Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Έποικος έσπασε στο ξύλο εγκλωβισμένοΈκανε το λάθος να διασχίσει τον κήπο σπιτιού που κατακρατεί ο έποικος
Ο άτυχος συμπατριώτης μας, που ζει και αναπνέει καθημερινά την κατοχή, υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη στο ένα του μάτι από τον άγριο ξυλοδαρμό.
ΝΙΚΟΣ ΦΑΛΑΣ
Οι εγκλωβισμένοι είναι φοβισμένοι και προτιμούν τα περιστατικά αυτά να μη δημοσιοποιούνται
Ο έποικος, ονόματι Εμπρά Μπουγιουκτόν, έσπασε στο ξύλο εγκλωβισμένο στο Ριζοκάρπασο, γιατί πέρασε μέσα από τον κήπο του σπιτιού του..
Το άσχημο πρόσωπο της κατοχής δείχνουν καθημερινά στους εγκλωβισμένους μας οι έποικοι.
Οι κουβαλητοί στο Ριζοκάρπασο εκπέμπουν στους εγκλωβισμένους την εικόνα του αφεντικού προς το δούλο και τον υποτελή. Εγκλωβισμένος έκανε το λάθος να διασχίσει τον κήπο σπιτιού που κατακρατεί ο έποικος Εμπρά Μπουγιουκτόν και αυτός με τη βοήθεια άλλων φίλων του τον κτύπησε ανηλεώς και τον έστειλε στο νοσοκομείο. Από εκείνη τη μέρα ο συγκεκριμένος εγκλωβισμένος και η οικογένειά του αποφεύγουν το πέρασμα από το σπίτι που κατέλαβε ο συγκεκριμένος έποικος, για να μη συναντήσουν και πάλι την οργή του. Ο άτυχος συμπατριώτης μας, που ζει και αναπνέει καθημερινά την κατοχή στο πετσί του, υπέστη ανεπαρνόρθωτη βλάβη στο ένα του μάτι από τον άγριο ξυλοδαρμό του από τους παράνομους σφετεριστές των κατεχομένων. Από την 18η Ιουνίου που έγινε η επίθεση, ο εγκλωβισμένος τρέχει στους γιατρούς για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την άσχημη εξέλιξη της υγείας του και τις σοβαρές παρενέργειες στην όρασή του.

Καθεστώς τρόμου
Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καραπασίας Νίκος Φαλάς επιβεβαίωσε στη «Σ» το περιστατικό και επισήμανε ότι πολλά ανάλογα έρχονται στο φως καθημερινά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι οι εγκλωβισμένοι είναι φοβισμένοι από το κλίμα που συναντούν και προτιμούν τα περιστατικά αυτά να μη δημοσιοποιούνται. Οι Τούρκοι τούς απειλούν καθημερινά ότι με διαρροές στον ελληνοκυπριακό Τύπο κινδυνεύουν να «απελαθούν» και να μην ξαναδούν τα σπίτια και τη γη τους. Το καθεστώς εκβιασμών και τρόμου, στο οποίο ζουν καθημερινά οι εγκλωβισμένοι μας, επισημαίνει ο Νίκος Φαλάς, θα είναι η εικόνα της αυριανής Κύπρου μετά τη νομιμοποίηση της παράνομης παρουσίας των εποίκων με τη λύση.
Ο ίδιος συναντήθηκε τέσσερις φορές με τον Οζντίλ Ναμί για την απαγόρευση που του επέβαλαν οι «Αρχές» του ψευδοκράτους να επισκεφτεί τη γενέτειρά του και πήρε τη συμβουλή να περιμένει ακόμη λίγο, για να του επιτραπεί η διέλευση.
Όλο το μαρτύριο... στο Φόρουμ για το Κυπριακό
Στις κατοχικές «Αρχές» δεν αρέσουν φωνές όπως του Νίκου Φαλά που αγαπά τη γη του και καθημερινά πασκίζει για την ελεύθερη και αξιοπρεπή διαβίωση των συντοπιτών του. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας μεταβαίνει στο Λονδίνο όπου θα μιλήσει σε φόρουμ για το Κυπριακό. «Εκεί -μας είπε- θα πω τα πράγματα με τ’ όνομά τους και σε καμία περίπτωση δεν θα παρασιωπήσω τα κατοχικά εγκλήματα σε βάρος των εγκλωβισμένων».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντησε τον Μπαν-Kι Mουν ο ΧριστόφιαςΣυνάντηση μισής ώρας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν-Kι Mουν είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον ΓΓ για τις εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τού ανέφερε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη ένεκα αξιώσεων της τ/κ πλευράς, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τη συμφωνηθείσα βάση μεταξύ των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού, καθώς και με τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Όπως σημειώνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.
Ο ΓΓ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη δέσμευση και τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για την επίτευξη συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των κλιματικών αλλαγών ενόψει και της επικείμενης Συνόδου της Κοπεγχάγης. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε τον ΓΓ ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ Διαβάστε περισσότερα...

Ποιοι θέλουν να τεμαχίσουν την Ελλάδα και γιατί...Πάνε χρόνια τώρα που θυμάμαι τους μεγαλύτερους σε ηλικία να λένε “Θέλουν να τεμαχίσουν τη Γιουγκοσλαβία και τους έβαλαν να φαγωθούν. Έτσι θα βάλουν χέρι στο ουράνιο”. Υπήρχε έντονη η φήμη τότε ότι ειδικά στην περιοχή του Κοσόβου υπάρχει ουράνιο. Και τότε κάποιοι κατηγορούσαν τους “ομιλητικούς” Έλληνες ότι ψάχνουν συνωμοσίες και κυνηγούν φαντάσματα. Για να ρίξουμε σήμερα μια ματιά στη Γιουγκοσλαβία; Πόσα κράτη έγιναν; Πόσες εθνότητες; Πόσοι νεκροί; Πόσοι πόλεμοι;
Από τότε και μετά βλέπουμε μια αυξανόμενη επεκτατικότητα Αλβανίας και Σκοπίων προς νότο. Δεν ήταν κάτι νέο αλλά ήταν κάτι που άρχισε να εκδηλώνεται έντονα. Ξαφνικά μάθαμε τα περί τσαμουριάς, τα περί μεγάλης Μακεδονίας και δε συμμαζεύεται. Γιατί; Πως οι χώρες αυτές αποφάσισαν ξαφνικά ότι θέλουν ΚΙ ΑΛΛΗ ελληνική γη. Να την κάνουν τι; Μήπως διπλασιάστηκε ο πληθυσμός τους και δε χωρούσαν εντός συνόρων; Όχι. Μήπως ζήλεψαν πραγματικά την ελληνική ιστορία και αποφάσισαν να την κάνουν δικιά τους; Όχι. Μπορεί να φαίνεται και έτσι αλλά δεν είναι. Αυτό που πάντα ξεκινά και σε κάνει να βλέπεις με άλλο μάτι τα εδάφη των γειτόνων σου είναι ο πλούτος. Το κέρδος που μπορεί να έχεις. Και επειδή όπου ορυκτός πλούτος στο Δυτικό κόσμο, εκεί και οι ΗΠΑ, για σκεφτείτε... ποιός μπορεί να ξεσήκωσε πιόνια στις γειτονικές χώρες; Ποιος μπορεί να τους φανάτισε τόσο; Ποιος τους έκανε να αλλάξουν μέσα σε λίγα χρόνια βιβλία ιστορίας και να διδάξουν στα παιδιά τους απαράδεκτα ψέμματα; Μόνο μια χώρα μπορεί να κάνει τέτοια επένδυση για το μέλλον. Η χώρα που γνωρίζει τι κρύβεται κάτω από την Ελληνική γη.
Και πριν αρχίσετε να με χαρακτηρίζετε φασίστα και συνωμοσιολόγο, θα σας πρότεινα να κουνήσετε λίγο το κεφάλι σας για να πάρει εμπρός ο εγκέφαλος που χρόνια τώρα έχει δεχτεί την ανθελληνική πλύση εγκεφάλου. Δε με ενδιαφέρει αν ενοχλείστε με αυτά που γράφω. Τα σχόλια είναι ελεύθερα. Όσους θεωρούν την αλήθεια εθνικισμό, τους γράφω εκεί που έγραφαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κομμουνιστικά καθεστώτα και οι υπόλοιπες χούντες.
Εφημερίδα επενδυτής 1996: Φέρνει στο φως απόρρητη έκθεση του ΙΓΜΕ (Ίδρυμα Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Σύμφωνα με την έρευνα αυτή στον Ελληνικό χώρο υπάρχουν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΙ ουρανίου αλλά και ρουτίλιο, λουτέσιο και λανθάνιο. Τα παραπάνω υλικά χρησιμοποιούνται ως γνωστόν για την κατασκευή πυρηνικών πυραύλων αλλά και δορυφόρων και άλλων οπλικών συστημάτων.
Λέγεται ότι ανάλογη έκθεση είχε γίνει το 1940 από τους Γερμανούς που έδειξε τεράστιο πλούτο ορυκτών στην Ελλάδα. Στην έκθεση αυτή έχει αναφερθεί ο πανεπιστημιακός καθηγητής ΑΠΘ Βασίλειος Παπαγεωργίου. Σε διάλεξη του παρουσίασε δική του 30ετή (!) έρευνα σύμφωνα με την οποία η χώρα μας διαθέτει όλες τις στρατηγικές πρώτες ύλες για βαριά βιομηχανία... μόνο που δεν έχει βιομηχανία. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Αιγαίο και όχι μόνο είναι γεμάτο από πετρέλαιο. Τι λένε γι αυτό οι Αμερικανοί;
Ο άλλοτε πρεσβευτής της Αμερικής στην Ελλάδα Nicholas Burns παραδέχτηκε στο MEGA ότι υπάρχει όντως πετρέλαιο στο Αιγαίο και ότι αυτό ουσιαστικά δημιουργεί την ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Σύμφωνα με δεκάδες άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό τύπο, τα πλουσιότερα κοιτάσματα πετρελαίου υπάρχουν στις παρακάτω περιοχές: Θάσος, Θερμαϊκός Κόλπος, , Ίμια, Ζάκυνθος και Φλώρινα. Αναρωτιέστε ακόμη από που ξεφύτρωσε η κρίση των Ιμίων και τα Σκοπιανά όνειρα για μεγάλη Μακεδονία; Πως αλλιώς θα βάλουν χέρι οι Αμερικανοί στον ορυκτό μας πλούτο; Οι Έλληνες δεν είναι καλά παιδιά... δεν μας εμπιστεύονται βρε αδερφέ.
Δεν αναφέρω αναλυτικά τα δημοσιεύματα για οικονομία χώρου. Όσοι έχετε αμφιβολίες, υπάρχουν αρχεία εφημερίδων αλλά και το google. Και για να τελειώνουμε με το Σκοπιανό. Η Μακεδονία δεν έχει μόνο πετρέλαιο. Έχει χρυσό, έχει ουράνιο. Ουράνιο υπάρχει και στην Θεσπρωτία σε τεράστιες ποσότητες σύμφωνα με τις πιο πάνω έρευνες. Να γιατί η Αλβανία θέλει επέκταση προς νότο. Όλα αυτά τα διαθέτουμε σε τέτοια ποσότητα που αν η χώρα μας αποφασίσει να προχωρήσει σε εξόρυξη, τα αραβικά εμιράτα θα μοιάζουν φτωχή επαρχία. Από την περίοδο της χούντας έγινε γνωστό ότι οι ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ πολιτικοί μας, συμφώνησαν με τους Αμερικάνους και τους Τούρκους να μην προχωρήσουν σε εξόρυξη πετρελαίου. Οι στρατηγοί της χούντας το παραδέχτηκαν και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω αφού και οι ίδιοι έκαναν την πάπια για το θέμα.
Το τι θα γίνει στο μέλλον... θα το δούμε και ίσως σύντομα. Το μόνο που ΔΕΝ ΘΑ γίνει όσο οι ξεπουλημένοι ανθέλληνες πολιτικοί μας κυβερνούν, είναι η εξόρυξη των ορυκτών. Ποια μεγάλη δύναμη θα ήθελε μια ισχυρή Ελλάδα στη Μεσόγειο; Την τελευταία φορά που η Ελλάδα απέκτησε δύναμη... έφτασε μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό και όχι μόνο δεν καταπίεσε τα έθνη, αλλά τα εκπολίτισε. Την τελευταία φορά που οι Έλληνες έκαναν επανάσταση... όχι μόνο έφτιαξαν κράτος αλλά λίγο έλειψε να φτιάξουν τη Μεγάλη Ελλάδα. Την τελευταία φορά που κάποιος προσπάθησε να μας κατακτήσει, χρειάστηκε να στείλει ο Χίτλερ τη μισή Γερμανία στα σύνορα μας, γιατί ολόκληρη η Ιταλία δεν μπόρεσε να το καταφέρει. Έχουν καταλάβει ότι ο Έλληνας δεν σκέφτεται τι θα απαντήσει. Η απάντηση είναι χαραγμένη στον εγκέφαλο του χιλιάδες χρόνια τώρα. Μολών Λαβέ. Δυστυχώς όμως χαραγμένη στον εγκέφαλο είναι και η βλακεία του Έλληνα. Για να πάρει μπρος πρέπει να φτάσει το νέφτι στον πρωκτό του.
eksoapodw Διαβάστε περισσότερα...

Τιιμώρησαν τους Ευέλπιδες για λόγους… ιστορικούς!Πέρυσι, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στην Θεσσαλονίκη, τμήμα της Σχολής Ευελπίδων που παρήλασε, τραγούδησε το «Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» και τιμωρήθηκε επειδή προσεβλήθη σκοπιανός επίσημος που παρακολουθούσε την στρατιωτική παρέλαση από τις θέσεις των επισήμων!!!
Φέτος, στην ίδια παρέλαση, δύο τελειόφοιτοι Ευέλπιδες αποφάσισαν να επαναλάβουν την ευγενική πράξη των συναδέλφων τους Ευέλπιδων της προηγούμενης χρονιάς. Κι ενώ το τμήμα της Σχολής Ευελπίδων παρήλασε και κόντευε στο τέλος της πορείας του, δόθηκε το σύνθημα από δύο νεαρά παλικάρια, από δύο νεαρούς Ευέλπιδες αυριανούς αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού… Και με μία φωνή οι παρελαύνοντες Ευέλπιδες ακολούθησαν το «σύνθημα» και τραγούδησαν την «Μακεδονία ξακουστή» εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών του παρευρισκομένου πλήθους πολιτών…
Πράξη ευγενική, που προδίδει το βάθος του χρέους και της αγάπης προς την πατρίδα που αισθάνονται οι εκπαιδευόμενοι αυριανοί αξιωματικοί της Σχολής Ευελπίδων. Ενέργεια που έδωσε το χρώμα που κάποιοι θέλουν να εξαλείψουν από την χώρα. Αυτά τα νέα ελληνόπουλα, γνωρίζοντας τις πιθανότατες συνέπειες δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο καθήκον της τιμής που οφείλουν απέναντι στην πατρίδα και στους νεκρούς της…
Και οι συνέπειες δεν άργησαν να έρθουν!
Με ποινή 20ήμερης στέρησης εξόδου τιμωρήθηκαν οι δύο «υπεύθυνοι» Ευέλπιδες! Ποινή που δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, όσο εξωφρενική και αν ακούγεται σε όλους εμάς… Και η ποινή είναι άκρως παράλογη, εάν σκεφτούμε πως τραγουδήθηκε ένα ελληνικότατο τραγούδι, που ενώ πέρυσι έκανε τον σκοπιανό υπουργό Άμυνας να αισθανθεί άβολα, φέτος –ελλείψει σκοπιανών «επισήμων»- αποδόθηκε αναίτια και χωρίς να υπάρχει ούτε μία σοβαρή δικαιολογία.
Μήπως ο Λεωνίδας και οι στρατιώτες του δεν γνώριζαν πως δεν θα έβγαιναν ζωντανοί από τις Θερμοπύλες; Το γνώριζαν και όμως όχι μόνο πήγαν, αλλά και παρέμειναν, εκτελώντας το καθήκον τους, ως όφειλαν απέναντι στους προγόνους, τις οικογένειές τους και την πατρίδα τους. «Τιμωρήθηκαν» επειδή αντιστάθηκαν, αλλά στέφθηκαν ως νικητές στο βάθος της ιστορίας που τους δικαίωσε απόλυτα… Και μαζί τους έμειναν και άλλοι, για να μοιραστούν την δόξα και να στεφθούν ήρωες, έστω και νεκροί. Η «τιμωρία» τους, ο ηρωικός τους θάνατος, τίμησε την ζωή τους και την θέση που κλήθηκαν να πάρουν ως Έλληνες!
Το ίδιο όμως έγινε και στη Σχολή Ευελπίδων της χώρας μας. Στο πλάι των τιμωρημένων «ανυπάκουων» Ευέλπιδων, στάθηκαν όλοι οι φίλοι τους, οι συνάδελφοί τους, του ιδίου έτους, και παρέμειναν επί εικοσαημέρου εντός της σχολής, συμπαραστεκόμενοι στους «τιμωρηθέντες». Σαν ένας άνθρωπος στάθηκαν μπροστά στην τιμωρία και μοιράστηκαν την ευθύνη που η πατρίδα τους μετέφερε στους ώμους τους. «Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…» οι Ευέλπιδές μας απέδειξαν πως είναι άξιοι της εμπιστοσύνης όλων μας και μας απέδειξαν –για μία ακόμη φορά- πως η «τιμωρία» μπορεί κάποτε να είναι και χρέος.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και δίνει ευκαιρίες σε όλους να γνωρίσουν την δόξα ή την χλεύη και την ταπείνωση… Εμείς όμως, θα αναρωτιόμαστε όχι γι αυτούς που έπραξαν αυτό που η καρδιά τους διέταξε, αλλά γι αυτούς που διέταξαν την τιμωρία: Τιμωρήθηκαν για λόγους πειθαρχικής εθιμοτυπίας ή επειδή δόθηκε διαταγή άνωθεν;
Εύγε Ευέλπιδες, αποδείξατε για μία ακόμη φορά πως δίκαια αποτελείτε την ελπίδα μας για την χωρίς υπεκφυγές προστασία της εθνικής μας κληρονομιάς.
Εύγε Ευέλπιδες, γιατί μας αποδείξατε πως το χρέος όταν μοιράζεται δίνει μεγαλύτερη χαρά και δόξα.
Εύγε Ευέλπιδες, γιατί μας κάνατε να δακρύσουμε και να σας ζηλέψουμε.
Εύγε…
kostasxan.blogspot Διαβάστε περισσότερα...

ΠΟΛΗ Στο έλεος της τουρκικής μαφίας τα ακίνητα των ΡωμιώνH θέληση της ομογένειας να κρατηθεί στη γενέτειρά της τονίστηκε για μία ακόμη φορά σε τελετή που έγινε την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα τελετών του Αθλητικού Συλλόγου Πέραν, όπου και παρουσιάστηκε ο τόμος των πρακτικών του συνεδρίου “Συνάντηση στην Πόλη - Το παρόν και το μέλλον”.

Του Αλέξανδρου Μασσαβέτα,
Ήταν το πρώτο -και μόνο μέχρι σήμερα- διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης, στις 30 Ιουνίου, 1 και 2 Ιουλίου 2006. Τα πρακτικά του εξέδωσαν οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Στην ομιλία της για την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του 2006, η γενική γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής, Φραγκώ Καράογλαν (Ρωμιά που μεγάλωσε στην Ελλάδα και επέστρεψε στην Πόλη), σημείωνε πως “δεν είναι ένα συνέδριο για τη μνήμη. Είναι ένα συνέδριο για την ύπαρξη και τη ζωντανή εμπειρία”. Στο χαιρετισμό του την περασμένη Κυριακή, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε πως “η ρωμιοσύνη του αγίου τούτου τόπου ούτε έσβησε, ούτε προτίθεται να σβήσει παρά τις καταιγίδες τις οποίες εδέχθη... Δεν έχει μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά και μέλλον”. Οι σύνεδροι διαβεβαιώνουν πως η ρωμαίικη κοινότητα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει δυναμικό ρόλο και αυτόνομη φωνή. Το συνέδριο και οι μετέπειτα εξελίξεις εντός της κοινότητας οδήγησαν “στην αφύπνιση των ομογενών μας ότι υπάρχει μέλλον στο οποίο μπορούν να έχουν παρεμβατικό ρόλο και όχι απλό ρόλο παρατηρητή”, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωγραφείου, Λάκης Βίγκας.

ΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Τονίστηκε ότι η λειτουργία των νηπιαγωγείων, που αποτελούν τον φυσικό χώρο όπου τα παιδιά των αραβόφωνων και των μικτών γάμων που δεν μιλούν ελληνικά θα μπορούσαν να μάθουν τη γλώσσα, δεν είναι επιτυχής. Οι δάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία καλούνται να εφαρμόσουν διδακτική μεθοδολογία σχεδιασμένη για την εκμάθηση μητρικής γλώσσας σε μαθητές που δεν έχουν την ελληνική για μητρική. Η αποτυχία προσχολικής εκμάθησης της ελληνικής δημιουργεί χαοτική κατάσταση εντός του σχολείου, με αποτέλεσμα να κατεβαίνει το μαθησιακό επίπεδο. Οι μαθητές, καθώς προέρχονται από διαφορετικά γλωσσικά περιβάλλοντα, έχουν την τουρκική ως κοινό μέσο επικοινωνίας εκτός τάξης. Οι πλέον ευκατάστατοι ομογενείς αποφεύγουν να στείλουν τα παιδιά τους στα ομογενειακά σχολεία, καθώς είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι η παιδεία την οποία παρέχουν δεν είναι ικανοποιητική. Προτιμούν αντ’ αυτών τα ιδιωτικά γαλλικά ή και τουρκικά σχολεία.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Σημειώθηκε ωστόσο πως τόσο η πραγματοποίηση του συνεδρίου το 2006 όσο και οι μετέπειτα εξελίξεις (εκλογές στα κοινοτικά ιδρύματα, άφιξη πολλών ελλαδιτών με πρόθεση εγκατάστασης στην Πόλη) άνοιξαν μια νέα εποχή για τη ρωμιοσύνη της Πόλης. “Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την πραγματοποίηση του συνεδρίου μέχρι σήμερα έγιναν πολλές αλλαγές, που κατέστησαν και πάλι την κοινότητα έναν ενδιαφέροντα χώρο. Γιατί νομίζω πως αυτό ήταν το βασικό μέλημα του συνεδρίου, να μετατρέψει την κοινότητα από ένα χώρο μνημοσύνου σε έναν χώρο ζωής, να αντικαταστήσει τη ρητορική της καταστροφής με έναν ανοικτό διάλογο για τα πρακτικά θέματα που διέπουν την κοινότητα και να μετακινήσει τον διάλογο αυτό από το εξωτερικό στο εσωτερικό της”, σημείωσε ο ελλαδίτης ιστορικός Νίκος Σιγάλας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και μόνιμος κάτοικος Κωνσταντινούπολης.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
Η ομογένεια της Πόλης έχει αλλάξει τόσο σε πληθυσμιακή σύσταση (αποτελώντας ένα πολύγλωσσο αμάλγαμα που τη φέρει κοντά στην έννοια του “οικουμενικού ελληνισμού”) όσο και σε νοοτροπία. Από κλειστή κοινωνία, όπου τίποτε δεν συζητιόταν ανοιχτά, η ομογένεια ανοίγει σιγά σιγά και διεκδικεί δυναμικότερο ρόλο στον δημόσιο βίο της γενέτειράς της. Ως παράδειγμα του “ανοίγματος” ο Νίκος Σιγάλας ανέφερε την αλλαγή στη νοοτροπία της κοινότητας για τη χρήση των κοινοτικών χώρων: οι κοινοτικές αρχές προσέφεραν το δημοτικό σχολείο του Φερίκιοϊ, που δεν διαθέτει μαθητές, ως εκθεσιακό χώρο. Μέσω της Μπιενάλε η ρωμαίικη κοινότητα έκανε αισθητή την παρουσία της στο αστικό τοπίο.
Τονίστηκε, τέλος, ότι η ρωμαίικη μειονότητα δεν είναι πια μόνη της, καθώς την περιβάλλει η αμέριστη συμπαράσταση της προοδευτικής διανόησης της Τουρκίας. Εκπρόσωποί της διαβεβαιώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι θα σταθούν δίπλα της και ότι θεωρούν τα προβλήματά της προβλήματα της τουρκικής δημοκρατίας.

