Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

1. Σύμφωνα με τα έγγραφα Φ.845/16/129421/Σ.885/7-6-2010/ΓΔΟΣΥ και
Φ.845/49/10/Σ.72317/12-6-2010/ΓΕΝ/Ε4-Ι, ζητήθηκε, ως απαραίτητο, στο πλαίσιο αποτελεσματικότερης συγκράτησης των δαπανών και της ορθολογιστικής αντιμετώπισης θεμάτων οδοιπορικών εξόδων να προσκομίζονται από τους δικαιούχους (σε μετάθεση στρατιωτικούς, δικαιούμενους οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης και αποστρατείας), τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εντύπου Ε9 από τη ΔΟΥ, όπου αποδεικνύεται η ύπαρξη ιδιόκτητης οικίας του μετακινούμενου ή του (της) συζύγου, στον τόπο της οριστικής διαμονής, ή,




β. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο συμβολαίου από τη ΔΟΥ, σε περίπτωση μη ιδιοκατοίκησης, αλλά ενοικίασης οικίας.

2. Ωστόσο και σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 85 του Ν.2238/1994 (ΦΕΚ Α΄ 151, «Κύρωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος»), έχει καθιερωθεί το φορολογικό απόρρητο και συγκεκριμένα ορίζεται ότι: «1. …. 2. Οι φορολογικές δηλώσεις, τα φορολογικά στοιχεία, οι εκθέσεις, οι πράξεις προσδιορισμού αποτελεσμάτων, …. Και κάθε στοιχείο του φακέλου που έχει σχέση με τη φορολογία ή άπτεται αυτής είναι απόρρητα …. 6. Η παραβίαση του φορολογικού απορρήτου του άρθρου αυτού συνιστά πειθαρχικό αδίκημα που τιμωρείται κατά τις οικείες διατάξεις του πειθαρχικού δικαίου και ποινικό αδίκημα που τιμωρείται κατά τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για παράβαση καθήκοντος. 8. Όσοι με οποιαδήποτε ιδιότητα συμπράττουν στην εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος και από το λόγο αυτό λαμβάνουν γνώση των τραπεζικών ή άλλων συναλλαγών, υποχρεούνται να τηρούν το απόρρητο ….».

3. Από την παράθεση των ως άνω σαφώς συνάγεται το συμπέρασμα ότι το φορολογικό απόρρητο προστατεύεται κατά τρόπο αυστηρό, με ποινικές και αστικές κυρώσεις.
4. Συναφως με τα ανωτερω, διαπιστωθηκε επίσης και :
α.Τροποίηση ενός ΠΔ (στην περιπτωσή μας του 200/93) με απλές απόφάσεις, ως σχετικά (α) και (β)
β. Έκδοση των σχετικών (α) και (β) αποφασεων, μεσούσης της οικονομικής χρησεως του ετους 2010 –καθόσον τετοιες δημοσιοοικονομικές πράξεις, με δυσμενη αποτελεσματα σε μισθωτούς, επιβάλλεται να εχουν ισχύ από την αρχή κάθε ετους- με αποτελέσμα


ΠΡΟΣ : Αποδέκτες Πίνακα Α΄,Β΄, Γ΄, Δ΄ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
& Ε΄ Εγγράφου Φ.072.1/41/09/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Ε4
Σ.111740//04-12-09/ ΓΕΝ/ΔΓ-ΙΙ ΤΜΗΜΑ: Ι
Τηλ. 210 6551705
Φ. 845 / 49 / 10 Σ.. 72317
Αθήνα, 17 Ιουνίου 2010

ΘΕΜΑ: Οδοιπορικά Έξοδα Μετάθεσης Στρατιωτικού Προσωπικού.
ΣΧΕΤ. :α. ΠΔ 200/93 (ΦΕΚ Α΄75)
β. Νόμος 2685/99 (ΦΕΚ Α΄35) (Άρθρα 14&16)
γ. Φ. 845/16/129421 Σ.885 από 7-6-10 / ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ (ΟΣΟ)


Γνωρίζεται ότι, για την καταβολή στο προσωπικό θέματος, των δικαιούμενων οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης, απαιτούνται κατά περίπτωση, τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στο σχετικό (α).

2. Με το σχετικό (γ) και στα πλαίσια αποτελεσματικότερης συγκράτησης των δαπανών και της ορθολογιστικής αντιμετώπισης θεμάτων οδοιπορικών εξόδων, κρίθηκε απαραίτητο, να προσκομίζονται από τους δικαιούχους, τα ακόλουθα συμπληρωματικά δικαιολογητικά:

α. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο εντύπου Ε9 από την ΔΟΥ, όπου αποδεικνύεται η ύπαρξη ιδιόκτητης οικίας του μετακινούμενου ή του (της) συζύγου, στον τόπο της οριστικής διαμονή, ή,

β. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο συμβολαίου από την ΔΟΥ, σε περίπτωση μη ιδιοκατοίκησης, αλλά ενοικίασης οικίας.

3. Τα ανωτέρω ισχύουν για τις περιπτώσεις μετακινήσεων, που δικαιολογογούν έξοδα μετάθεσης και περιγράφονται στο άρθρο 5 1δ του σχετικού (α).

4. Μεριμνήσατε για την απαρέγκλιτη και άμεση εφαρμογή των ανωτέρω, καθώς και για την ενημέρωση των εμπλεκομένων οργάνων και των μετακινουμένων.

Αντιναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης ΠΝ
Αρχηγός ΓΕΝ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να γράφουμε την πηγή. Αυτό είναι το σωστό. Το παραπάνω κείμενο προέρχεται απο επιστολή του ΣΥΣΜΕΔ.
Ευχαριστώ

@rmy @lert είπε...

ΤΙΝΟΣ ΣΥΣΜΕΔ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ;ΤΟΥ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥ Ή ΤΟΥ ΜΑΊΜΟΥ;;
ΤΟ ΕΛΑΒΑ ΜΕ ΜΕΪΛ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ανώνυμος είπε...

Ο ΥΓΕΝ, ώς πρώην Αξκος (εα), και οι υπόλοιποι επανελθόντες, τί έξοδα μετάθεσης, κατα την αποστρατεία τους, έλαβαν? (επιβεβαιωμένα με τα σημερινα απαιτούμενα στοιχεία από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες?)
Ερωτηση για να ξέρουμε και να μή βάζουμε το κακό με το λίγο μυαλό που μας έμεινε.
Ασφαλώς και το θέμα το έχει εξετάσει ο κος καθηγητης κατα την επιλεκτική και αξιοκρατική ολική επαναφορά!

Ανώνυμος είπε...

Να προτείνω κι εγω κάτι; Αν επιθυμούν να σφάξουν τις Μαϊμουδιές, ας αλλάξουν το σύστημα πληρωμών των Φ.Π. μεταθέσεων, έτσι ώστε οι μετακινούμενοι να παίρνουν την αποζημίωσή τους σε 6 ή 12 μηνιαίες δόσεις από υπηρεσιακό ή Δημ. φορέα της περιοχής μετακίνησης τους(π.χ ΔΟΥ) κατόπιν βεβαίως της φυσικής παρουσίας τους εκεί. Αφού έτσι κι αλλιώς μετακινούνται εκεί κατ' ελάχιστον για ένα έτος! Ας αυξηθεί το ποσό λιγάκι να βγούν τα χαμένα από τις "δόσεις". Δεν πρόκειται περί "εξυπνάδας" αφού ετσι κι αλλιώς οι μεγάλοι παίρνουν τα πολλά.