Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011

Σαπίζουν τα κόκαλα Ελλήνων στρατιωτών σκορπισμένα στα βουνά του Πόγδαρετς

Μαρτυρία του Αλβανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Σκεντέρ Ντεμόλι

Κοντά στα Αλβανοσκοπιανά σύνορα, στα βουνά του Πόγδαρετς, υπάρχουν σκορπισμένα κόκαλα 300 περίπου Ελλήνων στρατιωτών από τον πόλεμο του 1940. Όπως είπε στην "Κάτοψη" ο διακεκριμένος Αλβανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Skender Demolli...
ένας ανεπανάληπτος άνθρωπος και εξαιρετικός φιλέλληνας, περισυνελέγησαν οστά 105 περίπου στρατιωτών, ωστόσο πολλοί ακόμη αγνοούνται. Η μάχη του Πόγραδετς, από 25 Νοεμβρίου έως και της 6ης Δεκεμβρίου 1940, αποτέλεσε την πανωλεθρία των ιταλικών δυνάμεων στο μέτωπο της περιοχής.

Η πτώση του Πόγραδετς επέφερε σάλο στην στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρώμης. Ο αρχιστράτηγος των εν Αλβανία Ιταλικών δυνάμεων στρατηγός Σοντού, αναφερόμενος την 3η Δεκεμβρίου στο Μουσολίνι για την κατάσταση στο μέτωπο του Πόγραδετς, εξέφρασε την άποψη, ότι οποιαδήποτε αντίδραση των ιταλικών δυνάμεων στην περιοχή είναι πλέον αδύνατος και ότι η διευθέτηση πρέπει να επέλθει με πολιτική παρέμβαση. Με άλλα λόγια ζητεί σύναψη ανακωχής. Και αυτή όμως η επιτυχία του ελληνικού στρατού, είχε το ανάλογο κόστος αίματος σε νεκρούς και τραυματίες. Στην διάρκεια από 25 Νοεμβρίου έως και 6 Δεκεμβρίου του 1940, που κράτησαν οι μάχες στα βουνά και τα λαγκάδια της περιοχής Πόγραδετς, έπεσαν υπέρ πατρίδος στα πεδία των μαχών 18 αξιωματικοί και 378 οπλίτες, σύνολο 396.
www.eglimatikotita.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κε ΥΘΕΘΑ το γνωρίζεις αυτό το θέμα;
Σκοπεύεις να κάνεις τίποτα η θα το διαγράψουμε και αυτό λόγω της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας μας;
Άλλα κράτη που δεν έχουν πάθει οι κυβερνώντες τους ιστορική αμνησία κάνουν το παν δυνατόν ακόμα και για ένα μικρό οστάριο που μπορεί να βρούνε. Κάνουν γιορτές τιμής και μνήμης. Εμείς όμως πάρα τις οχλήσεις τις κοινωνίας τα αφήνουμε εκτεθειμένα, βορά στη διάθεση των διαφόρων σαρκοφάγων ζώων.
Κε ΥΕΘΑ τι έχεις να πεις σαν Συνταγματολόγος επιστήμονας και ανθρωπος κύρους (όπως θέλεις να λέγεσε) γι' αυτό το θέμα;
Μάλλον η ιστορική σου αμνησία είναι το κύριο έργο που έχεις να επιδείξεις απο την θητεία σου στο Υ.ΕΘ.Α.