Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη Speckhard στο ΥΠΕΘΑ

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον απερχόμενο Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα κ. Daniel Speckhard.
Μετά το πέρας της ημίωρης συνάντησής τους οι κ.κ. Speckhard και Βενιζέλος δήλωσαν τα εξής:
D. Speckhard: «Ήταν χαρά μου που πραγματοποίησα αυτή την αποχαιρετιστήρια εθιμοτυπική επίσκεψη στον Υπουργό. Ήταν μεγάλη μου τιμή που υπηρέτησα ως Πρέσβης εδώ στην Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Πάντα υπήρχαν καλές σχέσεις ανάμεσα στον ελληνικό αμυντικό τομέα, τον στρατό σας και στον αμερικανικό στρατό. Υπάρχει ένας επαγγελματισμός, που νομίζω αποτελεί ισχυρό δεσμό ανάμεσα στις δύο χώρες μας.

Έχουμε εντυπωσιαστεί από τον ελληνικό στρατό, που επιτελεί εξαιρετικό έργο καθώς είναι σύγχρονος και προασπίζεται την άμυνα της χώρας διαχρονικά. Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές με τον Υπουργό περί ιστορίας. Η Ελλάδα έχει μια πολύ υπερήφανη στρατιωτική ιστορία μέσα στους αιώνες.

Είναι τιμή και προνόμιο να βλέπω αυτές τις καλές σχέσεις να συνεχίζονται στο μέλλον και είμαι πεπεισμένος ότι με τον χρόνο θα ενδυναμώνονται περισσότερο. Θέλω να γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι έχετε έναν ισχυρό σύμμαχο και εταίρο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό σας και τώρα και στο μέλλον. Ανυπομονούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Ευ. Βενιζέλος: «Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη κ. Speckhard δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική. Ήταν ουσιαστική. Κάναμε μία τελευταία ανασκόπηση του εξαιρετικού σημείου στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μιλήσαμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, στο Κοσσυφοπέδιο, για τη συζήτηση περί της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ και βεβαίως είδαμε και μία σειρά από θέματα αμυντικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, πάντα με πνεύμα ισοτιμίας και διαφάνειας.

Ευχαρίστησα τον κ. Speckhard για τη θητεία του στην Ελλάδα. Ήταν πάντα διακριτικός, ευγενής, ένας επαγγελματίας ο οποίος θα εξακολουθήσει να είναι ένας φιλέλληνας στην Αμερική, μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: