
Ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων και η μαζική έλευση ομογενών (Ποντίων και Βορειοηπειρωτών) με σωστή πολιτική παρέμβαση θα έχει θετικά αποτελέσματα. Η πολιτεία πρέπει να τους βοηθήσει να εγκατασταθούν και να εργαστούν, όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά κυρίως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές και να δώσουν μία νέα δυναμική σε πολλές αγροτικές περιοχές κυρίως της Βορείου Ελλάδος. Οι κοινές πολιτιστικές ρίζες και η Ορθοδοξία βοηθούν πολύ στην προσαρμογή και αφομοίωση τους από την ελληνική κοινωνία.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτεί η είσοδος και η απασχόληση εκατοντάδων χιλιάδων ξένων μεταναστών νομίμως (και παρανόμως κυρίως) εισελθόντων στη χώρα μας στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Αν και το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας είναι 8% περίπου σε πολλούς κλάδους υπάρχει έλλειψη εργατικών χειρών, που καλύπτεται κυρίως από ξένους λαθρομετανάστες.
Με την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών - αλλοδαπών κυρίως μουσουλμάνων από Αφρικανοασιατικές χώρες, η Ελλάς μεταβάλλεται σε τόπο υποδοχής μεταναστών που δημιουργούν σοβαρά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα (προστριβές στην αγορά εργασίας, αύξηση της εισφοροδιαφυγής με μεγάλες συνέπειες στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, αύξηση εγκληματικότητας, διακίνηση ναρκωτικών κλπ) και δεν μπορούν να προσαρμοστούν προς την ελληνική κοινωνία λόγω του τελείως διαφορετικού πολιτισμού του Ισλάμ, που δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά και τρόπος ζωής.
Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που επιδρούν στο δημογραφικό πρόβλημα.
Σελ. 24.
-Η απομάκρυνση από τα παραδοσιακά πρότυπα ζωής και η κοινωνική παρακμή με την υπονόμευση των αξιών γάμου, της οικογένειας και των τέκνων έχουν σημαντική επίδραση στο δημογραφικό.
-Ο υπέρμετρος ευδαιμονισμός, η χαλάρωση των ηθών, τα ναρκωτικά, το AIDS και γενικά η κοινωνική υποβάθμιση και η παγκόσμια ανασφάλεια επιδρούν αρνητικά στο δημογραφικό.

Μελλοντική πληθυσμιακή εξέλιξη της Ελλάδος
Σελ. 27.
Αν όμως οι δημογραφικοί δείκτες δεν βελτιωθούν και διατηρηθεί ο ίδιος δείκτης γεννήσεων του 1990 (1,4 μέσος όρος τέκνων ανά γυναίκα) και αν δεν προκύψουν σημαντικά γεγονότα (πόλεμος, μετανάστευση) τότε ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μας το 2015 θα είναι μειωμένος κατά 500.000 άτομα από το σημερινό αριθμό. Η επιδείνωση αυτή των δημογραφικών δεικτών που άρχισε από το 1985 δημιουργεί σοβαρά πληθυσμιακά προβλήματα στη χώρα μας. Τα κενά που δημιουργούνται καλύπτονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από Πόντιους και Βορειοηπειρώτες αλλά και από μουσουλμάνους της Ασίας και της Αφρικής και από άλλους που εισδύουν παράνομα στον Ελληνικό χώρο (και παραμένουν με ποικίλες ψευτοϊδιότητες, προσθέτοντας νέα προβλήματα).
Δημογραφικές επιπτώσεις
Σελ. 30.
Η χώρα μας με τη δραματική μείωση των γεννήσεων την τελευταία δεκαετία διατρέχει μεγάλους κινδύνους (που επιτείνονται λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της έλλειψης συγγενικών λαών):
- Η μείωση των γεννήσεων στην δεκαετία του 80 κατά την οποία ο δείκτης έπεσε από 2,09 παιδιά ανά γυναίκα το 1982 σε 1,4 το 1990, απειλεί πλέον σοβαρά την ανανέωση και διαιώνιση της ελληνικής μας φυλής.
- Τα πληθυσμιακά κενά που δημιουργούνται σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα (Νησιά Αιγαίου, Ιονίου κλπ) υπάρχει ο κίνδυνος να καλυφθούν από αλλοδαπούς (κυρίως Μουσουλμάνους) με εξαιρετικά απώτερα επακόλουθα.
- Στις ένοπλες δυνάμεις θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα λόγω της μείωσης του αριθμού των στρατευσίμων.
Σελ. 31.
Εάν για την ανανέωση του εργατικού μας δυναμικού και γενικά την πορεία της οικονομίας μας και των ασφαλιστικών ταμείων στηριχθούμε στους μετανάστες της Ασίας και της Αφρικής πολύ γρήγορα θα δημιουργηθούν προβλήματα σοβαρά με κοινωνικές και εθνικές προεκτάσεις σύμφωνα με την εμπειρία των περασμένων 10ετιών σε χώρες της Δ. Ευρώπης. Οι μουσουλμάνοι έχουν άλλα πρότυπα, άλλα ιδανικά και διαμορφώνουν άλλες κοινωνίες διαφορετικές του δυτικού πολιτισμού.
Στόχοι της Ελληνικής Δημογραφικής πολιτικής - Προτάσεις
Σελ. 36.
- Να τονώνεται σε κάθε κατάλληλη στιγμή η Ελληνική παράδοση και το θρησκευτικό συναίσθημα (πρακτικά με πρωτοβουλία της Εκκλησίας).
Διοικητικά μέτρα
Σελ. 40.
- Η αθρόα και εύκολη είσοδος λαθρομεταναστών από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής είτε απ’ ευθείας είτε μέσω των χωρών της ΕΟΚ πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα για πολλούς κοινωνικοοικονομικούς και εθνικούς λόγους. Πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος για την νομιμότητα της εισόδου στη χώρα μας και για την νόμιμη παραμονή και απασχόληση.
Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 1993 Διαβάστε περισσότερα...

Η ευθύνη Λευκωσίας και Αθηνών


Του Μιχάλη Ιγνατίου

Είχαν κάνει μεγάλες προσπάθειες για να κρύψουν το τεράστιο θέμα των δολοφονιών Ελληνοκυπρίων και Ελλήνων αιχμαλώτων από τους Τούρκους εισβολείς... Καταδίκαζαν και λοιδορούσαν όσους αναφέρονταν στην ανάγκη να δώσει πειστικές εξηγήσεις η Τουρκία για εκείνα τα παιδιά που η προδοσία του 1974 τα έφερε αντιμέτωπα με τους Αττίλες, οι οποίοι ενισχυμένοι από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς εισέβαλαν στη διχασμένη Κύπρο καταστρέφοντας ότι βρισκόταν μπροστά τους...
Τις τελευταίες ημέρες, μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων οικογένειας Ελληνοκυπρίων, που εκτελέστηκαν μέσα στο σπίτι τους κατά την τουρκική εισβολή και την αποκάλυψη ότι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ οι πέντε νέοι εκείνης της φοβερής φωτογραφίας, έτρεξαν όλοι και έβγαλαν φωνές διαμαρτυρίας: Κυβερνήσεις, κόμματα, παρακόμματα και δημοσιογράφοι, οι οποίοι είχαν κρυφίως συνεργαστεί για να εξαφανιστεί το πιο στυγνό έγκλημα εναντίον αμάχων και στρατιωτών.
Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, θεωρούσαν το θέμα «καυτή πατάτα». Η μόνιμη δικαιολογία ήταν ότι διεξάγονταν συνομιλίες και δεν έπρεπε να επηρεαστεί το υποτιθέμενο «καλό κλίμα». Η αλήθεια ήταν διαφορετική βέβαια. Χωρίς να νοιάζονται για τον πόνο των συγγενών τους, δεν ήθελαν να ενοχλούν τους Τούρκους. Μερικοί πολιτικοί έκαναν το καθήκον τους(!), περνώντας εδώ κι εκεί με τις λιμουζίνες τους από το οδόφραγμα-μαρτύριο της Λευκωσίας για να συναντήσουν τις χήρες και τις μάνες που αναζητούσαν τους συντρόφους τους και τα παιδιά τους. Τα παλιά τα χρόνια, το ίδιο έπρατταν και μερικοί Έλληνες πολιτικοί, μέχρι που έλαβαν το μήνυμα πως ότι σχέση με τους αγνοούμενους, μολύνει την «καλή ατμόσφαιρα» των διαπραγματεύσεων. Καραγκιόζηδες πολιτικούς, χωρίς σπονδυλική στήλη, μπορεί κανείς να τους βρει εύκολα στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
Έχυσαν, λοιπόν, κροκοδείλια δάκρυα οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας. Ίσως να πιστεύουν ότι ξεχάσαμε τη συμπεριφορά τους, ίσως να νομίζουν πως η παραδοχή του συγκεκριμένου απαράδεκτου λάθους θα συγχωρεθεί. Αυτό, βέβαια, που έχει σημασία είναι ότι έχουμε αποδείξεις πλέον ότι οι Τούρκοι Αττίλες και οι Τουρκοκύπριοι συνεργάτες τους σκότωναν αιχμαλώτους και μάλιστα μετά από φρικτά βασανιστήρια.
Μετά τις αποκαλύψεις τίθεται ένα μέγα ερώτημα: Τι προτίθενται να πράξουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου; Υπάρχει έστω η παραμικρή διάθεση να καταγγελθεί το τουρκικό έγκλημα ή στο όνομα του «καλού κλίματος» στις συνομιλίες θα σιωπήσουν όπως πράττουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια; Έχοντας ως κακό προηγούμενο απαράδεκτης συμπεριφοράς και μη αντίδρασης στην υπόθεση του Τούρκου ηθοποιού, που μας έδειξε μέσω της τουρκικής τηλεόρασης τον τρόπο με τον οποίο εκτελούσε αιχμαλώτους, θα προβλέψω ότι η Αθήνα και η Λευκωσία θα κλείσουν το στόμα.
Οι δηλώσεις διαφόρων εκπροσώπων και αξιωματούχων είναι για τα πανηγύρια.
Έχετε φανταστεί την αντίδραση της ίδιας της Τουρκίας εάν οι άγρια δολοφονημένοι ήταν δικά της παιδιά;
Σήμερα, από τον Ομπάμα μέχρι τον Πούτιν, από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι το ΝΑΤΟ, θα γνώριζαν πως οι κακοί Ελληνοκύπριοι σκότωσαν τους φιλειρηνικούς Τούρκους. Μην περιμένετε από τους δικούς μας να ασχοληθούν σοβαρά... Θα εκφράσουν πάλι τη θλίψη τους...
Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια δυστυχώς Ελληνοκύπριων δημοσιογράφων, η Άγκυρα προσπαθεί να παρουσιάσει ότι τα εγκλήματα στην Κύπρο έγιναν μόνο από την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα. Οι Τούρκοι, και το 1964 και το 1974, όπου και όποτε μπορούσαν δεν άφηναν τίποτα στο πέρασμά τους...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι:
Άρχισαν να εμφανίζονται ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα που ομιλούν για... συμψηφισμό στο θέμα των αγνοουμένων. Αλλά γιατί να κατηγορούμε τους Έλληνες δημοσιογράφους; Κοιτάξτε γύρω σας... Θα εντυπωσιαστείτε (αρνητικά) με τους Κύπριους πολιτικούς που έχουν την ίδια άποψη...
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ:
Για να δούμε πότε αυτή η περίφημη Επιτροπή Δεοντολογίας θα δράσει αυτεπάγγελτα και θα ζητήσει από τον πολύ κ. Ντάουνερ να απολογηθεί για τις αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυπριακών μέσων ενημέρωσης και Κυπρίων δημοσιογράφων... Πρόβλεψη: Σιγά που θα συγκινηθούν...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
Η πρώην μεταφράστρια του FΒΙ, κ. Sibel Εdmonds κατήγγειλε ενόρκως ότι η τουρκική κυβέρνηση εξαγοράζει με εκατομμύρια δολάρια πολιτικούς και αξιωματούχους στην Αμερική. Ενδιαφέρθηκε η κυπριακή κυβέρνηση να πληροφορηθεί το περιεχόμενο της ένορκης κατάθεσής της; Φαίνεται να υποστηρίζει πως ένας συγκεκριμένος αξιωματούχος, που λάμβανε αποφάσεις και για την Κύπρο, ήταν «πιασμένος». Ο ίδιος το έχει διαψεύσει αλλά η κ. Εdmonds επιμένει και αρνείται να κάνει πίσω...

Πηγή: εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 17/8/2009 Διαβάστε περισσότερα...

Πάνω από 100 ώρες πτήσης έκλεισαν τα CanadairΣε επιφυλακή βρίσκεται το 100% των ενόπλων δυνάμεων
Περισσότερα από 150.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες.Αντίξοες οικαιρικές συνθήκες αλλάκαι παραλείψεις στον συντονισμό.
Στις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών προστίθενται πάνω από 100 ώρες πτήσης, και 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σχεδόν σε τέσσερις τόνους νερού, που πραγματοποίησαν τα Canadair που μετέχουν στη "μάχη" για την κατάσβεση της φωτιάς στο νομό.
Όπως έγινε γνωστό, τα Canadair SL-215 και SL-415 πραγματοποίησαν συνολικά σήμερα 33 εξόδους στον νομό Αττικής, συμπληρώνοντας 103,5 ώρες πτήσης με 660 ρίψεις νερού που αντιστοιχούν σε ρίψη 3.960 τόνων νερού.
Σε επιφυλακή βρίσκεται το 100% των ενόπλων δυνάμεων του νομού Αττικής και σε ετοιμότητα ελικόπτερα Agusta bell ab-205 και ένα αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

Γιατί;;;


Έχει απορία και λογικό είναι να θέλει μια απάντηση από επίσημα χείλη, γι΄αυτό απευθύνθηκε στο ιστολόγιο metataxeis.gr.!
“ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΕΝΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΑΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΤΕΚΝΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΚΩΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΣΥΝΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ;”
Γιατί τα αυτονόητα να τα κάνουμε δύσκολα; Γιατί να μην ήξερε από καιρό εφ΄όσον ο σύζυγος είναι Στρατιωτικός; Τα έχετε ζήσει κάποιοι προφανώς και τα γνωρίζετε καλά. Πότε θα λυθούν τα εύκολα να ασχοληθούμε με τα δύσκολα;
Μήπως αν επισκεφθεί το γραφείο κάποιου βουλευτή;...γι΄αυτό δεν επιλύονται;;Αναρωτιέμαι! Διαβάστε περισσότερα...

359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ)


Αυτοί είναι οι ΗΡΩΕΣ που βλέπετε να πετούν στον ουρανό!

Η 359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, γνωστή ως 359 ΜΑΕΔΥ, παραμένει ακόμη και σήμερα λιγότερο γνωστή, 37 χρόνια μετά τη δημιουργία της.
Η αναγνώρισή της κυρίως εκτός Αεροπορίας είναι αντιστρόφως ανάλογη σε σχέση με το έργο που προσφέρει και τα τεράστια οικονομικά οφέλη που εξασφαλίζει για τον ελληνικό λαό αποτρέποντας την καταστροφή μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών από τις πυρκαγιές με αποστολές αεροπυρόσβεσης και συμβάλλοντας στην προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη της χλωρίδας με αποστολές αεροψεκασμών και αεροσποράς.
Ιστορικό
Η ιστορία της 359 Μονάδας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών άρχισε τον Μάρτιο του 1968, όταν συγκροτήθηκε προκειμένου να εξυπηρετεί διάφορους φορείς του Δημοσίου για κοινωφελείς σκοπούς.
Τον πρώτο ενάμισι χρόνο λειτουργίας της αυτή διέθετε, αποκλειστικά, ψεκαστικά ελικόπτερα και συγκεκριμένα δέκα Bell 47G-3B-2 και Bell 47G-5. Τον Νοέμβριο του 1969 συγχωνεύθηκε με την 357 Μοίρα Ελικοπτέρων που έδρευε στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Ωστόσο η παραμονή της εκεί υπήρξε εξαιρετικά βραχύβια.
Τον Αύγουστο του 1970 μεταστάθμευσε στη Δεκέλεια, όπου βρίσκεται έκτοτε η έδρα της. Πολύ σύντομα ενισχύθηκε και από ειδικά διασκευασμένα αεροσκάφη C-47A/B Dakota, ως ψεκαστικά. Τον Μάιο του 1974 ακολούθησε η αγορά και η ένταξη 10 ψεκαστικών Grumman G.164A και τον Μάρτιο του 1976 παρελήφθησαν άλλα 13 G.164A, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό τους αριθμό στα 23.

Μερικά χρόνια αργότερα ένας νέος τύπος προστέθηκε στο δυναμικό της 359 ΜΑΕΔΥ. Εντάχθηκε στη μονάδα το αεροσκάφος Μ.18 Dromader της πολωνικής PZL Mielec. Τον Μάρτιο του 1983 η Μονάδα παρέλαβε αρχικά οκτώ PZL Μ.18. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 1984 είχαν ενταχθεί στο δυναμικό της 30 αεροσκάφη του τύπου αυτού.
Τρεις μήνες αργότερα η 359 ΜΑΕΔΥ υπήχθη διοικητικά και επιχειρησιακά στη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ). Τον Φεβρουάριο του 1988 η Μονάδα υπήχθη στη Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ), στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.
Οργάνωση
Η Μονάδα είναι ισότιμη με Πτέρυγα μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, υπάγεται στη ΔΑΥ και πρόκειται για τη δεύτερη πτητική μονάδα της μετά την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
Η οργανωτική διάρθρωση της ΜΑΕΔΥ είναι βασισμένη στο τυπικό οργανόγραμμα μιας πτέρυγας μάχης. Έτσι κάτω από τον διοικητή της Μονάδας, υπάγονται το επιτελείο του, το Γραφείο Ασφάλειας Πτήσεων-Εδάφους (ΓΑΠΕ), το Γραφείο Τυποποίησης-Αξιολόγησης, η 351 Μοίρα Αεροπορικών Εφαρμογών (ΜΑΕ), η Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών (ΜΣΑ), η Μοίρα Εφοδιασμού (ΜΕΦ) και η Μοίρα Μεταφορών (MM).
Αποστολή
Αποστολή της 359 ΜΑΕΔΥ είναι η κάλυψη των απαιτήσεων των Δημοσίων Υπηρεσιών στους τομείς των αεροπυροσβέσεων, των αεροψεκασμών και των αερολιπάνσεων.
Κύριος στόχος στις αποστολές αεροπυρόσβεσης αποτελεί κατά βάση η πρόληψη και στη συνέχεια η καταπολέμηση μιας φωτιάς στη γένεση της, παρά η εμπλοκή των αεροσκαφών με μια πυρκαγιά που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Το συγκεκριμένο έργο της 359 ΜΑΕΔΥ αποδεικνύεται αμέτρητες φορές κρίσιμο, καθώς περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των εστιών που τελικώς εξελίσσονται σε μεγάλες φωτιές και οι οποίες απαιτούν τη συνδρομή μεγαλύτερων και ισχυρότερων δυνάμεων πυρόσβεσης.
Η 359 ΜΑΕΔΥ διαθέτει σήμερα 19 μονοθέσια αεροπλάνα PZL Μ.18 Dromader, τρία διθέσια-εκπαιδευτικά PZL M.18BS Dromader και 11 Grumman G.164A. Το δυναμικό αυτό συμπληρώνεται από 8 ελικόπτερα και συγκεκριμένα τρία Bell 47G-3B-2, και πέντε Bell 47G-5.
Ετσι η 359 ΜΑΕΔΥ διαθέτει συνολικά 43 αεροσκάφη σταθερών και περιστρεφόμενων πτερύγων, αριθμό σχετικά ικανό για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αποστολής της.
Είναι γεγονός ότι η 359 ΜΑΕΔΥ είναι ίσως η πιο «άγνωστη» πτητική μονάδα της ΠΑ. Το γεγονός αυτό δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση τη συνεισφορά της στο κοινωνικό σύνολο και την επιτυχία της στην αποστολή που της έχει ανατεθεί.
Παρά το ότι είναι εξοπλισμένη με παλαιού τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη, παρά τη διάσπαση της κάθε χρόνο σε πολλές μικρότερες επιχειρησιακές μονάδες οι οποίες αναγκάζονται να λειτουργήσουν υπο μορφή κλιμακίων σε απομακρυσμένες περιοχές και, πολύ περισσότερο, παρά το γεγονός ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον εντός του οποίου η 359 ΜΑΕΔΥ υλοποιεί την αποστολή της χαρακτηρίζεται από δυσχερές ως επικίνδυνο, το έργο και η αποτελεσματικότητα της είναι απαράμιλλα.
Είναι εύκολο να αποτιμήσεις με οικονομικά μεγέθη το καταστροφικό έργο μιας πυρκαγιάς. Αυτό όμως το οποίο δεν μπορεί να εκτιμηθεί οικονομικά και δυστυχώς και ως αναγνώριση, είναι η ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί αλλά τελικά αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη και αποτελεσματική δράση των ανθρώπων και των αεροσκαφών της 359 ΜΑΕΔΥ. Διαβάστε περισσότερα...

Συμμετοχή των ΕΔ στις πυρκαϊές


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι μονάδες πυρασφάλειας και τα πυροσβεστικά μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τεθεί σε βαθμό υψηλής ετοιμότητας. Σε ετοιμότητα αμέσου επεμβάσεως 30 λεπτών έχει τεθεί η Μονάδα Πυρόσβεσης Αττικής του Στρατού Ξηράς ενώ σε επιφυλακή είναι και δύο μονάδες Καταδρομών του Στρατού. Για τον συντονισμό των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Στρατό Ξηράς έχει δημιουργηθεί ειδική ομάδα με επικεφαλής υποστράτηγο και συντονιστές τρεις συνταγματάρχες. Ο Στρατός Ξηράς έχει διαθέσει περίπου τριάντα πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην περιοχή Γραμματικού - Βαρνάβα επιχειρούν επίσης από αέρος δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ ομάδα 70 καταδρομέων διατέθηκαν για την συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επίσης, καταδρομείς βρίσκονται σε ετοιμότητα δέκα λεπτών. Τέσσερα στρατιωτικά ασθενοφόρα ενισχύουν τα κέντρα υγείας της περιοχής, όπως και τέσσερα λεωφορεία μεταβαίνουν στα παραθεριστικά κέντρα του Αγ. Αντρέα. Ελικόπτερα Χιούι και Σινούκ βρίσκονται σε ετοιμότητα 30 λεπτών για την μεταφορά ατόμων που τυχόν κινδυνέψουν.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το μέτωπο της φωτιάς πλησίασε το βορειοανατολικό άκρο της βάσης ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνος. Περίπου στις πέντε το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αφού πρώτα έκαψε χαμηλής έκτασης βλάστηση. Η πυρκαγιά δεν απείλησε ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις της μονάδας, ενώ το προσωπικό παραμένει σε ετοιμότητα.

NEA Διαβάστε περισσότερα...

Μεταφέρουν οπλικά συστήματα σε γειτονικά στρατόπεδα


Στη μεταφορά δύο οπλικών συστημάτων από το στρατόπεδο Βαρνάβα σε άλλο στρατόπεδο στο Καπανδρίτι προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού για προληπτικούς λόγους, λόγω της πυρκαγιάς. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΣ, το στρατόπεδο δεν απειλείται άμεσα, ούτε γίνεται εκκένωσή του. Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σημειώνεται ότι, στο στρατόπεδο Βαρνάβα υπάρχει μονάδα αντιαεροπορικών πυραύλων. Διαβάστε περισσότερα...

Πώς οι Ρώσοι έθεσαν εκτός μάχης την ΕΛΒΟ


Ο κίνδυνος να κλείσει, πολύ σύντομα μάλιστα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ (ΕΛΒΟ) είναι εμφανής. Κυβερνητικές πράξεις, ορθότερα απραξίες, αφήνουν χωρίς έργο αυτήν την κρατική βιομηχανία που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΒΟ, Φ. Σπυράκος, με μια εξαιρετικά σημαντική επιστολή εκθέτει στον γεν. διευθυντή ΓΔΑΕΕ Ε. Βασιλάκο, τις προτάσεις της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosoboronexport σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής των 420 τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-3Μ.
Γράφει ο κ. Σπυράκος στην επιστολή του: «Όπως προέκυψε από τις συνομιλίες και το περιεχόμενο της τελικής πρότασης, αγνοήθηκε παντελώς και χωρίς κανένα ενδοιασμό η συλλογική προσπάθεια της ΕΛΒΟ και των συνεργαζομένων Ελληνικών Αμυντικών Βιομηχανιών να υποβάλλουν και να διαπραγματευθούν ένα αξιόλογο πρόγραμμα συμπαραγωγής με βάση τις δυνατότητες που ήδη διαθέτουν... Πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση της ρωσικής πλευράς για επίτευξη συγκεκριμένου στόχου Εγχώριας Προστιθέμενης Αξίας, γεγονός που επικαλείται η ρωσική πλευρά αλλά και που προκύπτει από την ανυποχώρητη στάση της».
Είχε προηγηθεί επιστολή των Ρώσων με την οποία πρότειναν στην ΕΛΒΟ να συμμετέχει στην παραγωγή του ΒΜΡ-3Μ κατασκευάζοντας τα εξής εξαρτήματα:
- ερπύστριες και ελαστικά πέλματα
- εδαφικούς τροχούς και τροχούς υποστήριξης
- κινητήριους τροχούς
- εξαρτήματα ανάρτησης (ράβδοι στρέψεως, αγκωνωτοί βραχίονες)
- δεξαμενές καυσίμων
- καθίσματα πληρώματος και ομάδας πεζικού
- θυρίδες βολής για G3A4.
Προτείνουν επίσης στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ να γίνουν «…οι εργασίες συναρμολόγησης των παραπάνω εξαρτημάτων στα οχήματα καθώς επίσης και των λοιπών συστημάτων που θα κατασκευασθούν από άλλες Ελληνικές βιομηχανίες… Τέλος η ρωσική πλευρά προγραμματίζει την εκτέλεση από την εταιρεία σας των εργασιών βαφής και τελικών δοκιμών του οχήματος.»
Όλα αυτά σύμφωνα με τη Rosoboronexport «…αποτελούν το 30-35% του συνόλου των εργασιών…». Όμως η ΕΛΒΟ λέει ότι το προτεινόμενο έργο «…αντιστοιχεί μόνον στο 1/6 του μεγέθους και του περιεχομένου της πρότασής μας που σας υποβάλλαμε και που μετά από προτροπή σας κοινοποιήσαμε προς τη Ρωσική αντιπροσωπεία.». Με άλλα λόγια η ρωσική πλευρά δεν συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον, απαράδεκτο εμπορικά αλλά και ηθικά, τρόπο μόνο προς την ΕΛΒΟ, που στο κάτω-κάτω της γραφής είναι μια βιομηχανία, αλλά και προς τη ΓΔΑΕΕ ήτοι το ελληνικό δημόσιο!
Αν αυτά σας φαίνονται λίγα να σας πούμε ότι οι Ρώσοι δε σταματούν εδώ αλλά προχωρούν δηλώνοντας «…η εταιρεία σας θα μπορούσε να αναλάβει την παραγωγή και εγκατάσταση 250-300 περίπου συλλογών…». Δηλαδή η ελληνική συμμετοχή δεν αφορά και τα 420 ΒΜΡ-3Μ αλλά μόνο ένα μέρος (59-71%) τους!
Και σα να μην φτάνουν αυτά έρχονται, με περισσό θράσος, και λένε: « Με τις παραπάνω προτάσεις η Ρωσική πλευρά εξήντλησε κάθε περιθώριο παραπέρα παραχώρησης προς την εταιρεία σας, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε αύξηση του συνολικού κόστους του προγράμματος υπό τις σημερινές δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.». Ποιο είναι αυτό το συνολικό κόστος; Άγνωστο! Στο ΥΕΘΑ υπολογίζουν κάπου μεταξύ 1,25 με 1,38 εκατ. ευρώ. Μάλλον όμως θα κάνουν το λογαριασμό χωρίς τον ξενοδόχο.
Γιατί ο... ξενοδόχος ζητά με την εν λόγω επιστολή του να τον ενημερώσουν, δίνοντας προθεσμία τριών (3) μόλις εργασίμων ημερών(!) «… προσκομίζοντας το περίπου κόστος παραγωγής των 300 πλήρων συλλογών των παραπάνω εξαρτημάτων καθώς και το κόστος εργασίας συναρμολόγησης των 420 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3Μ. Στην περίπτωση αυτή η Ρωσική πλευρά θα σας ενημερώσει για το κόστος της βιβλιογραφίας, του εξοπλισμού κλπ που θα απαιτηθούν.» Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει: Πέστε μας, και γρήγορα, πόσο κοστίζουν αυτά που σας αφήνουμε να φτιάξετε, για να σας χρεώσουμε ανάλογα…
Και το κερασάκι στην τούρτα; Η απειλή ότι αν δεν λάβουν απάντηση ως την ημερομηνία που ορίζουν, τότε «…η ρωσική πλευρά είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις…». Τελικά στην υπόθεση ΒΜΡ-3Μ πάμε να βγούμε και κερατάδες και δαρμένοι. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στους Ρώσους να συμπεριφέρονται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο;Ποιος υπέγραψε αυτή την ετεροβαρή, όπως αποδεικνύεται, Διακρατική Συμφωνία της 24 Νοεμβρίου 2008; Με βάση ποιες εισηγήσεις το ΚΥΣΕΑ προχώρησε στην επιλογή των ΒΜΡ-3Μ; Με ποια ΤΟΜΑ τα συνέκριναν και τα βρήκαν καλύτερα; Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Κι όμως υπήρξε απόφαση! Γιατί;
Σε στρατιωτικούς κύκλους λέγεται ότι τα ΒΜΡ-3Μ «μας ήρθαν από ψηλά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελούν «αντίδωρο» άλλων παροχών από την πλευρά των Ρώσων. Σήμερα όμως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι από τους Ρώσους δεν έχουμε πάρει, ούτε έχουμε λαμβάνειν, κάτι. Ο περιβόητος αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε πλήρη αφασία, ενώ η συμπεριφορά τους στα θέματα ανταλλακτικών ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτουμε είναι, επιεικώς, παράδειγμα προς αποφυγήν. Έχοντας μείνει στην εποχή του «Συμφώνου της Βαρσοβίας», μας κατηγορούν ότι δεν ακολουθούμε τις μεθόδους τους…
Να θυμίσουμε, γιατί κάποιοι αρμόδιοι φαίνεται ότι τα ξεχνούν, μερικά σημεία αντιπαράθεσής μας με τη Ρωσία; Στο Μακεδονικό, όπου από τους πρώτους αναγνώρισαν τη FYROM ως «Μακεδονία». Την προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την, πρόσφατη, στροφή τους στο Κυπριακό. Τις συμφωνίες με την Τουρκία για τους αγωγούς καυσίμων.
Πώς οι Ρώσοι έθεσαν εκτός μάχης την ΕΛΒΟ
Του Ηλία Νταλούμη - Ισοτιμία Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο, 22 Αυγούστου 2009

Η διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεωνΣημεία και τέρατα φαίνεται να υπάρχουν στο συμφωνημένο έγγραφο των 30 σελίδων, όπως προέκυψε από τις πολλές συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στο κεφαλαιώδες θέμα της ασφάλειας φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ως γενική αρχή η αποστρατιωτικοποίηση, η οποία απογυμνώνει τη χώρα από τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.

Η διάλυση των κυπριακών ενόπλων δυνάμεων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ

Σημεία και τέρατα φαίνεται να υπάρχουν στο συμφωνημένο έγγραφο των 30 σελίδων, όπως προέκυψε από τις πολλές συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Στο κεφαλαιώδες θέμα της ασφάλειας φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ως γενική αρχή η αποστρατιωτικοποίηση, η οποία απογυμνώνει τη χώρα από τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.
Στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας δεν νοείται χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη συμμετέχει με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις στην ΚΕΠΑ. Στο σύστημα ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης δηλαδή και στον υπό δημιουργία Ευρωστρατό. Για την αριθμητική παρουσία της ΤΟΥΡΔΥΚ και της ΕΛΔΥΚ δεν γίνεται λόγος στο έγγραφο, αλλά είναι φανερό ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα αλλάξουν όνομα και θα μετονομαστούν σε ΤΟΥΡΔΥΚ. Δεν αναφέρεται να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτών και οι λεπτομέριες αφέθηκαν να διασαφηνιστούν στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Δηλαδή, αντί να επιτευχθεί με τον όρο αποστρατιωτικοποίηση η «αποχώρηση των εισβολέων», τα στρατεύματα κατοχής, μειωμένα μεν, θα νομιμοποιηθούν και θα απογυμνωθεί η Κύπρος από τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της.
Είναι γνωστό πόσο καιρό αγωνίζεται η Κύπρος να νομιμοποιήσει το στρατό της και να τον κάνει αποδεκτό στην Ευρώπη και στους Αμερικανούς. Από το 1964 όλοι βυσσοδομούν να απογυμνώσουν την Κύπρο και θα έρθουμε τώρα, μετά από τόσες οδύνες, να τους το κάνουμε δώρο. Και να σκεφτεί κανείς ότι η λύση που θα επιτευχθεί θα είναι από οδυνηρή μέχρι άθλια. Δύο κρατικά μορφώματα αποαναγνωρισμένα και η Τουρκία επικυρίαρχος. Οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν και παίρνουν αποζημιώσεις ψίχουλα. Κάποιοι αποζημιώνονται στο ελάχιστο από τις περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Τουρκοκύπριοι στα ελεύθερα εδάφη.
Η συμφωνία για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.
Είναι η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί αν το θέμα παρέμενε ανοικτό, θα μπορούσε την υστάτη η Κύπρος να περισώσει την παρουσία των ενόπλων της δυνάμεων. Τώρα θα τρέχει να κάνει παρανομίες με ειδικές δυνάμεις και δήθεν προεδρικά συντάγματα. Τώρα οι Τούρκοι θα μουλαρώσουν και θα επιμείνουν σε πλήρη διάλυση της Εθνοφρουράς, ενώ για την ΤΟΥΡΔΥΚ θα επικαλούνται τις συμφωνίες του '60 και τη νεότερη επικύρωσή τους.
Καλοί γνώστες των παρασκηνίων των συνομιλιών εξεπλάγησαν για την ευκολία με την οποία ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποδέχθηκε τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αυτό που προβληματίζει είναι η ευκολία με την οποία η δική μας πλευρά αποδέχθηκε να μην έχει στρατιωτικές δυνάμεις, δίπλα από το γεωγραφικό όγκο της επεκτατικής Τουρκίας, που θα ασκεί στο διηνεκές ρόλο επικυρίαρχου στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι φανερό ότι στην αδυναμία της να βοηθήσει την απελευθερωτική προσπάθεια της Κύπρου, αποποιείται του ρόλου της στην περιοχή. Η Τουρκία, με τη νερόβραστη ρύθμιση, θα αφεθεί να διαφεντεύει ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Οι Αμερικανοί και οι άλλοι σχεδιαστές του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας του δυτικού κόσμου θα γνωρίζουν για την Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχει ως μόνη αξιόπιστη δύναμη οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Αυτό που συμφωνήθηκε, αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, συνιστά τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έγινε από της εισβολής. Χωρίς να επιτύχουμε, δηλαδή, πρόοδο στην απελευθέρωση εδαφών, χωρίς να διασφαλιστεί ότι ο τουρκικός στρατός θα αρχίσει να αποχωρεί, σπεύσαμε να συμφωνήσουμε ότι θα διαλύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις.
Έλεος, τι κάνουμε και με ποια λαϊκή εξουσιοδότηση; Μετά διερωτόμαστε γιατί υπάρχει φυγοστρατία και έλλειψη ενδιαφέροντος της νεολαίας για την πατρίδα. Η νεολαία έχει ένστικτο ότι όλα καταρρέουν και βλέπει προς τα έξω. Όλα έχουν ισοπεδωθεί και δεν υπάρχει όραμα ελευθερίας. Καθημερινά υποχωρούμε στους εισβολείς και στους υποτελείς τους. Πού θα πάει αυτός ο κατήφορος, πού θα σταματήσει η αφέλειά μας; Θα φύγει και αυτή η Κυβέρνηση και θα μας μείνουν οι έποικοι, η εκ περιτροπής προεδρία και η αποστρατιωτικοποίηση από το στρατό μας. Ο λαός θα απορρίψει ό,τι κτίζεται, αλλά οι υποχωρήσεις θα μείνουν και θα μας κατατρύχουν. Δεν μπορεί η χώρα μας, που ζει και αναπνέει δίπλα από εστίες σύγκρουσης και ανάφλεξης, κοντά στον εδαφικό όγκο της Τουρκίας, να απογυμνωθεί από τις δικές της δυνάμεις. Όταν λέμε αποστρατιωτικοποίηση, πρέπει να εννοούμε από ξένους στρατούς, όχι από το δικό μας.

Στο συμφωνημένο έγγραφο των 30 σελίδων, όπως προέκυψε από τις πολλές συναντήσεις του Προέδρου Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φαίνεται να υπάρχουν σημεία και τέρατα.Στο κεφαλαιώδες θέμα της ασφάλειας φαίνεται να έχει συμφωνηθεί ως γενική αρχή η αποστρατιωτικοποίηση, η οποία απογυμνώνει τη χώρα από τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις.Στο νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας δεν νοείται χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μη συμμετέχει με τις δικές της ένοπλες δυνάμεις στην ΚΕΠΑ. Στο σύστημα ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης δηλαδή και στον υπό δημιουργία Ευρωστρατό. Για την αριθμητική παρουσία της ΤΟΥΡΔΥΚ και της ΕΛΔΥΚ δεν γίνεται λόγος στο έγγραφο, αλλά είναι φανερό ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα αλλάξουν όνομα και θα μετονομαστούν σε ΤΟΥΡΔΥΚ.Δεν αναφέρεται να έχει συμφωνηθεί συγκεκριμένος αριθμός στρατιωτών και οι λεπτομέριες αφέθηκαν να διασαφηνιστούν στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Δηλαδή, αντί να επιτευχθεί με τον όρο αποστρατιωτικοποίηση η «αποχώρηση των εισβολέων», τα στρατεύματα κατοχής, μειωμένα μεν, θα νομιμοποιηθούν και θα απογυμνωθεί η Κύπρος από τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς της.Η συμφωνία για δήθεν αποστρατιωτικοποίηση είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν.
Το πιο σημαντικό είναι ότι- για την εν λόγω εξέλιξη- φαίνεται να ΜΗΝ είναι ενήμερος ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος βρίσκεται στην μέγγενη και έχει βραχυκυκλωθεί από κομματόσκυλα του ΑΚΕΛ που άλωσαν την Εθνική Φρουρά και τώρα βάλθηκαν να την διαλύσουν.
pontiki.com.cy
ινφογνομον πολιτικα Διαβάστε περισσότερα...

Δεν προβλέπει το πρόγραμμα της ΣΣΕ επίσκεψη στη Βεργίνα;;


Διαβάζοντας από το site της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων τις προγραμματισμένες επισκέψεις των νέων Ευέλπιδων οι οποίοι θα εισαχθούν στη ΣΣΕ το μήνα Σεπτέμβριο δεν είδαμε προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βεργίνα!
Γνωρίζοντας την ευαισθησία του κου Α/ΓΕΣ αλλά και του Διοικητού της ΣΣΕ στα Εθνικά μας θέματα πιστεύουμε ότι θα υπάρξει κάποια τροποποίηση και θα προστεθεί η επίσκεψη στη Βεργίνα.Θα περιμένουμε την αντίδραση της ΣΣΕ αλλά και της ηγεσίας του ΓΕΣ στη σοβαρή αυτή "παράλειψη"!
Και κάτι άλλο επίσης ενδιαφέρον κατά την ταπεινή μου άποψη, "την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009 που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Σχολής «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΗΡΟΣ», παρουσίαση της χώρας της Αλβανίας από τους φιλοξενούμενους στη Σχολή μαθητές της χώρας". θα αναφερθεί άραγε από τους φιλοξενούμενους Αλβανούς μαθητές η ύπαρξη Ελληνικής μειονότητος..;η Βόρειος Ήπειρος..;
Μετά τιμής
Σπ.Σταματόπουλος
Σχης(ΠΖ)ε.α. Διαβάστε περισσότερα...

Δέσποινα Αχλαδιώτη : Η κυρά της Ρω.
Η Ρω ή Ρώγη ή Ροπή, όπως την αναφέρουν διάφοροι χάρτες ή παλιά βιβλία, βρίσκεται 4 μίλια δυτικά από το Καστελλόριζο και σε απόσταση 12 μιλίων από τις τoυρκικές ακτές.
Είναι το πρώτο νησάκι που βλέπει ο επισκέπτης από το πλοίο λίγο πριν φτάσει στο νησί προερχόμενος από τη Ρόδο, με την ελληνική σημαία να ανεμίζει και το Κάστρο να δεσπόζει στη μέση και ψηλά, σαν μάρτυρας μιας μακράς Ιστορίας πολυκύμαντης αλλά όχι ξεχασμένης.Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το Καστελλόριζο, την ονόμασαν «Καρά αντά», από το μελανωπό χρώμα των βουνών της.
Η ονομασία «Άι Γιώργης» δόθηκε από το μικρό εκκλησάκι με τη λιτή αιγαιοπελαγίτικη, μοναστηριακού ρυθμού, αρχιτεκτονική που μέχρι σήμερα σώζεται ιερό και αμόλυντο στο μικρό και πεταλοειδές λιμανάκι της Ρω. Κοντά του υπάρχει μια μικρή αγροτική έκταση, που καλλιεργεί ο εκάστοτε διαμένων κτηνοτρόφος.
Η Pω ανήκει «κατά κυριότητα» στο Δήμο Μεγίστης, ο οποίος κάθε τέσσερα χρόνια την εκμισθώνει σε κτηνοτρόφο κάτοικο Καστελλορίζου με τη διαδικασία πλειοδοτικού διαγωνισμού.Σ΄ αυτό το άγονο νησί, έζησε μια Ελληνίδα νησιώτισσα. Η Δέσποινα Αχλαδιώτη.
Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως «κυρά της Ρω» γιατί επί 40 χρόνια (από το 1943 ως το θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη δύση του ήλιου, για να πει σ’ όλους, πως τούτος ο τόπος που πατούσε, απέναντι από τα τουρκικά παράλια, ήταν Ελλάδα.
Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της, Κώστα και την τυφλή μητέρα της από το 1924. Μετά το θάνατο και του άντρα της και της μητέρας της, η κυρα-Δέσποινα ή η «Κόρη της Ρω» όπως την έλεγαν στο νησί, κατόρθωσε μόνη της να κατοικήσει και να κρατήσει ελληνικό το νησάκι της, καλλιεργώντας και βόσκοντας εκεί τα λιγοστά ζώα της. Το σπουδαιότερο είναι πως συνεργάσθηκε με τον Ιερό Λόχο και με άλλους αντιστασιακούς.
Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πήγε στο Καστελόριζο και εκεί έδρασε με τις αποστολές στρατευμάτων για τη Μέση Ανατολή, κρύβοντας και φυγαδεύοντας αξιωματικούς και στρατιώτες. Τότε, όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του Καστελόριζου, είχαν φύγει για τα γύρω νησιά, την Κύπρο, την Αίγυπτο. Όταν με διαταγή των Άγγλων εγκαταλείφθηκε ομαδικά το Καστελλόριζο, εκείνη παρέμεινε μόνη στη Ρω. Και με θάρρος και ψυχραιμία αντιμετώπισε όλους τους κινδύνους. Εξαιτίας αυτής της ηρωίδας, το μικρό αυτό νησί παρέμεινε ελληνικό, στο οποίο ύψωνε τη σημαία ή χαιρετούσε με αυτήν τα διερχόμενα πλοία. Κι εκείνα ανταπέδιδαν το χαιρετισμό με τα σφυρίγματα τους. Για τον ηρωισμό της έγραψε αρχικά ο Μιχάλης Χονδρός στα «Καστελλοριζιακά Νέα» το 1960.
Μετά τα γνωστά γεγονότα του 1974, όπου Τούρκοι τοποθετούσαν κρυφά τη σημαία τους, η γυναίκα και το νησάκι της έγιναν γνωστά παντού. Την τίμησε η Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, η Βουλή των Ελλήνων, η Εθνική Τράπεζα, Δήμοι, Σύλλογοι και άλλοι φορείς.Η ίδια η Δέσποινα Αχλαδιώτη, είχε ζητήσει να ταφεί μ΄αυτή τη σημαία: “Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τ’ αγαπώ. Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την Ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες…
Βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα, χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις τουρκικές ακτές. Την ελληνική σημαία θέλω να μου τη βάλουν μαζί μου στον τάφο.”
Η «κυρά της Ρω» απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.
Στις 14 Μαΐου 1982, η Δέσποινα Αχλαδιώτη κηδεύτηκε με τιμές εθνικής ηρωίδας στο Καστελλόριζο και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.
Το φέρετρό της ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία.
Η μνήμη της, λειτουργεί σα γέφυρα που ενώνει την αρχαία Ελλάδα των αποίκων του 9ου-8ου αιώνα π.Χ., το Βυζάντιο, την παράδοση και τον πολιτισμό χαμένων πατρίδων…
Σήμερα στο νησί υπάρχει ο τάφος της, τα δύο μικρά σπιτάκια όπου διέμενε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, όλα δίπλα στο λιμανάκι. Διαβάστε περισσότερα...

"Γοργόνα" γιόκ...,μυαλό πότε θα βάλουμε;;


Πραγματοποιήθηκαν από ΤΟΥΡΚΙΑ, Ισραήλ και ΗΠΑ από τις 17 έως και τις 21 Αυγούστου οι κοινές ναυτικές ασκήσεις, έρευνας και διάσωσης, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Την άσκηση με την επωνυμία «Reliant Μermaid» φιλοξένησε η Τουρκία και σ’ αυτή έλαβαν μέρος οκτώ πολεμικά πλοία, τέσσερα ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης των ενόπλων δυνάμεων των τριών χωρών.

Στόχος της άσκησης όπως ανακοινώθηκε!! η επίτευξη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ για ανταπόκριση σε περίπτωση εκτάκτων περιστατικών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ασκήσεις αυτές προκειμένου να προβεί σε προκλητικές και απειλητικές κινήσεις εις βάρος της Κύπρου. Πέρσι τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας πέρασαν πλησίον της Κύπρου σε μια επίδειξη δύναμης, ενώ η άσκηση είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια του Ισραηλινού υπουργείου Άμυνας να παρουσιάσει την περιοχή διεξαγωγής της ασκήσεως ως «ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ».
Εμείς μυαλό πότε θα βάλουμε;; Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μουσουλμάνος κατάσκοπος της Θράκης


Οικογενειακή παράδοση ο ανθελληνισμός.-
Ένα σημαντικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο έρχεται να προστεθεί στην έρευνα που γίνεται γύρω από το πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν του νεαρού μουσουλμάνου, Μεχμέτ Μποσταντζή, ο οποίος συνελήφθη στην Σαμοθράκη με την κατηγορία της κατασκοπίας.
Θυμίζουμε πως ο συλληφθείς αρχικά ομολόγησε πως ενεργούσε υπέρ της «μητέρας πατρίδας του, της Τουρκίας», ενώ αργότερα και με την μεσολάβηση των δικηγόρων του αρνήθηκε τα όσα είχε ήδη ομολογήσει στους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι είχαν προχωρήσει στη σύλληψή του, αλλά όχι στην ανάκρισή του. Η ομολογία του έγινε χωρίς καν να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία και ήταν απολύτως αυθόρμητη, μέσα σε ένα ξέσπασμα «ηρωϊσμού» του νεαρού, ο οποίος βιαζόταν να ομολογήσει ως «μάρτυρας» υπέρ της «μητέρας πατρίδας» του, δηλαδή υπέρ της Τουρκίας.
Το νέο στοιχείο, λοιπόν, αφορά το παρελθόν του νεαρού, ο οποίος αποφάσισε να γίνει φωτογράφος στην Ελλάδα, ενώ είχε ήδη σπουδάσει ηλεκτρονικός σε γνωστό Πολυτεχνείο της Άγκυρας (OTU). Μόλις πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα προκειμένου να ανοίξει φωτογραφείο… Φαίνεται όμως πως οι σπουδές του στην Άγκυρα δεν αφορούσαν μόνο επιστημονικά πεδία, αλλά προχώρησε και σε πεδία συλλογής πληροφοριών.
Γνωστό είναι, στις υπηρεσίες πληροφοριών της Ελλάδας, πως μεγάλος αριθμός των Ελλήνων μουσουλμάνων που σπουδάζουν στην Τουρκία, πέφτει στα δίχτυα της ΜΙΤ, άνδρες της οποίας προσπαθούν να βρούνε ανθρώπινο «υλικό» κατάλληλο για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους. Ο ρόλος των τουρκικών πανεπιστημίων, στο συγκεκριμένο θέμα (της προσχώρησης στην ΜΙΤ) είναι ιδιαίτερα σημαντικός και η όλη προεργασία γίνεται σε πλείστες των περιπτώσεων μέσα από την Ελλάδα και πριν οι νεαροί (και νεαρές) εγγραφούν σε κάποιο Τουρκικό Πανεπιστήμιο.
Ο «φωτογράφος» με πτυχίο Πολυτεχνείου, λοιπόν, αρχίζει να ξεσκεπάζεται σιγά – σιγά και ταυτόχρονα ξεσκεπάζεται η δράση αρκετών ομοειδών του «πρακτόρων» που κινούνται στην περιοχή της Ελληνικής Θράκης.
Η οικογένεια πάντως, δείχνει να έχει παράδοση στον ανθελληνισμό και στις σχέσεις με τον τουρκισμό που η Άγκυρα επιθυμεί να επιβάλει στην Θράκη. Έτσι, και ο πατέρας του 30χρονου «κατασκόπου», Ριφάτ Μποσταντζή, είναι από αυτούς που πρωτοστατούν στις προσπάθειες των ψευτομουφτήδων της Θράκης (οι οποίες γίνονται κάτω από την καθοδήγηση των «ειδικών» του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής) για επέκταση του εθνικιστικού Ισλάμ και στο νομό Έβρου… Για όσους απορούν πως είναι δυνατόν ιερείς (οι ψευτομουφτήδες είναι ιμάμηδες δηλαδή ιερείς που φέρουν υψηλό διοικητικό και θρησκευτικό αξίωμα) να ανακατεύονται με την πολιτική, ίσως θα πρέπει να ρωτήσουν τον κύριο Σάρνιτς, για να τους εξηγήσει… αν και ο Τούρκος Πρόξενος (που δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα, αλλά είναι εγγεγραμμένος πράκτορας της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών –ΜΙΤ-) θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί πρώτα ο ίδιος θα πρέπει να εξηγήσει πως είναι δυνατόν να προσπαθεί να επιβάλει τους κανόνες του Ισλάμ στη Θράκη, ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να βάλει την Τουρκία στην Ευρώπη και προσπαθεί να επιβάλει ένα δυτικό τρόπο ζωής στους πολίτες της Τουρκίας…
Ο πολυτεχνίτης Μεχμέτ Μποσταντζή, ασχολήθηκε και με την φωτογραφία, προκειμένου να επιβεβαιώσει το ρητό «μάθε τέχνη και άστηνε και αν πεινάσεις πιάστηνε…», αλλά προφανώς ποτέ του δεν φανταζόταν ότι αυτός που θα πιανόταν θα ήταν ο ίδιος και όχι η «τέχνη» του φωτογράφου στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υψηλόβαθμων στελεχών του Ελληνικού στρατού.
http://kostasxan.blogspot.com/ Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2009

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΗ-64 DHA LONGBOW APACHE


Με μεγάλη μας ευχαρίστηση διαβάσαμε από το blog της Αεροπορίας Στρατού ότι στις 19 Αυγούστου 2009, έγινε αποδεκτό μετά από σειρά δοκιμών, το πρώτο από τα δώδεκα ελικόπτερα ΑΗ-64 DHA Apache.
Εμείς τους ευχόμαστε καλές πτήσεις και καλές προσγειώσεις. Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Υπεγράφη από τον απερχόμενο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγο Δημήτριο Βούλγαρη η εισήγηση για την εκ νέου απόδοση της εδρεύουσας στον Βόλο 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32η ΤΑΞ ΠΝ) στις Ειδικές Δυνάμεις.

Σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) το ζήτημα πρόκειται να εισαχθεί στο άμεσο μέλλον προς συζήτηση στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), υπό την προεδρία του νέου Α/ΓΕΣ αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου, για την οριστική διευθέτηση του.

Η ανωτέρω απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική για τους στρατεύσιμους που υπηρετούν στην Ταξιαρχία, και οι οποίοι πρόκειται να απολαύσουν εκ νέου το όφελος των επιπλέον μορίων που θα λαμβάνουν για να τα χρησιμοποιήσουν στην πρόσληψη τους σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Σε αυτό το επίπεδο η εν λόγω απόφαση αποτελεί σημαντικό μέτρο μέριμνας προσωπικού καθώς «πριμοδοτεί» το στρατεύσιμο προσωπικό της ταξιαρχίας στην προσπάθεια (όσων απο αυτούς το επιθυμούν) να αποκατασταθεί επαγγελματικά στο δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006, το ΓΕΣ είχε αποφασίσει τη μετάπτωση της ταξιαρχίας από σχηματισμό Ειδικών Δυνάμεων σε σχηματισμό Πεζικού. Στο πλαίσιο αυτό από τις αρχές του 2007 και για όλη τη διάρκεια του έτους (4 Εκπαιδευτικές Σειρές Στρατευσίμων Οπλιτών-ΕΣΣΟ) άρχισαν να τοποθετούνται στην Ταξιαρχία στρατεύσιμοι του Πεζικού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχονται από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Το 2008 η διαδικασία «μετάβασης» της 32ης ΤΑΞ ΠΝ στο Πεζικό από τις Ειδικές Δυνάμεις, προχώρησε στο επόμενο στάδιο όταν για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν στις μονάδες της μόνιμοι λοχίες του Όπλου του Πεζικού. Σε επόμενες φάσεις άρχισαν να τοποθετούνται επιπλέον στελέχη του Πεζικού ώστε σε βάθος τριετίας να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Είναι αυτονόητο ότι με την οριστικοποίηση της ανωτέρω απόφασης η περιγραφείσα διαδικασία πρόκειται να αναστραφεί.
defencenet Διαβάστε περισσότερα...

Ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην τουρκική Στρατιά του Αιγαίου Ανήσυχη η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρήσεις των Τούρκων απέν


Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη Στρατιά του Αιγαίου, ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά.
Αλλεπάλληλες επισκέψεις της τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και έκτακτες επιθεωρήσεις στρατιωτικών τμημάτων και των αποβατικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την έντονη τουρκική προκλητικότητα που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, δημιουργούν μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού όλα δείχνουν "προετοιμασίες" της τουρκικής στρατιάς Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Σφήνα», παρατηρείται έντονη τουρκική στρατιωτική κινητικότητα στις περιοχές που είναι απέναντι από Ελληνικά νησιά.
Στις 11 Αυγούστου, πριν από λίγες μέρες δηλαδή, ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ πήγε στη μεγάλη αεροπορική βάση του Νταλαμάν, στο νοτιοδυτικό άκρο της Μικράς Ασίας, απέναντι από τα Δωδεκάνησα και στη συνέχεια κατέλυσε με τη σύζυγό του σε θέρετρο της περιοχής.
Η συγκεκριμένη βάση, είναι η βάση από την οποία είχαν απογειωθεί τα τουρκικά F16 που είχαν προκαλέσει στις 23 Μαΐου του 1006 αερομαχίες, κατά τις οποίες βρήκε τραγικό θάνατο ο Έλληνας πιλότος Κώστας Ηλιάκης.
Το σημαντικότερο, πάντως, είναι ότι πριν από τον Γκιουλ στην περιοχή ευθύνης της στρατιάς Αιγαίου, καθώς και στον πολεμικό ναύσταθμο του Ακσάζ όπου βρίσκονται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το υποβρύχια του τουρκικού στόλου, βρέθηκε για γενική επιθεώρηση ο ίδιος ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. Ο Μπασμπούγ, αφού μετείχε μεγάλης σύσκεψης των επιτελών της Στρατιάς, στη συνέχεια επιθεώρησε μονάδες Τούρκων κομάντος που μετέχουν στη δύναμη των αποβατικών σκαφών της Στρατιός του Αιγαίου, στα κέντρα που βρίσκονται κοντά στη Σμύρνη και στη Φώκαια, απέναντι ακριβώς από τη Χίο.
Η δημιουργία της EGE Ordu πριν από 35 χρόνια
Η Στρατιά του Αιγαίου δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 1974 μετά το τέλος των επιχειρήσεων των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Μετά το τέλος του Αττίλα, η Τουρκία άρχισε να συγκεντρώνει τις πρώτες μονάδες στην περιοχή, που θα αποτελούσαν τον πυρήνα της Στρατιάς. Και πράγματι, στις 2 Μαΐου του 1975 ιδρύθηκε και επίσημα η νέο Στρατιά του Αιγαίου που υπάγονταν απ' ευθείας στο Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού. Η νομική δικαιολογία για την ίδρυση της στρατιάς από μέρους της Τουρκίας ήταν η «παράνομη» εκ μέρους της Ελλάδας στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Επιθετικό χαρακτήρα
Η Στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσής της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με πολύ μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι πως αυτό έγινε για την άμυνα της Μικράς Ασίας.
Ο άπιστος "σύμμαχος»
Το 1980, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, είχε επικρατήσει ο στρατηγός Κενάν Εβρέν. Ο Εβρεν είχε βγάλει το συμπέρασμα ότι η Στρατιά του Αιγαίου δεν επαρκούσε για την άμυνα των ακτών της Μικρός Ασίας από μία πιθανή «ελληνική επιθετική» ενέργεια, γι αυτό και είχε δώσει εντολή να συνταχθεί ένα σχέδιο για τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων. Ο Εβρέν στήριξε αυτή του την κίνηση με το αιτιολογικό ότι την εποχή εκείνη η Ελλάδα που είχε βγει με τη γνωστή απόφαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το στρατιωτικό σκέλος το ΝΑΤΟ, έκανε προσπάθεια να ξαναμπεί, και σε αυτό το σημείο οι Τούρκοι έβλεπαν με έκπληξη τη μεγάλη υποστήριξη των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στον «άπιστο σύμμαχο», όπως χαρακτήριζαν την Ελλάδα, γεγονός που μεγάλωνε την ανησυχία τους για την ισορροπία στο Αιγαίο.
Επαφές Ρότζερς – Εβρέν
Για το λόγο αυτό είχε επισκεφτεί ο τότε γ.γ. του ΝΑΤΟ, Ρότζερς, τον ίδιο τον Εβρέν και του είχε ζητήσει να μη θέσει η Τουρκία βέτο στην επανένταξη της Ελλάδας στο στρατηγικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Μετά από λίγα χρόνια, το 1985, είχε πάει στην Τουρκία και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και είχε έπαψες με τον Κενάν Εβρέν. Σύμφωνα με αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου, ο Κάρτερ είχε συζητήσει και το θέμα της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας και μάλιστα είχε σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος πείστηκε τελικά να δει το όλο θέμα στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Υποστήριξη Αποβατικού Στόλου Σήμερα η Στρατιά έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά σώματα της Τουρκίας. Εκτός από τον Αποβατικό Στόλο, περιλαμβάνει την 57η ταξιαρχία πυροβολικού με έδρα το προάστιο Μπουρνόβα στη Σμύρνη, την 19η ταξιαρχία πεζικού με έδρα το Αδραμύπιο απέναντι από τη Λέσβο, την 11η ταξιαρχία μηχανοκινήτου πεζικού με έδρα το Ντενιζλί νοτιοανατολικά της Σμύρνης, την 3η εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα την Αττάλεια και την πρώτη εκπαιδευτική ταξιαρχία πεζικού με έδρα τη Μαγνησία, βόρεια της Σμύρνης.
Παράλληλα, στη δικαιοδοσία του επιτελείου Ναυτικού περιλαμβάνεται η διεύθυνση Αποβατικού Στόλου με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, μια ταξιαρχία κομάντος του ναυτικού με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, το αρχηγείο στόλου στον ναύσταθμο του Ακσάζ και το αρχηγείο υποστήριξης αμφίβιων επιχειρήσεων, με έδρα επίσης τη Σμύρνη.
Από όλα αυτά τα στοιχεία, φαίνεται καθαρά ο επιθετικός χαρακτήρας της στρατιάς του Αιγαίου απέναντι ακριβώς από τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
kostasxan.blogspot Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη κου Α/ΓΕΣ στο Β΄ΣΣ