Η τουρκική “μαφία ακινήτων”

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που σημειώθηκαν στην ομογενειακή ζωή μεταξύ 2006 και 2009 υπήρξε η διενέργεια εκλογών στα κοινοτικά ιδρύματα. Ο κ. Βίγκας, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη αντιπρόσωπος και των τριών μειονοτήτων της Λοζάνης (Ελληνορθοδόξων, Αρμενίων, Εβραίων) στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, υπενθύμισε ωστόσο ότι δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές σε όλα τα ιδρύματα της ομογένειας. “Κάποιοι εξακολουθούν να κρύβονται πίσω από την ασυλία που προσφέρει η παλαιά τάξη πραγμάτων, καταχρώμενοι την περιουσία όλης της κοινότητας”.
Για πολλοστή φορά φωτογραφήθηκε, χωρίς να κατονομάζεται, το Νοσοκομείο του Βαλουκλή (υπό τη διοίκηση του Δημητρίου Καραγιάννη), όπου δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές από το 1991. “Ο μεγαλύτερος εχθρός της ομογένειας δεν είναι πια το τουρκικό κράτος, αλλά κάποιοι ομογενείς που συνεργάζονται με την τουρκική ‘μαφία των ακινήτων’ και καταχρώνται τεράστια ποσά. Σε μια κοινότητα με τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία, αποτελεί σκάνδαλο ότι κάποια μέλη της ζουν υπό άθλιες συνθήκες”, σημείωνε παράγοντας της ρωμιοσύνης της Πόλης στους διαδρόμους της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση διατυπώθηκε και μια ιδιαίτερα ριζοσπαστική πρόταση για τη διοικητική αναδιοργάνωση της ρωμιοσύνης. Σημειώθηκε πως το υφιστάμενο θεσμικό της πλαίσιο καταρτίστηκε για κοινότητα 150.000 ατόμων. Σήμερα η πληθυσμιακή συρρίκνωση της ρωμιοσύνης το καθιστά ακατάλληλο για τις ανάγκες της. Αρχικά προτάθηκε η θέσπιση μιας κεντρικής και μιας ελεγκτικής επιτροπής των κοινοτικών ιδρυμάτων, επιτροπές απαραίτητες πλέον για την ορθή οργάνωση της κοινότητας και την επιβίωσή της. Στη συνέχεια προτάθηκε η συγχώνευση των 66 και πλέον κοινοτικών ιδρυμάτων σε ενιαίο θεσμικό φορέα, κάτι που, όπως τονίστηκε, θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν όχι μόνο οι αρχές αλλά και όσοι λυμαίνονται τις κοινοτικές περιουσίες και αρνούνται να προχωρήσουν σε εκλογές. Η θεσμική κατάτμηση της κοινότητας σκιάζει και καλύπτει τις ατασθαλίες και τις καταχρήσεις, σημειώθηκε.
Τα πλέον φλέγοντα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η ρωμιοσύνη της Πόλης δεν είναι γνωστά στην Ελλάδα, όπου τα πραγματικά προβλήματα της ομογένειας σκεπάζονται από εκείνα των διμερών σχέσεων. Το σημαντικότερο πρόβλημα για πολλούς ομογενείς εντοπίζεται στο χώρο της παιδείας, και συγκεκριμένα στην αδυναμία των μειονοτικών σχολείων να διδάξουν την ελληνική γλώσσα. Η πλειοψηφία των μαθητών των ελληνικών σχολείων της Πόλης δεν προέρχεται σήμερα από ελληνόφωνο περιβάλλον, επισημάνθηκε, αλλά είναι τέκνα αραβόφωνων χριστιανών από την Αντιόχεια και μικτών γάμων (κυρίως με Αρμενίους), οπότε στα σπίτια ομιλείται η τουρκική.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Διαβάστε περισσότερα...

Πόσο κοστίζουν 100 Βουλευτές;Περιστολή των δαπανών θέλετε; Ε κάντε την!
Πως γίνεται να μιλάς για περιστολή των δαπανών του δημοσίου, όταν σύμφωνα με το σύνταγμα, οι βουλευτές μπορεί...να μειωθούν σε 200 (από 300 που είναι σήμερα), ιδίως όταν μετά την 1η Δεκεμβρίου θα ισχύει η...συνθήκη της Λισσαβόνας και το 85% των αποφάσεων που αφορούν την χώρα, θα λαμβάνονται από την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες;
Η φωνή των πολιτών.
troktiko

Όποιος γνωρίζει πόσο κοστίζει κάθε βουλευτής να μας το στείλει.
Ενημερωτικά εισπράττει "βουλευτική αποζημίωση", (γιατί χασούρα έχουν;), απασχολεί 4 δημόσιους υπαλλήλους, 2 επιστημονικούς συμβούλους και ένα αστυνομικό! Επιπλέον μας κοστίζει ένα αυτοκίνητο, LEXUS ως επί το πλείστον, και κάμποσα extra για συμμετοχή σε επιτροπές κ.ά. όπως δωρεάν σταθερά και κινητά,έξοδα και ενοίκια γραφείου. Εάν τα πολλαπλασιάσετε επί χ100, πόσο φτάνουν; Διαβάστε περισσότερα...

80 ακόμα στρατιώτες στέλνει στο Αφγανιστάν η ΠΓΔΜΜε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος των Σκοπίων γνωστοποιεί ότι η ΠΓΔΜ, από το Φεβρουάριο του 2010, θα αυξήσει τη συμμετοχή της στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, κατά 80 στρατιώτες συν τους 163 που ήδη έχουν σταλεί...
...Και αν αναρωτιέστε ποιοι θα εκπαιδεύσουν τους Σκοπιανούς, φυσικά ποιοι άλλοι; Οι Αμερικανοί...
Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Ιβάνοφ εκφράζει την πεποίθηση ότι «δεν είναι μακριά η ημέρα που η Δημοκρατία της Μακεδονίας και επίσημα θα καταλάβει τη θέση της στη μεγάλη ευρωατλαντική οικογένεια, κάτι που ουσιαστικά το αξίζει»...

Κούνια που σε κούναγε πρόεδρε...
troktiko Διαβάστε περισσότερα...

81 Μακεδονικές οργανώσεις ζητούν το αυτονόητοΕν όψει της συζήτησης του Δεκεμβρίου, στο Συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων του κράτους των Σκοπίων, καθώς και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του ιδίου μηνός, οι Μακεδονικές Οργανώσεις εξωτερικού και εσωτερικού εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι Μακεδονικές Οργανώσεις καθώς και οι φορείς που υποστηρίζουν τις θέσεις και τις απόψεις των τριών εκατομμυρίων Μακεδόνων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας στην οποία έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ, καλούν την Κυβέρνηση καθώς και...
τους πολιτικούς Αρχηγούς και Βουλευτές όλων των κομμάτων, όπως διαφυλάξουν τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική αξιοπρέπεια από την επιβουλή των Σλάβων των Σκοπίων κατά της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Μακεδονίας και συνακόλουθα της Ελλάδος.

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στο όνομα του κράτους των Σκοπίων.

ΖΗΤΟΥΝ από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του γεωγραφικού προσδιορισμού και να συμπεριλάβει στη διαπραγμάτευση και τα ζητήματα του καθορισμού της ονομασίας του έθνους, της υπηκοότητας και της γλώσσας, ώστε να αποτραπεί η χρήση του όρου Μακεδονία.

ΚΑΛΟΥΝ την Κυβέρνηση να αρνηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, καθώς και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ή σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, στους όποίους η χώρα μας έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας, προτού λυθούν τα προβλήματα του ονόματος, της εθνότητας, της υπηκοότητας και της γλώσσας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: όσες ενημερώθηκαν και απάντησαν από 9/11 έως 17/11/2009.

Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής
Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας
Παμμακεδονική Ένωση Καναδά
Παμμακεδονική Ένωση Ευρώπης
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής
Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών (ΗΠΑ)
Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου
Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης
Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Θεσσαλονίκης
Σωματείο ΑΧΕΠΑ «Μέγας Αλέξανδρος»
Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα
Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Θεσσαλονίκης
Πανελλήνιος Ομοσπονδ. Μικρασιατικών Σωματείων
Ροταριανός Όμιλος Θεσσαλονίκης
Παμμακεδονική Οργάνωση Γυναικών
Σωματείο Φίλων Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων
INNER WHEEL
LIONS Εγνατίας
Σύλλογος Φίλες της ΕΛΕΠΑΠ
Μέριμνα του Παιδιού
Λαογραφική Εταιρεία Νομού Πέλλας
Κίνηση Δημοτών Έδεσσας «Ίων Δραγούμης»
Σύλλογος Φίλων Αρχαιοτήτων Έδεσσας «Οι Τημενίδες»
Φιλεκπαιδευτικός Όμιλος Φλωρίνης «Αριστοτέλης»
Φιλανθρωπικός Σύλλογος «Φίλοι Νεότητας Υπαίθρου»
Ινστιτούτο «Αριστοτέλης»
Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού
Καρίπειο Ίδρυμα Μελετών Μακεδονίας – Θράκης
Ίδρυμα Φιλόπτωχου Αδελφότητας Κυριών Θεσσαλονίκης
Ίδρυμα Δημητρίου και Μαρίας Δελιβάνη
Βοήθεια Ζωής προς το Ειδικό Παιδί
Φίλες Ορφανοτροφείου «Μέλισσα»
Οι εν Χριστώ Φίλοι των Μαθητών του χωριού
Θυγατέρες της Πηνελόπης «Ολυμπιάδες»
Μορφωτικός Σύλλογος Ίδα «Ιων Δραγούμης»
Ιδρυτικός Σοροπτιμιστικός Όμιλος
Σοροπτιμιστικός Όμιλος «Βυζάντιο»
Σύλλογος Πολυγυρινών
Σύλλογος Καστοριέων κυριών «Το Κέλετρον»
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Πανελλήνιος Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων
Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματ. Θεσ/νίκης
Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών
Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ειδικών Δυνάμεων
Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης
Παγκρήτια Αδελφότης Μακεδονίας
«Ομάδα 21» Μακεδονίας – Θράκης
Ένωση Ποντίων Μακεδονίας
Μέριμνα Ποντίων Κυριών
Σωματείο «Παναγία Σουμελά»
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Περιφέρειας Θεσ/κης
Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματ. Ανατ. Ρωμυλίας
Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων (Αθήνας)
Ηπειρωτική Εστία
Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Κοζανιτών «Ο ?γιος Νικόλαος»
Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκης Μπαλτζανών
Κυνηγετικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς»
Σύλλογος «Ο Αίσωπος»
Σύλλογος Λημνίων Θεσσαλονίκης «Ο Ήφαιστος»
Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού «Πατριάρχης Χρύσανθος»
Βοϊακή Εστία
«Ιωνική Εστία» Θεσσαλονίκης
Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θεσ/νίκης «Η Ένωσις»
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών «Καρτερία»
Σύλλογος Σιατιστέων
Σύλλογος Τσοτιλιωτών και φίλων Τσοτιλίου
Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Πέλλας
Μακεδονικός Χορ. Πολιτιστικός Σύλ.«Αμύντας»
Σωματείο «?γιος Βασίλειος - Βασιλειάδα»
Σύνδεσμος Μοναστηριωτών «Η Ελπίς»
Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών «Η Αγία Τριάς»
Ιστορική & Λαογραφική Ετ. Γιαννιτσών Ο Φίλιππος
Σπίτι της Ευρώπης
Ένωση Ρουμελιωτών Βορ. Ελλάδος
Μορφ/κός Περιβ/ικός Όμιλος Πέλλας Αρχαία Πέλλα
Πολιτιστική Εταιρεία Πανελλήνων «Μακεδνός»
Ομοσπονδία Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας
Όμιλος Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θες/νίκης
Το ψήφισμα εστάλη στους κ.κ. Πρόεδρο Δημοκρατίας, Υπουργούς, βουλευτές, Έλληνες ευρωβουλευτές και ΜΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2009/11/81.html#ixzz0YMJPVa7I Διαβάστε περισσότερα...

ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΕΣΘΟΝΙΑΣΌπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η επίσημη επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Εσθονίας Αντιστράτηγου Ants Laaneots, ακυρώνεται λόγω ασθένειάς του.

Δείτε σχετικό άρθρο: Να η ευκαιρία κε Α/ΓΕΕΘΑ! Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση Μπεγλίτη με τον Πρέσβη της ΓερμανίαςΟ Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτης δέχθηκε, σήμερα, σε εθιμοτυπική επίσκεψη τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα κ. W. Schultheiss.
Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν οι σχέσεις των δυο χωρών στους τομείς της άμυνας, της αμυντικής συνεργασίας, καθώς και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ .

Αύριο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου του ΟΑΣΕ και θα μιλήσει, στο πλαίσιο του Φόρουμ της συνεργασίας για την ασφάλεια, σχετικά με τον έλεγχο της εξάπλωσης των «μικρών και ελαφρών όπλων». Διαβάστε περισσότερα...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΕΘΑ κ. ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΝΔ & ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΑπό τη Λάρισα όπου βρίσκεται για επιθεώρηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά ενώ αύριο, Τρίτη 1η. 12..2009 και ώρα 16:30μ.μ., o Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος θα είναι ομιλητής στο πάνελ «Άμυνα και Οικονομία» του οικονομικού συνεδρίου με θέμα: «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο»
(Athenaeum Intercontinental).

Ευ.Βενιζέλος: «Με την ευκαιρία να συγχαρώ τον νέο Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Αντώνη Σαμαρά για τη νίκη του, να συγχαρώ τη Ντόρα Μπακογιάννη για τη θαρραλέα και αξιοπρεπή στάση της, να συγχαρώ τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για το φρόνημά του. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω πως πρέπει να σκεφτούμε πια θεσμικά, νομοθετικά, αυτού του είδους οι διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας των μεγάλων κομμάτων, αυτές οι διαδικασίες που είναι πολιτειακές διαδικασίες γιατί αφορούν τον θεσμό του αρχηγού της αντιπολίτευσης και εν τέλει του Πρωθυπουργού, μήπως πρέπει να γίνονται επισήμως με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών και υπό δικαστικό έλεγχο, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για μία διαδικασία η οποία θα διεξάγεται ομαλά και δε θα δημιουργεί κανενός τύπου προστριβή»

Δημοσιογράφος: Η πλευρά Μπακογιάννη υποστήριζε πάντα ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει, υπογείως ή εμμέσως, τον Αντώνη Σαμαρά γιατί προφανώς προσβλέπει σε κάτι την επόμενη μέρα.

Ευ.Βενιζέλος: Κάθε παράταξη διαλέγει την ηγεσία της με τα δικά της κριτήρια και εφόσον αποδεχόμαστε όλοι το θεσμό του ανοικτού κόμματος, που είναι ένας συνταγματικός θεσμός και τις ανοικτές, δημοκρατικές, μαζικές, διαδικασίες οφείλουμε να αποδεχτούμε και το αποτέλεσμα προστατεύοντας την ενότητα των μεγάλων πολιτικών χώρων γιατί και η οικονομία και η κοινωνία αλλά και η δημοκρατία μας έχουν ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα και η καθαρή εντολή από μόνες τους δεν αρκούν αλλά είναι ανυπέρβλητες προϋποθέσεις για να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν στον τόπο αυτό. Διαβάστε περισσότερα...

Στο στρατηγείο της 1ης Στρατιάς και στο Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο ο ΥΕΘΑΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από τη Λάρισα όπου βρίσκεται για επιθεώρηση της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου της Τακτικής Αεροπορίας και για επίσκεψη στο Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο CAOC, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Λάρισα είναι το στρατιωτικό κέντρο της Ελλάδας. Χαίρομαι γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ, επισκέφθηκα ήδη την 1ης Στρατιά, ενημερώθηκα, διαπίστωσα το υψηλό επίπεδο της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας και το υψηλό φρόνημα και είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Διοικητή της Στρατιάς και με τους Διοικητές των τριών σωμάτων στρατού που υπάγονται στη Στρατιά και με όλα τα επιτελικά στελέχη.
Η σύσκεψη που κάναμε με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και με την ηγεσία της Στρατιάς ήταν πολύ παραγωγική και πολύ χρήσιμη.
Στη συνέχεια επισκέφθηκα το Νατοϊκό Αεροπορικό Στρατηγείο, το CAOC, και τώρα χαίρομαι γιατί βρίσκομαι στο Αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας, γιατί βρίσκομαι σε έναν χώρο που δίνει καθημερινά τη μάχη της προστασίας της εθνικής μας ακεραιότητας και αξιοπρέπειας στους ουρανούς του Αιγαίου.
Και είναι μία ευκαιρία από εδώ, από τη Λάρισα, να στείλω σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν χαιρετισμό τιμής και αναγνώρισης, να τους ευχαριστήσω εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας και να τους διαβεβαιώσω ότι βασική μας φροντίδα και καθημερινή μας προτεραιότητα είναι να διαμορφώσουμε τις καλύτερες συνθήκες για αυτούς και τις οικογένειές τους, ώστε να επιτελούν την αποστολή τους με υψηλό φρόνημα και αίσθηση ιστορικής ευθύνης» Διαβάστε περισσότερα...

Οι υποστηρικτές της απομάκρυνσης των Ιερών Συμβόλων, η ανεξιθρησκεία και η ΔημοκρατίαΣεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ
Φαίνεται ότι το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» (ΕΠΣΕ) τους τελευταίους καιρούς έχει βαλθεί να τρομοκρατήσει κάθε Έλληνα που έχει επιλέξει να μην αποκρύβει τη θρησκευτική του ταυτότητα. Η εργολαβική και κατά συρροή απαίτηση από ποικίλες εκφράσεις εξουσίας (Ευρωπαϊκό Δικαστήριo, Ελληνικά Δικαστήρια, Συνήγορο του Πολίτη κ.ο.κ.) να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση απομακρύνσεως κάθε θρησκευτικού συμβόλου (Σταυρού, εικόνας, Ευαγγελίου) από τους χώρους εκπαίδευσης και δικαιοσύνης έχει αρχίσει να παίρνει μορφή παράκρουσης και μανίας καταδιώξεως!
Και βέβαια πρέπει να είναι κανείς αφελής για να πιστέψει ότι οι «ακτιβιστές» θα περιορισθούν σε αυτά. Μετά από λίγο θα ακούσουμε και άλλα: Θα τους ενοχλεί λ.χ. ο ήχος της καμπάνας, ο σταυρός στη σημαία ή στο εθνόσημο, η δημόσια εμφάνιση της κληρικής περιβολής και δεν ξέρω τι άλλο!
Εγώ ως «κουτός και αγράμματος και από ορεινό χωριό» βλέπω το Ηνωμένο Βασίλειο λ.χ. να έχει ανώτατο άρχοντα ex officio αρχηγό της Εκκλησίας της Αγγλίας, τη σημαία του να έχει του Σταυρό του Χριστού και το σταυρό του Αγίου Ανδρέα, το δικαιϊκό του σύστημα να είναι αξεχώριστα συνυφασμένο με το εκκλησιαστικό δίκαιο (εξ ου και το περίφημο LLB όλων των δικηγόρων = Μπάτσελορ του κοσμικού και εκκλησιαστικού δικαίου!!) τον Εθνικό Ύμνο να επικαλείται το Θεό να σώζει τη βασίλισσα κ.α.π. Βλέπω φαρδύ πλατύ το Σταυρό στη σημαία της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας (έρημο Ελσίνκι!), της Νορβηγίας, πολύ «σκοταδιστικών», ως γνωστόν, Ευρωπαϊκών χωρών, για να μην πάω στην ασιατική Γεωργία (που η δική της έχει 5 (πέντε) σταυρούς!).
Βλέπω στην «καθυστερημένη» Αυστραλία (πολύ μακριά πέφτει!) να ορκίζονται οι Κυβερνήτες στη Βίβλο και νομίζω πως το ίδιο συμβαίνει και με τις Η.Π.Α. και τον Πρόεδρό τους, όπου βέβαια όλα αρχίζουν και τελειώνουν με το «σκοταδιστικό» God bless America (ο Θεός να ευλογεί την Αμερική). Βέβαια μπορεί να φταίει το ότι είμαι κουτός και αγράμματος κι’ από ορεινό χωριό, πάντως δεν έχω πληροφορηθεί πως γίνονται για όλα αυτά αντιδράσεις, κάποιοι να νιώθουν προσβεβλημένοι, να θέλουν να ξωπετάξουν κ.τ.τ.
Αυτή η έρημη Ελλάδα δεν προήλθε από παρθενογέννηση. Κάποιοι αγωνίστηκαν να την φτιάξουν, θυσιάσαν περιουσίες, θυσιάσαν ζωές, αίμα, πολύ αίμα!... Κι αυτοί που αγωνίσθηκαν, που θυσίασαν περιουσίες και ζωές κι ακριβοπλήρωσαν με πολύ αίμα λίγο ελεύθερο ουρανό για ν’ ανασάνουν, τόκαμαν για να μπορούν να κάνουν το σταυρό τους ελεύθερα ή όπως θαλέγε κι ο «μπανάλ» ο Σεφέρης: «για του Χριστού την πίστη, και για την ψυχή του ανθρώπου καθισμένη στα γόνατα της Υπερμάχου Στρατηγού, πουχε στα μάτια της ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης». Έτσι στήθηκε κι έτσι έφτασε ως τον 21ον αιώνα η έρημη Ελλάδα.
Πριν λίγους μήνες κάποιοι έκαμαν κάποια παρόμοια με των ΕΠΣΕιτών συζήτηση την Αυστραλία. Κι ο Πρωθυπουργός της «απολίτιστης» αυτής Χώρας είπε ξεκάθαρα: «Αυτοί που έφτιαξαν αυτή την Χώρα, τη χτίσανε πάνω σε χριστιανικά θεμέλια και αρχές. Όσοι έρχονται εδώ οφείλουν να το ξέρουν και να το σέβωνται. Αν δεν τους αρέσει μπορούν να πάρουν το καπελάκι τους και να πάνε κάπου αλλού» (προφανώς στην ΕΠΣΕλλάδα που έχει φρέσκο αέρα στα μυαλά μερικών)!
Κανείς τίμιος άνθρωπος δε θ’ απαιτήσει ποτέ από έναν άθεο να υποκριθεί το θρησκευόμενο, ούτε από τον πιστό κάποιας θρησκείας ή αίρεσης ή παραθρησκείας ν’ ακολουθήσει πιστεύματα, έθιμα ή πρακτικές χριστιανικές. Άλλωστε η ανεξιθρησκεία και ως όρος είναι απόλυτα ελληνικός, και μάλιστα παπαδίστικος! Είναι επινόηση και εφεύρημα λεκτικό του Ευγένιου Βούλγαρη (Αρχιερέως, ως γνωστόν, σοφού ακαδημαϊκού διαφωτιστή όχι όμως αθέου α λά Βολταίρ, κλπ. κλπ.).
Ρωτάω με το κουτό και αγράμματο κι απ’ ορείνο χωριό μυαλό μου: Ρώτησαν οι φίλοι ΕΠΣΕίτες τους Μουσουλμάνους λ.χ. βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου αν θέλουν να πάψουν να ορκίζονται στο Κοράνιο ή τους Ισραηλίτες συμπατριώτες μας όταν προσφεύγουν στα δικαστήρια αν έχουν πρόβλημα με τον όρκο που δίδουν ή τέλος πάντων αν τους ενοχλεί η εικόνα του Χριστού (Εβραίου, ως γνωστόν, στο γένος κατά το ανθρώπινο, και Προφήτου του Ισλάμ κατά το Κοράνι, αντίστοιχα); Ρωτάω (με το κουτό κλπ.) από πότε οι μειοψηφίες (ΕΠΣΕίτες) θα επιβάλλουν τη θέληση τους στις πλειοψηφίες; Οι πλειοψηφίες παντού διαμορφώνουν τις συνθήκες (με σεβασμό στις μειοψηφίες) και οι μειοψηφίες συνυπάρχουν. Αυτό ξέρω (με το κουτό κλπ.) πως είναι η Δημοκρατία. Το αντίθετο είναι καραμπινάτος φασισμός!...Ναι, μα ό,τι ιερό και όσιο έχω!...
zoiforos Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για τα Σεπτεμβριανά του 1955Υπό Δικαστική διερεύνηση οι πληροφορίες για εμπλοκή του Στρατού στο πογκρόμ κατά της Ελληνική κοινότητας
Μια νέα πτυχή για την ελληνική «νύχτα των κρυστάλλων», τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη δημοσίευσαν την Τρίτη οι τουρκικές εφημερίδες. Οι ανεξήγητες καταστροφές των νεκροταφείων της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη ήταν έργο σχεδιασμένο από το Στρατό στο πλαίσιο της επιχείρησης "Κλωβός", λένε οι τουρκικές εφημερίδες που παρακολουθούν προσεκτικά τις ανακρίσεις για την υπόθεση στρατιωτικής συνωμοσίας με στόχο την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της κυβέρνησης.
Το σχέδιο "Κλωβός" που διερευνάται από την Εισαγγελία της Κωνσταντινουπόλεως, είχε σχεδιαστεί από αξιωματικούς του Ναυτικού και είχε στόχο να προκληθούν ένταση και αποσταθεροποίηση στην τουρκική κοινωνία μέσα από επιθέσεις εναντίον των μειονοτήτων.
Ειδικό μέρος του σχεδίου αφορούσε τις επιθέσεις εναντίον των μη μουσουλμανικών νεκροταφείων, λένε σήμερα πηγές που είναι εξοικειωμένες με την ανάκριση. Η πρώτη επίθεση είχε πραγματοποιηθεί στο ορθόδοξο νεκροταφείο του Βαλουκλή. Από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου είχαν καταστραφεί περισσότεροι από 90 τάφοι. Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 65 νεκροταφεία που ανήκουν στην ελληνική ορθόδοξη κοινότητα, την αρμενική και την εβραϊκή.
Τα νεκροταφεία βρίσκονται στις περιοχές της Χαλκηδόνας, Μπεσίκτας, στο Σκούταρι, στα Πριγκηπόνησα, στο Σαρίγερ, στο Σισλί, στο Πέρα, στο Ζεϊτίνμπουρνου, στο Μακροχώρι και στο Φατίχ. Τα των πλούσιων κοινοτήτων προστατεύονται σχετικώς καλά, αλλά τα νεκροταφεία των κοινοτήτων που δεν έχουν πλέον πολλά μέλη παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας. Ο τουρκικός Τύπος υπενθυμίζει σήμερα ότι ανάλογα συνωμοτικά σχέδια που είχαν επεξεργαστεί οι τουρκικές αρχές είχαν οδηγήσει στα "Σεπτεμβριανά" το 1955.
Η Ε.Ε. παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στην υπόθεση Εργκενεκόν, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου "Κλωβός", που είχαν καταρτίσει αξιωματικοί των Ναυτικών Δυνάμεων και το οποίο αποκαλύφθηκε πρόσφατα.
Amen.gr, ΑΠΕ Διαβάστε περισσότερα...

Ο καραγκιόζης Star ξαναχτύπησε..

Bookmark and Share

Αυτή τη φορά αμφισβητεί την Ελληνικότητα της Β. Ηπείρου και της Κωνσταντινούπολης!

Αει χάσου ρε λάκη κουλτουριάρικο μυρμηγκάκι!

Λαζόπουλος: Η ακροδεξιά είναι η μάστιγα της κοινωνίας και αγωνίζομαι για την εξάλειψή της…Ξαναχτύπησε ο εθνικός γελωτοποιός μας χθες ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε την Ελληνικότητα της Β. Ηπείρου και της Κωνσταντινούπολης αφήνοντας επίσης να εννοηθεί πως η Ελλάδα προκαλεί πρόβλημα στα σύνορα άλλων χωρών.Φυσικά και δεν έμεινε εκεί καθώς υπήρξε για ακόμα μια φορά θερμός υποστηριχτής των «παιδιών με τις κουκούλες».Κατηγόρησε για αυθαιρεσία την αστυνομία που συνέλαβε την 22χρονη φερόμενη ως μέλος των Πυρήνων Φωτιάς και συνέκρινε το περιστατικό με την υπόθεση Χριστοφοράκου.Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Άλλος ενας θολοκουλτουριάρης επαναστάτης στα λόγια... greeknation
my-greek.blogspot Διαβάστε περισσότερα...

Τετ α τετ Χριστόφια με Μπαν Κι-Μουν

Οι εξελίξεις στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ήταν στο επίκεντρο συνάντησης διάρκειας μισής ώρας που είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας,
Οπως ανακοινώθηκε στη Λευκωσία, ο Κύπριος Πρόεδρος ενημερώνοντας τον γ.γ. για τις εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις τού ανέφερε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη εξαιτίας αξιώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τη συμφωνηθείσα βάση μεταξύ των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού, καθώς και με τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Επισημαίνεται περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.
Αλληλεγγύη
Στο μεταξύ, σε ομιλία του που περιλαμβάνεται στη συνάντηση των αρχηγών των χωρών της Κοινοπολιτείας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη την αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Υπέδειξε ότι η λύση θα πρέπει να οδηγεί στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, θα καταργήσει την ντε φάκτο διαίρεση και θα επανενώσει την επικράτεια, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της Κύπρου.
Στο μεταξύ, στην Αγκυρα σπεύδει για ακόμη μία φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για διαβουλεύσεις, υπό το φως και των επικείμενων εξελίξεων στα Ευρωτουρκικά, που επηρεάζουν τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΕΘΝΟΣ Διαβάστε περισσότερα...

Τελετή Oρκωμοσίας Ναυτών 2009Δ ΕΣΣΟΠραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος η τελετή ορκωμοσίας των ναυτών της 2009 Δ΄ ΕΣΣΟ, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη, του Αρχηγού του ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Καραμαλίκη ΠΝ και του Διοικητού ΔΝΕ Υποναυάρχου Δημητρίου Παπαγιαννίδη ΠΝ.
Η αποδιδόμενη στο Πολεμικό Ναυτικό 2009 Δ΄ ΕΣΣΟ συγκέντρωσε συνολικά περίπου χίλια εκατό (1100) άτομα από τους νομούς Αττικής, Άρτας, Αχαΐας, Δωδεκανήσου, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κυκλάδων, Λέσβου, Μαγνησίας, Ροδόπης, Σερρών και Χαλκιδικής.
Βασικό άξονα εκπαίδευσης για την 2009 Δ΄ ΕΣΣΟ, πέραν της στρατιωτικής και ναυτικής εκπαίδευσης, αποτέλεσε η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαϊών, ενώ παράλληλα μεταξύ των άλλων πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικές διαλέξεις με θέματα αφορώντα την υγιεινή και ασφάλεια του προσωπικού, τις πρώτες βοήθειες, την υγιεινή διατροφή και την ασφαλή οδήγηση. Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα1904
Το αντάρτικο σώμα του Ανθυπολοχαγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα) αντιμετωπίζει με επιτυχία 70 κομιτατζήδες, υπό τους Μήτρο Βλάχο και Κορσάκωφ, στο ύψωμα Γιάμισε, δυτικά από το χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας.

1912
Ο Υπολοχαγός αεροπόρος Δημήτριος Καμπέρος πραγματοποίησε την τελευταία του αποστολή κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Νικόπολης με παρατηρητή τον Υπολοχαγό Ν. Πάσσαρη, για να εκτελέσει αναγνωριστική πτήση πάνω από το Μπιζάνι.
Η αποστολή όμως δεν ολοκληρώθηκε, γιατί το αεροπλάνο, λόγω βλάβης του κινητήρα, κατέπεσε κοντά στη Φιλιππιάδα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του παρατηρητή. Στη συνέχεια ο Καμπέρος υπέβαλε την παραίτησή του, επιστρέφοντας στο Πυροβολικό.

1940
Ο Ελληνικός Στρατός ( ΧΙΙΙ ΜΠ) καταλαμβάνει το Πόγραδετς.

1942
Το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής», με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Ρουσσέ, βυθίζει εχθρικό φορτηγό 8000 τόνων στην περιοχή των Δωδεκανήσων.1961
Το προσωπικό του Αεροπορικού Αποσπάσματος CONGO της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας τιμήθηκε με την ευαρέσκεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Αρ. Πρωτοπαπαδάκη, για τις υπηρεσίες του τόσο στον ΟΗΕ όσο και στους ομογενείς στην ανεξαρτοποιηθείσα περιοχή του CONGO (Μάρτιος-Νοεμ. 1961). Διαβάστε περισσότερα...

H ιστορία τριών βέτο
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Η Τσεχία επέμεινε μέχρι τέλους και έλυσε το πρόβλημα των Σουδητών, η Σλοβενία υπέκυψε στις πιέσεις και τα έχασε όλα, η Ελλάδα ας παίρνει διδάγματα τι πρέπει να κάνει για να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας με τα Σκόπια.

Tρία βέτο αναστάτωσαν την EE κατά τη διάρκεια του 2009. Tο ένα από αυτά, το οποίο ίσως διαρκέσει πολύ, είναι το κυοφορούμενο και προαναγγελθέν ελληνικό βέτο κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της EE με την ΠΓΔM, το οποίο θα ασκηθεί έμμεσα ή άμεσα έπειτα από ένα δεκαήμερο στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Bρυξέλλες στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Tα άλλα δύο ανήκουν ήδη στην Iστορία, καθώς ολοκλήρωσαν με ριζικά διαφορετική έκβαση τον κύκλο τους. Tα είχαν ασκήσει ο πρόεδρος της Tσεχίας Bάτσλαβ Kλάους και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Mπόρουτ Πάχορ - και στις δύο περιπτώσεις για να υπερασπιστούν ζωτικά συμφέροντα των χωρών τους.
H Tσεχία νίκησε. «Mοναχικός λύκος» ο ιδιόρρυθμος δεξιός πρόεδρος της χώρας επέμεινε στο βέτο του μέχρι τέλους. Aντιμετώπισε και νίκησε ολομόναχος όχι απλώς τους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της EE, αλλά και τους... 27, καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και το Kοινοβούλιο της Tσεχίας ήταν εναντίον του! Xωρίς να έχει καν δικαίωμα βέτο, ο Bάτσλαβ Kλάους εκβίασε ολόκληρη την EE και υποχρέωσε τους 27 ηγέτες να υποκύψουν στις απαιτήσεις του.
Eπιμονή έως το τέλος ήταν το κλειδί της επιτυχίας του. Aρνιόταν κατηγορηματικά να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας αν οι «27» δεν αποδέχονταν την εξαίρεση της Tσεχίας από την υποχρέωση εφαρμογής της Xάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της EE. Tο πέτυχε. Eτσι η Tσεχία έλυσε το πρόβλημα των Σουδητών. Mιας γερμανικής μειονό?τητας που οι κομμουνιστές είχαν εκδιώξει από την Tσεχοσλοβακία μετά τον πόλεμο, επειδή είχε συνεργαστεί με τους ναζί. Δύο εκατομμύρια Σουδήτες καιροφυλακτούσαν να γυρίσουν στην Tσεχία και να διεκδικήσουν περιουσίες. Tώρα αυτό τέρμα. Xάρη στο βέτο τους Kλάους.
H Σλοβενία έχασε. O σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, αμέσως μετά την εκλογή του, πρόβαλε πέρυσι τον Δεκέμβριο βέτο κατά της ένταξης της Kροατίας στην EE αν αυτή δεν αποδεχόταν ιδιόμορφες ρυθμίσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με τη Σλοβενία. O Mπόρουτ Πάχορ μπλοκάρισε εντελώς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις EE - Kροατίας, που βρίσκονταν μάλιστα στην τελική φάση. Δεν άντεξε όμως τις αφόρητες πιέσεις ο Πάχορ. Yπέκυψε και έτσι τα έχασε σχεδόν όλα όσα ζητούσε.
H άρση του βέτο πριν αποσπάσει αυτά που επεδίωκε ήταν η αιτία της αποτυχίας. Oσο ήταν σε ισχύ το βέτο, η EE των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων έτρεχε για να διερευνήσει τις δυνατότητες λύσης που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της μικρής Σλοβενίας των 2 εκατομμυρίων πληθυσμού. Mόλις όμως η Σλοβενία ήρε το βέτο αποδεχόμενη να συνεχιστούν οι ευρωκροατικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις και οι διμερείς διαφορές με την Kροατία να παραπεμφθούν σε διεθνή διαιτησία, ο συναγερμός έληξε και οι πάντες στην Eυρώπη αδιαφορούν. Oι μυστικές υποσχέσεις που έλαβε ενδεχομένως η Σλοβενία είναι αμφίβολο αν θα τηρηθούν.
Για την Eλλάδα τα διδάγματα από αυτές τις δύο υποθέσεις είναι σαφή. Aπό τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπλοκάρει στις 10 Δεκεμβρίου την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - ΠΓΔM δεν θα πρέπει να υποχωρήσει σε καμία περίπτωση πριν λυθεί οριστικά και τελεσίδικα το θέμα της μίας και μοναδικής ονομασίας της γειτονικής χώρας έναντι όλων. Aμερικανοί και Eυρωπαίοι δεν πρόκειται ποτέ να πιέσουν τα Σκόπια να συμβιβαστούν σε όνομα αποδεκτό από την Eλλάδα, αν η Oυάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν πειστούν οι ίδιες ότι η Aθήνα δεν θα επιτρέψει ποτέ την ένταξη της ΠΓΔM είτε στο NATO είτε στην EE αν προηγουμένως δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας.
H παγίδα που απειλεί την ελληνική κυβέρνηση συνίσταται στο να την πιέσουν οι Eυρωπαίοι να επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - ΠΓΔM, αλλά να υποσχεθούν στην Aθήνα ότι δεν θα ολοκληρωθεί η ένταξη, αν προηγουμένως δεν έχει ρυθμιστεί το ζήτημα του ονόματος. Aποδοχή μιας τέτοιας διαδικασίας θα αποτελούσε ολέθριο λάθος.
H πικρή πείρα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE - Tουρκίας αποδεικνύει επώδυνα πού οδηγεί αυτή η τακτική. Eλλάδα και Kύπρος υποχώρησαν στις πιέσεις και επέτρεψαν τον παραλογισμό να αρχίσουν οι συνομιλίες, χωρίς η Aγκυρα να αναγνωρίζει καν την ύπαρξη της Kυπριακής Δημοκρατίας. Aυτό τώρα το πληρώνουμε ακριβά, καθώς οι Tούρκοι αδιαφορούν πλέον για τη στάση Eλλάδας και Kύπρου. Aς μην πάθουμε το ίδιο και από τα Σκόπια!
ΕΘΝΟΣ Διαβάστε περισσότερα...

Ρημάζει ο τάφος του ΣοφοκλήΒαρυμπόμπη. Περιοχή «Μεγάλη Βρύση» ή «Παναγίτσα». Ανατολικά του δρόμου που οδηγεί στη Δεκέλεια βρίσκεται ο τύμβος του Σοφοκλή. Ενός εκ των τριών τραγικών ποιητών που όρισαν και καθόρισαν την έννοια του δράματος. Ο Σοφοκλής, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης χάραξαν τις γραμμές πάνω στις οποίες αρχιτεκτονήθηκε η μεταφορά των ανθρωπίνων παθών και των θείων παρεμβάσεων στη μαγική τέχνη του θεάτρου - και συνακόλουθα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της υδρογείου αυτός ο τύμβος θα ήταν τόπος απόδοσης τιμής και προσκυνήματος σ' έναν από τους τρεις πατέρες της ψυχαγωγίας - με την κυριολεκτική και αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Ομως, το ελληνικό κράτος, με την παραδοσιακή αδιαφορία που διέπει τη χωλή του ιστορία, βεβηλώνει τη μνήμη του γιου του Σοφίλου.
Για να φτάσει κάποιος στον τύμβο του Σοφοκλή πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει επακριβώς πού βρίσκεται. Δεν υπάρχει σήμανση ή πινακίδα που θα μπορούσε να καθοδηγήσει τον επισκέπτη στο σημείο όπου βρίσκεται ο τύμβος. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας, δεν υπάρχουν και διαβάτες για να ρωτήσεις. Λίγες οι οικίες στην κατάφυτη περιοχή, που από τύχη γλίτωσε μέχρι τώρα τις θερινές τελετουργικές πυρές της ελληνικής φύσης. Μόνον αν προσεγγίσεις σε απόσταση αναπνοής τον χώρο και φανείς τυχερός θα αντικρίσεις μια τσαλακωμένη ταμπέλα με ξεθωριασμένα γράμματα που γράφει «Οδός Τύμβου Σοφοκλή».Εγκατάλειψη
Βαδίζοντας την οδό Τύμβου Σοφοκλή ανακαλύπτεις έναν χώρο περιφραγμένο με κοτετσόσυρμα. Η φύλαξη, ανύπαρκτη. Η πύλη που οδηγεί σ' ένα από τα άγνωστα ιερά της ανθρωπότητας, κλειδωμένη μ' ένα οικτρό λουκέτο που χρωματίστηκε φαιό από τη σκουριά. Το χρώμα της κοινωνίας μας. Η υπερπήδηση των κρατικών εμποδίων, δηλαδή του φράκτη, πανεύκολη. Οποιοσδήποτε μπορεί να εισχωρήσει στον τύμβο για να κάνει οτιδήποτε.
Κι ήταν τόσο όμορφες οι διαβεβαιώσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς τον Τύπο - δύο ημέρες έπειτα από την 14η Νοεμβρίου 2006, όταν αποφάσισε να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο τον τύμβο του Σοφοκλέους. Στόχος του ΥΠΠΟ λέγεται ότι ήταν να «αναδείξει την περιοχή με σκοπό να κάνει επισκέψιμο το μνημείο από σχολεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων» (Καθημερινή 16/11/2006).
Τρία χρόνια πέρασαν, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ «παρέλασαν» από τα ταμεία του υπουργείου Πολιτισμού με αποδέκτες καλλιτέχνες, θιασάρχες και επικεφαλής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά για τον τύμβο του Σοφοκλή δεν περίσσεψε ούτε ένα ευρώ.

Ανασκάφτηκε το '58
Για την ακρίβεια, τα ελάχιστα που περίσσεψαν κάλυψαν το κόστος για το κοτετσόσυρμα της περίφραξης και για μία πινακίδα με το χρονικό της ανακάλυψης του τύμβου. Αν κι αυτή είναι φθαρμένη από τον χρόνο και ελαφρώς σκουριασμένη, το κείμενό της παραμένει ευανάγνωστο: «Ανασκάφτηκε το 1958 από τις τότε πριγκίπισσες της Ελλάδας Σοφία και Ειρήνη και την αρχαιολόγο δασκάλα τους Θεοφανώ Αρβανιτοπούλου. Πρόκειται για έναν μεγάλο οικογενειακό ταφικό περίβολο, κλασικών χρόνων, που περικλείεται από τεχνητό τύμβο. Ο τύμβος είχε αρχικά 13 μ. ύψος. Περιείχε τέσσερις μαρμάρινες σαρκοφάγους με αετωματικό κάλυμμα, τρεις στο κέντρο του και μία μακρύτερα προς τα νότια». Η εικόνα που επικρατεί μέσα στον περιφραγμένο χώρο είναι αντιστρόφως ανάλογη της σημασίας του. Οι φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης.Ιστορία στη λάσπη
Σήμερα είναι ορατές μόνο δύο σαρκοφάγοι - εκ των τεσσάρων που ανακαλύφθηκαν. Ανοιχτές και γεμάτες λασπόνερα. Πλάκες σπασμένες τριγύρω. Στα χείλη του τύμβου αφημένο ένα πήλινο δοχείο που περιείχε σπόρους - σπονδή από άγνωστο Ελληνα προσκυνητή. Η εγκατάλειψη κραυγαλέα. Οι βροχές αποσαθρώνουν τον τύμβο. Πού βρίσκονται, άραγε, οι άλλες δύο σαρκοφάγοι; Πού βρίσκεται το ροζιασμένο ξύλινο ραβδί που ανακαλύφθηκε στην ανασκαφή και το οποίο, σύμφωνα με την πινακίδα του ΥΠΠΟ, εικάζεται ότι ανήκε στον Σοφοκλή; Πού βρίσκονται τα υπόλοιπα κτερίσματα; Τι απέγιναν οι κρατικές υποσχέσεις περί «αξιοποίησης»;
Σχετικές με τις απορίες οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από την «Espresso της Κυριακής» στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο δεν έχει απαντήσει ακόμα.
Τραγική η κατάληξη του τραγικού ποιητή στο κωμικό κράτος μας.
Π. Λιάκος - Espresso Διαβάστε περισσότερα...

Να η ευκαιρία κε Α/ΓΕΕΘΑ!Να η ευκαιρία κε Α/ΓΕΕΘΑ να κάνετε εσείς αυτό που δεν κάνει η πολιτεία.
Να πηγαίνετε όλους τους επίσημους προσκεκλημένους σας στην Βεργίνα!
Το πολύ-πολύ να πάτε σπίτι σας, ούτως ή άλλως θα πάτε αργά ή γρήγορα και κανένας δεν θα σας θυμάται!
Τουλάχιστον κάντε κάτι να σας θυμόμαστε ως ένα γνήσιο και άξιο Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ!

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

Ανακοινώνεται ότι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Εσθονίας, Αντιστράτηγος Ants Laaneots, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, από 01 έως 03 Δεκεμβρίου 2009, ως επίσημος προσκεκλημένος του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Πτεράρχου Ιωάννη Γιάγκου.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Εσθονίας, μετά την επίσημη υποδοχή του στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» την Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου, θα συνεργαστεί με τον Έλληνα Αρχηγό ΓΕΕΘΑ επί θεμάτων αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος και της προοπτικής περαιτέρω ανάπτυξης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας, ο Αντιστράτηγος Laaneots θα ξεναγηθεί σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Διαβάστε περισσότερα...

Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων ΔυνάμεωνΗ ΛΕΦΕΔ - Λέσχη ΕΦέδρων Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μεταξύ αυτών αναπτυχθέντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σχέσεων, δεσμών και ιδεών και ιδίως η καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης της Πατρίδας. Ήδη, είναι η πιο οργανωμένη εθελοντική οργάνωση εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, με υλικά και μέσα στον τομέα που αφορά το πλαίσιο της αποστολής των ενόπλων δυνάμεων και της πολιτικής προστασίας και προσφέρει συμπληρωματικό έργο στις κρατικές Υπηρεσίες του τομέα διάσωσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλει να τις αντικαταστήσει ή να τις υποκαταστήσει.
Η τεχνική κατάρτιση των μελών ΛΕΦΕΔ και η ποιότητα των παρεχομένων εθελοντικών υπηρεσιών, είναι δεδομένο ότι είναι εφάμιλλη των αντίστοιχων εν ενεργεία συναδέλφων. Η ΛΕΦΕΔ παρέχει διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες όπου εδρεύουν οι σταθμοί της. Η ΛΕΦΕΔ μπορεί να παρέχει βοήθεια με αποστολές σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να βοηθήσει σε μεγάλες φυσικές καταστροφές. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες οργανώσεις εφέδρων αξιωματικών & οπλιτών, υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο, με τις οποίες φυσικά τα στελέχη της ΛΕΦΕΔ βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία μέσω της συνεκπαίδευσης και συμμετοχής σε Διεθνείς Στρατιωτικούς Αγώνες και ασκήσεις. Η ΛΕΦΕΔ συμμετέχει με εκπροσώπους της, στην εκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες, τη διαρκή πληροφόρηση στα παγκόσμια δρώμενα της στρατιωτικής αθλητικής εκπαίδευσης και της διάσωσης και τη σύσφιξη σχέσεων με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, πάντα με απώτερο στόχο την ενίσχυση των Ελλήνων πολιτών που μας χρειάζονται.
ΠΡΟΦΙΛ
Αν και η ΛΕΦΕΔ - Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006, τα ιδρυτικά της μέλη συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1993 και έχουν πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχα προϋπάρχοντα σωματεία. Μέλη της ΛΕΦΕΔ μπορούν να γίνουν όσοι είναι εν ενεργεία στελέχη ή έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ κλπ). Ο σημερινός Πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ και επιχειρησιακός αρχηγός, είναι ο έφεδρος Λοχαγός (ΠΖ) Σιδηρόπουλος Ιωάννης. Η έδρα της ΛΕΦΕΔ - Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στεγάζεται στην διεύθυνση Αμαλίας 14 & Γαμβέτα ΤΚ 56224 στονΕύοσμο Θεσσαλονίκης. Τα τηλέφωνα & fax είναι 2310517028.
Η ΛΕΦΕΔ είναι σύλλογος αναγνωρισμένος από το Κράτος και εποπτευόμενος από το ΓΕΕΘΑ - Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΝΔ 4089/60 ΕΠΥΕΕΘΑ ΔΕΠΑΘΑ) στο οποίο τα μέλη έχουν καταθέσει τους ΑΣΜ τους. Βάσει του Νόμου 3013/2002, η ΛΕΦΕΔ έχει εγγραφεί στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (21/2007) και πιστοποιήθηκε σαν Οργάνωση Πολιτικής Προστασίας από το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού προηγουμένως αξιολογήθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οι επιχειρησιακές της δυνατότητες και η δραστηριότητά της. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΛΕΦΕΔ πιστοποιήθηκε εξ αρχής ως εθελοντική οργάνωση "Περιφερειακού" επιπέδου και όχι απλά σε "Δημοτικού / Νομαρχιακού" που είναι και το σύνηθες, αφού κρίθηκε βάσει της επίσημης αξιολόγησής της, πως διαθέτει την οργάνωση, την υλικοτεχνική υποδομή και την τεχνική κατάρτιση να διαχειριστεί περιστατικά ανάλογης κρισιμότητας.
Η φύση και το αντικείμενο της Λέσχης, πολλές φορές είναι στο στόχαστρο των ΜΜΕ. Για αυτό το λόγο, απαιτείται έλεγχος, σοβαρότητα & υπευθυνότητα και όταν απαιτείται απόρριψη των ταραχοποιών στοιχείων που δεν συμφωνούν με τους σκοπούς της λέσχης και παραβαίνουν το Νόμο. Το καταστατικό της ΛΕΦΕΔ, υπάρχει στο οικείο βιβλίο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ενώ μέλη της ΛΕΦΕΔ τυγχάνει να είναι εν ενεργεία Αστυνομικοί, Νομικοί και Κρατικοί λειτουργοί, κάποιοι δε εξ αυτών είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να τονιστεί πως τα μέλη που εγγράφονται, είναι δόκιμα μέλη για χρονική διάρκεια ενός έτους, οπότε υπάρχει η δυνατότητα απόρριψής τους στην δυσάρεστη περίπτωση που αυτά προβούν σε παράνομες ή αντισυνταγματικές πράξεις. Σε περίοδο επιστρατεύσεως η ΛΕΦΕΔ διαλύεται και τα μέλη του ενεργοποιούνται όπως προβλέπει η νόμιμη επιστρατευτική μέθοδος που διέπει το στράτευμα. Διαβάστε περισσότερα...

"Αποφασίσθηκε το ΙΚΑ να παρέχει πλήρη ιατρική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του"1938
Σαν σήμερα ο Ιωάννης Μεταξάς Ανακοινώνει ότι το ΙΚΑ θα παρέχει πλήρη ιατρική περίθαλψη στους ασφαλισμένους του.

Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις πως το επιτρέπουν να ισχύουν "Μεταξικοί" νόμοι ακόμη σήμερα!
Να καταργηθεί άμεσα, να πεθαίνουν σαν τα σκυλιά οι ασφαλισμένοι!
Ακούς εκεί ο "δικτάτορας", θα μας φάει το ψωμί... Διαβάστε περισσότερα...

Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος και Πρωτόκλητος , Πολιούχος της πόλεως της Πάτρας.Ο Αγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος, ο μαθητής του Χριστού και ένας απο τους δώδεκα αποστόλους είναι ο πολιούχος της Πάτρας. Σημαντική η δράση του στην πόλη, όπου και σταυρώθηκε το 66 μ.Χ, έχοντας κάνει πολλά θαύματα. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για τη παρουσία και τα θαύματα του Αγίου στην Πάτρα. Διαβάστε περισσότερα...

Ο βίος του Αποστόλου Ανδρέα.Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.
Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.
Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό.
Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό «δόκιμον εργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2: 15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου.
Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής. Διαβάστε περισσότερα...

