Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΤΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Δεν μπορούν να διεξαχθούν Πτήσεις προς το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την άδεια της, λέει το Βρετανικό δικαστήριο

Παράνομο το αεροδρόμιο της Ταμπού και με σφραγίδα του βρετανικού εφετείου, το οποίο με αποφαση του κατοχυρώνει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εναερίου χώρου της.

Συγκεκριμένα μετά από δικαστική διαμάχη τεσσάρων χρονών, το εφετείο απέρριψε τελεσίδικα την έφεση των λεγομένων Τ/κ Αερογραμμών και της εταιρίας CTA Holidays, κατά της απόφασης του Βρετανικού Υπουργείου Μεταφορών το οποίο είχε αρνηθεί τη χορήγηση αδείας για απευθείας πτήσεις από τα κατεχόμενα.

1. Πτήσεις προς το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβαλλομένου κράτους στη Σύμβαση του Σικάγο, δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς την άδεια της.

2. Θεωρεί ότι τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναστέλλονται στα κατεχόμενα, και παραπέμπει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία δεσμεύουν τα κράτη να μην αναγνωρίσουν την παρανομία.

Αναφορικά με την επίκληση της περίπτωσης της Ταϊβάν από τις κατοχικές Αρχές, το βρετανικό εφετείο τονίζει ότι δεν μπορεί να αποτελεί παράδειγμα για την κατάσταση στην Κύπρο.

Με εξαίρεση την Τουρκία κανένα κράτος δεν έχει επιτρέψει μέχρι σήμερα απ' ευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Τέλος στην αποφαση του το βρετανικό εφετείο χαρακτηρίζει παράνομο το κατοχικό καθεστώς, υποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης του Σικάγο, αλλά μιμείται τη θέση ενός συμβαλλομένου κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι το οποίο δεν μπορεί να του προσδώσει την ιδιότητα αυτή.

Εξάλλου μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα ο Κωνσταντίνος Λυκούργος, Ανώτερος Δικαστικός Λειτουργός της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η επιτυχία αυτή, βασίζεται σε μια προσπάθεια τεσσάρων χρόνων η οποία καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί μη κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί για να προωθήσει και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: