Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Δύσμοιρο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, Κανένας δεν ευθύνεται για το ΜΤΣ; Ο θύτης αθώος και το θύμα ένοχος!!

Αρθρο σχετικό (και επίκαιρο) για το δύσμοιρο Μετοχικό Ταμείο Στρατού,που ήταν "το καμάρι" των Στρατιωτικών και το υπόδειγμα ΟΛΩΝ των Ταμείων,κάποτε, και σήμερα ΑΔΥΝΑΤΕΙ να καταβάλλει τακτικά μερίσματα και τις προικοδοτήσεις (ΒΕΑ) των παιδιών μας.  
Και δυστυχώς ΟΥΔΕΙΣ ευθύνεται και ΟΥΔΕΜΙΑ ευθύνη καταλογίζεται.
Οι τόσες και τόσες διορισμένες Διοικήσεις που "Διοίκησαν" το Ταμείο αυτό,ένα συγνώμη," μία "πολιτική" ευθύνη ΔΕΝ θα αναλάβουν,έστω;
Μήπως φταίνε οι Μέτοχοι γιατί ΔΕΝ είχαν προφητικές ιδιότητες να προβλέψουν την κατάρρευσή του;
Εάν κρίνετε δημοσιευτέο το άρθρο μου,παρακαλώ να εγκρίνετε την ανάρτησή του.
Ευχαριστώ πολύ, Σωτ.Αθ.Μουντζούρης

Γράφει ο Σωτ.Αθ.Μουντζούρης*
Το περίφημο Μετοχικό Ταμείο Στρατού,το αρχαιότερο (ιδρύθηκε το 1853,από τον τότε Υπουργό Στρατιωτικών,Στρατηγό Σπύρο Μήλιο),το πλουσιότερο σε ακίνητη περιουσία και το βιωσιμότερο (στην 10ετία του `70) έφθασε στα όρια της χρεωκοπίας.
Το Ταμείο πρότυπο ευρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό είναι γνωστό σε όλους και πέραν των ενδιαφερομένων, δηλ.των μετόχων και μερισματούχων (εν ενεργεία και αποστράτων του Ελληνικού Στρατού και της τ.Χωρ/κής).
Πολύ έγκαιρα (έτος 2005) οι συνταξιούχοι ενημερώθηκαν εγγράφως ότι, «το Ταμείον είναι μείον»και το 2018 καταγράφει αρνητικό πρόσημο και θα είναι αδύνατη η καταβολή μερισμάτων. Η τότε Κυβέρνηση ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για την κατάσταση που είχε παραλάβει.Στην πραγματικότητα, όμως , προανήγγειλε τον θάνατο του ασθενούς. Προσπαθεί να ανατάξει την αιμορραγία ( πάγωσε τα μερίσματα,τα οποία είχαν αυξηθεί από το 1990 έως και το 2006,κατά 159% περίπου !!) χωρίς ,όμως,να λάβει κανένα άλλο μέτρο για την θεραπεία του ασθενούς(μείωση των ελλειμμάτων που διεπίστωσε, αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας, εξασφάλιση της ακώλυτης χορήγησης των προικοδοτήσεων και ΒΕΑ και την επίτευξη της βιωσιμώτητας του Ταμείου).
΄Ετσι σήμερα παρατηρείται η διόγκωση των ελλειμμάτων του Ταμείου,η έλλειψη ρευστότητας, η αβεβαιότητα των μετόχων για την λήψη επικουρικής σύνταξης (μερίσματος-ΒΕΑ) και η απειλή ρευστοποίησης της περιουσίας του για την εξόφληση των χρεών,από το Υπ.Οικονομικών.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι,το Υπουργείο Οικονομικών απειλεί να ρευστοποιήσει την περιουσία του ΜΤΣ και να διακόψει την καταβολή του μερίσματος,ωσάν το ίδιο να είναι τελείως ανεύθυνο για την κατάντια του.
Η απειλή της ρευστοποίησης προέρχεται από τον αρμόδιο Υπουργό Εθν.Αμύνης (Υφυπουργός κ.Μπεγλίτης) ,χωρίς να αισθάνεται ουδεμία ενοχή για την διαχρονική ευθύνη του Υπουργείου του στην χρεωκοπία του Μ.Τ.Σ.
Ο κ.Υφυπουργός μπορεί να απαντήσει στους μετόχους;
Ποιος διοικεί το Ταμείο μέχρι και σήμερα και ποιος έχει την ευθύνη της εποπτείας και της έγκρισης των αποφάσεων του Δ.Σ.,το οποίο αποτελείτο από 7 «διορισμένους»στρατιωτικούς ξηράς και ένα «διορισμένο» της τ.Χωρ/κής;
Το εποπτεύον Υπουργείο ΄Αμυνας μήπως στην ουσία ήταν « εποπτευόμενο» από το Δ.Σ. του ΜΤΣ και απλά επόπτευε (κατά το πάλαι ποτέ ειπωθέν «απλά προήδρευε»;)
΄Όταν όλα τα εκατό και πλέον,την εποχή εκείνη (10ετία του ` 90 και αρχές του `09) επικουρικά Ταμεία παρείχαν ετήσιες αυξήσεις ισοδύναμες της εισοδηματικής πολιτικής (περίπου 3-4%),το εποπτεύον Υπουργείο σας τι έκανε;
Οι αυξήσεις 8, 10,12,15 , 17% κλπ (κυρίως παραμονές εκλογών),που αποφάσιζε το Δ.Σ. (Στρατιωτικοί Στρατού Ξηράς) πως τις δικαιολογούσε το εποπτεύον Υπουργείο΄Αμυνας,το οποίο σήμερα απειλεί ρευστοποίηση της περιουσίας του Ταμείου και μείωση 40% των μερισμάτων των συνταξιούχων;
΄Εστω τώρα,που διαπιστώνει τα αίτια,σε ποιες ενέργειες για καταλογισμό ευθυνών των υπευθύνων που διοίκησαν το ΜΤΣ και συνετέλεσαν στην χρεωκοπία του προέβη;
Τι θα πείτε στους συνταξιούχους της τελευταίας 5ετίας( 2005-2010),οι οποίοι ΟΥΔΕΜΙΑ αύξηση έλαβαν στο μέρισμά τους αν και κατέβαλαν κατέβαλαν πλούσιες ασφαλιστικές εισφορές για 35 έτη και αύριο καλούνται σε μείωση του μερίσματός τους κατά 40% και πλέον…;