Aναστέλονται οι εκπαιδευτικές πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω Μπαϊραμιού!Την ίδια στιγμή οι Ελβετοί έστειλαν τους 400.000 μουσουλμάνους συμπολίτες τους από εκεί που ήρθαν.
"Realnews", 29/11/2009 Διαβάστε περισσότερα...

Για οικονομικούς λόγους οι περικοπές στη βάση της ΔεκέλειαςΗ Βρετανία μειώνει το στρατιωτικό προσωπικό στη βάση

Για οικονομικούς και μόνο λόγους η Βρετανία μειώνει το στρατιωτικό προσωπικό στη βάση Δεκέλειας, δήλωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ.
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για επαναπατρισμό μεγάλου αριθμού στρατιωτών, ο κ. Μίλετ είπε ότι οι Βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο διαδραματίζουν "ζωτικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης και δεν υπάρχει πρόθεση περιορισμού των δραστηριοτήτων τους".
"Οποιεσδήποτε αλλαγές γίνονται στις Βάσεις, οφείλονται στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών της βρετανικής κυβέρνησης", είπε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής.
Ο κ. Μίλετ είπε ότι για την Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας δεν υφίσταται θέμα υποβάθμισης των Βάσεων και πρόσθεσε πως όσα ακούγονται "με κανένα τρόπο δεν συνδέονται με τη βρετανική πρόταση για επιστροφή του μισού σχεδόν εδάφους των Βάσεων μετά τη λύση του Κυπριακού".
Εν τω μεταξύ, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου που μετέδωσε την πληροφορία για υποβάθμιση της βάσης Δεκέλειας σε νεότερη είδησή του απόψε ανέφερε ότι για λόγους οικονομίας μειώνεται και το προσωπικό στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου.
ΣΚΑΪ Διαβάστε περισσότερα...

Ο Αντώνης Σαμαράς νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.Και δια στόματος Ντόρας νέος πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.

«Σήμερα η βάση της ΝΔ εξέλεξε τον νέο αρχηγό του κόμματος. Η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή. Επικοινώνησα ήδη με τον Αντώνη Σαμαρά και τον συνεχάρην για την εκλογή του».

Άνετη επικράτηση του Α.Σαμαρά, Με καταμετρημένο των 37% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει 47,6%, η κ. Μπακογιάννη 41,1% και ο κ. Ψωμιάδης 10,7%. Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009

Αίσχος, Κρίμα, Ντροπή!
Δυστυχώς συνέβη και αυτό. Οι σημαίες που τύλιγαν ευλαβικά και έπαιρναν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και πάντα τίμησαν οι πρόγονοί μας, στα σκουπίδια.
Η ψηφοφορία έληξε στη ΝΔ και αν πούμε ότι ήταν από το χώρο προεκλογικής συγκέντρωσης της κας Μπακογιάννη δεν μπορεί κάποιος να μας κατηγορήσει ότι υποστηρίζουμε ή προσπαθούμε να επηρεάσουμε.Επειδή δεν πιστεύω οτι υπάρχει Ελληνας που θα πετάξει τη σημαία στα σκουπίδια να υποθέσω ότι ήταν "επιστρατευμένοι" ψηφοφόροι;
Δεν με νοιάζει, το θέαμα όμως του Εθνικού μας συμβόλου στα σκουπίδια με θλίβει και με κάνει να αναρωτηθώ: ως πότε η αγάπη για την πατρίδα θα αποτελεί αντικείμενο εκμετάλευσης δημαγωγών και ψηφοθήρων! Ο νοών νοείτο!

Διαβάστε περισσότερα...

Ηλεκτρονικός πόλεμος κατά της Ελλάδας από τον τουρκικό στρατό
Στην έρευνα για την Εργκενεκόν αποκαλύφθηκε ότι ο τουρκικός στρατός διαχειριζόταν 42 ιστότοπους εναντίον της Ελλάδας και άλλων «εχθρών»
Αναπάντητη μένει έναν μήνα σχεδόν μετά την αποκάλυψή της η προσπάθεια του τουρκικού στρατού και των παρακλαδιών της οργάνωσης Εργκενεκόν να οργανώσουν και να διατηρούν τα τελευταία χρόνια σε λειτουργία μηχανισμούς συκοφάντησης και υπονόμευσης της Ελλάδας.
Η Αθήνα όχι μόνον δεν έχει προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας αλλά δεν έχει καν ζητήσει εξηγήσεις για την πρωτοφανή αυτή προβοκάτσια εναντίον της χώρας μας.
Η τουρκική μαύρη προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας κατευθυνόταν στο διαδίκτυο από το επίσημο τουρκικό κράτος και την ευθύνη διαχείρισης των ιστότοπων όπως η «Τσαμουριά» και τα «Εγκλήματα των Ελλήνων», είχε η «3η Μονάδα Πληροφοριών».Η ιστορία άρχισε στις 5 Νοεμβρίου όταν η Ζαμαν αποκάλυψε ότι μια δεύτερη επιστολή με ανώνυμο αποστολέα έφθασε σε δημοσιογραφικά γραφεία στην Αγκυρα και αποκάλυπτε λεπτομέρειες της μυστικής δραστηριότητας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TASK) εναντίον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολιτικών ομάδων, ιδιωτών και πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με την ανώνυμη αυτή επιστολή που αποτελεί βασικό στοιχείο της δικογραφίας για την υπόθεση Εργκενεκόν που συγκλονίζει εδώ και μήνες την Τουρκία, ο τουρκικός στρατός είχε θέσει σε λειτουργία και διαχειριζόταν περίπου 42 ιστότοπους στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου.
Μεταξύ αυτών βρίσκονται ιστότοποι που αφορούν την... «Τσαμουριά», τα «Εγκλήματα των Ελλήνων», τις «Γενοκτονίες που έχουν υποστεί οι Τούρκοι», τον «Πόντο», την «Αρμενική Πραγματικότητα» αλλά και το ΠΚΚ και τον Α. Οτσαλάν.
(www.cameria.org , www.yunanli.com , www.pontuslu.com, www.greekmurderers.net, www.turkishgenocide.net, www.members.tripod.com/camerian_volunteer κ.ά.)
Ολα αυτά τα χρόνια η τουρκική μαύρη προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας αλλά και των μειονοτήτων κατευθυνόταν στο διαδίκτυο από το επίσημο τουρκικό κράτος και την ευθύνη διαχείρισης των ιστοτόπων είχε η «3η Μονάδα Πληροφοριών» με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Γκοκτσέογλου, Οζγιέρ, Γκοκτάς, Τσιτσέκ, Γκουσλού.
Οι περισσότερες ιστοσελίδες από αυτές διέκοψαν τη λειτουργία τους μόλις έγινε η αποκάλυψη και μόνο μερικές (λόγω της ιδιομορφίας του παροχέα που τις φιλοξενούσε) συνεχίζουν να υπάρχουν στο διαδίκτυο. (http://www.members.tripod.com/camerian_volunteer)
Εκτός του ιστότοπου «greekmurderers.net», ο οποίος αποτελούσε ένα από τα πιο συγκροτημένα site του διαδικτύου στην προώθηση ανθελληνικής προπαγάνδας, με καθημερινή ενημέρωση, οι τελευταίες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως και τον σκοτεινό ρόλο του τουρκικού κράτους στην ανακίνηση «τσάμικου» ζητήματος, κάτι που δεν είναι γνωστό εάν συνέβη και με την ανοχή των αλβανικών Αρχών.
Οσο για τις άλλες ιστοσελίδες, φιλοξενούσαν πολλές φορές με μορφή ψευδοεπιστημονική την προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου με ειδικές αναφορές στα... «εγκλήματα» των Ελλήνων εις βάρος των Τούρκων στην Κύπρο, στη Μικρά Ασία και στον Πόντο!
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr Διαβάστε περισσότερα...

Όχι στην ανέγερση τζαμιών στη χώρα τους ψήφισαν οι ΕλβετοίΗ ελβετική (γαλλόφωνη) τηλεόραση ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ τα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος για την έγκριση, ή μη, ανέγερσης νέων μιναρέδων (στα τζαμιά) στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία αποτελέσματα οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη (στηριζόμενη από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα) πρόταση, για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα.
Το "όχι" πλειοψηφεί στα 22 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας με ποσοστό 57,5% ανέφερε γύρω στις 20.30 ώρα Ελλάδας η κρατική τηλεόραση της Ελβετίας.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ελβετική κυβέρνηση, όσο και το κοινοβούλιο, απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι "παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα". Παρέπεμψαν το θέμα σε δημοψήφισμα, μία συνήθη διαδικασία για την Ελβετία.
Σχόλια και αντιδράσεις.
Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε "τις ανησυχίες της" για τα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος.
Επίσης, οι Επίσκοποι της Ελβετίας με ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο αγότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα τόνισε ότι, "οι επίσκοποι δεν είναι ικανοποιημένοι από το ότι δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται νέοι μιναρέδες (στην Ελβετία) (...)χαρακτηρίζοντας αυτήν την απαγόρευση "σκληρό πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ενσωμάτωση" στην ελβετική κοινωνία των μουσουλμάνων.
Στην Ελβετία υπάρχουν σήμερα μεταξύ 130-160 μουσουλμανικών πολιτιστικών κέντρων και κέντρων προσευχής για τους μουσουλμάνους από τα οποία, όμως, τα τέσσερα --μόνον--είναι τζαμιά με μιναρέ.
"Φοβούνται οι άνθρωποι όσους έρχονται από μακρυά, αυτούς που δεν καταλαβαίνουν καλά"(...)"κάνουν σκληρή προπαγάνδα σε βάρος τους"(...)"οπότε οι μετανάστες κλείνονται στους εαυτούς τους", αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν της γενικής γραμματείας των ελβετών Επισκόπων.
Στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου" Μαρίνα Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απαγόρευση με δημοψήφισμα να γίνονται στην Ελβετία νέοι μιναρέδες, τόνισε δε "επιτέλους, οι ελίτ δεν πρέπει να αρνούνται τους φόβους και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών".
"Διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις οι Ελβετοί, αρνούμενοι να κατασκευαστούν στη χώρα τους μιναρέδες" τόνισε η αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου".
Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το "ναί", δηλαδή η έγκριση των νέων μιναρέδων, θα πλειοψηφούσε σήμερα με ποσοστό κυμαινόμενο κοντά στο 53% .
Η ελβετική κυβέρνηση --σε μία πρώτη αντίδρασή της-- προέβλεψε ότι μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τους μιναρέδες, "θα δυσχερανθούν κι ο ελβετικός τουρισμός κι οι ελβετικές εξαγωγές". Διαβάστε περισσότερα...

