Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Κόλλησαν στις ΗΠΑ τα F16 επειδή... έβαλαν νερά!



Εντονα δυσαρεστημένη εμφανίζεται η Πολεμική Αεροπορία και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το νέο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στα διθέσια εκπαιδευτικά νέα μαχητικά F-16, με αποτέλεσμα να μην έρθουν χθες στην Ελλάδα όπως είχε προγραμματιστεί.
Τα δύο διθέσια εκπαιδευτικά, με τα οποία θα ξεκινούσε η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων, δεν ξεκίνησαν από την Αμερική καθώς, όπως διαπιστώθηκε, έβαλαν νερά στο κουτί του συστήματος αυτοπροστασίας με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος βραχυκυκλώματος. Οι Αμερικανοί τεχνικού προσπάθησαν σε πρώτη φάση να διαπιστώσουν πώς έγινε αυτό, αλλά δεν βρέθηκε η αιτία με αποτέλεσμα να πρέπει να λυθεί όλο το σύστημα και να βρεθεί πού υπάρχει πρόβλημα. Κατόπιν αυτού, δεν δόθηκε άδεια από τους Αμερικανούς τεχνικούς τα αεροσκάφη να πετάξουν για την Ελλάδα και αντί για δύο μονοθεσία και δύο διθέσια, που ήταν η επιθυμία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, προσγειώθηκαν χθες το απόγευμα στην Ελλάδα τέσσερα μονοθέσια.

Το γεγονός της εισροής υδάτων, καθώς και το θέμα του συστήματος αυτοπροστασίας το οποίο η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αποδεχτεί ακόμη, οδήγησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αλλά και τη στρατιωτική ηγεσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην απόφαση να μην παρευρεθούν στην παραλαβή των πρώτων τεσσάρων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, το γεγονός ότι τα αεροσκάφη ήρθαν στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι θα τα παραλάβουμε με προβλήματα. Στη διαδικασία της παραλαβής υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες και θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες.
απο το ΕΘΝΟΣ Διαβάστε περισσότερα...

"Αδύναμοι να αναμετρηθούν με το θηρίο της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας."



«Παναγία μου έχει δέκα μέρες που είμαι νηστικός…». Δάγκωσε την ντομάτα με βουλιμία που μαρτυρούσε αυτό που είπε. Και τότε είδαν το γκρίζο γεράκι της τουρκικής αεροπορίας που έκανε κατά πάνω τους. Τα μυδράλια έσπερναν ατσάλι, τρόμο και θάνατο, καθώς τα χώματα έβγαζαν σκόνη όπως τα έραβαν οι σφαίρες. Ούτε και που κατάλαβε πως έκανε κίνηση και γλίτωσε. Μέσα στο χαλασμό Κυρίου ανασηκώθηκε μόλις η ριπή πέρασε από κοντά τους. Και το παλληκάρι με την ντομάτα ήταν βουτηγμένο στο αίμα, ακίνητο. Τον άρπαξε αγκαλιά, μα ήταν πεθαμένος.
Και έσφιγγαν καρδιές και ψυχές οι άνθρωποι του Γραφείου Ευημερίας και εξηγούσαν και έπειθαν τα πληγωμένα ζευγάρια με τις γυναίκες που ατίμασαν οι Τούρκοι, να μη χωρίσουν. Να βρουν δύναμη να ζήσουν, γιατί για ό,τι τους έλαχε, δεν έφταιγαν αυτά. Μα άλλοι, εκείνοι που μας τους έφερε σαν φθισικό και σαν ανάθεμα, η αγαπημένη θάλασσα της Κερύνειας… Η Μονάδα του, το 256 Τάγμα Μηχανοκίνητου Πεζικού, πολεμούσε ακατάπαυστα από τις 20 Ιουλίου του 1974. Στην εκεχειρία, έμειναν αποκλεισμένοι και η αγωνία των στρατιωτών για το τι θα απογίνουν, δεν τους άφησε ούτε ένα λεπτό. Στο δεύτερο γύρο, κάπου μεταξύ Βασίλειας και Όρκας και αφού είδαν δεκάδες συμπολεμιστές τους να σκοτώνονται στις μάχες, κυνηγημένοι, σταμάτησαν κάπου να ξαποστάσουν, να δουν τι θα κάνουν. Ίσως για να παρακαλέσουν το Θεό, γιατί ένιωθαν, διαισθάνονταν το χνότο του θανάτου που τους έζωνε. Το παλληκάρι θα ήταν 23 χρονών και κάπου βρήκε μια ντομάτα. Έκατσε δίπλα από τον Τάκη Ζόππο, μάλλον σωριάστηκε κατά γης. Ήταν άπλυτοι, διψασμένοι, τρομαγμένοι, απελπισμένοι. Ήταν χαμένοι μέσα στον πόλεμο. Αδύναμοι να αναμετρηθούν με το θηρίο της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας, αδύναμοι και να μπορέσουν να γλιτώσουν. Και το παλληκάρι με την ντομάτα, άφησε να βγει από μέσα του σαν βαθύς αναστεναγμός, παρά κουβέντα, το μαρτύριο της πείνας που τραβούσε.
«Παναγία μου έχει δέκα μέρες που είμαι νηστικός…». Δάγκωσε την ντομάτα με βουλιμία που μαρτυρούσε αυτό που είπε. Και τότε είδαν το γκρίζο γεράκι της τουρκικής αεροπορίας που έκανε κατά πάνω τους. Τα μυδράλια έσπερναν ατσάλι, τρόμο και θάνατο, καθώς τα χώματα έβγαζαν σκόνη όπως τα έραβαν οι σφαίρες. Ούτε και που κατάλαβε πως έκανε κίνηση και γλίτωσε. Μέσα στο χαλασμό Κυρίου ανασηκώθηκε μόλις η ριπή πέρασε από κοντά τους. Και το παλληκάρι με την ντομάτα ήταν βουτηγμένο στο αίμα, ακίνητο. Τον άρπαξε αγκαλιά, μα ήταν πεθαμένος. Στο στόμα του ήταν ακόμα η μισή ντομάτα που πρόλαβε να δαγκώσει. Δεν πρόλαβε να την καταπιεί. Και πέρασαν 35 χρόνια και ο κ. Ζόππος δεν σταμάτησε να κλαίει που πέθανε ο φίλος του νηστικός. Θυμάται το κλάμα που έκανε σαν τον κρατούσε πεθαμένο, με την ντομάτα πιτσυλισμένη στα αίματα.
Για άλλο σκοπό αρχίσαμε να μιλάμε με τον κ. Ζόππο και αλλού μας πήρε η κουβέντα μας. Ο πρώην λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας από τη Γεροσκήπου, μετά τον πόλεμο βρέθηκε στο κλιμάκιο του Γραφείου Ευημερίας που φρόντιζε τις γυναίκες με τις σκοτωμένες ψυχές που τις είχαν ατιμάσει τα κτήνη του στρατού της Τουρκίας. Τις γυναίκες που όταν έφταναν στις ελεύθερες περιοχές ήθελαν να σκοτωθούν, να κρυφτούν, να μην τις βλέπει το φως του ήλιου, επειδή πολλές φορές πίστευαν πως έφταιγαν και οι ίδιες που τους έλαχε αυτή η ταπείνωση από βάρβαρα κτήνη. Και ήταν και τα αντρόγυνα που ήθελαν να χωρίσουν γιατί έλαχε στη γυναίκα να υποστεί την ατίμωση και να κουβαλεί το σπέρμα βαρβάρων.
ΕΣΒΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ
Το 1982, ο κ. Τάκης νυμφεύτηκε την κ. Γεωργία και απέκτησαν δύο γιούδες. Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά του, τους είπε αυτό που είπε και στη γυναίκα του. Θεωρεί την κάθε μέρα που του χάρισε ο Θεός μετά τον πόλεμο του 1974, θείο δώρο. Και φροντίζει η ζωή του να είναι μεστή. Να ζει την κάθε της μέρα καλά, ποιοτικά. Να τη χαίρεται. Γιατί το παλληκάρι, που καταγόταν από την επαρχία Πάφου, πέθανε νηστικό, την ώρα που μασουλούσε μια ντομάτα. Μόλις που είχε προλάβει να πει πως ήταν δέκα μέρες νηστικό το παλληκάρι και έσβησε από τα πυρά του αεροπλάνου. Όπως έσβησαν και οι 117 συντρόφοι του στο 256 Τάγμα Πεζικού, εκείνο το καλοκαίρι.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Τελέστηκε το μνημόσυνο του Λοχαγού Βασιλείου Καποτά στα Καλάβρυτα



Τελέστηκε την Κυριακή, 17 Μαΐου στον Καθεδρικό Ναό της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, από τον Δήμο της πόλης, την Κυπριακή Πρεσβεία, την Ενωση Κυπρίων Νομού Αχαϊας και την Ενωση Καλαβρυτινών Αθήνας μνημόσυνο του Λοχαγού Βασιλείου Καποτά. (Κατά την εκτέλεση από τους Γερμανούς όλου του άρρενος πληθυσμού των Καλαβρύτων ήταν μεταξύ τους ήταν ο πατέρας και ο αδελφός του).Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Γιώργος Γεωργής σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της 11ης Μαΐου του 1964 όταν οι Έλληνες αξιωματικοί Ταγματάρχης Δημήτριος Πούλιος και Λοχαγός Βασίλειος Καποτάς έχασαν τη ζωή τους χτυπημένοι από τα τουρκικά πυρά μαζί με τον εικοσάχρονο οδηγό τους Κωστάκη Παντελίδη. Μαζί τους και ο Λοχαγός Παναγιώτης Ταρσούλης, ο οποίος διεσώθη βαριά τραυματισμένος.