κ.Υπουργέ.
Καλές οι διαπιστώσεις σας.Συμφωνούμε και εμείς με την «γνωμάτευσή σας».
Η γνωμάτευση του Ιατρού είναι αποδεκτή πάντοτε από τον ασθενή και τους ενδιαφερομένους γι΄αυτόν,διότι εκείνος (Γιατρός) δεν ευθύνεται για την ασθένειά του.΄Όμως , στην συγκεκριμένη περίπτωση ο γνωματεύων (εποπτεύον Υπουργείο και Διοίκηση ΜΤΣ) είναι και οι υπεύθυνοι της ασθενείας,οπότε λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης,κρίνονται ακατάλληλοι για την χορήγηση των φαρμάκων.

Αλήθεια, δεν φταίει κανένας υπεύθυνος των μέχρι τώρα Διοικήσεων του ΜΤΣ;
Μήπως,στ` αλήθεια,φταίει το θύμα,δηλαδή ο μετοχομερισματούχος( ασφαλισμένος και συνταξιούχος),που καταβάλλει αδιακόπως τις ασφαλιστικές του εισφορές ,διότι είχε εμπιστευθεί τον θύτη ( λέγε εποπτεύον Υπουργείο΄Αμυνας και το Δ.Σ.),που διοικούσε τόσα χρόνια το Ταμείο του;
Τελικά,κανένας δεν ευθύνεται; Καμία ευθύνη σε κανένα;
΄Ολοι όσοι διοίκησαν το δύσμοιρο ΜΤΣ είναι ανεύθυνοι και ο μόνος υπεύθυνος ο συνταξιούχος ;

Στο σημείο που φθάσαμε η μόνη διέξοδος είναι η αντίδραση των ενδιαφερομένων.Η παθητική στάση δεν ωφελεί.Πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμαβαση.Οι ίδιοι οι μερισματούχοι θα δώσουν την λύση με την αποφασιστικότητά τους και την αγωνιστικότητά τους.Πρέπει να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι εκείνοι που μπορούν,θέλουν και τολμούν.Τα πρόσωπα υπάρχουν,αρκεί να το θελήσουν.Να θελήσουν να βοηθήσουν και τον εαυτό τους και τους συναδέλφους τους.Είναι ένας ωραίος αγώνας.΄Αμεσα πρέπει να θεσμοθετηθεί συνδικαλιστικός φορέας μερισματούχων ΜΤΣ και λοιπών Ασφαλιστικών Ταμείων της Ελληνικής Αστυνομίας και να ακολουθήσει ο αντίστοιχος για τους αποστράτους των Σωμάτων Ασφ αλείας και σε Πανελλαδικό επίπεδο (με μορφή΄Ενωσης ή Ομοσπονδίας).Τα ψέμματα τέλειωσαν.Διαφορετικά είμαστε άξιοι της τύχης μας.

*Ο Σωτ.Μουντζούρης είναι μερισματούχος
του ΜΤΣ (προερχόμενος από την τ.Χωρ/κή)
Δημοσιεύθηκε την 23η Δεκ.2010 στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» (σελίδα 12)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ -25% ΣΤΑ ΜΙΚΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΑΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ -60% ΠΕΡΙΠΟΥ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ. ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ''ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ'' ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

τι εγινε με το μερισμα σημερα? εναντι δωσανε? 23,86 ευρω ? τι παιζει? οποιοσ ξερει ασ ενημερωσει γιατι τα λαμογια του μτσ δεν σηκωνουν τηλ.