Την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009, ο κ. Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φραγκούλης Φράγκος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Β’ Σώματος Στρατού, στην Βέροια και της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομών – Αλεξιπτωτιστών στην Ρεντίνα, όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις στο προσωπικό.
Πηγή:ΓΕΣ Διαβάστε περισσότερα...

Συνεδρίασε το ΣΑΜ


Συνεδρίασε χθές, Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009, το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ), υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την σύνταξη της Μελλοντικής Δομής και Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2011 - 2025.
Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΑΜ ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «το πώς θα είναι δομημένες οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο αφορά εσάς που είστε η Στρατιωτική Ηγεσία και καλείστε να υλοποιήσετε με επιτυχία σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο εκείνα τα έργα που διασφαλίζουν την Εθνική Ακεραιότητα, τα Εθνικά Συμφέροντα και τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Χώρας μας».
«Θεωρώ», συνέχισε, «ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να πραγματοποιείται κατά τρόπο που θα τις καθιστά ελκυστικές στους νέους πολίτες, ώστε να θεωρούν την στρατιωτική θητεία “σχολείο” και χρήσιμη εκπαιδευτική και γιατί όχι και επαγγελματική εμπειρία προσφέροντάς τους έτσι το καλύτερο κίνητρο».
Δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη για «απαρέγκλιτη εφαρμογή των καθοριζομένων στην κείμενη νομοθεσία περί ΥΠΕΘΑ, στα θεσμικά κείμενα και στις παρούσες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον ορθολογικότερο σχεδιασμό της ανάπτυξης των Ενόπλων Δυνάμεων, προς επίτευξη των Εθνικών Σκοπών Ασφάλειας και Άμυνας, όπως αυτοί καθορίζονται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ)».
«Σε κάθε περίπτωση και με σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων πολιτών για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, «θεωρώ ότι η πρόταση για την σύνταξη της Μελλοντικής Δομής και Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων 2011 - 2025 επιβάλλεται να είναι απολύτως τεκμηριωμένη, με την περίληψη της απαιτούμενης τεχνοοικονομικής μελέτης που θα στηρίζεται στην αντίστοιχη επιχειρησιακή ανάγκη - θεώρηση».
Κατέληξε λέγοντας ότι «η Μελλοντική Δομή και Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται να τις καθιστά ικανές να εκτελούν με επιτυχία τα έργα που απορρέουν από την αποστολή τους». Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2009

Oι εκδηλώσεις σε Γράμμο και Bίτσι που οργανώνει κάθε χρόνο η EAAΣH επετειακή εκδήλωση μνήμης (μνημόσυνο)στο Γράμμο και στο Bίτσι, θα λάβει χώρα την 30 Aυγούστου, ημέρα Kυριακή και ώρα 10 π.μ.
H επίσημη εκδήλωση, φέτος, θα γίνει στο Bίτσι όπου θα παραστεί και η EAAΣ.
H EAAΣ για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, θα διαθέσει 2 πούλμαν για το Bίτσι (Kαστοριά-Φλώρινα) και 1 για το Γράμμο (Iωάννινα).
Aναχώρηση για το Bίτσι: Σάββατο 29 Aυγούστου
1ο πούλμαν: από ΛAEΔ (Pηγίλλης) ώρα 7.30 π.μ., 2ο πούλμαν: από Λέσχη EAAΣ Παπάγου ώρα 7.30 π.μ.
Aναχώρηση για Γράμμο: Σάββατο 29 Aυγούστου.
(Ένα πούλμαν) από Λέσχη EAAΣ Παπάγου, ώρα 7.30 π.μ.
Eπιστροφή Δευτέρα 31 Aυγούστου.(Διανυκτερεύσεις 2).
Δαπάνη δίκλινου δωματίου ανά διανυκτέρευση: 80E περίπου.
Δαπάνη μονόκλινου δωματίου ανά διανυκτέρευση:70E περίπου.
Δηλώσεις συμμετοχής από 10-17 Iουλίου και από 17-24 Aυγούστου στο τηλέφωνο 210 3632517
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος και θα προτιμηθούν τα μέλη.
Mε τη δήλωση θα καταβάλεται και το αντίτιμο για το ξενοδοχείο
Eκ της EAAΣ Διαβάστε περισσότερα...

Προσφορά των ΕΔ στην κοινωνίαΠάντα κοντά στους ακρίτες του Αιγαίου μας η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αυτή τη φορά όχι από αέρος αλλά στην στεριά. Έτσι στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς των Ε.Δ. το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι Υγειονομικός Αξιωματικός ειδικότητας Ορθοπεδικής θα επισκεφθεί τη νήσο Κάρπαθο, με σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί από 20 Αυγούστου έως και 3 Σεπτεμβρίου 2009 και θα συμμετέχει σ' αυτήν ο Σμχος (ΥΙ) Αντώνιος Κοτσιράκης. Ο χώρος παροχής των υπηρεσιών θα είναι το Κέντρο Υγείας της νήσου Καρπάθου.
Πηγή: ΓΕΑ Διαβάστε περισσότερα...

Νέα πτήση πάνω από το Φαρμακονήσι


του Μάκη Πολλάτου
Χαμηλή πτήση σε ύψος 1.000 ποδών (περίπου 350 μέτρα) πάνω από το Φαρμακονήσι στα Δωδεκάνησα έγινε στις 11:00 από τέσσερα τουρκικά μαχητικά.
Τα τουρκικά μαχητικά, συνολικά 8, εισέβαλαν στο FIR Αθηνών το πρωί της Τετάρτης, όταν τα μισά μαχητικά του σχηματισμού αποσπάστηκαν και πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από ελληνικό έδαφος στο Φαρμακονήσι.
Ακολούθησε εικονική αερομαχία με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, νοτίως της Ικαρίας. Τα τουρκικά αεροσκάφη παρέμειναν στο FIR Αθηνών επί 34 λεπτά και αποχώρησαν στις 11:34 επιστρέφοντας στις βάσεις τους στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη αυτή την περίοδο βρίσκονται επίσης αεροναυτικά στρατιωτικά παίγνια με σενάρια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και σε περιοχές εντός του FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Η άσκηση έχει την επωνυμία «reliant mermaid» και διεξάγεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την συμμετοχή στρατευμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.
protothema Διαβάστε περισσότερα...