Μετά το τέλος του ένδοξο Εθνικοαπελευρωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α 1955-59 και την αποτυχία επιτεύξεως του στόχου του, που δεν ήταν άλλος από την Αυτοδιάθεση-Ένωση, - αναφαίρετο δικαίωμα των Λαών που πηγάζει μέσα από τις πρόνοιες του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την σύσταση του οποίου να θυμίσω ότι σύμπας Ελληνισμός πολέμησε ηρωικώς και έδωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ψυχές ενώ η Τουρκία δεν έδωσε ούτε μία- υπογράφονται οι γνωστές σε όλους μας επαίσχυντες συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και δημιουργείται η ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία. Για ιστορικούς δήθεν λόγους, δεν αφαιρέθηκε από το κυβερνείο το οποίο θα λειτουργούσε πλέον ως προεδρικό Μέγαρο της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Λέοντας σύμβολο της στυγνής Αγγλικής αποικιοκρατίας. Ίσως για να μας θυμίζει υποστηρίζουν πολλοί πως η Μ. Βρετανία δεν έφυγε ποτέ από το ευλογημένο νησί μας.
Με βάση τις συμφωνίες εγκαθιδρύσεως του νέου κράτους λοιπόν, Ελλάδα, Τουρκία και Μ. Βρετανία ορίζονται ως εγγυήτριες δυνάμεις και αποκτούν το δικαίωμα να διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στο νησί. Η Ελλάδα διαθέτει από την επομένη της ανεξαρτησίας, δύναμη 900 στρατιωτών η οποία έκτοτε θα αποτελέσει την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, την γνωστή σε όλους μας ΕΛ.ΔΥ.Κ. Η Τουρκία αποστέλλει 600 στρατιώτες που συγκροτούν την Τουρκική δύναμη Κύπρου την γνωστή ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. Για τους Βρετανούς βεβαίως δεν τίθεται θέμα αριθμών, αφού διατηρούν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τις κυρίαρχες Βρετανικές βάσεις τους, στις οποίες στάθμευαν και σταθμεύουν απεριόριστος αριθμός στρατιωτών εξοπλισμένος με τον πιο σύγχρονο οπλισμό. Για την αποτελεσματικότητα στην δράση αυτών των στρατευμάτων μπορούν να σας ενημερώσουν οι φίλες γειτονικές αραβικές χώρες, οι οποίες γεύθηκαν άπειρες φορές τα βρόμικα φονικά κτυπήματα τους.
Είναι ομολογουμένως ξεχωριστές οι στιγμές που έζησαν οι πρώτοι Ελλαδίτες στρατιώτες που αποβιβάσθηκαν στο λιμάνι της κατεχόμενης σήμερα πόλεως της Αμμοχώστου. Ήταν ουσιαστικώς η δεύτερη φορά μετά από χιλιάδες χρόνια που ο Ελληνικός στρατός πατούσε τα ʼγια χώματα της Κύπρου. Στο λιμάνι της πόλεως του Ευαγόρα, ένας γέρος βρακάς τους υποδέχεται γονατιστός, αναφωνώντας: «Την Ελλάδαν μας θέλωμεν και ας τρώγουμεν πέτρες».
Η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίζει να λειτουργεί στις 16 Αυγούστου του 1960, με την έπαρση της κυπριακής σημαίας στο προεδρικό Μέγαρο. Ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης παραδίδει την εξουσία στον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Την ίδια στιγμή καθήκοντα αντιπροέδρου εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς αναλαμβάνει ο Φαζίλ Κουτσούκ.
Όμως τα προβλήματα από τις άδικες πρόνοιες των συμφωνιών που επεβλήθησαν στον κυπριακό Λαό δεν αργούν να φανούν. Ο Μακάριος διαπιστώνοντας την μη λειτουργικότητα τους, υποβάλει προτάσεις για βελτίωση τους τον Νοέμβριο του 1963. Οι τούρκοι συσκέπτονται για να αποφασίσουν. Η απάντηση τους δίνεται τελικώς με καταιγιστικά πυρά όπλων λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 22ας Δεκεμβρίου. Το πρωινό της 23ης Δεκεμβρίου βρίσκει τους Έλληνες της Κύπρου να προσπαθούν να οργανώσουν μια στοιχειώδη αντίσταση απέναντι στα ακραία στοιχεία της Τ.Μ.Τ. και του Ραούφ Ντενκτάς. Από τα πρώτα πυρά μάλιστα φονεύεται μία τουρκάλα ελευθερίων ηθών, που δίνει την αφορμή σε μια κυπριακή εφημερίδα της εποχής εκείνης να γράψει: «Εφονεύθη μια πόρνη και κατελήθη ένα κράτος».
Η Κύπρος από τότε μπαίνει σε νέες οδυνηρές περιπέτειες. Οι στασιαστές αντιμετωπίζονται από τους πρώτους κακώς εξοπλισμένους εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν ξανά τις Θερμοπύλες. Οι βρετανοί και πάλιν παρουσιάζονται ως ο από μηχανής Θεός. Ενδιαφερόμενοι δήθεν για την ειρήνη παρεμβάλλονται μεταξύ των στασιαστών και των υπερασπιστών της Κυπριακής Δημοκρατίας και χαράσσουν την πράσινη γραμμή. Ο de-facto διαχωρισμός είναι πλέον γεγονός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., συνέρχεται και αποφασίζει την αποστολή των πρώτων ειρηνευτών. Ο δρόμος εξ αρχής δείχνει ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος.
Στην Κύπρο φθάνουν οι πρώτοι εξ Ελλάδος αξιωματικοί που εκπαιδεύουν τους πρώτους εθελοντές Έλληνες της Κύπρου, στην τακτική του πολέμου. Λίγο αργότερα αποφασίζεται η ίδρυση τακτικού στρατού με καθιέρωση υποχρεωτικής στρατεύσεως για τους άνδρες. Έτσι δημιουργείται η Εθνική Φρουρά της Κύπρου.
Ο τότε πρωθυπουργός της Μητρός Πατρίδος, Γεώργιος Παπανδρέου, δείχνει αποφασισμένος να στηρίξει με κάθε τρόπο την Κύπρο. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποκτά έτσι αξιόμαχο στράτευμα ικανό να αντιμετωπίσει κάθε επιβουλή. Μεταξύ των γενναίων αξιωματικών που φθάνουν στην Κύπρο είναι και ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος από το Μαυρέλι των Τρικάλων. Ο Πούλιος μαζί με τους άλλους Ελλαδίτες αξιωματικούς αναλαμβάνουν την εκκαθάριση των τουρκοκυπριακών θυλάκων τους οποίους δημιούργησαν οι τούρκοι στασιαστές και στους οποίους οδήγησαν δια της βίας όλους τους άμαχους τουρκοκυπρίους. Τον Απρίλιο του 1964 διενεργεί επίθεση στο ύψωμα της ʼσπρης Μούτης στην οροσειρά του Πενταδακτύλου και πολεμά σκληρά και γενναία μαζί με τους στρατιώτες του για την ανακατάληψη του.
Ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος μπαίνει στο Πάνθεον των ηρώων λίγες μέρες αργότερα με τον ηρωικό του θάνατο σε επεισόδιο με τους τούρκους στασιαστές στην κατεχόμενη σήμερα πόλη της Αμμοχώστου. Προτίμησε ένα τιμημένο θάνατο παρά την παράδοση. Ήταν μεσημέρι της 11ης Μαΐου του 1964, όταν ο ταγματάρχης Πούλιος Δημήτριος και οι λοχαγοί Καποτάς Βασίλειος και Ταρσούλης Παναγιώτης με οδηγό τους τον Ελληνοκύπριο εθνοφρουρό Παντελίδη Κωνσταντίνο επιστρέφοντας από διατεταγμένη υπηρεσία βορείως της Αμμοχώστου εισήλθαν κατά λάθος στην παλιά πόλη (εντός των τειχών). Προσπαθώντας να εξέλθουν της πόλεως έπεσαν σε ενέδρα ενόπλων τουρκοκυπρίων στην πύλη «LANS GATE». Αντί να παραδοθούν με πρώτο τον Ταγματάρχη Πούλιο, αψηφούντες τον βέβαιο θάνατο, όρμησαν εναντίον των πολυπληθέστερων και άρτια εξοπλισμένων στασιαστών με αποτέλεσμα να βρούν ηρωικό θάνατο. Από την ανταλλαγή των πυρών ξέφυγε βαριά τραυματισμένος ο λοχαγός Ταρσούλης, ενώ έπεσαν νεκροί, ο Πούλιος, ο Καποτάς και ο Παντελίδης. Ο αντιστράτηγος ε.α. Ι. Μπίτος στο βιβλίο του «Από την πράσινη γραμμή στους δυο Αττίλες», αναφέρει ότι μέτρησε ο ίδιος προσωπικώς, δεκαεπτά βολίδες στο σώμα του αείμνηστου ταγματάρχη Πούλιου Δημήτριου. Αυτό βεβαίως απεικονίζει στο έπακρον την βαρβαρότητα των τούρκων.
Για την βαθιά προσήλωση του στην ιδέα της τιμής και του καθήκοντος και την ηρωική αυτή πράξη του, ο αείμνηστος ταγματάρχης προήχθη μεταθανατίως στον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Στα Τρίκαλα, αναγνωρίζοντας την προσφορά του ήρωα αξιωματικού έδωσαν το όνομα του σε στρατόπεδο και πλατεία της πόλεως, εντός του οποίου στήθηκε η προτομή του.
Δύο μήνες μετά το επεισόδιο αυτό, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου του 1964, μετά από τουρκικές προκλήσεις, έλαβαν χώραν σοβαρά επεισόδια στην περιοχή των τουρκοκυπριακών θυλάκων των χωριών Μανσούρας-Κοκκίνων της περιοχής Τηλλυρίας, τα οποία εξελίχθηκαν σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των θυλάκων αυτών από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου. Ο θύλακας αυτός είχε πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία για τους τούρκους, γι΄ αυτό και προσπάθησαν να τον διευρύνουν καταλαμβάνοντας το ύψωμα Λωρόβουνος που ήταν δεσπόζων και ζωτικό έδαφος για μας. Η Εθνική Φρουρά όπως ήταν φυσικό αντιδρά στα τετελεσμένα που πάνε να δημιουργηθούν. Η Τουρκία απειλεί με επέμβαση. Στις 8 Αυγούστου μάλιστα, επιχειρεί σφοδρούς βομβαρδισμούς με σοβαρές συνέπειες, αφού εκτός των άλλων χρησιμοποιεί και βόμβες ναπάλμ. Η προσπάθεια αποβάσεως που απειλεί ότι θα επιχειρήσει, σταματά κυρίως γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου διαμηνύει στους αμερικάνους: «Εάν η Τουρκία ανοίξει την θύρα του φρενοκομείου αναγκαστικώς θα εισέλθει και η Ελλάς από την θύρα αυτή». Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία λοιπόν ότι η μητέρα Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε τρόπο την Κύπρο. Η Θεσσαλία και πάλιν παρούσα, δίνει τον δικό της φόρο αίματος. Μεταξύ των ηρωικώς πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας ήταν και ο Λοχίας τ/θ Κουκουσούλης Βασίλειος από την περιοχή των Τρικάλων.
Λίγο πριν τα επεισόδια τη Τηλλυρίας αρχίζει εν τω μεταξύ να εξελίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση αμυντικής θωρακίσεως της Κύπρου. Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου λαμβάνει την ιστορική απόφαση να εξασφαλίσει αμυντικώς την Κύπρο. Έτσι έως το τέλος του 1964, μια πλήρως εξοπλισμένη Μεραρχία στρατού, βρίσκεται στο νησί. Η Κύπρος με την απόλυτη συνδρομή της Μητρός Πατρίδος γίνεται απόρθητο φρούριο. Χαρακτηριστική προ τούτο ήταν η δήλωση του κατοχικού ηγέτη Ρ. Ντενκτάς όταν συλλαμβάνεται το 1967 να εισέρχεται παρανόμως στην Κύπρο: «Η γνώμη μου είναι ότι η Ένωση έγινε. Γιατί, ποιος θα διώξει τον Ελληνικό στρατό που είναι εδώ. Η Τουρκία δεν πρόκειται να πολεμήσει για μας. Ότι μένει είναι να μας αποζημιώσετε και να φύγουμε οι τουρκοκύπριοι από την Κύπρο»! Ανάλογος πανικός υπήρχε και στην τουρκική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού φέρεται να συμβουλεύει τον υπουργό του των εξωτερικών Νιχάτ Ερίμ να μην επαναλαμβάνει τις απειλές, ότι θα αποβιβάσουν στρατό στην Κύπρο, γιατί δεν είχαν αυτήν την δυνατότητα.
Οι εξ Ελλάδος στρατιώτες που πήγαιναν στην Κύπρο, φορούσαν πολιτικά, έφεραν πλαστά ονόματα και παρουσιάζονταν ως κύπριοι φοιτητές που επέστρεφαν στην Κύπρο.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο στρατηγός Δημήτριος Γεωργιάδης ο οποίος πήγε στην Κύπρο με το όνομα ʼδωνις Χαραλάμπους και επάγγελμα καθηγητής.
Τον Νοέμβριο του 1967 όμως, υπό συνθήκες που ο καθένας ερμηνεύει αναλόγως λαμβάνουν χώρα οι επιχειρήσεις Κοφίνου. Ύστερα από το τουρκικό τελεσίγραφο που ακολούθησε η Ελληνική Μεραρχία εγκαταλείπει την Κύπρο. Ο Κυπριακός Ελληνισμός θυσιάζεται ξανά προκειμένου να εξυπηρετηθούν εκ νέου οι επιδιώξεις των γνωστών σκοτεινών κέντρων, που ως συνήθως βρίσκουν τους κατάλληλους τρόπους προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους.
Μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Σπύρου Παπαγεωργίου «Πεθαίνοντας για την Κύπρο» από άρθρο το οποίο ο ίδιος έγραψε για να αποχαιρετήσει τα παιδιά της Μητρός Πατρίδος: «…Φεύγει λοιπόν, ο Ελληνικός στρατός από την Κύπρο εις την οποίαν εστάλη με την ιστορικήν αποστολήν να την ενώση μετά της μητρός Ελλάδος. Και δεν είναι ούτε νικητής ή νικημένος εις το πεδίον της τιμής. Τα όπλα που έκαναν τον εχθρόν να ριγήση με την παγεράν λάμψιν της λόγχης των, θα γνωρίσουν τώρα το γλοιώδες «γράσσο» της συντηρήσεως και θα εναποτεθούν εις κιβώτια.
Προς τα γενναία τέκνα της Μητρός Ελλάδος, των οποίων αντιλαμβανόμεθα το απύθμενον ψυχικόν χάσμα επί τη ακουσία αποχωρήσει των, οφείλομεν τους υστάτους ύμνους. Ομιλεί τώρα η αδελφική καρδία προς αδελφούς απαγομένους κυριολεκτικώς. Ομιλεί η καρδία και ανοίγουν οι κρουνοί των οφθαλμών: «Αδέλφια, στο καλό. Υπήρξατε άριστοι. Επί τετραετίαν εζήσαμε μαζί αξέχαστες στιγμές και υφάναμεν όνειρα που τα ηφάνισεν η αναξιότης και μηδαμινότης άλλων. Δεχθήτε τους τελευταίους ασπασμούς και τας ευγνώμονας ευχαριστίας μας. Μας αφήνετε και κάτι πλέον πολύτιμον: κάποιους τάφους. Διότι ευτυχώς το τουρκικό φιρμάνι, ουδέν (εξ όσων τουλάχιστον μέχρι τούδε γνωρίζομεν) προνοεί δια την ανασκαφήν των τάφων και ματακομιδήν των οστών του Πούλιου, του Καποτά και του Παπαγεωργίου, που έγιναν διάτρητοι από τας τουρκικάς σφαίρας, και των άλλων Ελλλαδιτών που παρεφόρφωσαν αι βόμβαι ναπάλμ εις την Τηλλυρίαν και ετάφησαν εις κοινούς τάφους. Αυτοί θα μείνουν αιωνίως εδώ. Έπεσαν δι' ημάς αυτοί. Είναι ιδικοί μας. θα κρατήσωμεν τουλάχιστον αυτούς. Μας χρειάζονται αυτοί οι τάφοι δια να εξαποστέλλουν εσαεί ουρανομήκη την κραυγήν: Ζήτω η Ένωσις! Ο αγών τώρα αρχίζει
imlarisis.gr,moi.gov.cy Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ημερίδα ΣΥΣΜΕΔ:Απ. Μπαμίχας