Τα παπαγαλάκια του ενδοτισμούΤα παπαγαλάκια είναι εδώ και έχουν ήδη αναλάβει τον ρόλο τους, αυτόν της Κασσάνδρας. Της Κασσάνδρας που υπάρχει για να φέρνει τις κακές ειδήσεις και να τρομάζει τους υπηκόους. Μάλιστα, δεν κρύβουν τον σκοπό και τις προθέσεις τους, αλλά αντίθετα με θράσος δηλώνουν τις απόψεις τους. Δείτε για παράδειγμα το editorial του «Επενδυτή» το προηγούμενο Σάββατο και θα καταλάβετε αυτό που σας λέω. Σε αυτό, μας θυμίζει την ταπεινωτική ήττα του 1897 και περιγράφει την οικονομική κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα τότε, πριν αλλά και μετά τον πόλεμο.
Ο λόγος για αυτήν την ιστορική αναδρομή προφανής και μας τον εξηγεί ο ίδιος στην συνέχεια. «Αφήστε τους λεονταρισμούς οι υπερπατριώτες στα εθνικά θέματα. Δεν βλέπετε τα χάλια της οικονομίας; Δεν είναι καιρός για εθνικές περιπέτειες. Σώστε την οικονομία. Αυτά λέει ο εκπρόσωπος της ενδοτικής παράταξης και μας συμβουλεύει να τα βρούμε με τους Σκοπιανούς σε μία σύνθετη ονομασία, να κλείσουμε όπως - όπως το Κυπριακό και να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ως μόνη διέξοδο στα μεταξύ των δύο χωρών προβλήματα. «Γιατί με μία χρεωμένη και απαξιωμένη οικονομικά Πατρίδα, πώς είναι δυνατόν να σταθούμε διεθνώς και να διεκδικήσουμε τα εθνικά μας δίκαια»;
Αυτά αναρωτιέται η σύγχρονη Κασσάνδρα και αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές ημέρες ώστε να επαληθευτεί ως προς το ένα τουλάχιστον σκέλος των προβλέψεων της. Μέσα στην εβδομάδα είδαμε αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα κρατικού δανεισμού, κερδοσκοπική κατάρρευση του χρηματιστηρίου, διεθνή δημοσιεύματα ειρωνικά και κινδυνολογικά για τον προϋπολογισμό και το μέλλον της εθνικής μας οικονομίας. Μένει να δούμε και το δεύτερο σκέλος, αυτό δηλαδή που αφορά τον συμβιβασμό στο Σκοπιανό, στο Κυπριακό και φυσικά την Ελλαδική στήριξη της Τουρκίας για τον εμβολισμό της Ευρώπης. Ο Δεκέμβριος έφτασε και η κυβέρνηση θα κληθεί τις επόμενες εβδομάδες να δώσει λύσεις αν όχι σε όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον σε πολλά από αυτά τα εθνικά ζητήματα. Το ποια θα είναι αυτή, δυστυχώς δεν είναι δύσκολο να το προβλέψουμε ειδικά αν αναλογιστούμε και το ενδεχόμενο ενός «εξεγερτικού Δεκέμβρη» όπως ήταν αυτός του προηγούμενου έτους.
Δεν αισθανόμαστε καθόλου κινδυνολόγοι σημειώνοντας όλα αυτά. Οι διάφοροι δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αναλυτές έχουν φροντίσει να μας προετοιμάσουν, να μας κάνουν απαισιόδοξους και κυρίως να μας κάνουν να αισθανθούμε ανήμποροι για τις άμυνες που μπορούμε να προβάλλουμε ως έθνος και ως κράτος. Βλέπετε φταίει η οικονομία και με τέτοια οικονομία, τι μπορούμε να κάνουμε;
Εδώ όμως βρίσκεται και η λύση. Στην οικονομία που μας φόρτωσαν όλες οι άθλιες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης με την πολιτική τους και το κομματικό κράτος που έστησαν. Γιατί μας χρέωσαν υπέρογκα. Και μπορεί οι δανειστές μας να μας πιέσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον αλλά κάποια στιγμή θέλουν και να αποπληρωθούν. Και θέλουν να υπάρχει ελληνικό κράτος για να συνεχίσουν να το δανείζουν και να πληρώνονται και για να κάνουν επενδύσεις οι πολυεθνικές τους. Στην ανάγκη τους αυτή μπορεί κάλλιστα η Ελλάδα να «παίξει» και να φανεί ανυποχώρητη στα αιτήματα της προς τα εθνικά ζητήματα. Για την αποφυγή «εθνικών παροξυσμών» που θα οδηγήσουν και σε κοινωνικές εντάσεις και σε γενικότερη διάλυση που δεν την θέλει κανένας και κυρίως όσοι μιλούν με οικονομικούς όρους.
Ας μην μας πουλούν κουτόχορτο λοιπόν λέγοντας ότι η οικονομία μας οδηγεί μαθηματικά σε υποχωρήσεις. Ας μην μας παραμυθιάζουν με τον μπαμπούλα της επιτήρησης, κρύβοντας έτσι την δική τους ενδοτική διάθεση οι διάφοροι «λογικοί» της ημεδαπής πολιτικής. Άλλο πράγμα είναι η δειλία και άλλο ο ρεαλισμός. Γιατί ακόμα και ο τελευταίος είναι υπέρ της Πατρίδας μας. Μακάρι να μην ήταν έτσι και να μην τον είχαμε ανάγκη. Μακάρι να είχαμε εθνικά υπερήφανες κυβερνήσεις ή ένα λαϊκό και εθνικό κίνημα που να τις αναγκάζει να δρουν εθνικά.
Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
dzafeiropoulos@elkosmos.gr Διαβάστε περισσότερα...

Νέος αρχηγός στο Λιμενικό


Νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος επιλέχθηκε ο πρώην αντιναύαρχος και Α’ υπαρχηγός, Αθ. Μπούσιος ο οποίος διαδέχτηκε τον Θεόδωρο Ρεντζεπέρη. Ο νέος αρχηγός είναι ειδήμων σε θέματα ακτοπλοΐας και την ασφάλεια.

Η παράδοση παραλαβή θα γίνει αύριο στις 11.00, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γεννήθηκε στις Εκκλησιές Πρεβέζης το 1953. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1977 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1978 ορκίστηκε Σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ - ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία υπηρέτησε:
- στη Ναυτική Εποπτεία Λέρου ως Υποδιοικητής,
- στα περισσότερα Λιμενικά Τμήματα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως Διοικητής,
- στα Λιμεναρχεία Τήνου, Ιτέας, Πρέβεζας ως Λιμενάρχης,
- στη Δ/νση Εκπαίδευσης Ναυτικών ως Τμηματάρχης,
- στη Δ/νση Θαλασσίων Συγκοινωνιών,
- στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων,
- στην ΑΕΝ Ασπροπύργου,
- στη Δ/νση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ως Διευθυντής,
- στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας ως Κεντρικός Λιμενάρχης,
- στον Κλάδο Ναυτιλιακής Πολιτικής ως Κλαδάρχης,
- στο Προξενικό Λιμεναρχείο Σάντος Βραζιλίας ως Ναυτιλιακός Ακόλουθος και
- από 05-04-2005 ως Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά.
- Την 20-03-2006 προήχθη σε υποναύαρχο Λ.Σ. και κατέλαβε τη θέση του Β’ υπαρχηγού Λιμενικού Σώματος.
- Την 18-03-2008 έγινε Α΄ Υπαρχηγός Λιμενικού Σώματος (ως Υποναύαρχος).
- Την 08-04-2008 προήχθη στον βαθμό του Αντιναυάρχου σύμφωνα με το ΦΕΚ 302 Γ’ 08-04-2008 κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3654/2008 (57Α).

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΒΡΑΒΕΙΑ

Εχει τιμηθεί με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, και τα Μετάλλια Διαμνημονεύσεων Αξιωματικών Λ.Σ. του Αστέρα Αξίας και Τιμής, Αξίας και Τιμής, Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’ και Β’ Τάξεως, Ευδοκίμου Επιτελικής Υπηρεσίας Α’ Τάξεως και Πολυετούς Υπηρεσίας Α’ Τάξεως.

Είναι έγγαμος με την Αννα Κόλλια και πατέρας μιας κόρης. Διαβάστε περισσότερα...

Ο ΝΕOΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥΗ στροφή μίας χερσαίας δύναμης σαν την Τουρκία προς την θάλασσα δεν προκαλεί απορία στους στρατιωτικούς αναλυτές, δεδομένων των γεωπολιτικών αλλαγών που έχουν επέλθει στην ευρύτερη περιοχή.
Την αρχή της νέας στρατηγικής έκανε ο πρώην αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Οζκιόκ ο οποίος σε ομιλία του είπε ότι: οι θάλασσες πάντα προσφέρουν στα κράτη ασφάλεια και ευημερία και η Τουρκία με την σπουδαία γεωστρατηγική θέση θα αποκομίσει τεραστία οφέλη ως ασφαλής ενεργειακός κόμβος με ισχυρό πολεμικό ναυτικό.
Έτσι ξεκίνησε η στρατηγική αναβάθμισης της θαλάσσιας ισχύος(πολεμικό ναυτικό) της Τουρκίας με στόχο να κερδίσει το «ζωτικό χώρο» που πιστεύει ότι της αντιστοιχεί στη περιοχή.Η Τουρκία χτίζει τη ζώνη ασφαλείας γύρω από τις πυκνοκατοικημένες τουρκικές ακτές του Αιγαίου, προωθεί την ανάπτυξη του εμπορίου και της ναυτιλίας και επιδιώκει την ανάληψη του ρόλου του περιφερειακού χωροφύλακα των ενεργειακών πόρων που περνούν από το έδαφος της.
Αξιοποιώντας το βιομηχανικό και στρατιωτικό της δυναμικό επιδιώκει να καταστεί ο μοναδικός εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας της Δύσης για τους ενεργειακούς πόρους που περνάνε από το έδαφος της. Επιδιώκει να ελέγχει τις διόδους του διεθνούς εμπορίου να εξαναγκάζει τις εταιρείες και τα συμμετέχοντα κράτη της περιοχής να αποδέχονται την παρουσία της σε πιθανά επενδυτικά σχέδια.
Ο νέος ρόλος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής είναι η προστασία των τάνκερ στους τερματικούς σταθμούς του Τζεϊχάν καθώς και στο ταξίδι τους προς τη Δυτική Μεσόγειο, διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο το ρόλο του ενεργειακού προστάτη.

Για την υλοποίηση του νέου του ρόλου το τούρκικο ναυτικό εκτιμάται ότι έως το 2010 θα διαθέτει 2 Καταδρομικά τύπου Spruance, 16 Φρεγάτες (8 FFG-7, 8 MEKO-200), 2 νέες Κορβέτες Milgem, και 4 Κορβέτες Α69.
Επικαλυπτικά επίσης δημιούργησε μια ομπρέλα ασφαλείας την οποία ονόμασε Μεσογειακή Ασπίδα (Mediterranean Shield) στην οποία συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την προστασία των ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Διεξαγάγει κάθε χρόνο την άσκηση Eternity με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία των αγωγών και των γραμμών ναυσιπλοΐας των τάνκερ που ξεκινούν από το Τζεϊχάν με κατεύθυνση την Μεσόγειο.
Η Μεσογειακή Ασπίδα δεν αφορά μόνο προστασία από τρομοκρατικές επιθέσεις ή άλλους κινδύνους, αλλά και από την πιθανότητα πολέμου με το Ιράν. Η Τουρκία ανέλαβε αυτή τη δέσμευση με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του αγωγού Μπακού –Τσειχάν (άρθρο 12) και δείχνει να την αξιοποιεί προς ίδιον όφελος αυξάνοντας στρατιωτικά την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή.
Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(εα)
Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ
από Geopolitics-Gr.blogspot Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα


Μνήμη Λορέντζου Μαβίλη

Σήμερα 28 Νοεμβρίου, τιμούμε τη μνήμη του Λορέντζου Μαβίλη, του ποιητή, του εθελοντή των μαχών της Κρήτης, που έπεσε μαχόμενος σε ηλικία 53 ετών, ως εθελοντής λοχαγός των Γαριβαλδινών ερυθροχιτώνων, στο Δρίσκο Ιωαννίνων, στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, το 1912. Ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός του Μαβίλη στην Κρήτη, εν μέσω της εκστρατείας του 1897, δεν τον απέτρεψε, όταν τον χρειάστηκε η πατρίδα, να δώσει ξανά το παρόν και να θυσιάσει τη ζωή του για την Ελλάδα. Τα τελευταία του λόγια, λίγο πριν αποβιώσει μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, αναδεικνύουν μεγαλείο ψυχής:
«Επερίμενα πολλές τιμές από τούτον τον πόλεμο, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα μου».
Στην κορφή της ζωής
Ο άνθρωπος με τις σκληρές ηθικές αρχές, που αρνήθηκε αξιώματα («ό,τι κατορθώσω εις την ζωή μου, θα το κατορθώσω μένοντας συνεπής», απάντησε στον Κεφαλλήνιο), ο άνθρωπος για τον οποίο ο Γρηγόριος Ξενόπουλος έγραψε ότι «στάθηκε ένας απ' τους σπάνιους εκείνους ποιητές που το καλύτερό τους ποίημα είναι η ζωή τους», άφησε πίσω του σπουδαίο έργο, ένα φάρο πατριωτισμού, που κάποιοι σήμερα, στην εποχή της Ρεπούση και της Δραγώνα, προσπαθούν να «πνίξουν». Αλήθεια, πόσα ελληνόπουλα γνωρίζουν σήμερα τον Λορέντζο Μαβίλη; Κι όμως, ανήκε στη γενιά εκείνη που διψούσε να φτάσει «στην κορφή της ζωής, όπου ροδίζει/ της Λευτεριάς αμόλευτος αγέρας/ και σαν ήχος αθάνατης φλογέρας/ η ποίηση, αηδόνι θείο, καλοκαρδίζει...»
Της Ηπείρου το χώμα
«Σ' αγαπώ/ δεν μπορώ/ τίποτ' άλλο να πω/ πιο βαθύ, πιο απλό, πιο μεγάλο!», του έγραψε ο έρωτάς του, η ποιήτρια Θεώνη Δρακοπούλου (Μυρτιώτισσα, το φιλολογικό της όνομα). Όμως, ο Λορέντζος Μαβίλης δεν κρατιόταν:
«Χερουβικής χαράς χρυσός αθέρας
Σ' εφλόγισε πατώντας της Ηπείρου
Το χώμα, σα στην πλατωσιά του απείρου
Νάστραφτε από το "εν τούτω νίκα" ο αιθέρας,
Και σα σε λάμψη παρουσίας δευτέρας
Μ' αποκαλυπτικού αγαλλίαση ονείρου
Νάβλεπες στο βυθό του Παμπονήρου
Να γκρεμιστή η Τουρκιά, το ανίερο τέρας».
Έτσι έγραψε σε ένα σονέτο του ο Λορέντζος Μαβίλης. Τον θέριεψε ο πόνος του θανάτου, «με τ' αγιασμένα δαφνοστέφανά του». ΑΘΑΝΑΤΟΣ. Διαβάστε περισσότερα...