Κύριοι του Προεδρείου, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, κυρίες και κύριοι.

Μια τέτοιου είδους συγκέντρωση θα σοκάριζε κάποιους που σκέπτονται ότι το να εκφράζουν οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων τις απόψεις τους, στενά συνυφασμένες με τις ανθρώπινες ανάγκες τους, με το συναίσθημά τους, και οτιδήποτε άλλο αφορά την ανθρώπινη υπόσταση, είναι κακό. Στον υποκριτικό κοινωνικό κλοιό που ζούμε σήμερα, όλα εκφράζονται κομψά, όλες οι έννοιες παίρνουν μια άλλη μορφή, έναν άλλο χαρακτήρα. Γιατί; Γιατί αν πάρουν τις σωστές, τότε θα αποκαλυφθεί ότι στα ανώτατα κλιμάκια όλων των δημοσίων υπηρεσιών υπάρχουν άνθρωποι που ξεχνάνε την προηγούμενή τους ζωή, τους προηγούμενος βαθμούς τους οποίους πέρασαν, και τα προβλήματα τα οποία πέρασαν, για να μπορούν να δουν με συμπάθεια τα προβλήματα που απαιτούν λύση από τους σημερινούς υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Ελληνικός λαός έχει την απαίτηση, και νομίζω το δικαιούται, να προσβλέπει σε υγιείς, δυνατές και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και όπως είπαν και οι προηγούμενοι ομιλητές πληρώνει παρά πολλά λεφτά για αυτή τη δουλειά. Πληρώνει παρά πολλά λεφτά. Αλλά όταν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα, η Βουλή δημιουργεί τις επιτροπές για να ελέγξει το πρόβλημα και το πρόβλημα είναι πάντα άλυτο.

Για αυτό το λόγο, λοιπόν, και πέρα από κάθε υποκρισία, θέλω να πω ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αντιλαμβανόμενος τις ανάγκες των εργαζομένων, γιατί και οι στρατιωτικοί είναι εργαζόμενοι, έχουν οικογένειες, έχουν παιδιά, έχουν υποχρεώσεις, δεν μπορεί, λοιπόν, επειδή ακριβώς το επάγγελμα που κάνουν είναι εθνικό λειτούργημα, να αγνοούμε τις ουσιαστικές ανάγκες τους.

Νομίζω ότι είναι πολύ επιτυχής η ιδέα της δημιουργίας αυτού του Συνδέσμου, τον οποίο ξεκινάτε, γιατί δεν νομίζω ότι είναι τίποτε άλλο παρά μία κραυγή, αν θέλετε, «δέστε και εκείνους που έχουν την ίδια ανάγκη με όλους τους άλλους Έλληνες, τις ίδιες ανάγκες» και στο κάτω – κάτω, αυτοί οι άνθρωποι είναι επιφορτισμένοι για να αισθάνονται οι υπόλοιποι Έλληνες ασφάλεια στην πατρίδα τους.

Νομίζω ότι αυτό είναι το σπουδαιότερο που οφείλει ο Ελληνικός λαός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά συνέπεια ας μη σοκάρονται οι ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ας γίνουν πιο ευαίσθητοι, για να μην υπάρχει ο λόγος δημιουργίας τους.

Εμείς εκείνο που θέλουμε να δηλώσουμε είναι ότι, με τη δύναμη που έχουμε αυτή τη στιγμή, όποια και αν είναι, θα βοηθήσουμε και θα συμπαρασταθούμε σε κάθε αίτημα, που είναι λογικό και σε κάθε προσπάθεια τού να υποδηλωθεί ότι και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ισότιμοι Έλληνες, με τα ίδια προβλήματα με όλους τους άλλους.

Θέλω να πω από τη θέση αυτή κε Πρόεδρε ότι μπορείτε, όποτε θέλετε και εάν φυσικά το αποφασίσετε, να φιλοξενηθείτε από το κανάλι της τηλεοράσεως που διαθέτουμε, για να εκθέσετε όποια προβλήματα έχετε, ούτως ώστε να συμβάλλουμε και εμείς στην προσπάθεια της επιλύσεως αυτών των προβλημάτων.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα ΣΥΣΜΕΔ:Σπ. Χαλβατζής


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που δίνετε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να συμμετέχουμε στη σημερινή συζήτηση – διάλογο.

Πριν απ΄ όλα θέλω να εκφράσω την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις προσπάθειες που έγιναν και που αν χρειαστεί πρέπει να γίνουν, για τη δυνατότητα λειτουργίας, χωρίς εμπόδια και παρεμβάσεις του Συνδέσμου Συνεργασίας των Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνω ότι το ΚΚΕ στο πρόγραμμά του, αλλά και στη καθημερινή του δράση, υποστηρίζει τη δυνατότητα συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εσείς βέβαια έχετε άλλο χαρακτήρα, αλλά απλά το σημειώνω.

Επιτρέψτε μου, πριν από τις σκέψεις και εκτιμήσεις, για τα πολύ ουσιαστικά θέματα της συζήτησης, τα οποία έχετε θέσει, επιγραμματικά να σημειώσω τη θέση του ΚΚΕ για ζητήματα που καθορίζουν τη στάση μας για σοβαρά αλλά και επιμέρους προβλήματα.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων της Χώρας σε στεριά, θάλασσα και αέρα, υπέρ του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ανταποκρίνονται σ΄ αυτή την αποστολή.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε αναγκαίο να υποστηρίζουμε το θεσμό των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικών και υπαξιωματικών, μέσα από παραγωγικές σχολές, στον απαιτούμενο για την υπεράσπιση των συνόρων της χώρα αριθμό, με εισαγωγή χωρίς διακρίσεις, καλά αμειβόμενους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις ιδιαίτερες δυσκολίες, αντίστοιχες ικανοποιητικές συντάξεις.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό.

Είμαστε αντίθετοι με συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό και σε ανάλογες αποστολές εκτός συνόρων, καθώς και σε ρόλο καταστολής του λαϊκού κινήματος και περιστολής της λαϊκής κυριαρχίας.

Στο ερώτημα για τους λόγους που οδηγούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστρατεία, με τη συμπλήρωση των τυπικών προϋποθέσεων σύνταξης, εν συντομία μπορούμε να σημειώσουμε. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται:

1. Με το μισθολόγιο, το οποίο δε δίνει δυνατότητα ικανοποίησης των οικογενειακών αναγκών στη σημερινή εξελισσόμενη πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί και στη συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων, όπου δίνονται ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αγνοώντας τους παράπλευρους κινδύνους.

2. Υπάρχει αντίληψη μειωμένης κοινωνικής αναγνώρισης σε σχέση με την προσφορά τους.

3. Πιέζει η έμμεση και άμεση απαίτηση των κυβερνητικών κομμάτων για υποστήριξή τους, που έχει οδηγήσει σε αντικατάσταση της αξιοκρατίας, με τον κομματισμό και το ρουσφέτι στις τοποθετήσεις και στο καθεστώς ιεραρχίας – προαγωγών.

4. Η ανισοτιμία, η υποβάθμιση κάθε έννοιας ιεραρχίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

5. Το συνταξιοδοτικό, η ανασφάλεια για αλλαγές με μείωση συντάξεων και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι δυσμενείς αλλαγές που προωθούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις γυναίκες σίγουρα επηρεάζονται αρνητικά και πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Η εκτίμηση περιορισμένων δυνατοτήτων βαθμολογικής εξέλιξης, οδηγεί στην εκτίμηση της σχέσης μισθών - σύνταξης και της διαφοράς που υπάρχει, που σε συνδυασμό με υπολογισμό για δυνατότητες οικονομικής ανόδου και κοινωνικής αναγνώρισης, οδηγούν και αυτά στην αποστρατεία.

7. Υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα με τους μηχανικούς και γενικότερα για το μηχανικό, που σχετίζεται με τη βαθμολογική τους εξέλιξη λόγω ελαχίστων θέσεων στην ανώτατη ιεραρχία.

Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση;

Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια των Αμερικανο – Νατοϊκών δομών, που κινείται η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνητικών κομμάτων, θα συνεχισθεί η ίδια λίγο - πολύ κατάσταση. Θα δαπανούνται τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες, για εξοπλιστικά προγράμματα, που θα καλύπτουν κυρίως ΝΑΤΟϊκές ανάγκες και την ίδια στιγμή θα εκτινάσσουν υψηλά το έλλειμμα.

Ωστόσο σημειώνουμε ότι, η ανάδειξη των προβλημάτων και η απαίτηση αντιμετώπισής τους, μπορεί να βάλει φραγμούς σε σχέδια παραπέρα χειροτέρευσης της κατάστασης, αλλά και να υπάρξουν επιμέρους επιτυχίες.

Η πρωτοβουλία σας, για αυτή τη συνάντηση, για συζήτηση, για ανάδειξη των προβλημάτων, είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά, θα βοηθήσει αυτά τα προβλήματα να γίνουν αντικείμενο συζήτησης γενικότερα, ανάμεσα στον ελληνικό λαό.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι δίκαια αιτήματα είναι αιτήματα στα οποία δεν μπορεί κανένας να κλείσει τα μάτια.

Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία. Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα ΣΥΣΜΕΔ:Βάσω Παπανδρέου


Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και νομίζω ότι είναι μία καλή αρχή για να αρχίσουμε να συζητάμε. Να συζητάτε μεταξύ σας αλλά και με την πολιτεία για τα προβλήματα, τα οποία είναι πολλά στο χώρο σας.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Χώρας.

Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα πληρώνει, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν, πάρα πολλά για την εθνική άμυνα της Χώρας. Φοβάμαι όμως ότι το αποτέλεσμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Η αξιοποίηση των χρημάτων δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη και ενώ επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός με σημαντικούς πόρους, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν απολαμβάνει τις συνθήκες διαβίωσης που δικαιούται, αλλά και η επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας μας δεν είναι στο βαθμό που θα θέλαμε όλοι.

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά εξετάζει τα θέματα της άμυνας, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό. Προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού, που γνωρίζουμε ότι εργαζόσαστε σε σκληρές συνθήκες, σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς, αλλά ταυτόχρονα έχετε και δικαιώματα, τα οποία πάντα δεν γνωστοποιούνται, ούτε στην ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε και η πολιτεία τα σέβεται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, πολλά εκ των οποίων πηγάζουν από τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε μία άσκοπη διασπορά των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στην άμυνα της χώρας.

Επεξεργαζόμαστε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και έχουμε βάλει ως προϋπόθεση την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα του τομέα του στρατού, με συγκέντρωση των δυνάμεων σε ορισμένες Μονάδες και κατάργηση άλλων, με καλύτερη οργάνωση.

Σήμερα υπάρχει τεχνολογία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να μην επιβαρύνεται το προσωπικό με άσκοπα μέτρα επιτήρησης των στρατοπέδων. Με προτεραιότητες σαφείς στους εξοπλισμούς, που αυτή τη στιγμή το κύριο είναι, αντί να πηγαίνουμε για καινούργιους εξοπλισμούς να αξιοποιήσουμε τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

Έχουμε τεράστια προβλήματα στη διαθεσιμότητα του αμυντικού υλικού και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού. Προβλέπουμε τη συνεχή εκπαίδευση του στρατιωτικού, του ανθρώπινου δυναμικού και μας απασχολούν ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θα θέλαμε τις απόψεις σας. Γιατί υπάρχουν προβλήματα στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, σε θέματα προαγωγών και μεταθέσεων. Εκεί πρέπει να βρούμε ένα αντικειμενικό σύστημα που να εγγυάται αξιοκρατία και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην επιχειρησιακή ικανότητα των Μονάδων. Γνωρίζουμε ότι το νομικό πλαίσιο που υπάρχει είναι περίπλοκο, αλλά ταυτόχρονα και οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βρούμε τον τρόπο για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων. Είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι, πάρα πολλοί εξαναγκάζονται, λόγω των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και των αποδοχών και των γενικότερων συνθηκών, να αποστρατεύονται σε πολύ γρήγορη ηλικία. Και αυτό είναι μια σπατάλη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πάρα πολλά για την εκπαίδευσή σας και όπως άκουσα πάρα πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών εξαναγκάζονται να αποστρατευτούν σε μια παρά πολύ νεαρά ηλικία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες που δεν εξαναγκάζονται, αλλά αποστρατεύονται λόγω των υπερβολικών, αν θέλετε, προνομίων που τους έχει δώσει η πολιτεία παρ΄ ότι το Κράτος, ο ελληνικός λαός, έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για πανάκριβες σπουδές. Θα πρέπει όλα αυτά να τα δούμε, ώστε να μην εξαναγκάζεστε σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Να δούμε, όπως είπα, το θέμα των κρίσεων, των προαγωγών και την υπερβολική απασχόλησή σας σε θέματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιστεύω ότι ο διάλογος που αρχίζει είναι πάρα πολύ σημαντικός και εύχομαι να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, γιατί και εμείς θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας και τις προτάσεις σας αλλά και εσείς νομίζω ότι θα πρέπει να είσαστε ενήμεροι για τα μέτρα και για τις προτάσεις των διαφόρων κομμάτων. Δεν σημαίνει ότι ο Σύνδεσμός σας θα πρέπει να έχει κομματική τοποθέτηση. Εμείς διαφωνούμε σε αυτό. Αλλά μπορεί μέσω του Συνδέσμου σας να προωθήσετε την κατοχύρωση και την προβολή βασικών δικαιωμάτων, αλλά και την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη αλληλοενημέρωση και διάλογος μεταξύ της κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε σε ένα συνεχή διάλογο μαζί σας, για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων, για το καλό της άμυνας της Χώρας μας.

Ευχαριστώ. Διαβάστε περισσότερα...

Ομιλία Προέδρου ΣΥΣΜΕΔ


Στην Ελλάδα του 2009, στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα, στην Ελλάδα της δημοκρατικής θεώρησης των πραγμάτων, στην Ελλάδα της δημοκρατίας και της ελεύθερης διάδοσης και διακίνησης των ιδεών και απόψεων, στην Ελλάδα του πολιτισμού και της πολυπολιτισμικότητας, στην Ελλάδα του αύριο, ένας κλάδος μισθωτών, αυτών των στρατιωτικών μάχεται για το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση.

Την 30 Ιανουαρίου 2007, 30 εν ενεργεία στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, 30 εν ενεργεία αξιωματικοί όλων των Κλάδων και των Κοινών Σωμάτων υποβάλλουν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας υπό τη μορφή καταστατικού το ερώτημα εάν τα εν ενεργεία μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να συμμετέχουν και κατά συνέπεια να ιδρύσουν αστικό - μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Την 6-3-2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 1575/2008 απόφασή του απαντάει στο ερώτημα των 30 αξιωματικών, δέχεται το υποβληθέν καταστατικό και εγκρίνει την ίδρυση του Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ».

Λίγες ημέρες αργότερα, την 27-5-2008 ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατ΄ εντολή του απουσιάζοντα Α/ΓΕΕΘΑ, αποστέλλει έγγραφό του προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με το οποίο του ζητάει να εξετάσει τη δυνατότητα ασκήσεως εφέσεως κατά της ως άνω απόφασης και κατάθεσης αίτησης αναστολής των εννόμων συνεπειών αυτής, για λόγους μεταξύ των οποίων αναδεικνύει ότι:

α. Η δημιουργία σωματείου στο χώρο των ΕΔ σαφώς θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία και μαχητική ικανότητα τους στρατεύματος, θα αποδυναμώσει την οργανωτική του συνοχή και θα διαταράξει τη στρατιωτική πειθαρχία, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου οι απαιτήσεις ετοιμότητας και επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των Δυνάμεων και μέσων των ΕΔ είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

β. Η δημιουργία σωματείου και η εγγραφή μελών σε αυτό, είναι δυνατόν να αποτελέσει αναπόφευκτο σημείο τριβής μεταξύ των στελεχών, καθόσον οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα επιχειρησιακής λειτουργίας των Μονάδων θα έχουν ως συνακόλουθο αποτέλεσμα τη διατάραξη της πειθαρχίας και της ιεραρχικής σχέσης, οι οποίες αποτελούν βασικούς κανόνες του στρατεύματος, επηρεάζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο άμεσα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και δράση του στρατεύματος.

γ. Η προκήρυξη εκλογών, η οργάνωση συγκεντρώσεων, ενδεχόμενη δημιουργία αντεγκλήσεων – αντιπαραθέσεων, θα επιφέρουν σοβαρά προβλήματα και θα διαταράξουν όχι μόνο το κλίμα πειθαρχίας αλλά και αυτό της σύμπνοιας, ενιαίου πνεύματος και ομοψυχίας που πρέπει να επικρατεί στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιχειρησιακή λειτουργία και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Επιτελείων και επιχειρησιακών Μονάδων του ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ.

Την 29-5-2008 ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά το ως άνω έγγραφο, καταθέτει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση της ως άνω απόφασης, ενώ την 30-5-2008 ζητά και λαμβάνει, την 4-6-2008, προσωρινή διαταγή αναστολής του εν λόγω Σωματείου. Από την ημέρα εκείνη το Σωματείο βρίσκεται «εν υπνώσει». Στις ως άνω διαδικασίες συμμετέχει, με πρόσθετη παρέμβασή του και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Την 23-6-2008 εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και τη 19-9-2008 εκδίδεται η υπ΄ αριθμ. 7806/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται αυτή η αίτηση και η πρόσθετη παρέμβαση και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των στρατιωτικών στην ίδρυση του συγκεκριμένου αστικού – μη κερδοσκοπικού σωματείου, με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ».

Από την πρώτη στιγμή τονίστηκε από τα ιδρυτικά του μέλη ότι το εν λόγω σωματείο δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας αλλά αστικό – μη κερδοσκοπικό, με σκοπό μεταξύ των άλλων την επαγγελματική και κοινωνική εξύψωση των μελών του, την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, τη διαρκή μελέτη, συλλογή δεδομένων και ενημέρωση των μελών σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς, τη μελέτη – σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες - και εισήγηση συγκεκριμένων μέτρων για την προαγωγή της επαγγελματικής τους επάρκειας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων με επιστημονικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο για την πνευματική ανέλιξη των μελών του προς το σκοπό δημιουργίας υπευθύνων, αρτίων και συγκροτημένων οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών συμμετοχής σε θέματα, προβλήματα, ανάγκες και καταστάσεις ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα και σημασίας, όπως σταυροφορία για αιμοδοσία, αντιμετώπιση θεομηνιών, συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις φιλανθρωπικών σκοπών και πέραν των υπηρεσιακώς διατεταγμένων προς χάρη του γενικού συμφέροντος και τη δημιουργία ταμείου αλληλοβοηθείας και αλληλεγγύης προς αντιμετώπιση εκτάκτων και σοβαρών οικονομικών αναγκών των μελών του Σωματείου και των οικογενειών τους.

Τα ιδρυτικά του μέλη δεν έκρυψαν το πρόσωπό τους ούτε και τα ονόματά τους, γιατί πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτό που έκαναν.

Θα μπορούσε κάτι από τα παραπάνω, αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, να θεωρηθεί ως δημιουργία παρατάξεων, ερίδων και αντιδικιών, κομματικοποίηση, σημείο τριβής, δημιουργία αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων;

Θα μπορούσε η σημερινή μας εκδήλωση – ανοικτός διάλογος, αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, με τη συμμετοχή και ομιλία, ευθύς αμέσως μετά, έγκριτων καθηγητών του Πανεπιστημίου να θεωρηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα επιχειρησιακής λειτουργίας των Μονάδων;

Θα μπορούσε η τοποθέτησή σας αγαπητοί μου συνάδελφοι, για το θέμα στο οποίο θα αναπτυχθεί ευθύς αμέσως μετά γόνιμος διάλογος να θεωρηθεί διατάραξη της σύμπνοιας, του ενιαίου πνεύματος και της ομοψυχίας που διακατέχει τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων;

Θα μπορούσε αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, η έκφραση της αγωνίας που αισθάνονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τα ίδια, τις οικογένειές τους, τους συμπολίτες και συντοπίτες τους, τους συνανθρώπους μας, για τα προβλήματα που και τα ίδια βιώνουν, κλεισμένα στεγανά στη μικροκοινωνία τους να θεωρηθεί παρέμβαση στην ομαλώς λειτουργούσα υπηρεσιακή ζωή των Ενόπλων μας Δυνάμεων;

Θα μπορούσε αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, η ενημέρωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για το ισχύον νομικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του έργου τους – σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες - να θεωρηθεί κατάλυση της πειθαρχίας;

Η σημερινή μας εκδήλωση – ανοικτός διάλογος, αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, είναι η απαρχή μιας σειράς δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει το ΔΣ του Συνδέσμου και πολύ σύντομα θα λάβουν χώρα, με θέματα τα οποία αφορούν πρωτίστως εμάς τους ίδιους ως μέλη μιας δικαιοκρατούμενης πολιτείας, ως ενεργούς ένστολους Έλληνες πολίτες, γιατί αυτό είμαστε, αλλά και τις οικογένειές μας, την κοινωνία εν γένει. Κοινωνία και Ένοπλες Δυνάμεις, η ψυχολογία της οικογένειας ενός στρατιωτικού υπό μετάθεση, πολύτεκνος – τρίτεκνος στρατιωτικός, υγιεινή και ασφάλεια ενστόλου εργαζομένου κ.α.

Πολύ σύντομα, μετά τις τοποθετήσεις των κ. κ. καθηγητών, τους οποίους ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά που βρίσκονται σήμερα εδώ κοντά μας, για να μας μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους, θα σας δοθεί αγαπητοί μου συνάδελφοι ο λόγος για να καταθέσετε ό,τι βαθιά μέσα από την ψυχή σας αισθάνεστε για τα αίτια και τους λόγους που ωθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εμάς τους ίδιους, στην πρόωρη αποστρατεία – παραίτηση με τη συμπλήρωση των ελαχίστων τυπικών προϋποθέσεων. Το 2007, 1700 περίπου στρατιωτικοί, συνάδελφοί μας, ανάμεσά τους πολλοί 45άρηδες παραιτήθηκαν, επιστρέφοντας στην πολιτική ζωή. Το 2008 ακόμη περισσότεροι.

Τι μπορεί να φταίει αγαπητοί μου συνάδελφοι;

Μήπως φταίει το γεγονός ότι ένα στέλεχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπαίδευση του οποίου στοίχισε στον ελληνικό λαό από το υστέρημά του, στην ηλικία μόλις των 45 ετών, έχοντας δουλέψει σε αντίξοες συνθήκες επί 25 και πλέον έτη δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην οικογένειά του μία αξιοπρεπή διαβίωση, να υλοποιήσει τα όνειρα των παιδιών του, να ονειρευτεί μαζί τους, να βρεθεί δίπλα τους όταν το χρειάζεται, να τους συμπαρασταθεί όταν καταστεί ανάγκη;

Μήπως φταίει ότι ο Έλληνας στρατιωτικός αμείβεται, αν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μισθούς Αφρικής, χωρίς να μπορεί να κοιτάξει ωράρια, ημέρες, μήνες, έτη, καιρικές συνθήκες και επικινδυνότητα;

Ή μήπως φταίει το γεγονός ότι τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ανίκανα και δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του στρατεύματος;

Ή μήπως φταίει το γεγονός ότι έχουν διέλθει την ιεραρχία του στρατεύματος και το εγκαταλείπουν;

Μήπως φταίει το γεγονός της έλλειψης ενημέρωσης σε θέματα ασφαλιστικού, προαγωγών, ενοποίησης ταμείων, επειδή κανείς μας δεν γνωρίζει τι ξημερώνει αύριο; Επειδή κανείς δεν έχει την ευθιξία να τα ανακοινώσει, κοιτώντας τους στρατιωτικούς κατάματα και να τα ξεστομίσει; Οι στρατιωτικοί είμαστε με ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια. Σας περιμένουμε. Μιλήστε μας. Αγωνιούμε για το διάλογο. Αγωνιούμε για τα προβλήματα. Για τα δικά μας προβλήματα. Τα δικά σας προβλήματα. Τα προβλήματα όλων μας. Είναι κοινά, ξέρετε, τα προβλήματα. Νοιώθοντας εγώ ικανοποιημένος θα αισθάνεστε και εσείς καλύτερα. Γιατί τη λύση που θα βρούμε θα τη βρούμε μαζί. Είμαστε εδώ. Μας βλέπετε. Ήρθε η ώρα να μας μιλήσετε. Να μας ακούσετε.

Σίγουρα οι απαντήσεις αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, στα παραπάνω ελάχιστα ερωτήματα, δεν μπορούν να περιοριστούν σε δύο ώρες, ή μέσα σε μία κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων.

Ας είναι όμως η σημερινή συζήτηση η αφετηρία για ώριμη σκέψη και προβληματισμούς από εμάς τους ίδιους, ας γίνει το εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της αισιοδοξίας που χάθηκε, της ελπίδας που έσβησε, του ονείρου που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, της δοθείσας υπόσχεσης που ποτέ δεν κρατήθηκε.

Ας κοιτάξουμε με ώριμο κριτικό μάτι τα χρόνια που έφυγαν, αυτά που έπρεπε να πράξουμε αλλά δεν πράξαμε, αυτά που θέλαμε να κάνουμε αλλά δειλιάσαμε, αυτά που σχεδιάσαμε αλλά αναιρέσαμε.

Ας αναλογιστούμε τα χρόνια που έρχονται, τις αλλαγές που ετοιμάζουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς, αυτά που παραλάβαμε από τους γεροντότερούς μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στους νεωτέρους μας, αυτά που αφήνουμε στα παιδιά μας, στις μέλλουσες γενιές. Μας ικανοποιούν;

Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας, την υπέρβασή μας. Ας δώσουμε τη μάχη μας στο μικρό και μεγάλο πρόβλημά μας. Ας πράξουμε τα αυτονόητα. Ας αγωνιστούμε. Πάνω από όλα, όμως, ας αγκαλιάσουμε το συνάδελφό μας, το συνάνθρωπό μας, ας κάνουμε το πρόβλημά του δικό μας, ας βρούμε τη λύση του μαζί του, ας γίνουμε μαζί συνοδοιπόροι στις δυσκολίες.

Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» υπόσχεται στα μέλη του ότι θα αποτελέσει βήμα ελεύθερης έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων και δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, προς όφελος αφενός των μελών του και αφετέρου εν γένει των μελών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Υπόσχεται πιστή εφαρμογή στο τρίπτυχο. Ενημέρωση – ενημέρωση – ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ. Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΤΗΣ........ΛΑΡΙΣΑΣ!!


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ?? ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ !!! ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ?? ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ??? ΝΤΡΟΠΗ!
Για να κλείσουν, τάχα, τη μακροχρόνια εκκρεμότητα, δέχτηκαν την εγκατάσταση Τούρκου Πτέραρχου, ως, εκ περιτροπής, Διοικητή στο Νατοϊκό Στρατηγείο της Λάρισας ! ΄Ένα ζήτημα που δεν το έκλεινε, μ΄ αυτό τον τρόπο καμιά ελληνική Κυβέρνηση, βρέθηκε αυτή του Καραμανλή να το "τακτοποιήσει" βάζοντας ένα "φίδι στον κόρφο της Ελλάδας"... Πληροφορίες από τη γείτονα, αναφέρουν πως οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, επειδή δικαιώθηκαν !...
Το ζήτημα αναμένεται να πάρει έκταση και να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας...

skeftomasteellhnika.blogspot.com Διαβάστε περισσότερα...

Έλλειμμα 265.000 ευρώ στο τάγμα ΓΕΕΘΑ Η στρατιωτική ηγεσία τρέχει τώρα να κουκουλώσει το σκάνδαλο


Οι ληστείες τραπεζικών καταστημάτων μπορεί να είναι η μόδα της εποχής ακόμη και για ορισμένους στρατιωτικούς που θέλουν να αυξήσουν το εισόδημά τους, όμως φαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς επινόησαν νέους τρόπους για να εξασφαλίσουν«bonus» από την υπηρεσία τους...Χωρίς να παραβιάσουν ούτε μία κλειδαριά, επιτήδειοι κατάφεραν να «ξαφρίσουν» περισσότερα από 250.000 ευρώ από το ταμείο του τάγματος ΓΕΕΘΑ και τώρα η στρατιωτική ηγεσία τρέχει (να κουκουλώσει το σκάνδαλο) και δεν φτάνει! Το κόλπο μοιάζει ασύλληπτα απλό. Οι αξιωματικοί που υπηρετούν στο Πεντάγωνο και πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για συμμετοχή σε σχολεία του ΝΑΤΟ, σεμινάρια ή στρατιωτικά συνέδρια προεισπράττουν από το ταμείο του τάγματος τα χρήματα που υπολογίζουν ότι θα δαπανήσουν. Για τα χρήματα που λαμβάνουν το ταμείο τούς χρεώνει κρατώντας μια απόδειξη όπου αναγράφεται το ποσό που έχουν προεισπράξει. Με την επιστροφή τους από το επαγγελματικό ταξίδι οι αξιωματικοί υποβάλλουν στην οικονομική υπηρεσία τα παραστατικά που αποδεικνύουν ότι ξόδεψαν πράγματι τα χρήματα που έλαβαν για επαγγελματικούς λόγους και το ταμείο τούς επιστρέφει την απόδειξη ώστε να μην εί-ναι πλέον χρεωμένοι. Ορισμένοι αξιωματικοί, προφανώς από τυφλή εμπιστοσύνη στους συναδέλφους τους της οικονομικής υπηρεσίας, παρότι έδιναν τα δικαιολογητικά για τα έξοδα διαμονής και σίτισης, αμελούσαν να ζητήσουν πίσω (και να καταστρέψουν) τις αποδείξεις. Έτσι, ενώ είχαν επιστρέψει τα παραστατικά που δικαιολογούσαν τα οδοιπορικά έξοδα που είχαν λάβει, τυπικώς φαίνονταν ακόμη χρεωμένοι στην υπηρεσία τους.
Η πρακτική αυτή δημιούργησε σωρευτικό έλλειμμα περίπου 265.000 ευρώ, το οποίο ανακαλύφθηκε στις αρχές Απριλίου, όταν ο νέος διοικητής του τάγματος ζήτησε να γίνει «κόκκινος έλεγχος»
προτού αναλάβει τα καθήκοντά του. Από την επιθεώρηση προέκυψε ότι η προηγούμενη απογραφή είχε γίνει πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε το έλλειμμα που η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί τώρα να αποσιωπήσει! Από μια απλή διασταύρωση προκύπτει εύκολα η ταυτότητα των αξιωματικών που φαίνονται χρεωμένοι. Επειδή όμως πρόκειται για δεκάδες στρατιωτικούς που είχαν μετακινηθεί στο εξωτερικό με επίσημη αποστολή (ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι κατέθεταν τα παραστατικά εξόδων, σε περίπτωση που δεν τους επιστρέφονταν οι αποδείξεις που τους εμφάνιζαν χρεωμένους δεν έχουν τρόπο να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες), το ΓΕΕΘΑ έλαβε την απόφαση να«θάψει» το σκάνδαλο, διότι απλούστατα δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους έντιμους από τους εύπιστους και τους επιτήδειους που με μια απλή μέθοδο αύξησαν τις μηνιαίες αποδοχές τους σε βάρος της υπηρεσίας!
ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΠΟΛΛΑΤΟΥ
– pollatos@protothema.gr Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα ΣΥΣΜΕΔ


Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως όλοι αντιλαμβάνεστε η ημερίδα του ΣΥΣΜΕΔ αποτελεί μια ιστορική στιγμή, καμπή για την πορεία των ΕΔ, η οποία πιθανόν να καθορίσει το μέλλον αυτών, την πορεία τους και όχι μόνο, σε συνδυασμό με την αποστολή τους, την γεωστρατηγική θέση της πατρίδος μας και όλων των έξωθεν παραγόντων για την αντιμετώπιση των οποίων η ισχύς των ΕΔ παίζει καθοριστικό ρόλο.
Έγινε μια αρχή και αν δεχθούμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός τότε μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε πολλά.
Από την άλλη κάθε αρχή και δύσκολη και πράγματι ήταν και είναι δύσκολη αλλά και κρίσιμη. Απευθυνόμενος δε σε παρόντες και απόντες εστιάζω και λέω ότι απαιτείται σύνεση, ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και αναθεώρηση τρόπου σκέψεως από όλους.
Ο Στρατός προ πολλών δεκαετιών για όποιον επέλεγε το λειτούργημα του Στρατιωτικού σήμαινε πεδίο προσφοράς στην Πατρίδα, ήταν δε αναμφισβήτητα επιλογή ανθρώπων με αξίες και ιδανικά.
Η επαγγελματική αποκατάσταση και σιγουριά που προσφέρει η «μονιμότητα» ήταν φυσικό επακόλουθο.
Σήμερα, αποτελεί κοινή ομολογία πλέον, με το σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων έχει γίνει καταφύγιο κατά της ανεργίας.
Επακόλουθο τα ιδανικά να πάνε περίπατο και ο στρατός άσυλο δημοσίων υπαλλήλων. Όπως τονίζουν οι Αρχηγοί τα τελευταία έτη, ο Αξιωματικός πρέπει να γίνει επαγγελματίας! Τους έριξαν την πεπονόφλουδα και την πάτησαν.
Ο κομματισμός πού βασιλεύει εδώ και 35 χρόνια και η πετυχημένη ομολογουμένως προσπάθεια οι Ε.Δ. να καταστούν ακίνδυνες για τη Δημοκρατία, δήθεν, δεν αναφέρεται από κανέναν.
Η ανάγκη εκπροσωπήσεως και αναδείξεως των προβλημάτων των στρατιωτικών δεν υπαγορεύεται μόνο από τη σωρεία προβλημάτων στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων αλλά και από την ανάγκη αντιμετωπίσεως της ανικανότητας και της παντελούς απουσίας της ηγεσίας, πολιτικής και στρατιωτικής, στο να απαντήσουν στα προβλήματα που ταλανίζουν το προσωπικό των Ε.Δ.
Το ερώτημα στο οποίο καλείται η ηγεσία των Ε.Δ. να απαντήσει είναι αμείλικτο:
Οι στρατιωτικοί είναι εργαζόμενοι όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες ή όχι; πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι των εργαζόμενοι;
Δυστυχώς κύριοι που κατά καιρούς διοικήσατε, οσφυοκαμπτικά, και τώρα σχίζεται τα ιμάτιά σας, ( όπως ο γνωστός παραθυράκιας στρατηγός, μόνιμος μαϊδανός καναλιών, δήθεν ακομμάτιστος ) θα πρέπει να καταλάβετε ότι βρισκόμαστε στο 2009 και θα πρέπει να προσαρμοστούμε. Όπως «στρώσατε» θα κοιμηθούν δυστυχώς οι νέοι οι οποίοι σε τίποτα δεν ευθύνονται. Αυτό κρατήστε το και σκεφθείτε το, σας παρακαλώ, και αν αισθανθείτε τύψεις ελάτε να βρούμε λύση, λύση για το καλό της Πατρίδος και όχι των κομμάτων!
Η κοινωνία η οποία μας παρακολουθεί και ενημερώνεται όχι αντικειμενικά, δυστυχώς, έχει ήδη σχηματίσει άσχημη εντύπωση από παρόμοιες καταστάσεις, ο δε Έλληνας έχει δει επανειλημμένως να προδίδεται από αυτούς τους οποίους είχε ορίσει ταγούς στους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και να ξεπουλιούνται για μία έδρα στη Βουλή.
Ο κύβος ερίφθη και όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα μας απαξιώνουν, μας λοιδορούν, μας συκοφαντούν και μας πολεμούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνες και στην ουσία χάριν της δικής τους υπεροψίας, αλαζονείας και αδιαφορίας οφείλουμε την ύπαρξή μας σήμερα εδώ. Τους καλώ δε να προστρέξουν το συντομότερο όχι με λόγια αλλά με πράξεις και να επανορθώσουν.
Ήμουν εξ’ αρχής αρνητικός ως προς το ποιους θα πρέπει να προσκαλέσουμε στην ημερίδα, δηλαδή αν πρέπει να προσκληθούν πρώην Υπουργοί, Αρχηγοί κλπ. Και αυτό γιατί δε νομιμοποιείται στη δική μου συνείδηση και σκέψη κανένας από τους υπευθύνους για την σημερινή όχι καλή κατάσταση στη οποία βρίσκονται τα στελέχη των ΕΔ.
Ισχυρίζονται ότι θα κομματικοποιηθούν οι ΕΔ, θα διασαλευτεί η πειθαρχία και θα υπάρχει πρόβλημα με την ιεραρχία. Οι Ε.Δ. είναι ήδη κομματικοποιημένες!
Τους ερωτώ λοιπόν, δεν υπήρχε πρόβλημα :
-όταν δίχως διαταγή κάποιοι κατέλαβαν θέσεις κατά την αλλαγή κάποιας κυβερνήσεως;
-όταν κάποιοι παραιτούνταν θέτοντας υπεράνω του όρκου τους την κομματική τους συνείδηση με αποτέλεσμα την νύχτα των Ιμίων;
-όταν πρόσφατα ο Α/ΓΕΕΘΑ αντάλλαξε τη στολή του με υπουργικό κουστούμι;
Αν δεν είναι αυτό κομματικοποίηση του στρατεύματος τότε τι είναι;
-Όταν ο σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ ξεπούλαγε την Γενική Τράπεζα εις βάρος μας δεν ήταν σε διατεταγμένη κομματική αποστολή;
-Όταν καθημερινά τα γραφεία των Αρχηγών πλημμυρίζουν με ρουσφετολογικά σημειώματα από γραφεία Υπουργών και Βουλευτών.
Τότε όλα είναι καλά, τίποτα δε συμβαίνει ή μήπως έτσι συμφέρει το σύστημα;;;
Ατελείωτα τα παραδείγματα στα οποία μπορώ να αναφερθώ, δε θέλω όμως να σας κουράσω. Εύχομαι ο Θεός να φωτίσει όλους να κάνουμε το σωστό για το καλό της Πατρίδος και των ΕΔ. Σας καλώ δε όλους να αγκαλιάσετε το ΣΥΣΜΕΔ, να μη σας φοβίσει τίποτα και να πληθύνεται αυτόν προτρέποντας τους συναδέλφους να συμμετάσχουν ενεργά προκειμένου να υπάρξει η αξιοκρατία μοναδική λύση για την αποκομματικοποίηση των Ε.Δ.

Σπύρος Σταματόπουλος Σχης (ΠΖ ) ε.α. Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16 ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ Αναχαίτισαν μικρό αεροπλάνο της Ε.Ε. που ερευνούσε για λαθρομετανάστες



ΔΕΥΤΕΡΟ διαδοχικό κρούσμα αμφισβήτησης και των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων σημειώθηκε προχθές στον Έβρο από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, εντείνοντας τον προβληματισμό της Αθήνας για τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Λίγη ώρα μετά την παρενόχληση του ιταλικού ελικοπτέρου στο πλαίσιο αποστολής της Ε.Ε. για εντοπισμό λαθρομεταναστών που αποκάλυψαν χθες «ΤΑ ΝΕΑ», δύο τουρκικά F-16 ειδοποιήθηκαν να διακόψουν την εκπαίδευσή τους και να σπεύσουν στον Έβρο προκειμένου να αναγνωρίσουν ιπτάμενο μέσο που δήθεν πετούσε στην Ανατολική Θράκη προφανώς παρανόμως.
Ωστόσο, το ιπτάμενο ίχνος δεν αντιστοιχούσε παρά σε ένα μικρό αεροσκάφος Cessna του Λουξεμβούργου το οποίο και αυτό πετούσε για εντοπισμό λαθρομεταναστών στο πλαίσιο αποστολής του ευρωπαϊκού οργανισμού διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. FRΟΝΤΕΧ!
Στο Γενικό Επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για το προχθεσινό διπλό κρούσμα, που ήρθε μόλις λίγες ημέρες έπειτα από άλλον ψευδή τουρκικό ισχυρισμό ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Α-7 Corsair παραβίασαν τον εναέριο χώρο της γείτονος στο ύψος της Αδριανούπολης. Κάτι που, όπως και στις προχθεσινές περιπτώσεις, είναι παντελώς ψευδές.
ΝΕΑ Διαβάστε περισσότερα...

13 ΜΑΪΟΥ 1982 - 2009: 27 χρόνια από το θάνατο της κυράς της Ρω



Πέρασαν 27 χρόνια από τότε που η Δέσποινα Αχλαδιώτου, η γνωστή «Κυρά της Ρω», έφυγε για πάντα από κοντά μας. Η Ελληνίδα, σύμβολο αγνού πατριωτισμού, ηρωϊκή μορφή που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα, έχασε την τελευταία μάχη της με το θάνατο.Στις 13 Μαΐου 1982 πέθανε σε νοσοκομείο της Ρόδου στα 92 της χρόνια, έχοντας παλέψει επί-τρεις μήνες με το χάρο, για να υποκύψει τελικά σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η τελευταία της επιθυμία της ήταν να ταφεί στο νησάκι που κατοικούσε από το 1927, στην ακριτική μας Ρω. Μετά την κηδεία της, που πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη, παρουσία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αντώνη Δροσογιάννη στο Καστελόριζο, η σωρός της μεταφέρθηκε στην έρημη πια Ρω, για να ταφεί κάτω από τη σημαία για πάντα.

Η νησίδα Ρω, όπου ύψωνε την ελληνική σημαία η Δέσποινα Αχλαδιώτου επί σαράντα χρόνια κάθε πρωί, βρίσκεται σε απόσταση 3 περίπου ναυτικών μιλίων βόρεια του Καστελόριζου και έχει έκταση μόλις 1.460 τ.μ με μήκος ακτών 8,682 μ. Πάνω στο νησάκι υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και μόλις δυο μικρά σπιτάκια με παράπλευρα κτίσματα που τροφοδοτούνται σε βρόχινο νερό από το μοναδικό πηγάδι τους.
Το 1927 εγκαταστάθηκαν στη Ρω μόνιμα ο Κώστας και η Δέσποινα Αχλαδιώτου, για να ασχοληθούν με τη κτηνοτροφία εντελώς μόνοι τους μέχρι το 1940. Τη χρονιά εκείνη όμως αρρώστησε βαριά ο Κώστας Αχλαδιώτης. Η φωτιά που άναψε η γυναίκα του, για να ειδοποιήσει με σινιάλα καπνού τους Καστελοριζιούς και τους παραπλέοντες ψαράδες, δεν έγινε δυστυχώς εγκαίρως αντιληπτή. Ο Κώστας, μοναδικός σύντροφος της μιας και δεν είχαν παιδιά, άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε μια ψαρόβαρκα που τον είχε παραλάβει καθυστερημένα, για να τον μεταφέρει στο γιατρό του Καστελόριζου. Η κυρά της Ρω φρόντισε μόνη της για την ταφή του συντρόφου της. Έπειτα, γύρισε πάλι στη Ρω, αυτή τη φορά με τη γριά μητέρα της, όπου πέρασε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Εκεί θα παρέμενε ακλόνητος φύλακας η κόρη της Ρω, όπως την αποκαλούσαν οι Καστελοριζιοί, και θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες σε στρατιώτες του Ιερού Άόχου.
Η λεοντόκαρδη γυναίκα, άφοβη, με τη βροντερή φωνή και τη γοργή περπατησιά όπως την περιγράφει ο βιογράφος της Κυριάκος Χονδρός, δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησάκι της, ακόμα κι όταν το Καστελόριζο που βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943, ερήμωσε σχεδόν από τους κατοίκους του, που έντρομοι οι περισσότεροι εξαναγκάστηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς.

Μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, τα Δωδεκάνησα και μαζί μ' αυτά και το Καστελόριζο και όλες οι παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες, σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων της 10ης Φεβρουαρίου 1947, περιήλθαν στην Ελλάδα. Η μοίρα της Ρω ήταν λοιπόν αναπόσπαστα συνδεδεμένη μ' αυτή του Καστελόριζου. Το ακριτικό μας νησί, η Μεγίστη, ο κοκκινόβραχος, πολιτογραφημένο με τη μεσαιωνική ονομασία ως Καστελόριζο προσαρτήθηκε μαζί με τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, Η Μεγίστη με έκταση 8,88 τ.χμ κείται στο μέσο σχεδόν των παραλίων της Λυκίας και απέχει στο ελάχιστο σημείο 800 μέτρα από τις μικρασιατικές ακτές, 75 ναυτικά μίλια από τη Λινδία Ακρα (Ρόδος).
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943 για πρώτη φορά Ελληνικό αντιτορπιλικό, το «Παύλος Κουντουριώτης», μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα υποδοχής κατέπλευσε στο Καστελόριζο που βομβαρδίστηκε τότε ανηλεώς μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 1943 από Γερμανικά στούκας. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν πάλι να φύγουν με συμμαχικά πλοία είτε προς Κύπρο είτε προς τις μικρασιατικές ακτές. Μόνο η Κυρά της Ρω παρέμεινε στο βράχο της να υψώνει κάθε πρωί την Ελληνική σημαία, προσφέροντας τη βοήθεια της σε Ιερολοχίτες που βρήκαν καταφύγιο στο νησάκι της. Με τη λήξη του πολέμου, ορισμένοι κάτοικοι επέστρεψαν στο Καστελόριζο κατά ομάδες.
Οι περιπέτειες για την Κυρά της Ρω δεν τελείωσαν με την απελευθέρωση. Τον Αύγουστο του 1975, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ομάρ Κασάρ και δύο ακόμα άτομα, παρακολουθώντας τη Ρω και εκμεταλλευόμενοι την ολιγοήμερη απουσία της Δέσποινας Αχλαδιώτου για λόγους υγείας, αποβιβάστηκαν εκεί και τοποθέτησαν πάνω σ' ένα κοντάρι 4 μέτρων τη σημαία τους (τα προεόρτια των γεγονότων με τα Ύμια). Η Κυρά της Ρω την κατέβασε αμέσως, όταν γύρισε. Στις 1 Σεπτεμβρίου 1975, κατάπλευσε στο Καστελόριζο το ανθυποβρυχιακό σκάφος "Γ. Πεζόπουλος" για συμπαράσταση στην κυρά της Ρω. Όμως δεύτερη τουρκική σημαία τοποθετήθηκε αυτή τη φορά στη νήσο Στρογγυλή απέναντι στα νότια του Καστελόριζου.
Οι τουρκικές προκλήσεις δεν πτόησαν την ατρόμητη Κυρά της Ρω που μόνη στο νησάκι της συνέχιζε ν' ανεβάζει την Ελληνική σημαία κάθε πρωί. Η γυναίκα της μοναξιάς, της αντίστασης, σύμβολο αγνού πατριωτισμού και αγάπης για την Πατρίδα

τιμήθηκε έκτοτε πολλές φορές από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο που της επέδωσε ο τότε Πρύτανης Λούρος, ο Δήμος Ρόδου, η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, συμπατριώτες της στη Ρόδο και άλλοι φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του Γ. Ε. Ν. στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο, για την πολεμική περίοδο 1941-1944, για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.
Η «Κυρά της Ρω» αναπαύεται μόνη στο νησάκι κάτω από τη σημαία για πάντα εδώ και 26 χρόνια.
Ο βιογράφος της Κυριάκος Χονδρός με τίτλο "Η γυναίκα με τη σημαία" γράφει:
«-Τι να σου πω:
- Ξέρω τι νοιώθεις και ξέρω ακόμη τι βάσανα τράβηξες όλα αυτά το. χρόνια της
φωτιάς. Όμως ξέρετο ότι μας έδωκες ένα μάθημα εμάς τους πεισματάρηδες τους
άνδρες. Πως η γυναίκα άμα θέλει, έχει τόλμη να υπερασπίζει όχι μονάχα τον εαυτό της
και την οικογένεια., αλλά και την πατρίδα. Είσαι λεβέντισσα. Έχεις αλύγιστη ψυχή.
Μοναχή αλλά ορθή».
Αντγος ε.α
Νικόλαος Φωτιάδης Επίτιμος Υδκτης Δ'ΣΣ.
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Α. Περιοδικό «ΈΥΕΛΠΙΣ» , Τεύχη Σεπ-Δεκ. 1997 .
Β. Βιογραφία του Κ.Χονδρού . Η Γυναίκα με τη Σημαία Ρόδος 1992.
Γ. Στρατιωτική Επιθεώρηση Σεπ.-Οκτ. 2002
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Διαβάστε περισσότερα...

Ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή




Του Θανου Π. Ντοκου
Ενοχληθήκαμε από την επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία, χωρίς αντίστοιχο σταθμό στην Αθήνα (λησμονώντας, προφανώς, ότι μετά την υποδοχή που επιφυλάξαμε στον πρόεδρο Κλίντον, επόμενοι Αμερικανοί πρόεδροι δεν θα δείξουν ιδιαίτερη προθυμία να επισκεφθούν την Ελλάδα). Εξεπλάγημεν -δυσάρεστα- από τη στρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον. Δεν δώσαμε, προφανώς, επαρκή σημασία στη μεθοδική προσπάθεια της Αγκυρας, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, να εξελιχθεί σε αποδεκτό διαμεσολαβητή σε μια σειρά περιφερειακών συγκρούσεων και να αναβαθμίσει τον ρόλο της στον μουσουλμανικό κόσμο. Και τώρα σπεύδουμε να προβάλλουμε -δυστυχώς μόνο με λόγια και όχι με έργα- τη σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε ορισμένες επιτυχημένες ελληνικές πρωτοβουλίες (όπως π.χ. την άμεση μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα), θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ειδικός ρόλος μιας χώρας σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν οικοδομείται αυθημερόν, αλλά αποτελεί καρπό μακροχρόνιας και συστηματικής προσπάθειας. Χρειάζεται πολυετής πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επένδυση σε μια χώρα ή περιοχή, πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για ειδική σχέση, ρόλο ή επιρροή. Για λόγους γεωγραφίας, ιστορίας, οικονομίας και πολιτικών εξελίξεων, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κάποιον ειδικό ρόλο σε τρεις περιοχές: Βαλκάνια, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο/Μέση Ανατολή. Για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση, η ελληνική επιρροή στις περιοχές αυτές είναι μικρότερη του επιθυμητού και εφικτού.

Για να αναβαθμιστεί ο ελληνικός ρόλος, εκτός από τις ενέργειες και επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, χρειάζονται και κάποιες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΥΠΕΞ, με κυριότερη τη γεωγραφική και θεματική εξειδίκευση αριθμού στελεχών της διπλωματικής υπηρεσίας. Χρειαζόμαστε διπλωμάτες που να γνωρίζουν τη γλώσσα και την εσωτερική κατάσταση χωρών και περιοχών υψηλού ενδιαφέροντος (Τουρκία, Ρωσία, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, κ.α.), οι οποίοι θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους σε συναφή πόστα και θα αποτελέσουν «γνώριμα πρόσωπα» στις περιφερειακές συναντήσεις, διασκέψεις και άλλες δραστηριότητες. Χρειαζόμαστε διπλωμάτες, επιχειρηματίες ή άλλες προσωπικότητες που μπορούν να παίξουν τον ρόλο των «ειδικών απεσταλμένων» (roving ambassadors) του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών. Χρειαζόμαστε πανεπιστημιακούς που να γνωρίζουν σε βάθος τις εν λόγω περιοχές και να συμμετέχουν στα περιφερειακά φόρα, κάποια εκ των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση σε ελληνικό έδαφος. Χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια αξιοποίησης των ιστορικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δεσμών (όπου υπάρχουν). Χρειαζόμαστε, επίσης, «ανήσυχους» και εξωστρεφείς επιχειρηματίες που θα διερευνήσουν επενδυτικές ευκαιρίες στις χώρες της περιοχής, με τη στήριξη, όπου απαιτηθεί, του ελληνικού κράτους και την ενεργό συμπαράσταση των ελληνικών πρεσβειών (με τους διπλωμάτες να χρειάζεται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της οικονομικής διπλωματίας).
Αλλά κυρίως χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή (αυτόνομα ή στο πλαίσιο της Ε.Ε.), χωρίς ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες.
* Ο κ. Θάνος Π. Ντόκος είναι Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
ΠΗΓΗ http://news.kathimerini.gr Διαβάστε περισσότερα...

Η ημερίδα του ΣΥΣΜΕΔ


Τη 10-5-2009 ο Σύνδεσμός μας διοργάνωσε, στον πολυχώρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» της Νομαρχίας Πειραιά, εκδήλωση – ανοικτό διάλογο με θέμα: «Αίτια και λόγοι που ωθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε παραίτηση – αποστρατεία, με τη συμπλήρωση ελαχίστων τυπικών προϋποθέσεων - ορατό πρόβλημα επιβίωσης; δύσκολες εργασιακές συνθήκες; αναζήτηση δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας; - επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία, στην ανεργία και στο ίδιο το στέλεχος. Πολιτικές ελαχιστοποίησης μέχρι εξάλειψης του φαινομένου».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν απευθύνοντας χαιρετισμό/τοποθέτηση η υπεύθυνη του τομέα Άμυνας και Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής κα Βάσω Παπανδρέου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής κ. Σπύρος Χαλβατζής, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑΟΣ κ. Μπαμίχας Απόστολος, το στέλεχος και μέλος του τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας και Άμυνας του Συνασπισμού της αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας, κ. Πλούμης Παναγιώτης, εκπρόσωπος του Νομάρχη Πειραιά, Αντινομάρχης κ. Παύλος Τριανταφύλλου, o Πρόεδρος του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού, Υπολοχαγός (ΠΖ) κ. Κυπριανού Κύπρος, ο εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα, Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. κ. Δημητρόπουλος Βασίλειος, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Επιτήδειος Γεώργιος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών ΠΝ και πλήθος μελών και φίλων του ΣΥΣΜΕΔ, ως και μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης χαιρετισμό απέστειλαν και αναγνώσθηκε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αρσένης Γεράσιμος, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας και ο Πρόεδρος της EUROMIL κ. Emmanuel Jacob, ενώ τηλεφωνικά ενημέρωσαν ότι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους, δεν θα μπορούν να παρευρεθούν οι Υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κ.κ. Τασούλας Κωνσταντίνος και Πλακιωτάκης Ιωάννης.
Η εκδήλωσε διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα με τις τοποθετήσεις των κυρίων ομιλητών αυτής ακαδημαϊκούς, καθηγητή εργατικού δικαίου κ. Μητρόπουλο Αλέξη, καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας κ. Κατερέλο Ιωάννη, καθηγητή ψυχιατρικής κ. Παρίτση Νικόλαο, καθηγητή διοικητικού δικαίου κ. Κατρούγκαλο Γεώργιο και το διάλογο που αναπτύχθηκε με τα παρευρισκόμενα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το ΔΣ του Συνδέσμου μας κατέγραψε τις διάφορες απόψεις και θέσεις που ακούστηκαν, τις οποίες αφού επεξεργαστεί θα προωθήσει προς τους αρμοδίους φορείς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και περαιτέρω, δικές τους και μόνο, ενέργειες.
Τονίζεται ότι η ως άνω εκδήλωση είναι η πρώτη από σειρά εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει ο ΣΥΣΜΕΔ και θα λάβουν χώρα στο εγγύς μέλλον, με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, για την ενημέρωση των μελών του. Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Οι ριψάσπιδες φυγόστρατοι και η αντιμετώπισή τους


Οι ριψάσπιδες φυγόστρατοι και η αντιμετώπισή τους

ΚΑΘΑΡΕΣ κουβέντες: Όσοι αποφεύγουν την προσφορά ένστολης και ένοπλης υπηρεσίας προς την πατρίδα είναι ριψάσπιδες. Και οι ριψάσπιδες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι λιποτάκτες και δειλοί. Οι φυγόστρατοι είναι λιποτάκτες έναντι των ευθυνών τους προς την πατρίδα, επειδή ενσυνείδητα αποφασίζουν να την εξαπατήσουν. Αδιαφορούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Με την ενσυνείδητη αποφυγή υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά φωνάζουν ξεκάθαρα ότι δεν τους νοιάζει αν η πατρίδα τους απειληθεί, κινδυνεύσει ή χαθεί. Αρκεί το δικό τους, ευτελές σαρκίο να σωθεί και γαία πυρί μιχθήτω. Οι φυγόστρατοι είναι καταδότες της πατρίδας τους, επειδή με την αποφυγή στράτευσής τους, τη στερούν και από τις δικές τους δυνάμεις ώστε να την καταστήσουν ικανή να αντιπαλαίσει προς επίβουλους εχθρούς όπως σήμερα κατά του Τούρκου Αττίλα.
Οι φυγόστρατοι, με την ενσυνείδητη άρνησή τους να υπηρετήσουν, αφοπλίζουν την πατρίδα τους και την παραδίδουν σφάγιο στον Τούρκο. Με απλά λόγια, φωνάζουν στον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή της πατρίδας μας ότι κανείς σχεδόν δεν υπάρχει για να την υπερασπίσει επειδή υπάρχει μια στρατιά ριψάσπιδων, έτοιμων να την παραδώσουν στην αρπακτική βουλιμία του. Κι αυτούς τους άθλιους λιποτάκτες, κυβερνήσεις και κόμματα, για λόγους ψηφοθηρικούς και κομματικούς, ανέχονται να προσβάλλουν, να εξευτελίζουν και να αποθωρακίζουν τον τόπο. Οι φυγόστρατοι, με την υποκίνηση και ενθάρρυνση εξίσου ριψάσπιδων γονιών, παίζουν τους πελλούς για να τους βγάλουν σκάρτους. Πριν από μερικά χρόνια, η φυγοστρατία ισοδυναμούσε με προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ατιμία και προσβολή. Ο φυγόστρατος δήθεν πελλός δεν τολμούσε να κυκλοφορήσει. Όλοι τον έφτυναν και τον κατηγορούσαν ως υπονομευτή και εχθρό της πατρίδας.
Σήμερα, που οι αρχές και οι αξίες, που διαχρονικά οικοδομούν τους ευπρεπείς και αξιοπρεπείς ανθρώπους, λασπώνονται στην αναξιοπρέπεια, στην ευτέλεια, στην ιδιοτέλεια και στην παλιανθρωπιά, θεωρείται… τιμή και κατόρθωμα η απατεωνιά της ενσυνείδητης φυγοστρατίας. Οι επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς ανησυχούν σφόδρα από την έκταση του νοσηρού αυτού φαινόμενου. Όποιος κληρωτός δηλώσει πελλός ή με ψυχολογικά προβλήματα, αναστέλλεται η στράτευσή του και τελικά απολύεται. Και τι κάνουν αυτοί οι άθλιοι; Περιγελούν συνομήλικους και φίλους τους ότι είναι μ…..ες, που υπηρετούν και δεν παίζουν κι εκείνοι πελλόν. Κομπάζουν και καυχώνται, οι θρασείς ριψάσπιδες, ότι θα πάνε για σπουδές ενώ οι φίλοι τους θα λιώνουν στ’ άρβυλα. Αυτός ο τόπος είναι κατεχόμενος; Απειλείται με αφανισμό; Θέλει ελευθερία; Ανάλογα πρέπει να αντιμετωπίζονται όσοι ενσυνείδητα τον ξεπουλούν στον εχθρό.
Επειδή οι φυγόστρατοι έχουν, λένε, ψυχολογικά προβλήματα ή είναι ψυχικά διαταραγμένοι, η πολιτεία με αγάπη πρέπει να φροντίσει για την προφύλαξή τους: Να μην επιτρέπεται σε κανέναν φυγόστρατο να διεκδικεί θέση σε καμία δημόσια ή ημικρατική υπηρεσία ή στον ιδιωτικό τομέα. Να μη γίνονται δεκτοί στα Πανεπιστήμια. Να μη δικαιούνται να οδηγούν αυτοκίνητο. Να μην μπορούν να ταξιδεύουν, να μετακινούνται, να κυνηγούν. Να παρακολουθούνται στενότατα από ψυχιάτρους και, κατά καιρούς, να εγκλείονται σε ψυχιατρικές κλινικές για καλύτερη παρακολούθηση και έλεγχο της πελλάρας και της ψυχικής διαταραχής τους. Να δούμε τότε ποιος ξεφτιλισμένος γονιός θα ανεχθεί αυτόν τον κοινωνικό και επαγγελματικό αποκλεισμό του γιου του. Να δούμε τότε ποια ξιππασμένη, αππωμένη μητέρα θα δεχόταν ο κανακάρης της να μην υπηρετεί τη θητεία του. Τέτοια μέτρα απαιτούνται. Ποια κυβέρνηση και ποια κόμματα έχουν τα κότσια; ΟΥΔΕΙΣ!
ΣΗΜΕΡΙΝΗ - ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Την Κυριακή 10 Μαϊου 2009 και ώρα 10.00π.μ. στον πολυχώρο "Απόλλων" της Νομαρχίας Πειραιώς, Ερμουπόλεως και Πηλίου 1, ο ΣΥΣΜΕΔ διοργανώνει ημερίδα με θέμα "Αίτια και λόγοι που ωθούν τα στελέχη σε παραίτηση". Διαβάστε περισσότερα...

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα αν δεν αναγνωρίσει το στρατιωτικό σωματείο


Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα αν δεν αναγνωρίσει το στρατιωτικό σωματείο

Πρώτο Θέμα,28 Απριλίου 2009, 17:57
του Μανώλη Βάϊα
Προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα υποβάλλει κατά της Ελλάδας ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων που συστάθηκε πρόσφατα, αν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει επίσημα τη λειτουργία του! Μάλιστα, θα έχει την συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Ενώσεων (EUROMIL), που προασπίζει τα δικαιώματα των στρατιωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ΣΥΣΜΕΔ έκανε την πρώτη διεθνή παρουσία του στο 99ο Presidium του EUROMIL που διοργανώθηκε στο Βερολίνο μεταξύ 15 και 18 Απριλίου και εκπροσωπήθηκε από δύο μέλη του ΔΣ του που απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων παρίστανται σε εκδήλωση του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 1972 και στον οποίο συμμετέχουν 32 στρατιωτικά σωματεία και ενώσεις από όλη την Ευρώπη.
Το προεδρείο του EUROMIL επέδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική αντιπροσωπεία και διαβεβαίωσε ότι ο σύνδεσμος θα έχει τη στήριξή του σε όλα τα νόμιμα επίπεδα. Οι αξιωματικοί του ΣΥΣΜΕΔ ενημέρωσαν ότι έχουν συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής που τους διαβεβαίωσαν ότι έχουν την στήριξή τους. Πρόσθεσαν, όμως, ότι το εδώ και μήνες αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έχει γίνει δεκτό ακόμη…
Ο πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel JACOB απάντησε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει το σωματείο, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΣΥΣΜΕΔ θα πρέπει να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στρατιωτικών και θα έχει τη συμπαράστασή του!
Κατά τις εργασίες του Presidium η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αντιπροσώπους των στρατιωτικών σωματείων των ευρωπαϊκών χωρών και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις και εμπειρία:
«Υπογραμμίσαμε τον κοινό στόχο και τα κοινά οράματα που πρέπει να υπάρξουν για κοινές δράσεις μέσα από κοινούς προσανατολισμούς και επισημάναμε την πάγια θέση του ΣΥΣΜΕΔ για τη στήριξη όποιων μέτρων προόδου θα λαμβάνονται με συντεταγμένους σκοπούς προς όφελος των μελών των Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε βιοτικό επίπεδο όσο και στον πολιτισμό…» δήλωσε ο συνταγματάρχης ε.α. Σπύρος Σταματόπουλος.
Στο Presidium συζητήθηκαν ακόμη θέματα ασφάλειας του προσωπικού κατά τις ειρηνευτικές αποστολές, η μέριμνα για τις οικογένειες τους, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι συνθήκες εργασίας στις μονάδες και σε εκστρατείες.
Πρώτο Θέμα

Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο των συστημάτων Patriot στην Ελλάδα!!!


Η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο των συστημάτων Patriot στην Ελλάδα!!! Εάν δεν είναι βλακεία τότε είναι προδοσία;
Η αμερικανική Raytheon ανακοίνωσε την πιστοποίηση της τουρκικής βιομηχανίας πυραυλικών συστημάτων Roketsan ως διεθνούς προμηθευτή κρίσιμου εξαρτήματος του υποσυστήματος Guidance Enhanced Missile-Tactical (GEM-T) του αντιβαλλιστικού συστήματος Patriot.
Mε βάση την συμφωνία, η τουρκική Roket Sanayii ve Ticaret A.S (Roketsan) με έδρα την Άγκυρα της Τουρκίας θα είναι υπεργολάβος της Raytheon για την ολοκλήρωση και πιστοποίηση του συστήματος ελέγχου κίνησης του πύραυλου GEM-T του συστήματος Patriot για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Συνεργαζόμενη με άλλους υπεργολάβους στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Roketsan θα συντονίσει και εκτελέσει το κύριο έργο της τελικής συναρμολόγησης του υποσυστήματος στην Άγκυρα.
Με τον τρόπο αυτό, η Roketsan γίνεται ο πρώτος μείζον υπερατλαντικός προμηθευτής της Raytheon σε στρατηγική γεωγραφική θέση για την υποστήριξη των έντεκα χωρών σε Ευρώπη και Ασία (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα για να μην ξεχνιόμαστε), αρκετές από τις οποίες στην Μέση Ανατολή, που έχουν επιλέξει το σύστημα Patriot στο πλαίσιο της αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής τους ασπίδας.
Δεν γνωρίζω εάν μπορεί να βαθμολογηθεί στην κλίμακα της ηλιθιότητας ή της μειοδοτικότητας η συγκεκριμένη ΜΗ ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας. Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατόν να έρχονται Τούρκοι για να ελέγχουν και να συντηρούν τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα (αντιεροπιρικά) μέσα σε Ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις!!!
Μου είναι, προσωπικά, αδιανόητο, να αντιληφθώ τον τρόπο λογικής προσέγγισης των υπευθύνων στο συγκεκριμένο θέμα. Κρατώ βέβαια και κάποιες επιφυλάξεις για το εάν κάποιος στρατηγός έχει διαμαρτυρηθεί και έχει ζητήσει την επανεξέταση της συγκεκριμένης ανάθεσης στην Τουρκική εταιρεία, τουλάχιστον για τους Patriot που διαθέτει η χώρα μας. Διαβάστε περισσότερα...